Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

vineri, 18 iulie 2008

Sindicat. Sindicalism. Motive şi motivaţii.

Despre sindicate şi sindicalism s-ar putea spune multe. Dacă iniţial a fost mai mult o mişcare de descătuşare plină de frământări interne, în ultimul timp se observă o maturizare a mişcării sindicale.

Sindicatele au aderat la alianţa "Intiativa pentru o Justiţie Curată". Primul pas spre înregimentarea politică a sindicatelor din sistem?

Nu sunt de acord cu acest punct de vedere. Cred că, mai degrabă, cei care susţin acest lucru se tem de faptul că această "asociere cu ONG-uri vocale şi cu reputaţie poate, în timp, creşte forţa de negociere a sindicatelor".

În ultimul timp este evident că activitatea sindicală începe să dea roade. Majoritatea drepturilor salariale ignorate de administraţie au fost reconfirmate de instanţă. Sindicatele au început să-şi impună punctul de vedere la elaborarea actelor normative. A fost semnat Acordul privind raporturile de serviciu pentru funcţionarii publici cu statut special, iar Contractul colectiv de muncă pentru salariaţii civili este pe drum şi el.

Sunt realizări importante care deschid calea către obţinerea, prin negociere, a unor drepturi suplimentare pentru membrii de sindicat.

Dar toate acestea se întâmplă după aproape 4 ani de activitate. Faptul că numai prin vigilenţa sindicatelor s-a reuşit anularea tentativei administraţiei de a reduce la tăcere mişcarea sindicală demontrează clar că, uneori, aceasta joacă cu cărţi măsluite.

În aceste condiţii este mai mult decât evident faptul că se impune o reconsiderare a poziţiei sindicatelor, precum şi identificarea unor eventuali susţinători ai ideii de recunoaştere a drepturilor legal dobândite.

Un cititor spune că "prietenii te sfătuiesc dar duşmanii te obligă să faci ceea ce trebuie să faci". No comment.

"Ce mai e nou cu sindicatul? Când ne mai dă ceva?"

O întrebare care aduce la exasperare liderii sindicali. Mărturisesc că şi eu am fost tentat să fac socoteli de genul: plătesc x lei cotizaţie, înmulţit cu 12 luni, face xyz RON. Înseamnă că trebuie să primesc sub formă de cadou cam xyz minus foarte puţin.

În realitate sindicatul nu este un fel de "CAR ţigănesc". Sunt de acord cu faptul că sindicatul trebuie să se implice în rezolvarea cazurilor sociale. Dar mult mai important mi se pare, de exemplu, să analizeze supraaglomerarea din penitenciare prin prisma influenţei pe care o are asupra sănătăţii şi siguranţei lucrătorilor de penitenciare.

Mie mi se pare că liderul meu sindical "s-a dat cu conducerea"

Posibil, deşi puţin probabil. În general avem tendinţa să fim foarte critici cu alţii şi mult mai toleranţi cu noi înşine. Dacă chiar aşa este de ce nu-l schimbaţi? Statutele sindicatelor sunt redactate pe principii democratice care permit "dictatura majorităţii".

Atenţie. Dacă nu te duci la şedinţa de sindicat pentru că afară e cald şi merge mult mai bine o bere rece, nu trebuie să acuzi pe nimeni că X-ulescu a fost ales lider de sindicat. Şi nu uita că şi tu poţi să-ţi depui candidatura la alegeri.

Legat de sentinţele judecătoreşti, dacă umbli puţin prin legislaţie vei afla că este destul de greu sa execuţi silit o instituţie publică.

Într-adevăr nu este simplu. Dar nici imposibil. Executarea silită a ANP nu este chiar o noutate. Câţi dintre dumneavoastră cunosc, de exemplu, faptul că dacă în 2005 ne-am luat banii pentru echipamentul aferent anilor 2004, 2005 acest lucru s-a datorat punerii în aplicare a unei sentinţe judecatoreşti cu titlu executoriu? Dacă nu mă credeţi, citiţi adresa ANP prin care aceasta solicita sindicatului ridicarea sechestrului asiguratoriu.

Poate că liderii nu reuşesc să rezolve întotdeauna problemele membrilor. Dar, oare, membrii îşi susţin liderii atunci când este nevoie?

O întrebare bună. Deseori am auzit opinia conform căreia "noi plătim cotizaţie. E treaba lor să se descurce". Oare aşa este? Pe site-ul SNLP am găsit un articol intitulat "Decalogul sindicalistului". Merită citit. Dacă fiecare dintre noi am încerca să respectăm ceea ce se scrie acolo, lucrurile ar fi puţin mai simple.

P.S.: Mulţumesc pe această cale cititorilor care postează comentarii. Sper să nu se supere nimeni pentru că faptul că le-am folosit, din greu, ca sursă de inspiraţie fără să mai menţionez acest lucru.

31 comentarii:

Anonim spunea...

Frumoase cuvinte, pacat ca nu le citeste cine trebuie, adica toti si subliniez toti membrii de sindicat.

Anonim spunea...

Cred , totusi , ca membrii de sindicat trebuie sa fie motivati de liderul lor, atit prin charisma cit si prin felul in care intelege sa le apare interesele.
Desi am fost un adept infocat al miscarii sindicale am observat in timp, cu regret, ca multi dintre colegii nostrii in care am investit incredere s-au folosit de sindicat ca de un fel de trambulina sociala(cazul nu este izolat la sistemul penitenciar, uitati-va la multi oameni politici care provin din zona miscarilor sindicale si care au folosit acelasi tertip).
In aceasta ordine de idei trebuie remarcat ca s-au conturat( cel putin in mintea mea) cam doua tipuri majoritare de lideri, unul inteligent, comunicativ care reuseste sa ridice nivelul demersului sindical reusind la masa tratativelor modificari legislative sau reglementari semnificative pentru categorii mai largi si personajul caragialesc care intenteaza procese peste procese, ameninta, striga insa , intr-un final apoteotic se multumeste cu un job mai bun , facilitati pentru el, rude sau cei apropiati, neezitind sa santajeze din postura in care se afla obtinind cel mai adesea niste satisfactii materiale meschine.
Cred ca se poate regasi in prima categorie liderul SNLP, care sincer ma uimeste prin modalitatea in care intelege sa-si faca treaba, categoria a doua va las pe voi sa o exemplificati.

Anonim spunea...

Păi e normal să nu fii de acord cu unele aprecieri, pentru că nu toate opiniile coincid cu interesele autorului.
Ce ne-ar face să credem că asocierea cu unele organizatii, care şi-au arătat "culoarea" poate fi de o mai mare utilitate decât aderarea la structuri sindidale puternice?

Anonim spunea...

Domnilor (doamnelor) administratori,

Subscriu invitatiei dumneavoastra de a posta in continuare comentarii, insa comentariul acesta nu va avea nicio legatura cu subiectul abordat azi.
Ci doar cu numarul comentariilor.
Constat, cu surprindere, ca atunci cand postati articole cu subiecte generale, de interes pentru intreg sistemul si care nu au in vizor o anumita persoana sau o categorie de personal, comentariile scad numeric. Asta ma face sa imi pun intrebari privind capacitatea noastra de a vedea si judeca dincolo de persoana noastra si mediul inconjurator. Bineinteles ca si comentariile cu subiecte bine definite, in cazul in care ar fi centralizate si analizate, ar duce la o imagine de ansamblu a situatiei. Dar parca ne asteptam sa gasim si solutii in comentariile de pe blog.
Cat priveste activitatea sindicatelor, este interesant comentariul care il descrie in roz pe Stefan si ii pune coarne lui Alin. Dar tocmai asta ne arata ca judecam totul prin prisma unor oameni nu prin prisma grupului sau a intereselor comune. Fara sa incerc sa stirbesc cu nimic din meritele lui Stefan, si fara sa il ridic in slavi pe Ain (care ma enerveaza uneori), tin sa ii aduc aminte comentatorului ca actul de executare a ANP a fost obtinut de membrii unui sindicat afiliat la FSANP, in timp ce SNLANP-ul (actualul SNLP)se complacea in situatia de spectator al meciului ANP-FSANP. Lucrurile s-au schimbat. Opus strategiei zgomotoase a FSANP, a aparut conducerea diplomata a SNLP. Conducere centralizata, fara zguduiri la varf, se impune ca o organizatie de incredere. Este suficient pentru a avea o multime de adepti. FSANP - ul face zgomot in continuare si pregateste terenul pentru victoriile SNLP-ului. de fapt, la o analiza atenta, iti dai seama ca orice victorie, este a noastra, a tuturor. Asta este marele castig. Asa ca nu vad de ce sa aruncam cu pietre in unul sau altul din lideri. Dati-le voie sa mai aiba si esecuri, si nevoi personale rezolvate, pentru a-si putea dedica timpul rezolvarii problemelor noastre. Si asa nu prea ne intereseaza ce fac daca nu ne mai pun bani la salariu.
Eu cred totusi ca membrii de sindicat trebuie sa isi ajute liderii prin munca lor de zi cu zi. Si sa demonstreze conducerii ca solicitarile lor sunt justificate de munca pe care o fac, nu doar de dorinta de a munci cat mai putin si a castiga cat mai mult.
Asa cred eu!

Anonim spunea...

pentru anonimul de la 18,51

Si care e scenariul moshule de data asta? Capitalistii ii platesc pe aia care critica situatia din justitie? Nu ti se pare ca treci ca trenu pe langa esenta problemei?

Scenariile sunt mishto... mai ales ca nu trebuie explicate. Stai pe margine... iti incrunti o spranceana... si arunci una misterioasa: "Pute domle'! De ce aşa şi nu pe partea ailalta?"

D'aia colegule anonim, pentru ca tu nu intelegi despre ce e vorba. Pana te mai gandesti vin si eu cu o intrebare. De ce nu?

Huginn spunea...

pentru anonim 18.07.2008 19:06:00

Implicarea mai redusă în subiecte de interes general este explicabilă. Sunt mai puţin spectaculoase şi necesită o atenţie mai mare.

Ăsta e motivul pentru care Libertatea sau Click sunt mai citite decât Ziua sau Cotidianul şi infinit mai frunzărite decât Dilema Veche sau Idei în dialog.

În altă ordine de idei... cred că o dispută între sau despre cele două organizaţii sindicale nu are nici un sens. Poate că e bine că au stiluri diferite.

Uneori e nevoie de diplomaţie alteori de reacţie fermă şi imediată. Dacă se completează reciproc şi colaborează bine pe temele majore cred că e un câştig.

Anonim spunea...

Pacat ca nu a reusit sindicatul sa obtina sporul de fidelitate si pentru personalul contractul care lucreaza de 10 ani in sistem, pacat ca nu a reusit sindicatul sa obtina pentru personalul contractual prime de vacanta , pacat ca nu a reusit sindicatul sa obtina , tot pentru personalul contractual ,prime de vacanta , si mai pot continua cu ...
Pacat ca nu a obtinut sindicatul
PENTRU PERSONALUL CONTRACTUAL
Ce se poate intelege de aici?

Anonim spunea...

Voi contractualii ati vrea sa aveti drepturile noastre si obligatiile voastre. Pai de aia e un statut special pentru unii si un contract de munca pentru altii.

Puteati sa va faceti sindicat din 1990 si sa va bateti pentru ce va apartine. Ati stat cu mana pe portofel si acum va plangeti.

Anonim spunea...

Pentru anonimul de la 20 56,
Stimate anonim ,
Exista personal contractual care are aceleasi atributii , dar exact aceleasi , si este personal contractual ,si o sa munceasca si pana la 65 de ani , nu ca tine pana la 55 .
Esti cam prost informat cu problema contactualilor care nu au fost facuti cu statut special , pentru ca depasisera varsta de 55 , sau pentru ca postul este in furca .
Deci retine , aceeasi munca si drepturi diferite , adica lipsa .
Lucrezi cu detinutul si nu ai statut special !
Asa ca , halal sindicat!

Anonim spunea...

Nu e problema sindicatului si nu lucrati exact in aceleasi conditii. Personalul contractual are norma de hrana si spor de pericol desi nu prea i-am vazut cu pusca in spate la punct de lucru si nici pe sectie cu 500 de pplei pe cap.

Nu va mai dati loviti ca oricum aveti destule drepturi.

Anonim spunea...

Nu e problema sindicatului si nu lucrati exact in aceleasi conditii. Personalul contractual are norma de hrana si spor de pericol desi nu prea i-am vazut cu pusca in spate la punct de lucru si nici pe sectie cu 500 de pplei pe cap.

Nu va mai dati loviti ca oricum aveti destule drepturi.

Patrick spunea...

Intotdeauna, un articol despre sindicate va suscita reactii apasate. Apreciez ca nu este foarte constructiva o personalizare/caracterizare/comparare a liderilor deoarece poate fi de natura a exacerba anumite divergente.

Multi vorbesc despre o unificare a miscarii sindicale din sistem. Nici asta nu este esential. Competitia genereaza performanta, iar existenta unor alternative mentine activ interesul pentru miscare.

Dupa 2004, sindicatul a inceput sa reprezinte acel instrument prin care fosti militari respectuosi cu sefii isi puteau striga nemultumirea fara sa riste consecinte. In egala masura presiunea pe lideri s-a amplificat fiind multe lucruri de reglat.

In prezent activitatea sindicala a ajuns la un punct in care demersurile agresive trebuie combinate cu negocierea. Fara un strop de agresivitate vei negocia mereu in pierdere.

De trambulina sindicala s-au folosit actuali politicieni celebri si se vor vor folosi si alti lideri. Cheia este sa reusesti sa gasesti un echilibru intre integritate/interese/obiective si sa iti gestionezi cu atentie impulsurile. La asta contribuie fantastic satisfactia profesionala, iar aici ma reintorc la o idee din articol: nu ar trebui sa ai dreptul de a critica daca nu participi, iar simpla cotizatie nu reprezinta participare.

Multi aleg sa priveasca la miscarea sindicala si sa astepte sa pice ceva si in lateral. Ok, uneori chiar da randament ideea. Dar observand diminuarea miscarii sindicale din Romania (cam cu 60%) se poate observa ca acest mod de gandire reprezinta un pericol.

Daca din ce in ce mai multi vor alege pasivitatea, iar asocierile se vor destructura, efectele inexistentei reactiei sindicale vor deveni evidente si deranjante pentru toti, dar atunci va fi prea tarziu.

Anonim spunea...

Ba exista personal contractual ,care nu sta ca tine cu pusca si-i pazeste , ci sta in sala cu 20 de ppl, fara pusca , fara nimic ,si facem activitati , si cred ca meritam mai mult decat multi altii ,care fac activitati in birouri , fara pppl , sporul de periculozitate .
Sunt socat , ca multi nu stiu aceasta situatie .
Asa ca tu tot ai pusca , dar noi ce aveam , stam in sala cu ei si-i si pazim , si-i si invatam si muncim si pana la 65 de ani .
Gandesti precum un militian facut peste noapte!

Anonim spunea...

Partea proasta e ca pana acum n-ati facut nimic desi puteati sa o faceti din 1990 cu sindicat si toate alea. Acum v-ati trezit si voi pe principiul "la vremuri noi... vrem si noi".

Frate voi aveti alt statut si cu cateva exceptii nu exista motive sa beneficiati de toate prevederile legislatiei speciale.

Aveti deja spor de pericol si norma de hrana si aveti salarii bune. Cat despre pensie... stiati de 20 ani ca pensia e la 65 de ani. Care e surpriza?

Anonim spunea...

OK! Am scris mai devreme despre comentarii sarace in probleme de interes general (ale sistemului) si despre diferenta de atitudine a gruparilor sindicale majore. Cu ceva timp in urma (in perioada incercarii de a pune botnita sindicatelor si lucratorilor) am postat pe un ton vehement pe forumul SNLP un indemn la actiune si o sugestie de uniune sindicala. De fapt, nu e convenabila o uniune. Ca in filmele americane, cele cu politistul bun si cel rau, activitatea sindicala are aceste doua dimensiuni - cea permanent revendicativa si cea permanent dispusa la dialog social. Ii multumesc lui Patrick pentru ca a definit ceea ce nu am reusit sa exprim din prima. Tocmai asta era mesajul pe care voiam sa il transmit. Si treaba cu cotizatia e destul de relevanta. Pai daca tot o platesti, dand girul unor oameni care se compromit luptand pentru tine, atunci lasa-i sa-si faca treaba asa cum considera. Daca nu esti de acord, ai tot dreptul sa intervii, sa propui solutii, sa te faci ascultat prin orice mijloace. Dar daca, in loc sa spui lucrurilor pe nume, te multumesti sa comentezi ca nu e bine ce se face, fara sa vii cu solutii, nu vei reusi sa imbunatatesti cu nimic conditiile de munca sau nivelul tau de trai, reusind, in schimb, sa compromiti pe cei care te reprezinta. O logica simpla ne arata faptul ca daca un sindicat cere azi ceva si celalalt altceva, iar saptamana viitoare se schimba intre ele si vor cele aceleasi lucruri, conducerea va sti ca exista o problema. Si poate ca o va baga in seama! Daca noi denigram reprezentantii nostri, in momentul in care acestia vor cere ceva, vor fi judecati prin prisma caracterizarilor noastre. Si vom obtine....nimic. Inca nu am invatat principiul de baza al miscarii sinticale - impreuna suntem puternici. Ne consumam energiile aratandu-ne coltii unul altuia fara sa ne dam seama cat de mult timp pierdem. Pentru unii dintre noi, este irecuperabil acest timp.

Anonim spunea...

Pentru anonimul de la 21.53
Spune-mi un motiv inteligent pentru care tu ar trebui sa ai norma de hrana si spor de periculozitate .
Esti cumva tu in razboi si noi ,nu?
De ce sa iei numai tu norma de hrana si personalul care lucreaza direct cu detinutul , dar este contractual ,nu?
Si de ce sa iesi tu la pensie mai devreme si altul care lucreaza la fel ca tine ,nu.
Sau crezi ca ai drepturi numai pentru ca ai statut special .
O secretara care sta in birou si nu lucreaza cu ppl ,de ce are dreptul la statut special ?
Sunt inechitati pentru care sindicatul ar fi trebuit sa lupte , pentru ca pentru obtinerea unor drepturi s-a infiintat sindicatul .
Din pacate si cei din ssindicat gandesc ca tine,pentru ca de fapt
cei ce conduc sindicatul sunt fps si de fapt ii intereseaza sa-si mai obina niste drepturi , nu sa le dea altora ceea ce meritau demult .
Si inca ceva ! Daca lucrez de 10 ani in sistem eu nu sunt fidel ,dar tu da , ca ai statut special .
Mai bine ca nu sunt , ca poate as ajunge sa gandesc atat de prost ca tine .

Anonim spunea...

Pot sa-ti spun mai multe motive nu unul.
Primul motiv e legea aplicabila. Voi codul muncii, noi lege statut special.
Al doilea motiv sunt conditiile de munca. Voi posturi linistite si de invirteala, noi sectie, punct de lucru, escorta, instanta. Cam mare diferenta nu crezi.
Al treilea motiv e de principiu. Toti cei care au putut fi facuti functionari publici au fost facuti prin 2005. Bucatarese, pantofari, mesteri lemnari si alti meseriasi. Oricum a fost exagerat. Functia publica inseamna exercitiul autoritatii, ori micii meseriasi raman mici meseriasi si n-au a face cu functia publica.
Cam asta e. N-o sa-ti convina, dar asta e adevarul. Plimbatul cu vantul sub brat prin curte nu e acelasi lucru cu munca.

Anonim spunea...

Pentru anonimul de la 21.32
Dar pe secretare si contabili i-ai vazut cu pusca in mana sau la punctele de lucru>
Si ei au statut special ,deci si spor de periculozitate .
Problema este ca sunt unii care nu merita si au ,si altii care ar merita statutul si nu au , din cauza erorilor care s-au facut , cunoscute si de anp , dar care n-are nici un chef sa la indrepte

Anonim spunea...

Cam are dreptate contarctualul ala de se plange. Pai, de exemplu resursele umane ce contact au cu ppl-ii, si totusi iau toate drepturile si toate sporurile , inclusiv ala de pericol. Ce pericol, sa nu-i loveasca atipitul prin birouri? Da` de contopistii de la sectorul economico-adminstrativ ce parere ai? Fac mai mult decat contractualul? Nu, desigur. Si totusi iau toate alea. Acuma nu zice nimeni sa nu ia, dar bine ar fi daca i-ar ajuta cineva si pe amaratii astia de contractuali sa ia bani mai multi, pentru ca nu trebuie sa-i compari cu noi, cei care lucram cu detinutii ci compara-i cu smecherii aia de prin birouri care iau sporul ala de pericol ANP absolut degeaba. De ce nu pui problema si asa?

Anonim spunea...

Plictisitu,
Eu sunt un amarat de personal contractual care lucrez direct cu detinutul , asta e problema !
Eu stau in sala cu 10 detinuti 5ore pe zi , fara pusca si nu am statut special .
Multumesc ca ai inteles problema si pentru obiectivitate .

Anonim spunea...

EVENIMENT DE MAXIMA IMPORTANTA.
Ca urmare a demersurilor facute de catre F.S.A.N.P. si Saitul PENIFEST abuzurile facute de catre Directorul Adj. pt. paza de la Penitenciarul Giurgiu Muscalu Florentin nu au trecut neobservate.
In data de 18.07.2008 orele 8 in Penitenciarul Giurgiu a sosit preatemutul STANCIU , Directorul Inspectiei Penitenciare.
Surpriza insa , in fata noastra s-a prezentat un domn cu o tinuta si atitudine decenta si care a avut rabdare sa punem cap la cap ,timp de 3 ore , evenimentele petrecute in Penitenciarul Giurgiu.Surpriza nu a constat in faptul ca in urma discutiei am constatat o bogata experienta din domeniul penitenciar a domnului Stanciu ci in atitudine nepartinitoatre a acestuia. Pe toata perioada discutiei s avut o atitudine de mediere si nu de transare dura a problemei . A incercat sa afle cauzele care a determinat aceasta situatie si am convingerea ca va face propuneri de remediere urgenta a lor. Am fost bulversat de atitudinea acestuia deoarece il etichetasem fara sa-l cunosc ci doar citind ceea ce se spune despre el .Pornind de la sintagma ca adevarul este relativ, unui om i se aplica o eticheta mai mult sau mai putin conforma cu continutul ; depinde de cine si de ce o face. In aceste 3 ore am avut timp si sa filozofam despre trecutul si viitorul activitatii in sistemul penitenciar. Ma bucura ca am avut un asa interlocutor si daca ar fi lasat sa puna in practica macar jumatate din ce gandeste sistemul penitenciar ar fi altul; sau mai bine spus daca s-ar tine cont de propunerile pe care le face in urma inspectiilor efectuate.Dragi colegi din Sistemul Penitenciar nu imi permit sa va dau sfaturi , dar imi permit sa fac un comentariu: nu judecati inainte sa cunoasteti , nu etichetati dupa spusele altora.
Salutam prezenta domnului Stanciu in Penitenciarul Giurgiu si asteptam masuri pentru abuzurile facute de catre sefii de la Giurgiu.

Anonim spunea...

Pentru anonimul de la 18.07.2008 23:30:00
Ai răbdare, nu te arunca înainte.
Aşteaptă să vezi concluziile. Aparenţele te pot înşela de multe ori.

Anonim spunea...

Stanciu e cuminte ca e pe faras. Inainte nu era deloc asa. Cand venea in controale il auzeai de departe zbierand la toata lumea. Face si el pe baiatu bun.

Anonim spunea...

Nemultumirea personalului contractual care lucreaza direct cu ppl este perfect justificata. Firesc ar fi sa se faca diferentiere intre personalul care lucreaza DIRECT cu ppl (fie ca are nevoie de pusca, de cagula sau de creta) si personalul care lucreaza cu dosare sau alte obiecte. Daca diferentierile salariale si in alte drepturi ar fi echitabile si suficient de motivante, ar putea rezolva problema deficitului de personal din sectorul operativ, eliminand tendinta si tentatia de a ocupa locuri "caldute" in sectorul administrativ,dar cu aceleasi beneficii.

Anonim spunea...

Lupul adicatelea STANCIU schimba parul ,dar NARAVUL ba!
Acu e mielusel , ca i se clatina scaunul, dar sa nu uitam trecutul de control in penitenciarele patriei cind comisii de disciplina scria la comanda ......aducatorului de "mici beneficii".
Ne am saturat de schimbari de comportament si figuri de "baieti buni" dupa "iesirile din scena" a lui IOSIF,STAN,MARIN & COMP.
COSTAS primul si nu ultimul protejat al lui GAUREANU ( ala cu examenul de notar a Tariceancai)
a devenit si el "baiat bun" ,dar arata semnele puterii LA COMANDA.
Cine primeste cistiga,nu i asa domnule COSTAS?

Anonim spunea...

NU VA LASATI DUSI CU PRESUL
COMPORTAREA LUI STANCIU E PRAF IN OCHII ....PENITENCIARISTILOR
LA FEL SINT ACU SI "COLEGII " DIN CONTROL
HAITA SE RETRAGE CIND SE TRAGE CU ....REVOCARI

Patrick spunea...

Dicutia despre echilibrarea drepturilor functionarilor cu ale contractualilor a intrat pe un fagas gresit. Ceea ce este o problema strict de legislatie si drepturi nu trebuie sa devina o disputa intre colegi, indiferent de categorii.

Dupa demilitarizare, legislatia salariala a creat discrepante intre unii si altii. Multe, nedrepte. Colegii din MIRA au mai reglat din ele. S-a incercat si la noi prin negocierea Contractului colectiv de munca. La negocieri au fost prezentate inclusiv fise ale posturilor personalului contractual identice ca atributii cu cele ale functionarilor speciali.

Se pleaca de la principiul „pentru munca egala, remuneratie egala”. Un contractual care nu face paza, escortare si supraveghere nu poate lua spor pt acest lucru. In principal este vorba despre prime de vacanta, spor fidelitate, fond de premiere (care se constituie din salarii, iar la contractuali e de 2% fata de 10%).

Negocierile in sectorul bugetar sunt blocate in mare masura de codul muncii (art 157) si legea 130/96 (art 12). Pentru edificare, reproduc in ordine cele doua articole:

Sistemul de salarizare a personalului din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral sau în majoritate de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele locale şi bugetele fondurilor speciale se stabileşte prin lege, cu consultarea organizaţiilor sindicale reprezentative.

Contracte colective de muncă se pot încheia şi pentru salariaţii instituţiilor bugetare. Prin aceste contracte nu se pot negocia clauze referitoare la drepturile ale căror acordare şi cuantum sunt stabilite prin dispoziţii legale.

Singura solutie posibila a fost sa se modifice legislatia salariala a functionarilor cu scopul echilibrarii drepturilor.

Pe site-ul MJ se poate vedea rezultatul, aflat inca in dezbatere.

http://www.just.ro/MeniuStanga/Normativepapers/Proiectedeactenormativeaflate%C3%AEndezbatere/tabid/93/Default.aspx

Citez esentialul din proiect:

11. Punctul 11. din ANEXA 5 va avea următorul cuprins:
„11. De dispoziţiile art. 4, 6, 21, 34 şi 38 alin. (2) din prezenta ordonanţă beneficiază personalul civil din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi din unităţile subordonate acesteia.”

Este vorba despre OG 64/2006 iar la articolele enumerate sunt prevazute chiar drepturile despre care vorbeam la inceput.

Anonim spunea...

multumim pentru mediere, patrick.

Anonim spunea...

Stanciu a fost "asa un interlocutor cu viziuni pentru viitorul sistemului penitenciar"la Giurgiu, ca Muscalu nu a avut sustinere politica.
De unde experienta in sistemul penitenciar la Stanciu, coane Fanica?? aude si el pe la aia de i controleaza si le repeta cuvintele.
Ce scrie pe blog e adevarat de Stanciu si controlul lui.

Anonim spunea...

Motive si motivatii. Sindicalism...sindicat si sindicalist.securist si sindicalist...sindicalism si actiuni subversive...securist, parvenism.. conform principiului la vremuri noi tot NOI.da domnilor tot aceeiasi care mereu pun bazele unor noi orinduiri. ii recunosti de la o posta ...dupa ce ii cunosti.vesnic ei, doar ei si numai ei. ii recunosti dupa obiceiul de a filtra totul prin mintea lor tip fanta, cind ii cuprinde betia puterii nu poti sai mai opresti, sacali infecti care se hranesc pe stirvurile gindirii lor ipocrite, pestriti la suflet, si dornici de schimbari volatile doar in gindirea apropiatilor, hiene care se vor infrupta din munca si sudoarea celor multi..pe care in continuare ii voi numi, simplu,SINDICALISTI.SEMNAT:CERCUL

Anonim spunea...

Ce vrei sa spui???
Cred ca ai fost beat cand ai scris asta.