Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

marți, 6 mai 2008

Penitenciare la inspecţie. 0,6(3) probleme/penitenciar

Tocmai când îmi pierdusem speranţa în legătură cu publicarea concluziilor controlului buclucaş Administraţia Naţională a Penitenciarelor(ANP) se ambiţionează şi pune ditamai informarea de o jumătate de pagină cuprinzând 7 constatări rezultate în urma controlului a 11 unităţi penitenciare. (http://www.anp-just.ro/, COMUNICAT DE PRESĂ din data de 05.05.2008)
.
Aşa o luptă cu literele şi cifrele au dat inspectorii ANP conduşi de Florin Stanciu, experimentul de şef al Direcţiei Inspecţie, că le-a trebuit mai bine de o lună de zile pentru a produce această juma' de pagină de constatări. Aceleaşi constatări care apar în comunicatul de presă au fost înaintate acum 2 săptămâni şi unităţilor penitenciare din subordine, pentru luare aminte şi înfricoşată reflecţie. Evident că efectul scontat nu a fost obţinut, dar cel puţin toată lumea s-a amuzat.
.
M-aş fi aşteptat să ni se mulţumească, chiar în comunicatul cu pricina, pentru insistenţa cu care am cerut să vedem rezultatele magnificului control. N-avem noroc să fim apreciaţi deşi ne-am făcut datoria cu credinţă. Poate pentru că am bănuit şi nu ne-am sfiit să spunem că acest control e o cacealma ordinară. Totuşi mai sper.
.
Pentru a demonstra tărăşenia chiar ANP enumeră gospodăreşte cele 7 constatări clasificate pentru uşurinţa citirii (şi bucuria domnului Stan, adjunctul cu capul roşu) în 3 categorii. Deci 0,6(3) constatări pentru fiecare penitenciar 'controlat'.
.
S-ar putea spune că 0,6(3) deficienţe constatate pentru fiecare penitenciar nu este tocmai rău şi că în cele din urmă calitatea controlului contează. Contează calitatea e drept, dar contează atunci când există.
.
Mai jos o să-mi permit să traduc pentru profani constatările năşite de ideea lui Marius Iosif de a inventa evenimente de presă.
.
"Cu privire la acces" spune comunicatul, agenţii din postul de control nr.1 nu erau coordonaţi în activitatea desfăşurată de către un ofiţer anume desemnat de către directorul unităţii. Adică nu era desemnată o persoană cu studii superioare şi grad de ofiţer care, pe hârtie, ar fi trebuit să stea şi să se uite cum face agentul controlul.
.
O altă bălărie enunţată automotivat de comunikatul ANP este aceea că "personalul feminin desemnat să participe la controlul specific din posturile de control acces nu era asigurat, conducerile unităţilor motivând lipsa de personal sau planificarea acestora în alte misiuni". Adică inspectorii notează orice pentru că trebuie să-şi umple hârţoagele.
.
Alăm deasemenea că "unele cadre din sectorul operativ intrau în sectorul de deţinere cu genţi, bagaje de mână şi pachete". De parcă bieţii oameni nu au voie să mănânce sau să-şi care ochelarii sau cartea cu citate din
tezele lui Iosif. Nu agenţii cu pacheţelul cu mâncare introduc obiecte interzise la deţinuţi ci cei care au aranjamentul făcut sâmbăta şi duminica seara când nu se face control, dar inspectorii 'de la centru' n-au de unde să ştie.
.
"Cu privire la controlul integrităţii sistemelor de siguranţă şi a camerelor de deţinere în intervalul de timp în care persoanele private desfăşoară activităţi în afara acestora" se constată doar că "pe durata desfăşurării activităţilor recreative cu persoanele private de libertate (plimbare, activităţi socio-educative, etc.), nu s-a realizat controlul camerelor". Dacă în rest totul e bine mă declar mulţumit şi clasific constatarea tot la capitolul bălării.
.
Problema paravanul (un banal cearceaf care asigură o iluzorie intimitate în camerele de detenţie) dă mari bătăi de cap inspecţiei. "Încă existau paravane, perdeluţe, covoare, bagaje sub paturile din camerele de deţinere" notează plini de zel inspectorii.
.
În concluzie controlul nu a fost control iar 'constatările' făcute publice şi transmise în unităţi o dovedesc. 7 constatări din care 2 motivate de lipsa de personal, iar una referitoare la uşile camerelor de deţinere care "sunt ţinute descuiate" după cum spune regulamentul nu justifică marea desfăşurare de forţe anunţată de ANP acum o lună.
Oricum mă bucur că la ANP se citeşte blogul nostru şi că, din ambiţie, ANP se întrece în comunicate de presă. Comunicatele de presă sunt foarte proaste pentru că sunt făcute pe genunchi, dar e totuşi un pas înainte.
.
PS. Ministrul justiţiei declara la 24.04.2008 că aşteaptă ca acest control să explice problemele sistemului penitenciar. Un agent care lucrează nepăzit de un ofiţer şi un paravan la patul 3 n-o să-l lămurească. Aşa că o să-l tot vedem până la alegeri nelămurit dar promiţând solemn rezultate.

8 comentarii:

Anonim spunea...

Mi-e rusine ca lucrez in sistemul penitenciar.
Noroc cu O.U.G. 4 ca imi da voie sa ma transfer.
ADIO SI RAMAI CU BINE!!!

Anonim spunea...

Nu cred ca asta e solutia... ANONIM. S-ar putea sa-ti para rau.

Cine stie... vine un ministru super( pe la toamna... sau in luna cadourilor...) poate vine un nou DG ( daca nu mai pupa un mandat de 1 an ... actualul ).. poate iti vine alt director... sau se pensioneaza actualul... sau mai trece cometa Halley prin ... Jilava!!!!

Nu dispera, frate, nu esti nici Bologa si nici Puiu....

Las ca se intoarce Stoica la Justitie si Stanisor la ANP si ... sa vezi atunci trai pe sistem.

Si cam unde ai vrea sa pleci ... la MIRA , la SRI, SIE sau SPP sau unde ... ca la MAPN nu vad de ce .

Parerea mea este sa nu incerci sindromul Bologa. Mai este ceva de facut in sistemul penitenciar, numai ca trebuie mobilizare generala si unitate de actiune. Cel putin asa cred ca ar putea fi facut ceva . Eu sper... si ma gandesc sa afirm numai ceea ce afirma doar invingatorii.

Si nu invinsii... Nu cred ca vrei sa devii un invins.

Anonim spunea...

s-o crezi tu ca te transferi... trebuie sa apara normele de aplicare, exact ca si in cazul compensatiei la chirie, deci iti inchipui ce se vor grabi sa le scoata... dreptul exista, dar, ca de obicei pe la noi in Romania, nu poate fi aplicat. Nu a spus nimeni cum... deci nimeni nu misca nimic.

Anonim spunea...

Asta cam aşa e!
Metodologii ioc!

Anonim spunea...

sa lasam "Paravanele" mai important este felul cum sunt tratati "Paznicii" .Un P.P.L. maninca de 3 ori pe zi,daca nu-i dai te da in judecata ,"paznicul" nu mai are voie nici cu pachetul de la nevastasa. "O sa incercam sa va asiguram cel putin O MASA PE ZI ".Si la un ciine se da mai mult.Deci mai marii nostrii sefi ne obliga in acest fel sa punem "botul" la hotii. MULTUMIM SEFILOR ,dar vb. cuiva "traim in Romania si asta ne preocupa tot timpul".

Anonim spunea...

Cine nu a lucrat niciodata la rahova nu a vazut adevarata dimensiune a prostiei, a injosiri, a nesimtirii si a tupeului dus la extrem. Colegi de la jilava sunteti cu multe trepte mai sus la toate capitolele, deci zambiti, ca de la noi (din mentalitate) ceausescu nu a murit, pintoiu nu sa pensionat, corchis nu se stie dupa ce colt apare imbracat in uniforma de "salcom" (prietenii stiu) iar slugi de la escorte inca mai cara mortaru cu galeata si caramizi cu carca duminica, la casa lu' pintoiu. eeehhe ce vremuri istorice traversam !

la vremuri noi oameni noi, si iata ca dorinta ni sa implinit, a aparut Cotofana (nu e aia care face zgomot prin padure, e chiar 02, dar cu minus as zice eu)
si se apuca el sa ne intrebe daca avem probleme. ce credeti? nici o problema frate. a-ti crede ca la noi totul e roz?! neee va inselati, este cel mai putred si mai plin de nepotisme penitenciar (ca despre el vb, nu de sectoru' lu marean)
dar stiti cum e cand lucrezi impreuna cu nevasta si chiar copii, sora nepoata si cumnatu mai scutesti niste bani, de benzina macar.

dar sa tratam subiectu Cotofana
un om blajin caruia daca ii spui ca un lucru nu se poate face pt ca din cah nu va iesi niciodata bici dar mite sa si pocneasca, incepe sa sa scuze "asta e" "eu am cerut oameni cand am fost la anp, dar.." "speram ca pe viitor..." "sa stiti ca nici mie nu mi-e usor ca ati vazut la cat plec (al dracu de soliter, da nui nimic ca lor li se platesc orele suplimentare chiar daca nu sunt multiplu de 8 si chiar daca depasesc 30% de capete patrate si funduri late de la scaune ergonomice)
inainte cand mai venea cate unul mai aducea cate o idee, asta ... nu are nici o rezolvare pt nimic dar incearca sa le ocoleasca pe toate, idei uite ca am uitat, a avut una sa format un pluton din oameni de la pluton care vin la 8 si pleaca la 16 alesi pe sprinceana, care cica usureaza munca supraveghetorilor (om in minus= CO minus) iar de angajat nici o speranta. dar ei cer la ANP mereuuu. nu cumva se evita angajarile ca sa se raporteze "cincinale" cu suma alocata penitenciarului, si astfel pt ca prostii se descurca si asa, ei sunt premiati de ANP sau MJ ????

Voi mai reveni (poate nu atat de filozofic) dar sigur mai acid si cu exemple.
si multumesc celor care au avut initiativa cu acest "loc"

"SUNT MULTI AI DRACU SI NU AU NICI O BOALA"
va multumesc

Anonim spunea...

Lucrez de ceva ani buni in sistem, dar nu am vazut sa se dea o dispozitie ca cea din acest an si anume ofiterii de pe functia de loctiitor sef tura sa indeplineasca si atributiile sefului de schimb o functie pentru agenti. Cu aceasta dispozitie acesti ofiteri consider ca au fost dati in jos. nu stiu ce se urmareste cu astfel de decizii, cum sa incurajezi oameni sa lucreze si sa spere ca pot avansa cind pe zi ce trece ti se da la cap ca nu cumva sa te ridici prea mult. Oare sistemul nu mai are nevoie de ofiteri pregatiti, are excedent, atunci acestia vor parasi sistemul si se vor indrepta spre alte unitati de siguranta nationala care sa-i aprecieze la adevarata lor valoare si sa le respecte pozitia dobindita cinstit in cadrul organizatiei. Daca cineva cunoaste mai multe elemente despre aceasta dispozitie pusa in practica in unitatile din sistemul ANP va rog sa scrieti despre aceasta. Nu stiu de ce se incearca dezbinarea oamenilor care lucreaza in acest sistem, ce se urmareste oare? dezbina si condu?

Anonim spunea...

Vreau sa emigrez!Bleah!