Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

sâmbătă, 26 aprilie 2008

Retrospectivă PENITENCIAR! - Penitenciare, tribunale şi Marius Iosif

Martie (1-14)
.
Spargea o cana, mintea sau lua note proaste la scoala, Domnul Iosif tatal aplica binemeritata corectie peste dosul lipsit de aparare al copilului, nu se spala pe picioare sau uita sa multumeasca pentru masa, Doamna Iosif mama corecta la rindul ei cu brutalitate greseala. Daca adaugam la acest tablou toate umilintele inevitabile ale adolescentului nesigur, plin de cosuri si ros de ambitie de mai tirziu nu este de mirare ca singurul lucru care l-a animat cu adevarat pe tot parcursul vietii lui pe tinarul domn Iosif Marius a fost dorinta de marire si razbunare.
Si iata ca intimplator momentul acesta a venit. Am toata intelegerea si simpatia pentru viata trista, plina de frustrari si umilinte pe care trebuie s-a fi trait domnul Iosif Marius pina la nesperata numire in postul de director al institutiei penitenciare dar intr-o tara civilizata problemele afective ale adultilor se rezolva pe canapeaua psihologului.
.
Noul ministru, Marian - Cătălin Predoiu a uitat şi el în mesajul de deschidere să amintească de penitenciare atunci când s-a adresat "către toţi profesioniştii care lucrează în sistem şi contribuie la bunul mers al Justiţiei – judecători, procurori şi, deopotrivă, avocaţi, notari, executori judecătoreşti, grefieri, mediatori". O eroare scuzabilă, desigur, dar care demonstrează că penitenciarul este partea anonimă a justiţiei.
175 RON / lună cât costă un deţinut ar trebui să conteze pentru oricine, indiferent dacă este om politic, judecător, birocrat, sau simplu cetăţean plătitor de impozite. Costurile sunt deja destul de mari (binişor peste salariul mediu pe economie şi de 4 ori salariul minim), important e că aceste cheltuieli nu sunt dublate de rezultate pe măsură.

70% dintre cei care au fost în penitenciar se reîntorc (55% recidivă, restul antecedente penale) în condiţiile în care criminalitatea generală a migrat odată cu intrarea în Uniunea Europeană. Acesta nu este, cu siguranţă, un rezultat cu care cineva s-ar putea mândri.
22 de luni este pedeapsa medie executată într-un penitenciar din România (maximul în Europa – media este undeva la 9,6 luni). În condiţiile în care fiecare lună costă destul de mult şi multiplicat cu numărul total al deţinuţilor diferenţa de eficienţă a sistemului execuţional penal creşte.
7 ani de închisoare cu executare este pedeapsa medie dată de judecători români deţinuţilor aflaţi în penitenciare (scade destul de mult în căile de atac, dar în Olanda cam 50% dintre deţinuţi au pedepse sub 4 luni). Poate că e o problemă de politică penală... poate că e o problemă de sistem judiciar care este aspru cu găinarii şi blând cu marii infractori.
.
Dar lumea s-a schimbat... a venit democraţia şi justiţia românească s-a rafinat.
Acum nu mai avem tribunale ale poporului, avem magistraţi care pot să răspundă singuri unei comenzi politice, fără să aibă nevoie de şedinţe câmpeneşti în miros de fân proaspăt cosit sau transpiraţie de gloată. Totul se face în linişte şi în spatele unor uşi antifonate cu aerul condiţionat mergând la maxim ca să acopere emanaţiile urât mirositoare ale unor conştiinţe putrede.
Politica este la degetul mic al noilor magistraţi de partid fără să citescă măcar tezele din aprilie sau cartea roşie cu al nu’ş câtelea congres, iar recompensele nu se lasă aşteptate. N-au nici o jenă să sară dacă e nevoie să execute un adversar al ocrotitorului politic, pentru că acestea sunt regulile jocului.
Autocritica este doar o glumă de spus în pauzele şedinţelor de colegiu de conducere, cum se numeşte şandramaua mai nou. Şefu vorbeşte, subalternii zâmbesc şi spun da, sindicatul se lasă greu dar până la urmă se împiedică. Poporu’ penitenciar se supără dar rabdă că deh... s-a obişnuit cu greul.
Despre abilităţile celor în cauză,
un exemplu la http://www.tvr.ro/articol.php?id=31535&c=384 ... seringi pentru deţinuţii care se droghează, plictis, stupoare şi dat cu părerea.
.
Şi o idee duce la alta... de ce nu un spot isteţ despre PENITENCIAREZĂ?
Sigur că n-ar mai fi isteţ pentru că ideea nu mai este nouă iar avantajul ineditului dispare. Dar câte se pot spune în penitenciareză... nici măcar o vagă acuzaţie de snobism n-ar naşte.
Românii verzi ar accepta fără rezerve limbajul celor care folosesc maimuţa (o banală oglindă) pentru a vedea ce face garda (angajaţi ai
penitenciarului) şi îşi văd de combinaţii (mici afaceri) fără să deranjeze pe nimeni.
Dintre multele expresii în penitenciareză unele ies în faţă să lupte cu americanismenle biznisoide şi cred că nu se fac de râs.

37 cu 1 (tupeu, îndrăzneală, curaj) îţi poate creşte cu siguranţă market share-ul în baracă (camera de deţinere);
capitalul (ţigări, cafea, bunuri de uz personal) este utilizat în acelaşi fel: consum, producţie, comerţ. Ecologiştii (vagabonzi) intră fără capital iar cărturarii (jucător de cărţi) riscă să-l piardă pe tot;
primarii (deţinuţi care ajung pentru prima dată în penitenciar) sunt victime sigure la şmen (obiect falsificat), ascultă orice mangleală (vorbe goale, de convingere) şi în consecinţă ies pe minus la material (bani) astfel încât problemele de cash –flow nu întârzâie să apară;
în schimb, dacă ai bulan (noroc) şi eşti prieten cu cine trebuie ajungi CEO (un soi de şef cu maşină, secretară şi salariu obscen de mare).
.
In aceste conditii (si am enumerat doar foarte putine probleme ale sistemului), si avand in vedere ca:
salariul unui magistrat acopera salariile a circa 7 ofiteri psihologi sau 15 agenti;
in sistemul penitenciar sunt 13 magistrati cu salarii la fel de impresionante, toti numiti fara concurs, interviu sau orice alta procedura care sa prevada o minima metodologie concurentiala;
la bilantul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie toti cei prezenti au fost de acord ca parchetele si instantele sufera de lipsa de personal;
Curtea Constitutionala a aratat, prin decizia referitoare la „comisia de la Cotroceni”, ca exista o incompatibilitate intre statutul de magistrat si o functie administrativa,
Va propun domnule ministru, doamna procuror general si doamna presedinte al CSM, sa-i rechemati „acasa” pe cei care, voluntar sau nu, produc atata rau unui sistem de care depinde direct viata a 50 000 de oameni, dar si securitatea sociala sau fizica a noastra, a tuturor.
Va propun, de asemenea, domnule ministru, demiterea intregii conduceri a
Administratiei Nationale a Penitenciarelor pentru motivele enumerate, si nu numai.

1 comentarii:

Anonim spunea...

"Va propun, de asemenea, domnule ministru, demiterea intregii conduceri a Administratiei Nationale a Penitenciarelor pentru motivele enumerate, si nu numai."
Daca multitudinea mesajelor primite de dl ministru despre mult discutatul cancer din ANP nu s-au tradus in nici o actiune din partea domniei sale pana acum, poate aceasta propunere directa sa-i aminteasca de obligatiile ce le are pe aceasta zona.
Mai recomand si o doza buna de Viagra.