Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 14 iulie 2008

ANP: Ferpar despre cel mai recent fost

Vinerea trecută Petre Stan, fost director general adjunct al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, şi-a serbat ieşirea norocoasă la pensie. N-am fost acolo pentru că n-am fost invitaţi dar, unul dintre participanţi ne-a povestit evenimentul.
.
Redăm integral textul primit pe adresa de mail a blogului.
"La dispariţia unei lichele…

Cu adâncă durere în suflet şi profund mâhniti, angajaţii ANP l-au petrecut pe cel din urmă drum pe unul dintre ultimii monştri vieţuitori în grădina (încă) încăpătoare a incompetenţei, lipsei de moralitate şi de bun simţ a sediului din Maria Ghiculeasa - rezistentul la efort intelectual domn Petre Stan.
.
Privind la caricatura care se străduia să mimeze despărţirea în relaţii bune de cei pe care până mai ieri îi muta de pe un post pe altul (după bunul plac al domniei sale sau al tătucului Iosif), ii santaja, îi ameninţa, îi dădea afară din secretariat pentru a nu fi martori la dubioasele afaceri pe care le păstorea… privind la acea caricatură cu capul roşu, grotescă figură a unor timpuri pe care le credeam imposibil de reînviat, mă gândeam cum poate încăpea într-o singură fiinţă atâta frustrare, sete de răzbunare, dorinţă de parvenire, corupţie, neştiinţă şi neputinţă.
.
Mi-a fost milă de el… dar apoi mi-am amintit cum zburda el ca un zmeu în aerul suflat de Iosif şi compania.
.
Într-o atmosfera penibilă, până şi foştii aliaţi, nu întârziau mai mult de câteva minute la căpătâiul muribundului… făceau prezenţa şi fugeau care încotro de lângă cadavrul duhnind pestilential a corupţie, meschinărie şi incompetenţă.
.
Personaj desprins parcă dintr-o piesă de Caragiale, Stan şi-a jucat ultimul rol pe scena ANP-ului. Şi tot ca într-o piesă, îmi răsună în urechi comentariile făcute de cei care, cu paharul în mana îl felicitaseră şi care acum răsuflau uşuraţi la gândul că un strop de dreptate mai e pe lumea asta dacă un astfel de individ a fost nevoit să plece, lăsând in urma maldăre de hârtii apărute ca din neant, pe care le tinea ca un cerber adevărat sub cheie, ferite de ochii oricui ar putea cocheta cu
penifestul.
.
M-a incercat o mare tristete la gândul că Stan ne-a părăsit ca un invingător: cu pensie mare, ca un lucrător onest şi muncitor (mă intreb retoric de ce a fost singurul şef din istoria ANP-ului căruia nu i s-a luat nici măcar un cadou simbolic de adio).
.
Ca toţi cei care au arat moşia ANP-ului după bunul plac, ca şi cum ar fi fost a lor, Stan a plecat fără să dea seamă pentru greşelile, maşinaţiunile şi ticăloşiile pe care le-a făcut; care au blocat progresul institutiei pentru multa vreme, aruncand-o parca in anii stalinismului.
.
Cu conştiinţa datoriei împlinite, a numeroaselor poliţe plătite în numele său, al consoartei şi al camarilei, a plecat să se odihneasă. Sigur se va privi dimineaţa în oglindă şi va fi mândru de sine. Are şi de ce- minte puţină, şcoală puţină, caracter meschin şi duplicitar a ajuns departe. Funcţie a avut, bani negri pentru zile tot negre a pus deoparte, predă ştafeta câtorva ucenici rămaşi şi bine plantaţi de dl Mocuţa în ANP.
.
Nu va putea niciodată să privească în sine şi să-şi găsească vreo vină. Şi dacă a greşit nu e vina lui, alţii l-au pus. Şi uite aşa responsabilitatea se diminuează prin deplasare către ceilalţi. Practicile autoabsolvante funcţionează cu brio în cazul său: victimele erau vinovate, ordinele au venit de sus, a fost mânat de intenţii oneste, chiar s-a străduit să mai atenueze din lovituri… Conştiinţa lui inexistentă nu va tresări, dovada faptului că are neruşinarea să ofere şampanie unor oameni care în loc să-i plângă plecarea îl ironizau.
.
Pupilele domniei sale rămase să întreţină haosul la intervenţie psihosocială, resurse umane, registratură n-au gasit atâta putere încât să afişeze o lacrimă in colţul ochiului asa cum dl Stan, sub umbrela căruia s-au cocotat in funcţii pâna la nivelul maxim al incompetentei ce le caracterizeaza, ar fi meritat.
.
A mai plecat o LICHEA creata şi întreţinută de mecanismele puternice ale nepotismului, favoritismelor politice, dorinţei de parvenire şi îmbogăţire rapidă, înrudirii într-ale răului,… mecansime care se regenerează uluitor in sistemul penitenciar.
.
Cu toate astea, nu pot sa ma bucur. Destui directori, comandaţi, şefi şi şefişori cu diverse nume rămân sub zodia unor stani, marini, iosifi …
.
Sper ca lenta, dar ferma revenire la normalitate să facă imposibilă proliferarea lor şi într-un viitor pe care sper să-l trăiesc, să le grăbească dispariţia."
Petre Stan trece în rezervă şi în istorie lăsând în urmă haos. O legislaţie de resurse umane retrogradă şi învechită. Niciun post vacant încadrat. Maziliri, detaşări şi transferări abuzive. O structură de resurse umane în degringoladă.
.
Cu puţin efort lucrurile se pot îndrepta. Este însă corect ca noi toţi să plătim pentru prostiile făcute de astfel de bezmetici care se nimeresc prin funcţii de conducere prin sistemul penitenciar?
.
Link-uri utile:

15 comentarii:

Anonim spunea...

Mai Stan Patitu' i-a si cotofana dupa tine ca mult rau ai mai facut la lume cu asemenea exemplare plantate dupa pofta inimii tale pagane.

Anonim spunea...

Lucrurile incep sa se miste,bravo Penifest,ne-ati mai scapat de un paduche. Asteptam schimbari si in teritoriu .

Anonim spunea...

URAAAAAA!!!!!! DE 1000 DE ORI RA!!!!!!!!!!!
BRAVO PENIFESTILOR ,SA VA DEA DUMNEZEU SANATATE PENTRU TOT CE FACETI. Acum i-a picat pila lui Timar de la Bircea ,poate se indura cineva de la Ministerul Justitiei sa verifice cum a fost asta angajat cu nevasta in puscarie....

Anonim spunea...

Ne bucuram ca Stan nu pleaca din Romania. Ne vom mai intalni cu el prin Bucuresti si ne vom plati politele... Asa ca nu o sa se bucure de pensionare... Si mai este nevasta sa care este imputernicita sef serviciu educatie si interventie psihosociala la Jilava...Aceasta va plati pentru oalele sparte de barbatu-su...

Anonim spunea...

Poate se externeaza pentru 48 de ore si expertul in logistica marin ca sa se rezolve si pensionarea lui. Cu aceasta ocazie poate mai scrie o lucrare de analiza pe care sa o adauge la cv , de genul .... "ceea ce nu inteleg, desfintez,deci nu o sa mai existe; ca asa nu o sa mai avem probleme de solutionat"

Anonim spunea...

"Poate se externeaza pentru 48 de ore si expertul in logistica marin ca sa se rezolve si pensionarea lui."

Se pare ca s-a rezolvat deja. Normal, nu?

Anonim spunea...

Maica,

dar cu nevasta lui Stan asta, ce aveti?
platiti-i femeii ce are ea de incasat, nu ce trebuia sa incaseze barbat'su..
caci altfel, nu sinteti cu nimic mai buni decit nea' stan, asta de isi dadu ortul popii...
parerea mea...

Anonim spunea...

Lasa-ma si cu madam Stan, ca suna prin unitati si blefturea toti supusii ca nu stiau cum sa se adreseze la telefon cand era prin ANP.
Exista cumva vreo decizie care prevede formule de adresare la telefon ? Ceva de genul Arial 12 sau mai stiu eu ce ?
Noi mergem dupa alea ale bunului simt, dar daca vreti pupaturi in fund on line nu prea vad cum.
Sa-si faca video-chat in cazul asta....

Anonim spunea...

principiul numai e, nu ne mai intereseaza ,functioneaza in cazul Stan
cam putine comentarii , la un an de chinuri si umilinte

educatie zero aveti dle STAN
pacat ca nu ati "suportat" o functie de executie , sub "fusta" HOBLEA

nici de amintire fie si de trista amintire sa nu auzim de numele Stan si a lui familie
nu stie poporul citi nepoti ,nepoate si alte rubedenii aveti angajate in sistem,ca s ar cruci

mai atotstiutor ca raposatul Ceausescu, nu ii lasati pe prietenii "carausi "de vin, carne, si altele ,sa cada in pacatul nestiintei
Pygmalion pentru cunoscatorii Caministeanu, Nadrag ,Timar si multi etc,ati fost grotescul pentru oamenii normali

la rau se raspunde cu bine,dar nu vrem sa raspundem ....nu meritati

Anonim spunea...

Domnule Stan, speram ca sacrificiul pe altarul pensiei, sa nu va oboseasca numarind zecile de milioane, pe care postasul care nu suna de doua ori , le va aduce la casuta voastra.

Comunicati numarul de telefon, pensionarului Limba Dulce Nadrag ca dupa obicei sa va sune ....tot pentru numaratul zecilor de milioane,pensie.

Anonim spunea...

Domnul STAN mai are bine plantati prieteni, colegi, cumetrii si in ARDEAL, ar fi bine ca sa plece si acestia. Oamni cheie de la Resurse Umane, care si-au angajat neveeste,e fetele, ginereii, etc...PENSIONARE SI PENTRU ACESTIA !

Anonim spunea...

Si pentru madam Dediu, ca e tot de-a lui !!!!

Anonim spunea...

Daca incompetenta duce catre o pensionare cu o pensie banuim nu tocmai modesta atunci sa ne mai miram ca merg lucrurile asa cum merg....

Anonim spunea...

Un asemenea personaj de trista amintire s-a pensionat anul trecut de la Barcea Mare!Si culmea! tot de pe post de sef al resurselor umane!A iesit pe usa din dos a puscariei de frica colegilor care-l asteptau sa-l huiduie in clubul unitatii,celebrul club care a vazut multe alte asemenea grozavii!E vorba de controversatul personaj duplicitar si lipsit de coloana vertebrala PAUN IOAN,un pupincurist notoriu ,prieten bun si de aceeasi generatie cu actualul director Bota cu care a facut o groaza de potlogarii inclusiv Facultatea de Drept la Tirgu-Jiu unde au trecut prin scoala ca rata prin apa,ajungind sa fie,culmea, licentiati in drept!!!Vai de justitia aplicata de ei si multi alti ofiteri de la Deva!A fost o intreaga generatie de ofiteri care si-au luat examenele desi nu au auzit macar de prescriptia extinctiva!Printre ei si celebrul Mara care nu areusit sa termine la Tirgu Jiu si s-a dus la Herculane cu portbagajul plin de peste ca sa treaca de licenta! Sa ne auzim cu bine,Timarita lui Ioan!

Anonim spunea...

Nu regret plecare lui Petre Stan asa cum nu regret nici plecarea predecesorilor lui. De ce ? Pentru ca toti au fost niste "lustruitori de clante" care au intrat repede in pielea CADRISTILOR de altadata . Problema cred ca exista insa nu la nivel de om ci la nivel de functie .Cine ia deciziile de mazilire a incomozilor si de inscaunare a "fitelor" ? Conducerea care semneaza! Cine "pune botul" la propunerile cadristului sef ? Conducerea care semneaza . Stim ca se practica la greu stilul:propune tu ca sa semnez eu si atunci ? Fiecare dir general si-a motivat activitatea prin numarul "capetelor taiate " dar fara sa se gandeasca daca are pe cine pune in loc sau ce impact va avea in unitati sau sectoare de activitate lipsa de conducere , coordonare si mai ales lipsa raspunderii asupra dezastrului posibil ."Resursele umane" trebuie sa includa, prin definitie, rezerve CALIFICATE de personal, adica oameni cu ceva experienta in spate pe domeniu si pregatiti din timp pentru asa ceva . Exista ? Sufletu ! Se pun pe fotolii prichindei ca varsta si pregatire profesionala ,marionete care devin in mod sigur viitorii denigrati, renegati si "raspunzatori" de dezastrul sistemului .Oare asa este ? A existat in istoria penitenciara ca un sef sa fie anchetat pentru deciziile date ? Niciodata !Au inceput sa fie adusi la bara "soldatii" care asculta de ordinele primite si nu comandantii care le emit .Au mancat 'cozonac" din sistem bestii care au facut carnagiu in teritoriu bagand oameni in pamant , in spitale,distrugand idealuri si cel mai grav distrugand speranta ca muncind bine si fiind corect( dar fara pile) vei primi si tu un BRAVO de la cineva . Sa intamplat ceva cu acei "tortionari", i-a tras cineva la raspundere pentru dezastrul uman si material produs ? Nimeni !Plecand de la principiul ca "omul sfinteste locul", consider necesara o dezbatere mai amanuntita pe tema OMULUI care isi desfasoara activitate in acest sistem .Are conditiile necesare sa-si faca treaba bine , sau e bun numai sa raspunda de incompetenta unor sefi indiferent de inaltimea scaunului acestora?