Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

marți, 9 septembrie 2008

Sistemul penitenciar regionalizat in taina

Regionalizarea sistemului penitenciar - o idee niciodată pusă în practică
.
Miercurea trecută Ministerul Justiţiei a convocat viitorii şefi zonali din sistemul penitenciar.
Sunt 10 şi sunt cei mai buni. Aşa a spus reprezentantul ministerului la întâlnire. Joi, a doua zi, urma să se emită şi un ordin al ministrului. Nu s-a întâmplat aşa pentru că au fost alte probleme mai importante.
.
Regionalizarea sistemului penitenciar ar putea fi o idee bună. În unele ţări funcţionează foarte bine. Cum se va pune în practică însă? Deciziile se iau şi de această dată în spatele uşilor închise. Un număr de directori au fost aleşi pe criteriul "stării administrativ gospodăreşti" şi au fost desemnaţi drept coordonatori ai unei zone. Doar atât? Gata cu regionalizarea?
.
10 zone şi 10 super-directori
.
Sunt 10 zone pentru că atâtea penitenciare sunt pe lista celor care pot fi date drept exemplu, în opinia iniţiatorilor. S-ar intenţiona aşadar instituirea unui soi de tutelă, iar fiecare dintre cei 10 ar trebui să se asigure că penitenciarele din responsabilitate se îndreaptă neabătut pe drumul propăşirii.
.
Toată lumea a fost încântată de idee. Cei chemaţi la minister cu siguranţă. Dumnealor, crema penitenciarelor, vor fi puşi în valoare, ca şefi de penitenciar şi mentor. Ceilalţi urmează să fie întrebaţi cândva, dacă e cazul. Care sunt implicaţiile financiare şi legale vor vedea cu toţii atunci când vor decide... să renunţe la idee.
.
Personal creditez această idee cu şanse minime de reuşită. Nu valoarea ideii în sine mă face să am îndoieli. Modul în care este pusă în practică, îmi ridică semne de întrebare.
.
Dintre cei 10 super-directori, chemaţi la minister pentru nobila misiune, 5 sunt împuterniciţi, iar 3 se pregătesc de pensie. Întâmplător anumite prezenţe sunt obligatorii în acest grup. Întâmplător anumite zone sunt suprareprezentate. Întâmplător… se întâmplă prea multe lucruri ascunse.

***

PS Doamna judecător Zinica Trandafirescu, se pare că intenţionează să candideze pentru unul dintre cele două posturi de director general adjunct vacante. Deci Ionel Cel Mare şi Zinica Trandafirescu vor ocupa cele două funcţii de director general adjunct, după concurs. Pariază cineva împotrivă?

PS2 Circulă pe holurile Ministerului Justiţiei un zvon, care dacă se adevereşte e de mare porc pentru instituţia în cauză. Bogdan Costaş, liberalul fonf, cel care a vărzuit finanţele penitenciarelor şi pentru care a fost schimbată abuziv din funcţie Carmen Galu, va primi un nou ciolan.

Prietenul Găureanu i-a aranjat să fie numit în funcţia de şef al Direcţiei Investiţii din Ministerul Justiţiei. Azi e zvon. Mâine e ordin al ministrului.

16 comentarii:

Anonim spunea...

de ce taxa de examinare la functiile de conducere?Parca trebuia sa fie puse conditii egale?Si cite mandate mai are doamna judecator.Dar trecutul de pe la securitate nu si-l aminteste nimeni?
De ce nu reactioneaza sindicatele?

Anonim spunea...

Asa suntem noi: preluam o idee minunata, o amestecam cu muci si dam cu ea in fasole. Pai cum sa conduca un director propriul penitenciar si inca vreo doua, cand el abia conduce unul. Ar trebui infiintate mini-structuri care sa coordoneze penitenciarele din regiune. Dizlocati oameni de la ANP si lasati doar cativa coordonatori centrali, apoi creati acele structuri regionale! Ideea era buna, dar modul in care va fi implementata va mentine, cel putin pentru un timp, centralizarea si va incarca directorii de unitati coordonatoare cu noi responsabilitati. Acestia vor avea o cocoasa mare si vor fi si mai ineficienti. Bravos peniteciaristi, halal sa va fie!

Anonim spunea...

Totul sau aproape totul se realizeaza in mare taina atunci cind este vorba de penitenciare in Romania,chiar si atunci cind se manifesta putina transparenta este rapid anihilata,extrem de neplacut ba mai mult aceasta secretomanie genereaza si intretine tot haosul legislativ si regulamentar din sistem:legi care ar trebui elaborate in 3sau 6 luni si nu mai apar cu anii,intrun tirziu apar ordonante de urgenta care incurca si mai mult lucrurile,acorduri[colective de munca si nu numai] care nu se respecta sau nu se pun in aplicare si lista ar putea fi aproape infinit de lunga.Ma intreb insa in tarile in care regionalizarea sistemului penitenciar functioneaza foarte bine PE CE CRITERII s-a facut respectiva regionalizare?Nu este cumva vorba de tari in care functioneaza foarte bine regionalizarea politicoadministrativa[care regionalizare la noi este doar un alt proiect in stand by]?50%dintre directorii invitati la discutii imputerniciti!,concluzia clara SE INCURAJEAZA IMPUTERNICIRILE?!Nu era mai logic:1 Elaborarea criteriilor pe baza carora sa se faca regionalizarea[politicoadministrative,geografice,e.t.c.];2Elaborareaunor proiecte LEGISLATIVE care sa realizeze cadrul de functionare al respectivei regionalizari;3Dezbaterea proiectelor[criterii si legislative]cu ANP-ul,directorii penitenciarelor si eventual spre finalul discutiilor invitarea [la discutii] si a sindicatelor.In concluzie nici eu nu creditez cu prea mari sanse de reusita acest proiect tot din aceleasi motive ca si autorul articolului.ADEVARAT intimplator...se intimpla prea multe lucruri ascunse.

Anonim spunea...

Vax. Idee europeana intr-o structura comunistoida. Caroserie de Audi pe Dacia 1300.

Anonim spunea...

Se intalnesc in taina, ca talharii la ceas de seara. Ministrul, domnul Bala si cei zece vor talhari ruginitul sistem penitenciar de sansa de a fi cu adevarat reformat.

Anonim spunea...

regionalizarea a fost "mareata idee" nematerializata a "tutorelui"dnului BALA, pe nume CHIS
supercentralizarea va doriti dragi penitenciaristi? ca de intrebat nu va intreaba nimeni
cei zece supereroi,din care ramin ...citi or fi, se folosesc de inca o comisie ministeriala ,fara prea multa stiinta cu ce se maninca penitenciarele,pentru a si aranja super pozitii,super salarii, super relatii si...super conducere

Anonim spunea...

Corect, pelinule.

Anonim spunea...

Am o vechime insistemul penitenciar si pot spune cu siguranta ca NIMIC nu este intamplator.Chestia cu cei 10 supradirectori este incercarea de a creea inca niste posturi de sefuti, deoarece pe posturile din ANP scoase la "concurs" nu pot incapea toti mobutii sistemului.Daca pana acum ne obisnuisem ca fostele conduceri sa promoveze fie persoane din afara sistemului, fie prieteni,fie persoane pe criterii de apartenenta zonala (Oltenia, Moldova),acum criteriul este cel alvechimii in functia de director de penitenciar.A,si cel al apartenentei politice.Sau de fapt cele doua conditii trebuie indeplinite concomitent.
Pana la inscaunarea domnului Bala, imi doream cu disperare un sef al ANP"de-al nostru", ofiter nu magistrat sau altceva.Acum nu mai stiu ce sa imi doresc.Oare ne-am gandit vreodata ca motivul pentru care au ramas unii in functiile de directori atatia ani nu este neaparat profesionalismul, ci cameleonismul?
Sincer, acum cred ca Stanisor si gasca sau Iosif cu tot cu Stan erau copii.

Anonim spunea...

Aici te contrazic, anonimule de la 18:38:00. Din fericire pentru noi, mascarada asta cu concursurile nu apartine dlui Bala. Sunt convins de asta. E o alta gaselnita preluata de undeva de vreun consilier ministerial si care, rupt de realitate, a visat cai verzi pe pereti si candidati multi si destepti care vin buluc-buluc sa salveze sistemul penitenciar de la dezastru. Sa fim rezonabili! Ei se fac ca organizeaza concursuri, interimarii se fac ca le dau si noi ar trebui sa ne facem ca nu intelegem ce se intampla.

Anonim spunea...

Bine zici, Albert.

Anonim spunea...

Cand si unde a avut loc "Cina cea de taina" ?
Pai astia ori sunt o adevarata mafie siciliana si au avut o consfatuire in stil caracteristic ori s-au intalnit pe ascuns sa descarce fiecare darile si sa ia notite pentru cat vor da mai departe. Poate au desenat harta sistemului cu pixul si au aruncat apoi sageti de darts pentru a-si imparti fiecare zonele de influenta.
Cum se vor numi oare: tinuturi? raioane?, districte?, triburi? united states?.
ala-Bala-portocala...

Anonim spunea...

:-))))

Anonim spunea...

Sa nu exageram! Regionalizarea e foarte buna. Descentralizarea reala este de dorit, dar modul in care s-a inceput si ideea ca directorii unor penitenciare sa-si conduca propriile unitati si inca vreo cateva sunt doua elemente care contribuie din start la ruinarea initiativei. ANP incearca inca o data sa faca din rahat bici. Sa faci o miscare atat de importanta intr-un stil pompieristic... Domnul Bala risca sa cada de pe caii mari pe care a venit la ANP. Eu sunt unul dintre cei care s-au bucurat cand dumnealui a acceptat sa ne conduca, ii doresc tot binele, stiu ca este un om adevarat si incercat de viata, dar ma tem ca s-a grabit. M-as fi asteptat la mai mukt profesionalism din partea dumnealui, ca de la ceilalti nu mai satept nimic de mult timp.

Anonim spunea...

regionalizarea e supersupercentralizare cu banii la mina stapinului director regional
sa intelegem ca cei 10 ,sint viitorii directori regionali
MARE DEZILUZIE !

Anonim spunea...

da, e buna regionalizarea dar nu in momentul in care ai inca sefi care nu stiu sa tina in mana un biet serviciu, directori care au ca principii propria prea-marire si grabnica inavutire, concursuri masluite si transferuri ilegale, abuzuri peste abuzuri s.a.m.d.
Cand nu vor mai exista asemenea "fenomene" putem face si regionalizarea mult dorita.

Anonim spunea...

http://ro.wikipedia.org/wiki/Regiuni_de_dezvoltare