Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

sâmbătă, 3 ianuarie 2009

Suspendarea, de la intentie la frectie

Concursuri ANP

Concursurile pentru ocuparea functiilor vacante din administratie sunt suspendate pana la 31 decembrie 2009. A fost una dintre primele masuri luate de guvernul “pentru Romania”, iar Ordonanta nr. 223/2008 stabileste ca suspendarea include si concursurile aflate in desfasurare, dar a caror procedura nu a fost finalizata. Masura anti-criza, deh. Asa a fost prezentata. Nimeni n-a vazut si o justificare cu date concrete, dar nici n-a comentat cineva.

Vestea buna e ca Guvernul poate aproba derogari, in cazuri temeinic justificate, cu avizul Ministerului Finantelor Publice  (MFP) si al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS). Vestea rea e ca avizul si aprobarile nu  sunt sigure pentru concursul de avansare in categorie a agentilor de penitenciare. Prima proba a fost deja amanata. Justificarea oficiala, venita dupa ce primul ministru a anuntat masura suspendarii, a fost ca este nevoie de timp pentru efectuarea testarilor psihologice, numarul candidatilor fiind foarte mare.

În acelasi timp Guvernul isi mareste schema pentru aparatul de lucru si, in plus, infiinteaza patru noi ministere, referitor la a caror risipa de resurse Boc a uitat sa fie vehement. Pentru structurile nou infiintate nu se aplica niciuna dintre masurile anti-criza. Premierul a fost destul de ferm in declaratii, mai putin in ceea ce priveste exceptiile. Sunt blocate posturi utile, in schimb sunt angajati, fara probleme, destui pentru a utila noile structuri. Cum se intampla de obicei, diavolul se ascunde in detalii. Mai precis in exceptii.

Majoritatea masurilor anuntate sunt de un populim prostesc. Impactul asupra bugetului e, daca masurile se aplica in realitate, infim. Sub 0,5% din PIB, conform anuntului facut de insusi premierul Romaniei. O sa radeti, dar e un mizilic. Impactul pozitiv va fi neglijabil si nu va inlocui un program de redresare a economiei. Nu pentru ca asemenea masuri, care limiteaza cheltuielile bugetare, nu sunt binevenite, ci pentru ca nu se vor aplica.

Guvernul se joaca de-a pompierii pe banii nostri, si, din pacate, tine. Putini si-au pus problema ca demiterea directorilor de la transporturi, dincolo de partea spectaculoasa, este o ilegalitate crasa. Chiar si niste directori cu salarii obscene, victime mediatice perfecte, ar fi trebuit sa fie tratati corect, mai ales ca in locul lor vor veni alti recompensati politic, cum s-a intamplat acum 2, 4 sau 8 ani. Și, asta e doar semnalul. Administratia se va politiza cu alti directori, pentru ca asta era adevarata problema, iar Guvernul mizeaza pe faptul ca multi vad putini inteleg. Exact din aceleasi motive, la fel de putini isi vor pune serios problema impactului masurii de suspendare a concursurilor din sistemul penitenciar.

Pentru penitenciare, nu c-am fi noi buricul pamantului si starul noii guvernari, situatia este cu atat mai grava cu cat ministrul e ‘independent’ si se numeste Catalin Predoiu. Nu e genul care sa faca ceva pentru a putea fi continuate concursurile din sistemul penitenciar. Nici nu va spune nu, si asta e adevarata problema. E bun la planuri, da bine la discutii, semneaza protocoale, dar nu are o agenda politica adevarata. Eh glumesc, are una, dar e strict personala.

Link-uri utile:

38 comentarii:

Anonim spunea...

Mai mergem la psihologic sau nu?

Anonim spunea...

si totusi...... cei care vor pleca duminica spre bucuresti pentru a sustine examenul psihologic vor pleca convinsi de faptul ca nu vor avea cheltuieli inutile cu drumul, cazarea, masa? sau vor trece deplasarea la capitolul "sa vizitam frumusetile patriei" - azi centrul de testare psihologica rahova? este de apreciat "promptitudinea" cu care reprezentantii anp au tradus ordonanta pentru cei "foarte multi candidati" inscrisi la concursurile de avansare in categorie. sau la anp urgentele sunt valabile numai cand este vorba de ppl, nicidecum atunci cand este vorba de personal.

Anonim spunea...

Suntem curiosi de reactia M.J-Ragea , in problema concursurilor , in sensul ca ar fii recomandat sa se iasa cu o declaratie...se mai organizeaza concursul da sau nu??!!

Huginn spunea...

Există totuşi posibilitatea obţinerii acelei aprobări. Cineva va trebui să mişte puţin lucrurile imediat după sărbători.

Patrick spunea...

Ordonanta a fost anuntata, anticipata si este conforma cu declaratiile premierului din perioada imediat ulterioara alegerilor.

Art 1 alin 3 permite ordonatorilor principali sa ceara derogari. Sunt convins ca se vor cere.

Personal nu vad dificultati mari in continuarea etapei actuale de concurs (trecerea agentilor in corpul afiterilor) avand in vedere influentele financiare minore.
Avem insa, cu adevarat, o problema daca va continua etapa actuala, multi agenti vor trece in corpul ofiterilor si nu se va mai trece la etapa sursei externe care are impact financiar. Ar rezulta o gaura destul de consistenta in corpul agentilor si asa subrezit, care ar creea mari disfunctionalitati.

Testarile psihologice sunt valabile 6 luni. Amanarea datei de selectare a dosarelor a fost anuntata ca posibilitate, inca de la postarea anuntului, avand in vedere posibilitatile limitate ale centrului de testare care nu poate testa mai mult de 50 pers/zi. Amanarea nu are legatura cu ordonanta lui Boc !

Inainte de campania pentru presedintie din vara, anticipez o indulcire a restrictiilor.

Nu in ultimul rand amintesc ca L 293/2004 a fost modificat prin OUG 194/2008 prin care se modicicat esential art 28 - ocuparea functiilor vacante. Astfel, trecerea agentilor in corpul ofiterilor nu se va mai gasi la acet capitol, fiind reglementat distinct de art. 27 ca metoda de promovare a personalului in limita posturilor disponibile, este adevarat, prin concurs.

FORMA VECHE A STATUTULUI
art 28:
(1) Funcţiile de execuţie vacante din sistemul administraţiei penitenciare se ocupă strict în ordinea următoare, prin:
a) avansarea prin concurs a ofiţerilor în funcţii de execuţie;
b) avansarea prin concurs a agenţilor în funcţii de execuţie de agent;
c) schimbarea ofiţerilor şi agenţilor definitivi din funcţiile deţinute, în cadrul aceleiaşi unităţi, cu respectarea prevederilor art. 51 alin. (4);
d) mutarea ofiţerilor şi agenţilor definitivi din sistemul administraţiei penitenciare, la cerere sau în interesul serviciului, în aceeaşi ori în altă funcţie publică, cu acelaşi coeficient de ierarhizare sau inferior, în unităţi ale sistemului administraţiei penitenciare;
e) repartizarea absolvenţilor instituţiilor de formare a personalului pentru sistemul administraţiei penitenciare, în ordinea descrescătoare a mediilor obţinute la examenul de absolvire;
f) trecerea agenţilor în corpul ofiţerilor, prin concurs;
g) transferul cadrelor militare şi al funcţionarilor publici cu statut special din alte instituţii publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale statului şi Ministerul Justiţiei, care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 11, pe funcţii vacante;
h) selecţionarea prin concurs a candidaţilor din sursă externă.


FORMA NOUA a atatutului:

ART. 27
(1) Trecerea agenţilor în corpul ofiţerilor din sistemul administraţiei penitenciare se realizează prin concurs, în limita posturilor prevăzute în statele de organizare ale unităţilor de penitenciare, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în prezenta lege.

ART. 28*)
(1) Funcţiile de execuţie vacante din sistemul administraţiei penitenciare se ocupă prin concurs, la care pot participa persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 11.
(2) În situaţia neocupării posturilor vacante prevăzute la alin. (1), acestea pot fi ocupate prin transferul cadrelor militare şi al funcţionarilor publici cu statut special din alte instituţii publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale statului şi din Ministerul Justiţiei, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 11.

Exista posibilitatea interpretarii ca trecerea agentilor nu mai este o metoda de ocupare a functiilor vacante in cadrul proceduri de concurs evitandu-se astfel aplicarea ordonantei BOC. Ea se poate face oricand pe parcursul anului, la ordinul ordonatorului principal.

Anonim spunea...

Cu toată prietenia lui Ragea cu Ministrul Predoiu nu cred că se va expune pentru cîteva posturi. Guvernul va sări imediat să dea concursuri la penitenciare numai să mai facă vreo cîţiva ofiţeri. Poate nu am înţeles dar şi funcţiile de conducere, care nu-s puţine, se vor reduce. Asta nu-i rău.

Anonim spunea...

Ce declaraţie să dea Ragea peste cea a Guvernului!

Anonim spunea...

Si daca se amana concursul care este problema?
Lasandu-i deoparte pe cei cei cativa care,probabil,merita sa devina ofiteri,punanadu-si mari sperante in acest concurs,ceilalti spera si ei sa intre in randul "baietilor in civil care merg cu mainile in buzunar/e"(ale lor sau ale altora),scuze dar nu vreau sa generalizez,sunt si ofiteri foarte buni in sistem,dar foarte putini in opinia mea.
In momentul actual sistemul geme de ofiteri gen:"ofiter fruntas" "ofiter caprar" etc..pai prost sa fii sa nu ajungi ofiter la puscarie..

Vox populi,vox Dei :

Navigand in apele involburate ale net-ului am dat peste acest topic intr-un forum,oarecum interesant,evident pentru cei ce sunt interesati cum suntem priviti din afara sistemului.
Finalul este interesant,nu atat prin postarea ce face o anume dezvaluire(reala sau nu)ci mai ales prin lipsa reactiilor....

Anonim spunea...

http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=332794

Asta este link-ul de la forum,uitasem ce este mai important,scuze :)

Anonim spunea...

In cazul in care intr-adevar se amina examenul pentru anul viitor as propune celor care au dat deja examenul psihologic sa actioneze in instanta conducerea ANP cerind decontarea cheltuielilor legate de transport, cazare, sustinerea unor examene prntru obtinerea unor adeverinte etc.

Anonim spunea...

este absurd ca aceste locuri scoase la concurs sa fie amanate din cauza lui BOC,avand in vedere deficitul de cadre ..sunt destui candidati care s-au pregatit si doresc sa ocupe o functie in corpul ofiteriilor,care deja au dat testul psihologic ...boc din punctul meu de vedere este penibil si predoiu un executant al acestuia unul care nu are curajul raspunderi si incearaca sa justice toate acestea cu cuvinte care nu isi au rostul pentru un ministru al justitiei ..pacat ...asa MINISTRU ASA REFORMA

Anonim spunea...

Patrick, dar pana la urma nu este vorba de ordonanta in sine, sau de faptul ca unii agenti ar putea fi avansati in corpul ofiterilor. Este vorba de modul in care conducerea ANP intelege sa reactioneze intr-o situatie inedita in care cei interesati nu stiu cum sa procedeze. De asemenea este vorba de faptul ca situatia de fapt nu este tratata cu aceeasi intensitate cu care este tratata o situatie care priveste un detinut sau un grup de detinuti. Daca stam bine sa ne gandim, un numar destul de mare de agenti spera sa aiba succes la aceste concursuri. Personal cred ca 10 procente din intreg personalul este direct interesat de acest concurs. Este putin oare? Dar stii ce mai cred eu? De fapt, sunt convins de faptul ca nu a avut cine sa le "traduca" ordonanta. Nu au acceptul tatucului de a lua decizia. Oricare ar fi aceasta.

gherla spunea...

Este foarte bine, sa faca mai intai scala adevarata, apoi sa fie ofiteri.
Pana o sa fie concurs poate se schimba si legea, ai vrut agent, agent sa fi, vrei ofiter?, fa ACADEMIA.

Anonim spunea...

pentru Gherla...
Dragutule daca toti am face academia si am fi asa destepti ca tine...Multi au academia dar ramin la "este multi hoti care nu are bani"

Anonim spunea...

Pentru GHERLA....,mai baiatule tu ai o problema... ori esti comunist ori batut in cap , ar fii bine sa pleci in pensie ...ma mir cum te suporta colegii sau SA TRAITI. Asa ca fapt divers am lucrat putin timp si pe la Gherla in urma cu 11 ani si ma tot gandesc "geniule" ti-a sters memoria Roman sau Congresul al-XIII-lea e tot ce ti-a mai ramas.

Anonim spunea...

Ce-ai patit Gherla? Iti refuleaza frustrarile adunate pe la serviciu unde nu te baga nimeni in seama si te ofiteresti aici pe blog?

Anonim spunea...

E posibil ca Gherla sa nu fie nicidecum ofiter cu Academie(cand spun Academie ma gandesc la acea institutie de invatamant pe care o faci la zi nu la seral si in care s-a intrat din 1991 incoace nu pana in 1989 ).Obsev ca tot ce face el seamana cu asmutirea agentilor impotriva ofiterilor si invers, ceea ce nu-i prea cuser din partea lui. Deci, inainte de a generaliza, sa ne gandim cu totii ca sunt o multime de agenti si o multime de ofiteri de toata nadejdea care se inteleg bine unii cu altii, care muncesc impreuna , care se respecta reciproc si care au rezultate excelente. La aia sa ne gandim si nu la exceptii sau la idiotii - fie ei ofiteri sau agenti, ca sunt, din pacate, in ambele tabere - care se fac de ras si pe ei si ne fac de ras si pe noi, ceilalti.

Anonim spunea...

Traiasca anarhia?
Traiasca democratia ?
Traiasca libertatea ?
Traiasca prosteala pe fata?
Pacat ca suntem oameni!!!

Anonim spunea...

10.57, atentie! Nu mai fura curent, stii ca stam destul de prost cu energia electrica, mai bine ti-ai spune E-ON .

Anonim spunea...

Nu-i problemă că nici înainte de 89 ,,arma penitenciare,, nu era de elită dar cu mult deasupra celor care au făcut şcoala de miliţieni la locul de muncă cum o fac unii acum. Este nevoie de o şcoală cu adevărat academică pe o progrqamă adecvată cerinţelor europen iar cea de agenţi trebuie adusă la un nivel superior nu de un Pleşcoi sa... Dacă unul ca Martiniuc poate fi profesor atunci ne merităm locul în mocirla în care suntem.

gherla spunea...

Este adevarat, AM EXAGERAT, insa nici spirit de toleranta nu este din partea unora, nu trebuie sa fiti de acord cu mine,dar cel putin este o idee,e drept destul de exagerata, nu poti lua dreptul de a progresa nimanui, insa acesta trebuie sa fie egal pt toti, conglomeratul de arme nu adus la progres in sistemul penitenciar, nici la agenti nici la ofiteri,MAN-isti,jandarmi, etc,care au plecat din sistemul propriu datorita slabelor performante sunt luati de buni in sistemul penitenciar.

Anonim spunea...

M.Ap.N.-iştii vin la noi din cauza lipsei funcţiilor superioare şi salariului foarte mic. Salariul unuia de acolo este de două, trei ori mai mic, la efort cu mult mai mare. Din punct de vedere profesional, disciplinar şi chiar uman, nu există comparaţie cu celelalte sisteme din Siguranţa Naţională. Nu există comparaţie între aceste sisteme şi nici al importanţei lor.

Anonim spunea...

S-a dat o circulara in unitati , azi dimineata , prin care evaluarile psiholodice din data de 5 si 6. 01.2009 sunt amanate pana la o data ulterioara si sigur maine A.N.P si M.J vor mai veni cu precizari...iar pentru GHERLA ma bucur ca incepi sa ai o atitudine mai aproape de realitate.

Anonim spunea...

Pt "gherla"
Sa inteleg ca directorul de la Gherlavenit de la jandarmi si DASDRP venit de la M.Ap.N.,este adevarata ta problema?

Anonim spunea...

Domnu Admin,nu postati toate comentariile?

Anonim spunea...

pt.'gherla' "Lumi" , ce academie are?????

Anonim spunea...

Astazi eram in drum spre Bucuresti pentru testarea psihologica de maine si am fost sunat dupa ce parcursesem 250 km sa ne intoarcem acasa ca nu se mai tine concursul.Daca asa face M.J. sau primul ministru, atunci ce pretentii sa mai aiba un angajat care lucreaza la un patron oarecare !? ... Nu credeti ca trebuia sa fim anuntati mai din timp sa nu ne mai pornim din celalalt capat al tarii, sa ne fi tihnit si noua sarbatorile...

Anonim spunea...

Penru Gherla > te-ai trezit din nou "COMUNISTULE " ? iar incepi sa te faci d eras, daca tot vrei functie de conducer, macar "nu mai spune ca ai terminat ACADEMIA"!! Te faci de tot "rahatul", stii cum sunt priviti acesti oameni ? "batuti in cap " si cred ca esti unul dintre ei, de aceea, ti-am mai spus, tot aici, nu-ti va ajuta "dumnezeu" sa ajungi la functiile tale mult dorite, "ca nu esti instare". PUTETI VEDEA CUM GANDESC CEI CU ACADEMIA ! Faceti diferenta colegilor intre "oameni cu o facultate de 5 sani si cei cu ACADEMIA lor de rusine, facuta la seral asa cum a facut-o si "GHERLA" care spune ca mai are 26 de ani pana la pensie, eu ii sugerez sa "nu faca de rusine", aceasta "generatie", mai bine SA DEA BOC O ORDONANTA, ca acestia cu ACADEMIA, sa poata face pasi...spre o pensie binemeritata, ca doar au avut salarii mari "ca ofiteri" pana in prezent ! EU MA ROG LA DUMNEZEU, SA VINA IN CURAND ACEASTA ORDONATA, altfel oameni ca acesta de la GHERLA..."ne toaca nervi" in unitati, se vede dupa felul cum "gandeste" si acum ! Daca pe functii de conducere in unitati penitenciare, "sunt oameni - economisti, magistrati - cu Facultatea de Drept, de ce noi care ne incercam norocul la aceste examene avand aceeasi facultate - nu am avea succes ? Doar ca nu avem "ACADEMIA " ?? omule, cred ca "pita" ta "e gata", mai ales la cat essti de terminat dupa ACADEMIE...nu te mai lauda, ca nu-ti vine bine, alatura-te celor de ai tai cu ACADEMIA si pregateste-te sa te stergi undeva cu ea...oricum vor veni oameni mai buni decat "cei cu scoala ta" se si observa in sistem, au o alta gandire oamenii veniti din afara. SUNA-TI PRIETENI DE ACADEMIE si spune-le ca ti-am soptit eu, ca urmeaza "pensionarea voastra", macr scapam de oamenii care sunt "factori importanti ai stresului in acest sistem" ! AI INTELES ACADEMISIANULE?? Nu uita ca si Elena ceausescu era ...ACADEMICIAN, ca tine ! ORICUM "ESTI F RAU" ! lovesti in toti cei care sunt mai pregatiti decat tine !

Huginn spunea...

@anonim 04.01.2009 19:22:00

Ba da, le public. Doar că, uneori, și sunt convins că înțelegeți, mai am și eu treabă.

Dar, n-am înțeles. Ce comentariu a întârziat la publicare într-atât încât să vă facă să vă pierdeți răbdarea? Mărul a căzut de acum câteva secole, masa s-a transfomat în energie de câțiva ani buni.

Chiar nu putea să aștepte măreața dumneavoastră gâlceavă câteva minute?

Anonim spunea...

Este prima data cand postez pe acest blog .. nu aveam de gand .. dar cand vezi oameni ca Anonim 20:43 suferind in halul asta .. nu te poti abtine. Cu parere de rau , dar esti un frustrat la fel de mare ca Gherla . N`ar trebui bagati in aceeasi oala toti absolventii de academie .. doar pentru ca unii dintre ei sunt depasiti si au asimilat de la vechea garda anumite idei . Si pe mine ma deranjeaza faptul ca sunt unii oameni care au terminat o facultate (indiferent care ar fi ea) stand aks la mamica si n`au fost nevoiti sa traiasca cu 3 milioane pe luna, sa stea cate 8-10 persoane in camera, sa faca naveta saptamanal cheltuind o gramada de bani, sa manance mancarea aia de porci, sa stea inchisi cate o luna in unitate pt. simplul fapt ca nu era ras sau nu purtase amarata aia de bereta . Dar asta este, a fost (poate) greseala mea ca am dat la academie si nu a voastra ca ati ales sa va traiti viata. Nu lucrul asta ma deranjeaza, ci faptul ca maj. dintre voi, agentii, spuneti ca nimic nu se va schimba pentru ca noi, ofiterii, nu ne vom schimba mentalitatea. Dar voi incercati? Priviti persoana individual, nu ne mai bagati pe toti la legatura. Mersi.

Anonim spunea...

pt anonim de la 20:43
Ai facut facultatea la zi si esti si agent? "gherla" are dreptate in privinta ta, nu prinde el functii de conducere dar nici tu nu ajungi ofiter.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

Domnu Bala,spuneti domle ceva!!!mai meregem sau nu la testarea psihologica,ca daca stau sa ma gandesc este cam discriminare ca agentti sa sustina testare psihologica,iar ofiterii care au sustinut examene in etapa anterioara nu...

Anonim spunea...

Si ce tematica au avut ofiterii...,si ce tematica au agentii...,ca de...ofiterii "nu poate sa retine" atatea prostii!!!

Anonim spunea...

pt.anonimul de la ora 21.41, la academie ai invatat franceza? Merci anticipat pentru raspuns.

Anonim spunea...

Pentru anonimul din 04 01 09 ora 20-43 imi fac impresia ca esti din acelasi cartier cu(psd-ul MAREAN care este primar la sectorul 5)esti VARZA rau de tot sau ai ramas "cuplat"de la revelion ,dar esti VARZA nenica,vezi ca ne faci de ras sistemul penitenciar(nu ca nu am fi)dar tu intreci orice limita in legatura cu programul pilot este o catastrofa (si cel care la gandit).SALUT

Anonim spunea...

Pt. cel de la GHERLA daca ai facut ACADEMIA cum ai reusit sa intri?a cui nepot esti,sunt ofiteri care au venit din academie si nu stiu sa faca diferenta dintre p.p.l.si agenti,iar majoritatea au mania bauturii si a cazinourilor,toti din ACADEMIE sunt rude cu fosti sau actuali ofiteri din vechea strucura si mentin in continuare vechile relatii cu p.p.l"CORUPTIA"