Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

joi, 6 noiembrie 2008

Linişte, vin alegerile!

Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor organizează azi, la ora 14.00, la sediul ANP, o întâlnire cu liderii de sindicat din penitenciare. După multe luni în care reprezentanţii ministerului au mimat interesul pentru soluţionarea problemelor salariaţilor din sistemul penitenciar, această întâlnire va încerca să tempereze eventualele nemulţumiri şi să asigure linişte pe perioada alegerilor.
.
La întâlnire va participa, din partea Ministerului Justiţiei, Radu Ragea, iar din partea ANP, cel mai probabil, unul dintre directorii generali adjuncţi. Participarea lui Ioan Băla, directorul general al ANP, nu este sigură.
.
Discuţiile se anunţă a fi aprinse, pe agendă fiind probleme de:
  • legislaţie, mai multe proiecte de acte normative fiind în discuţie (modificarea statutului personalului, decontarea cheltuielilor de transport, asigurările de viaţă şi de risc profesional, echipamentul);
  • resurse umane, concursurile pentru ocuparea posturilor vacante fiind principalul punct de interes. Se va discuta despre concursurile abia încheiate, şi despre propunerile pentru cele viitoare;
  • finanţarea sistemului penitenciar având în vedere situaţiile în care drepturi salariale nu pot fi acordate, iar sentinţele executorii nu pot fi achitate;
  • strategia de dezvoltare a sistemului penitenciar. Sindicatele vor solicita, cel mai probabil, aprobarea documentelor strategice prin acte normative asumate de Guvern.

Radu Ragea va vorbi mult şi/sau va asculta adânc. Va vorbi mult despre ce crede că a făcut în calitatea de coordonator al sistemului penitenciar, şi va asculta adânc depre ce nu a făcut. Cum întâlnirea face parte din seria celor pre-electorale va cere sindicatelor linişte pe perioada alegerilor în schimbul unor alte promisiuni. S-a mai întâmplat la Summit-ul din primăvară.

Sindicatele au pregătit o listă de câteva pagini cu probleme, dar nu cred că vor primi răspunsuri concrete. Motivul e unul destul de transparent. Ministerul Justiţiei a lansat proiecte, a lansat idei pe termen lung, în sarcina unei viitoare guvernări, nefiind capabil să rezolve probleme punctuale. Discuţii, planuri, promisiuni... conflicte de muncă la orizont.

Update 06.11.2008 ora 13.15

Câţiva jurnalişti şi-au manifestat interesul de a participa la întâlnirea organizată de Ministerul Justiţiei. Nu au fost primiţi, în schimb MJ a promis că va da un comunicat de presă. Sunt convins că va fi la fel de interesant şi util ca şi celelalte.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Taină cât curpinde, că vin alegerile.

Anonim spunea...

Ce e de mirare, e o intilnire cu scop electoral. Daca au liniste isi vad de treaba. Ce-ar fi daca ar face scandal penitenciarele tocmai acum.

Anonim spunea...

Ar fi foarte bine daca ar face scandal angajatii penitenciarelor tocmai acum cu ocazia alegerilor. O greva cum nu s-a mai vazut. sau poate o revolta a detinutilor. Treburi de-ale noastre. Vise.
"N-ai cu cine ba, n-ai cu cine..."

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

dati toate mesajele