Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

joi, 13 noiembrie 2008

Sfatul bătrânilor dalmaţieni

Azi, la ora 16.00, la sediul Institutului Naţional al Magistraturii (INM), se întruneşte pentru prima dată Consiliul Consultativ al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). Ideea constituirii Consiliului a fost, după cum ştiţi, consemnată în prima şi ultima întâlnire a Grupului de Management Strategic al ANP. Funcţia declarată a acestei cinstite adunări consultative ar fi aceea de a acorda "sprijin şi consiliere în demararea unor proiecte importante pentru sistemul penitenciar românesc".
.
Consiliul consultativ - bătrânii 'se întoarce'
.
Fiind prima întâlnire, probabil că nu se va acorda chiar acum sprijinul şi consilierea, singurul proiect important din această perioadă fiind alegerile şi supravieţuirea post electorală a actualei echipe de conducere. Nu vor lipsi însă alte intenţii bune şi alte proiecte de viitor exprimate pe un ton încrezător şi optimist. Nu cred însă c-o să vedem ceva concret, după cum n-am văzut nici eficienţa planului de eficientizare.
.
Racheta progresului penitenciar se tot pregăteşte de lansare, din păcate doar din camera de comandă. Tabloul de control e pregătit. Lipseşte cel care să apese pe butonul roşu de lansare. Sigur, traiectoria a fost prost calculată, lipseşte combustibilul - spune direcţia economică, lipseşte schela aia care ţine racheta pregătită pentru lansare. Şi mai lipseşte ceva. Lipseşte chiar racheta, pentru că n-a fost construită niciodată. E doar o schiţă pe undeva.
.
Altă comisie, alte promisiuni fără orizont
.
Dacă sub Chiuariu, Scîntei şi Iosif ANP-ul s-a destructurat, sub comanda ezitantă a noii echipe se tot structurează din promisiuni şi auto-mulţumiri. Şi nu e doar atât. La nivelul decizional al sistemului ANP se inventează tot felul de paravane şi perdele de fum pentru purtătorii de semnături, care n-ar vrea să împartă singuri povara, deşi pentru asta sunt plătiţi. Şi nu e vorba de management participativ, e vorba de altceva. Insidioasa fugă de răspundere a contaminat demult sistemul penitenciar, acum are şi nume de consiliu, comisie, acord, şa.
.
Şi totul se complică. Pentru propăşirea neamului penitenciar îl avem pe ministru şi pe Radu Ragea, iuliuscînteiul de rigoare. Mai avem director general cu adjuncţii din dotare. Avem Consiliu de Conducere, organ consultativ constituit din şefii direcţiilor din ANP, avem Grup de Management Strategic, şi avem Consiliu Consultativ. Ne lipsesc doar rezultatele. Facem întâlniri ca nimeni alţii, discutăm despre vremurile apuse şi despre măreţia ce va să vină, mai greu cu partea practică.
.
Avem şi planuri de eficientizare - măreţe dar implementate 10%, acorduri ferme dar nerespectate, memorandumuri utile dar uitate, după cum avem disponibilitate la dialog şi promisiuni lăsate în seama viitorului, desigur nesigur. Problema, micuţă dar sâcâitoare, rămâne tot lipsa unor rezultate. 'Efortul MJ - ANP' înseamnă doar simple promisiuni politicianiste sau mega-minciuni. Depinde de perspectivă.
.
Deficitul de credibilitate
.
Referitor la membrii acestui Consiliu este de menţionat că, generalul Ioan Chiş, cel care a condus după Revoluţie Direcţia Generală a Penitenciarelor până la descălecatul magistraţilor, a simţit nevoia să răspundă unor critici care i-au fost aduse de cititorii noştri. Am avut unele observaţii, dar reacţia generalului, acum prorector al Academiei Naţionale de Informaţii, mi se pare corectă şi normală, mai ales că, din capul locului recunoaşte că cele mai multe critici sunt justificate.
.
Reacţiile celor care i-au cunoscut pe membrii desemnaţi ai Consiliului nu sunt deloc încurajatoare. Faptul că unii dintre membri sunt persoane controversate, va dinamita orice credibilitate a acestui demers. Vasile Văduva, general în rezervă şi dumnealui, este unul dintre dalmaţienii care sunt în sfatul bătrânilor. Şef de resurse umane şi bişniţar de posturi vacante, în perioada Stănoiu - Stănişor, halal sfetnic.
.
Statut excepţional de "concepţional"
.
Ideea constituirii a apărut înaintea înţelegerii utilităţii. După faza de entuziasm şi autosatisfăcătoare mulţumire cineva şi-a dat seama că lipseşte un cadru instituţional şi o minimă acoperire procedurală. Drept urmare ANP s-a străduit şi a construit un "Statut al Consiliului Consultativ al ANP", aşa, ca să moară de ciudă celelalte comiţii şi comitete. Treabă serioasă deci.
.
Statutul ne spune că înaltul for sfătuitor funcţionează pe lângă directorul general şi sprijină activitatea sistemului în "problemele concepţionale" ale organizării şi funcţionării acestuia. Virili, nu doar energici bătrânii noştri luptători. Nasoală treaba la ANP. Vrea să şi probleme concepţionale cu ajutorul pensionarilor. Curajos, dar fără speranţă. Anti-concepţional, aş spune că, le ştiu deja concepţiile, şi parcă mi-aş dori să nu le mai aud.
.
Muncă de sfetnic - voluntar: propuneri, evaluări, studii, vizite
.
Consiliul este compus din 9 membri şi 3 supleanţi, care semnează angajamente de voluntariat şi sunt chemaţi la oaste de către directorul general, doar atunci când ţara o cere, dar cel puţin lunar. Au drepturi puţine şi obligaţii plăcute. Atribuţiile sunt, şi dânsele, clar stabilite:
  • analizează strategii şi planuri, şi, evident, fac propuneri de îmbunătăţire;
  • fac propuneri de modificare a legislaţiei;
  • evaluează activitatea penitenciarelor (sunt sigur că v-a fost dor de un control);
  • fac propuneri în legătură cu formarea profesională, dotarea şi înzestrarea pernitenciarelor;
  • fac studii şi analize, şi întocmesc proiecte de acte normative;
  • promovează o imagine pozitivă a sistemului penitenciar, şi
  • semestrial fac câte un raport de activitate.
Pot solicita, tot conform proiectului, documente şi pot vizita penitenciare pentru a prelua propunerile personalului şi deţinuţilor. Au preşedinte, secretariat şi toate acareturile necesare organizării întâlnirilor lunare, la care vor fi convocaţi cu 10 zile înainte. Deci voinţă există, putirinţă şi nerv la fel, conform declaraţiilor. Ce va face Consiliul "la nivel concepţional" o să vedem, care mai trăim să povestim.
.
Peste ceva timp o să ne întrebăm, cu siguranţă, ce-au mai făcut bătrânii şefi de trib. O să constatăm că au fost la fel de eficienţi ca planul de eficientizare a sistemului penitenciar, la fel de activi ca Grupul de Management Strategic? Sunt toate şansele, mai ales că mai ieri, problema sfetnicilor era dacă n-ar putea să mai 'sperie' câte un leuţ pentru dregătoria fără portofoliu la care au fost poftiţi.

Link-uri utile:

18 comentarii:

Anonim spunea...

Dar sindicatele nu sunt invitate !!!
Oare, de ce ???

Huginn spunea...

Poate sunt. Nu ştiu exact cine a fost invitat şi cine nu.

Anonim spunea...

Mai,sunt intr-o dilema:nu stiu,sa plang.....sau sa rad???!!!Am ajuns chiar pe bune sa ne facem de "cacao"...,in acest sistem chiar nu mai avem profesionisti IN ACTIVITATE???...Trebuie sa-i "readucem la viata" pe cei care nu de multa vreme te puneau la "jug" cand si cat au vrut "muschii" lor fara a-ti respecta demnitatea si drepturile????Este rusinos....aceasta sila fata de ANP incepe sa se accentueze de pe-o zi pe alta!!!!

Anonim spunea...

Daca tot se strang acesti stimabili profesionisti , de ce nu discuta si despre Regia Autonoma Multiproduct? Sa spuna cati bani a produs aceasta regie, cati ppl a calificat, ce sursa de venit era pt.DGP /ANP ! Acum ANP -ul se vaita de lipsa de bani, dar nu se uita la regia care asteapta retehnologizare si care ar produce bani usor!

Anonim spunea...

sindicatele sunt undeva pe la 25% din cit ar trbui sa fie ,acest sfat al batrinilor este nerealist ,nu are nimic ce poate face legatura cu viitorul ,putem oare lega comunismul cu capitalismul?

Anonim spunea...

Sindicatele sunt implicate in lupta pentru anumite drepturi banesti ( ex. sporul de confidentialitate , nr. 12 B....etc) , pentru oamenii din teritoriu conteaza sa obtinem cat mai multe sporuri si bani...cat de multi , ca vorbele nu le tin de cald si nici de foame...vine lupta pentru premiul de 1 Decembrie si controversatele salarii de merit...cate nu sunt de facut , spun acest lucru din punctul de vedere a unui lider de sindicat , iar vizavii de sfatul batranilor tot n-o sa fie mare filozofie....cat in teritoriu mai sunt COMUNISTI in gandire si in fapte sustinuti chiar de sfatul batranilor...asa ca nu scapam de trecut cum cred unii.

Anonim spunea...

nu dragilor,sindicatele se ocupa foarte tare cu persoanele care sa insoteasca echipa de fotbal ,in rest ce le pasa.

Anonim spunea...

Admin , de ce ati scos articolul postat dis de dimineata referitor la magistratii din sistem si respectabilele lor rude ?

Anonim spunea...

???

Anonim spunea...

Comunisti, Batraneii, Consiliul consultativ, CEI CARE NU AU LUCRAT IN VIATA LOR IN TURE SI DIRECT CU DETINUTII, Pile- Cunostiinte si Relatii, Secialistii Obositi de atata munca si spaga, SA MA LASE IN PACE, SA-SI MANANCE SANATOSI PENSIOARA,NU AM NEVOIE DE SFATUL LOR, au iesti la pensie le doresc sa traiasca sa o manance sanatosi. daca dl. bula are nvoie de ei sa se pensioneze acum ca mai prinde ordonanta,si in locul sau sa vina un magisrtal-stanisor, spagiuc , iusuf,finuta, cerboiu, sau altii din lada de gunoi a magistraturii.
Total fara respect pentru aceasta ZOMBIADA nu va salta anonimul de la aceasta ora.

Huginn spunea...

pentru anonimul de la 13.11.2008 17:42:00

Pentru ca mai e de lucru.

Anonim spunea...

Acesti fosti sefi inca nu stiu ca nu mai sunt popote si GAZuri in unitati asa ca nu mai veniti ca nu avem cu ce sa mai unplem portbagajele.

Anonim spunea...

PTR ANONIMUL DE LA ORA 15/47/00 TARA ARDE SI BABA SE PIEPTANA SINDICATUL SE APLEACA CUM BATE VINTUL EI AU GRIJA SA SE DISTREZE CIT MAI MULT SI DACA AU CISTIGAT CEVA NU AU DAT IN BRINCI AU CAZUT LA INTELEGERE CU MAI MARII SPORURI SI ALTE CELE SUNT SI PENTRU EI DECI ERAU DIRECT INTERESATI

Anonim spunea...

Eu as vrea sa ne invete, dl. Chis, cum se luau apartamente de la ICRAL si, dupa, se angaja cea care le daduse, cum se facea lucrarea de doctorat cu/de dna. de la Arhivele Statului angajata maioreasa in ANP, cum se vinde o vila la Cheia (era si la cheie) in profit, cum se cumpara masini scumpe, ieftin, etc.

Mai vrei domn' ghinaral?

Ca scriu o carte despre matale, daca trebuie.

Anonim spunea...

pentru anonimul de la ora 20/57/00...domnul meu Penitenciarul care il reprezint beneficeaza de sporul de confidentialitate 10% tot personalul unitatii + marirea de 2,04 = 200 ron / agent...la ofiteri este mai mare deoarece au si functia mai mare , in total sunt cam 5 sau 6 unitati unde situatia este la fel , in rest stimate domn e de munca ...si multa munca si sacrifici , dar de ce nu te implici si dumneata in aceasta lupta cu administratia pentru anumite drepturi sa vezi ce bine este , cam ce presiuni sunt asupra ta , si poate toti vom avea de invatat de la luminatia ta.

Anonim spunea...

20:57 cred ca esti nervos,sau poate prea sensibil cu tine insuti.Cred ca problema ta e alta.Vrei sa fortezi nota pentru pachetul de CRACIUN!(tot din partea sindicatului)CE VREI SA-TI ADUCA MOSUL?Orice ai primi tu nu stii decat sa strici.Oare trebuie sa ma mir de intelectul tau sofisticat,sau de caracterul tau daca stii ce este ala?Probabil ai si o varsta,un nume al tau,te rog frumos macar pe ele sa nu le faci de rusine!decat sa te speli cu carbid pe gura,ai face bine sa spui ce probleme reale te framanta,din munca ta de agent(functie de rolul tau acolo unde esti pus)aici pe blog ca sigur nu ai curajul sa le spui sefilor tai,din moment ce nu ai avut o discutie cu liderul de sindicat,ca sa nu ne mai arati ce poti...pe acest blog!si fi cuminte ca vine Mosul...ho ho ho !pana atunci nu fi o IUDA intre sindicalisti si,nici dupa...

Anonim spunea...

EU MI-AS DORI ENORM CA DL. chis SA NE SPUNA DACA MANANCA LA FEL DE CONDIMENTAT SI ACUM MANCAREA!POATE NE SPUNE SI CATA VEGETA FOLOSESTE SI DACA MAI ARE CEVA PROVIZII DIN URMA CU CEVA ANI?SAU DURGHILA A VANDUTO PE TOATA!DAR CRED CA ARE CEVA PROBLEME LA SECTIA INTERNE,SI ACUM SE TRATEAZA LA APARATURA LUI stanisor si stanoiu!DOUA NUME BATRANE,CARE AM VAZUT CE AU FACUT SISTEMULUI DECI,CAM STIM CE POATE DISCUTA DL. BALAvsCOMPANY LA SFATUL BATRANILOR CE AU JEFUIT SISTEMUL ANI LA RAND!SUNT FOARTE CURIOS CE STRATEGII POT SA-I OFERE D-lui BALA?

Anonim spunea...

BOSOROGII LA CRATITZA SI LA PARC. LUATI SI FOSILELE PE CARE LE-ATI UITAT IN SISTEM. PINA NU LE PUNEM NOI IN FORMOL DIRECT