De ce i-am acordat credit lui Cătălin Predoiu? Recunosc că nu am un răspuns. Nu a făcut nimic notabil de când a fost numit ministru al justiţiei, deşi, o vreme, ne-a convins că ar bine intenţionat...
Întrebarea rămâne. De ce i-am acordat credit lui Cătălin Predoiu? Poate pentru că suntem cu toţii mai optimişti şi mai încrezători decât ar trebui, ar fi un răspuns. Poate că am devenit dependenţi de genul ăsta de escrocherie politică. Ei ne mint, noi ştim că ne mint. O vreme suntem furaţi de peisaj şi ignorăm semnele. Când ne trezim, de cele mai multe ori, e prea tărziu.
Ca si Huginn, recunosc spasit ca i-am acordat incredere domnului Predoiu. Probabil nici nu era greu dupa mandatul Chiuariu. Si o soparla pe post de ministru al justitiei ar fi fost mai onorabila, mai putin resentimentara si mai competenta decat tanarul liberal fenechist. Cu atat mai mult cu cat domnul Predoiu este politicos, elegant in vorbire si a jucat, mai ceva ca un actor profesionist, rolul tehnocratului. Cred ca nu am fost singurii pacaliti. Spre umirea mea, ONG-urile l-au protejat excesiv de mult pe domnul ministru. Poate au sperat ca va tempera abuzurile politice ale Guvernului si Parlamentului la adresa justitiei. Poate au sperat ca il vor salva de procurorul sef al DNA de la mazilire. Poate au fost pacaliti ca si noi. Nu stiu.
.
..
Pe 31 octombrie, ministerul a dat un comunicat de presa in care a anuntat ca ministrul a avut o intalnire cu reprezentantii ONG-urilor cu o zi inainte. Ca de obicei, n-am aflat nimic din comunicat. Am ramas, deci, cu nelamurirea privind sensul acestei intalniri cu o luna inainte de terminarea mandatului si cu gustul amar ca penitenciarele au sarit din nou de pe agenda ministerului. Asa ca ne-am interesat direct de la sursa, de la prietenii nostri oengisti.
.
A fost o intalnire de doua ore si jumatate. Nu am sa insist pe detalii pentru ca nu exista prea multe. Domnul Predoiu a jucat cartea dizidentului in spatiul politic, al revolutionarului infiltrat in angrenajul puterii, care dinamiteaza, dupa posibilitati, tentativele politienilor de a bloca reforma sistemului. Aparent, un curajos si un reformist. A spus tot ce doreau sa auda cei de la Agentia de Monitorizare a Presei, SoJust, Centrul de Resurse Juridice, Freedom House, UNJR, Konrad Adenauer, Friedrich Ebert si Apador CH. A propus, as spune mai degraba spre iritarea ONG-urilor, doua "complicitati" intre acestea si minister:
- un sistem de alerta reciproca in luna ce a mai ramas din mandat. Adica informare si consultare comuna pe probleme fierbinti ale justitiei. O excelenta metoda de a bloca activitatile publice critice la adresa ministrului, intamplator chiar in campania electorala la care, tot intamplator, domnul Predoiu participa in calitate de candidat. Ministrul Justiţiei a propus organizaţiilor prezente să reflecteze la posibilitatea unei acţiuni comune în direcţia reformei, pe baza unor obiective minimale acceptate atât de minister, cât şi de ONG-uri, agendă comună la care ar putea adera şi CSM, ne spune frumos comunicatul MJ-ului, invitand ONG-urile la o mare fratie pe final de mandat. Pentru linistea tarii, evident.
- ONG-urile au fost invitate, fara jena, sa faca lobby la Bruxelles pentru stoparea oricarei tentative sau idei a functionarilor/politicienilor europeni de a bloca fondurile. Cum naibii, a spus domnul Predoiu, se gandesc oamenii aia la asa ceva, in masura in care Bulgaria e mai de kko decat noi? Ministrul Justiţiei a subliniat importanţa unei abordări obiective a ONG-urilor în privinţa stadiului îndeplinirii obiectivelor reformei şi a informării experţilor Comisiei Europene asupra acestora, în acord cu progresele înregistrate şi problemele rămase în curs de rezolvare, ne mai spune comunicatul MJ-ului. Adica, tradatorii de la ONG-uri dau cu para si critica pe la Bruxelles, in timp ce, in realitate, sugereaza domnul Predoiu, vointa politica de a reforma sistemul judiciar si a lupta impotriva coruptiei creste mai abitir decat Fat Frumos. Nu hotul e de vina, ci cel care striga hotul, sau cei care intentioneaza sa-l pedepseasca.
Si, desi comunicatul MJ nu ne spune, au fost doua ONG-uri care au atacat frontal problema penitenciarelor: Apador CH si Freedom House. Pe exercitiul bugetar, concursuri, prezenta magistratilor in functii de conducere si planul de eficientizare a sistemului penitenciar. S-a vorbit mult si detaliat. Reprosurile au fost directe si fara menajamente. Si aici s-a oprit discutia. Domnul Predoiu a dat politicos din cap si a raspuns in stilul caracteristic, fara sa spuna nimic. A pasat responsabilitatea in curtea ANP. Am sperat ca o data cu numirea domnului Bala sistemul penitenciar se va schimba, a spus domnul ministru. Ministerul a fost scos din ecuatie. Nu stie, nu cunoaste, nu e interesat. Si asta e.
.
"Nu va mai faceti sperante." Asta ne-au transmis prietenii din ONG-uri. Si ii cred. Nu mai avem niciun motiv.
6 comentarii:
Da, achiesez la mesajul din postare.
din propria-mi experienta, pot sa evaluez ca Domnul Ministru este un bun avocat , are o remarcabila tactica de temporizare, foloseste argumente valabila la nivel teoretic, are un discurs distins, DAR!
Managerial, este departe de a reprezenta un profil eficient. Tocmai calitatile care il remarca pt profesia in care exceleaza ( daca am inteles bine) sint , in mare parte, "contraindicate" pentru pozitii manageriale.
Bref, in termeni populari, este un "povestitor" mare ( sa nu zic aburitor, caci e de maidan (?)) , dar cind vb despre getting things done, adica EXECUTIE si nu POVESTE, este un p'afarist.
parerea mea.
c'est moi, encore... al de la 11:16am
Am asumat ca Domnul Ministru face ceea ce face pe aceasta pozitie utilizindu-si la maximum ompetentele tehnice manageriale pe care le are.
out of question componenta de "politizare a funtiei" ,
adica, pe limba noastra, a prostimii, am asumat (din respect pt d-l Predoiu) ca nu functioneaza pe principiul "Cataline, fa-te ca muncesti" .
caci, daca pornim cu aceasta la drum, e ca si cum ar functiona prezumtia de vinovatie in justitie. or eu, posibil justitiabil, refuz acest gen de assumption.
toate bune
Normal ca nu-l intereseaza de penitenciare si ca ne-a dat pe mana lu ochelaristu vorbitor de romgleza. Cand a venit la minister nici nu se astepta ca ANP sa fie in ograda MJ. Ragea s-a ocupat pe hatie de penitenciare. Tot cu planuri si alte terfeloage ne-a ametit si asta.
Dupa modelul prezentat, Ragea a invitat sindicatele, joi 06.11, la "consultari".
Sunt convins ca tematica va fi similara.
Sper ca in marea masa a gruparilor sindicale vor fi si lideri incomozi,lideri care sa aibe curajul sa spuna lucrurilor pe nume, lideri care sa transmita problemele si framantarile celor pe care-i reprezinta.
http://www.just.ro/Portals/0/PosturiVacante/ANP/rezultate%20solutionare%20contestatii%20proba%20scrisa.PDF
Pentru d-l Ragea si anonimul de la 15:07 :"Faceti planuri,cat voiti,caci nu se va alege nimic de ele..."(Isaia 8:10)
Trimiteți un comentariu