Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 28 mai 2008

Mnemotehnicile Ministerului Justiţiei: dificultăţi excelente şi lecitină

"Reiterând importanţa pe care domnul ministru o acordă sistemului ANP", având în vedere "efortul deplasării efectuate", dar "procedând la efectuarea unui inventar al problematicii existente" şi promiţând "elaborarea unei strategii şi a unui plan strategic de acţiune pe termen mediu", farmacistul şef al Ministerului Justiţiei, domnul Buică, ne-a prescris ieri, deopotrivă celor din sistem şi ministrului însuşi, una bucată pilulă de lecitină lemnoasă să ajute memoria scurtă a muritorilor de rând.
.
Posteritatea va consemna, cu siguranţă, alături de hotărârile conferinţei de la Ialta, şi documentul de poziţie de la Marshal unde, după un drum istovitor, făcut în condiţii mai dificile decât ale de ipohondrului ăla de Roosevelt, sub ploaia de V2-uri lansate de naziştii aia de la PENITENCIAR! şi de aliaţii din Axa sindicatelor, s-au trasat în cel mai pur limbaj "diplomatic" viitoarele demarcaţii ale sferelor de influenţă a puterilor care domină sistemul penitenciar:

1. Regatul Unit al Graiului de Lemn, reprezentat atât de regină cât şi de ambasadorul Radu Buică, acest Churchill contemporan mâzgălitor de concluzii ale misterioasei întâniri, a "punctat" încă din "alocuţiunea de început" că, după ce "a recuperat procedurile de urmat de către ţara noastră în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare" , "urmează a le fi acordat maximul de atenţie cuvenit" şi "ANP-ului, sistemului penitenciar în sine" (îmi place exprimarea asta kantiană), "respectiv cu asumarea de către ministerul justiţiei a rolului de organism coordonator" (fenomenal! mulţumim frumos pentru favoare!).
.
Adică după ce experţii misiunilor de peer review au fost 'pacăliţi' de progresul fenomenal în îndeplinirea celor 4 benchmark-uri - un CSM responsabil, un proiect de cod de procedură penală excepţional, de nu mai ţin pasul cu el nici membrii comisiei de elaborare, nici site-ul MJ-ului, o ANI funcţională, o jurisprudenţă unitară şi neiertătoare cu marea corupţie şi mecanisme de corupţie la nivel local blocate încă din faşă, mai marii ministerului se pot apleca liniştiţi, declarativ e drept, asupra problemelor sistemului penitenciar. (e o glumă domnu' Stan - în realitate lucrurile stau destul de rău)
.
"Procedând la efectuarea unui inventar al problematicii existente", zice Churchill, se va "organiza un concurs pentru ocuparea funcţiei de director general al ANP", se vor organiza "concursuri pentru ocuparea posturilor vacante existente la nivelul întregului sistem penitenciar", "se va proceda de asemenea la elaborarea unei strategii şi a unui plan strategic" şi "se vor purta discuţii"....

...şi bla bla, aşa că "procedăm" şi noi mai departe cu celelalte "alocuţiuni":

2. Uniunea Republicilor Detaşate Iosifiene, reprezentată de provizoriul Şpaiuc, acest Molotov al regretatului Staliosif, "a vorbit despre importanţa conlucrării între conducerea ministerului, conducerea ANP, conducerile unităţilor din ţară şi sindicate". Proletari din toate ţările, uniţi-vă! ... No comment.

3. Statele Unite ale Limbiştilor, reprezentate de domnul Dumitru Limbă-dulce Nădrag, acest Socrate iubitor de a pupa dosul şefilor în agora, şef la Penitenciarul Spital Poarta Albă, nu ne-au dezamăgit nici de această dată fiind primele care au dat o "replică" vânjoasă "întârind afirmaţia că ANP-ul este cea mai mare instituţie a ministerului de justiţie" şi prezentând "rugămintea ca eforturile depuse în ultima vreme să se şi concretizez în beneficiul sistemului".

4. Republica Prisoseză, reprezentată de şefii micilor colonii magrebiene caracterizate de mica lor miză de afirmare naţională, s-a remarcat prin mici declaraţii de prisos, perfect inutile şi minore ca importanţă. De exemplu, ne zice domnul Valentin Sorescu, micul şef al tribului Jilăvean, Penitenciarul Bucureşti Jilava "ocupă o suprafaţă de 48 de ha, şi are în exploatare o fermă de 12 ha în judeţul Giurgiu".
.
După ce ne-am lămurit că Budapesta nu e capitala României, aflăm că micul domn Feodorof "s-a referit la situaţia hotărârilor judecătoreşti ce conferă drepturi băneşti salariaţilor unităţii, care au procedat (n.r.: iar au procedat măi?) la executarea silită a acestora, cu termen fixat pentru 24 iunie 2008 (n.r.: incredibil!)".

"La finalul discuţiilor", notează Churchill, "s-a remarcat faptul că, în ciuda dificultăţilor excelente, nu au existat evenimente negative majore în sistem" şi "s-a exprimat convingerea că sistemul penitenciar din ţara noastră nu se află pe un loc codaş în Europa, însă e necesar ca lucrurile să se îndrepte în direcţia bună, cu adoptarea de strategii valabile pe termen mediu".
.
În urma acestor decizii absolut surprinzătoare şi cu satisfacţia că albanezii, kosovarii şi moldovenii sunt mai de c.c.t decât noi, cei prezenţi au "procedat" la o altă lungă şi istovitoare călătorie înapoi către ţările lor.

The End.

***
Traducere în limba română:
Nu, nu am înnebunit. Toate citatele de mai sus apar într-un document de 3 pagini redactat de consilierul MJ, Radu Buică, numit pretenţios Aide Memoire (adică un fel de sinteză a discuţiilor între Ministrul Justiţiei, şefii ANP şi directorii de penitenciare de la Hotel Marshal din 26.05.2008), pe care il aveţi ataşat la această postare (vezi imaginile).

Lăsând la o parte stilul inept de prezentare, am constatat, fără surprindere, că nimic nu e nou sub soare. Întâlnirea a fost o simplă deplasare turistică la Bucureşti, ministerul, ca de obicei, a servit fraierilor din sistem o listă lungă de lozinci şi eterne promisiuni, conducerea ANP a răsuflat uşurată că nu s-a discutat nimic pe bune, clamând ca prioritate comunicarea şi spunând 3 prostii în două cuvinte, grupul parveniţilor a profitat de ocazie să mai perie şefii, iar cei mai mulţi directori de penitenciare au fost ca de obicei blocaţi în micile lor mize (le cade gardul, nu le merg broaştele de la uşi etc).
.
Cu un ministru care a dovedit o oarecare disponibilitate pentru problemele ANP-ului (deşi s-a mişcat teribil de încet în raport cu ANP-ul, s-a dovedit evaziv şi nehotărât, şi a "procedat" :-) la un discurs lipsit de conţinut la această întâlnire), directorii de penitenciare au ratat, din nou, o şansă de a spune ceva cu sens şi substanţial cu privire la funcţionarea sistemului.

Având în vedere că, organic, funcţiile de conducere din sistemul penitenciar anihilează cel mai adesea orice urmă de demnitate şi de personalitate, dizolvă orice opinie personală şi curaj de a o susţine, sugerăm domnului ministru să invite şi sindicatele sau societatea civilă la discuţii cu privire la reformarea sistemului penitenciar.

P.S.: Domnule Buică, vă sugerez respectuos să nu mai scrieţi dumneavoastră astfel de documente. Nu e o pagubă că vă faceţi de râs, însă vă bateţi joc de imaginea ministerului, perpetuaţi o cultură a limbilor exotice de lemn şi jigniţi inteligenţa, stilul şi gramatica celor cărora le trimiteţi astfel de documente hârtie igienică.
.
Acum, ca să înţelegeţi de ce v-am comparat cu Churchill, ataşez exclusiv pentru dumneavoastră notele scrise de acesta la celebra, dar tot atât de secreta, întâlnire de la Ialta. Diferenţa constă în capacitatea de sinteză. În rest, şi acest document e neinteligibil. E adevărat, pentru că e scris urât; al dumneavostră pentru că e scris în stil de bătrân activist comunist care se chinuie să nu spună nimic în cea mai pură limbă de stejar. Pentru binele sistemului penitenciar sper că stilul de exprimare vă aparţine dumneavoastră şi nu vorbitorului.
.
Vă urez dificultăţi excelente şi mulţumim pentru efortul scrierii efectuate!

P.P.S.: Îl salut pe Pălmaşul, noul membru al echipei care prestează la http://www.penifest.blogspot.com/, şi îi mulţumesc pentru informaţii.

8 comentarii:

Anonim spunea...

Citind procesul verbal al intilnirii am constatat ca noi angajatii de rand al penitenciarelor suferim de paranoia.Am astepatat cu nerabdare sa treaca weekend-ul, sa aflam vesti de la Bucuresti ca doar ne reprezinta 'domnul director' acolo si acum sa aflam ca problemele ridicate de sindicate, neplata drepturilor restante, conditiile de munca si toate nemultumirile angajatiilor sunt prea marunte si nu se preteaza nici un director sa vorbeasca la asa nivel despre poblemele palmasilor din penitenciarul lui.
Suntem ignorati total,ar trebui sindicatele sa ia o pozitie mai ferma.

Anonim spunea...

Nu au sa ia niciodata pozitie directorii de penitenciare pentru palmasii de rand, TREZITI-VA.Ei stau acolo pe o perioada bine definita de timp pe bani muuuulti si privilegii la fel. Nici nu te baga in seama daca te duci la ei cu vreo problema, pentru ei amaratii care stau cu pleava societatii zi si noapte, nu conteaza pentru ca nu exista.

Anonim spunea...

Când o să facem o GREVĂ GENERALĂ, că doar aşa o să realizeze ÎMPUTERNICIŢII că pe spatele nostru (PĂLMAŞII SAU TALPA, mai bine zis)beneficiază de banii aia mulţi si de privilegii, să vezi cum o să sara de cur MINISTERUL JUSTIŢIEI.
Fraţilor, haideţi să ieşim în stradă că altfel nu se mai poate.

Anonim spunea...

da, da..si marmota invelea ciocolata...
Care director isi risca scaunul acceptand ca adunarea sindicala sa recurga la asa forma de protest ?
Unde mai pui ca sunt lideri de sindicat cu functii mari de conducere. Resemneaza-te, taie-te, inghite si tu vreo lingura sau suie-te pe vreo cladire, asa cum fac detinutii. Ai mai multe sanse...

Anonim spunea...

HAIDEŢI ÎN STRADĂ!!!!!!!!!!!!!!

Anonim spunea...

REVINO-TI !... ca rade lumea de noi !

Anonim spunea...

Mai fratilor nu va mai lamentati atat cu iesirile in strada , mai intai intrebativa cati dintre voi au curajul sa participe la o astfel de manifestare , ganditiva ca avem colegi care le este frica sa spuna daca sunt sau nu sindicalisti......ce sa mai ne meritam soarta .

Anonim spunea...

Mai fratilor nu va mai lamentati atat cu iesirile in strada , mai intai intrebativa cati dintre voi au curajul sa participe la o astfel de manifestare , ganditiva ca avem colegi care le este frica sa spuna daca sunt sau nu sindicalisti......ce sa mai ne meritam soarta .