Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

duminică, 27 aprilie 2008

Retrospectivă PENITENCIAR! - Strategie, rezultate, statut

Martie (15- 20)
.
.
Adevărul, pe care ne chinuim să-l evităm, e că cei cu probleme de ochi, urechi, vorbire susţin un sistem corupt, injust, agresiv oricare ar fi motivul lor. Se tot întâmplă la diverse nivele şi în diverse epoci...
dar majoritatea învinge minoritatea şi 'problematicii' de care am făcut vorbire devin regula, laşitatea se raţionalizează şi devine sintagma „nu mă bag... nu e treaba mea”, şi dorm liniştiţi şi visează frumos... ca cele 3 maimuţe înţelepte: Mizaru, Kikazaru, Iwazaru...'"see no evil, hear no evil, speak no evil".
.
.
Ai fi crezut că tânărul domn Marius Iosif, şcolit prin părţile Germaniei va lua taurul temniţelor de coarne. Câteva priorităţi atent alese, multă muncă, încă pe-atâta entuziasm ar fi schimbat faţa instituţiei.
Însă tânărul, care nu a condus niciodată pe nimeni, începe conform listei primite de la amicul său Chiuariu care l-a uns căpetnie peste temniţe. Într-o manevră iscusită, de chirurg care operează cu satârul, toţi şefii de direcţii şi mulţi dintre şefii de servicii au fost executaţi fără drept de apel. Rezultatul a fost că alţi oameni, de încredere de data asta, s-au apucat vijelios de treabă... numai că nu prea se pricep pentru că fiind ridicaţi prin pile nu prea au învăţat meserie.Se teme să ia decizii pentru că nu ştie despre ce e vorba, când greşeşte e vina altora (şefii de cabinet şi de resurse umane schimbaţi lunar din funcţie ştiu despre ce e vorba). Aruncă cu hârtii după oameni în crize puerile şi inutile de furie. Face şedinţe nocturne pentru că celelalte obligaţii îl aduc doar după prânz la muncă. Şi atât...
.
.
Atunci cind li se ofera ocazia colegii mei, lucratorii de penitenciare, obisnuiesc sa judece sistemul cu cea mai mare asprime. In viziunea celor mai multi lucratori sistemul penitenciar este un sistem corupt, un sistem incompetent, intr-un cuvint irecuperabil.Sentinta asta seamana cu cealalta, emisa de romani la adresa romanilor care sunt mai degraba o natie inferioara cel putin prin comparatie cu altii.Cind colegul meu lucratorul, sau conationalul meu romanul emite o asemenea sentinta se exclude intotdeaua cu sinceritate si convingere din combinatia asta dupa care ridica din umeri si pleaca pe drumul lui pentru ca evident nu este absolutnimic de facut.
Haideti sa ne imaginam ca Dlui. Iosif Marius, judecator - Director General ANP, care tocmai a declarat ca imensa-i recompensa lunara este direct proportional cu eforturile si dificultatea functiei, chiar i s-ar cere sa-si dovedeasca profesionalismul.Este evident greu de imaginat ca Dl. Iosif Marius ar putea sa inteleaga, oricit i s-ar explica sau oricit ar fi atentionat, ca sistemul penitenciar nu este un cadou de Craciun sau o mostenire de familie. Ca urmare este dificil sa gestionezi cu pricepere un domeniu foarte complex iar sa haituiesti subalternii, sa-i tratezi ca pe niste slujitori este primitiv de-a dreptul.
.
.
A fost ucisă la mânie de către echipa fantastică de la conducerea ANP care nu mai suporta sa vadă aşa copil frumos care nu vorbeşte pe limba lor şi care-i trage de mânecă şi le spune ce părinţi denaturaţi sunt.
Numiţii
Marius Iosif, judecător - director general, Gheorghe Şpaiuc, procuror - director general adjunct, Marin Dumitru, comisar şef - director general adjunct al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi Petre Stan, comisar şef - director general adjunct aveau o mare apăsare pe suflet... mai aveau puţin şi trebuiau să arate pentru ce anume au fost plătiţi atât de generos de la un buget sărac.
Cum n-au mai suportat să-şi privească în ochi eşecul au luat decizia de a elimina dintre cele publice copilul cu pagini multe care n-a apucat să atingă maturitatea şi să arate că n-a trecut degeaba prin lume.

N-au mai suportat să fie acuzaţi. N-au mai suportat reproşul care se întorcea din link-ul sus amintit şi care îi bântuia zi şi noapte obsesiv cu întrebarea: tu pentru ce eşti plătit şefu’?... tu pentru ce eşti plătit şefu’?... tu pentru ce eşti plătit şefu’?
.
.
La 07.02.2008 un comunicat de presa al Administratiei Nationale a Penitenciarelor anunta triumfal ca in "data de 06 februarie 2008 Guvernul României a aprobat o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 293/2004 privind statutul funcţionarilor publici din Administraţia Naţională a Penitenciarelor. "

- sindicatele au fost pacalite si siluite in a-si da acordul pe diverse variante fara sa vada saracele ce a fost transmis la aprobat. Pretextul folosit a fost o inchipuita dorinta de a ocupa posturile vacante din sistemul penitenciar, ori nu poti sa te opui unui asa demers nobil. Numai ca pretextul ramase pretext si concursurile cele marete ramasera un vis. E drept ca la banii pe care-i are acum, ANP-ul nu apuca luna iunie darminte sa mai ocupe posturi vacante;
- limitarile introduse in dezvoltarea carierei din ambitia unor 'batrani' fac imposibila ocuparea posturilor vacante. ANP-ul incearca acum sa spuna ca pct. 21 din OUG ar fi aparut din stele si i-ar fi impiedicat sa scoata la concurs functiile vacante. Gresit tovarasi! Dumneavoastra tocmai ati inventat cincinalul de 1 an pana la scoaterea la concurs a unui post. D-aia nici n-am vazut minunea cu posturile scoase la concurs.
- drepturi deja castigate sunt anulate sau este ingradita exercitarea acestora (ex. locuinta de serviciu);
- intregul concept al actului normativ este retrograd in formulari si complica un cadru normativ care ar trebui sa fie flexibil si sa permita dezvoltarea unui corp profesional de elita;
- agentii si ofiterii nostrii sunt discriminati la accesul pe anumite functii;
- insa poti sa ramai in functie daca comiti infractiuni din culpa si daca esti condamnat cu suspendare ca sa fii mai apropiat de colegii tai care n-au avut noroc si sunt condamnati cu executare uneori pentru aceleasi fapte. O prevdere ciudata si unicat in functia publica care imi aduce aminte ca ieri discutam de spre domnul Florin S., seful inspectiei ANP, despre care se tot spune pe la colturi ca are probleme de dosar.

0 comentarii: