Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

joi, 12 iunie 2008

Salariile din justiţie - o controversă permanentă

Salariile din justiţie sunt de ani buni subiectul unei controverse. Sistemul de salarizare existent nu este echitabil spun unii. Salariile trebuie să fie la nivel european spun alţii. Mai sunt şi excepţiile reprezentate de ştabi din justiţie obscen de bine plăţiţi.

.

Ministerul Justiţiei abordează temător problema sporurilor restante din sistemul judiciar

.

Un comunicat al MJ din 9 iunie 2008 îmi atrage atenţia. Pozitia Ministerului Justitiei in problema drepturilor de natura salariala recunoscute prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile pare a fi un apel la responsabilitate adresat sistemului judiciar.

.

Instantele au fost sesizate cu mai multe tipuri de cereri pentru recunoasterea unor drepturi salariale, iar cererile au fost solutionate, in marea lor majoritate, cu hotarari judecatoresti favorabile reclamantilor judecatori, procurori, personal asimilat acestora, asistenti judiciari, personal auxiliar, functionari publici din sistemul justitiei.

.

Ministerul Justiţiei încercând să pună ordine în acest sistem de salarizare şi-a suflecat mânecile începând elaborarea unui set de măsuri cuprinse în două acte normative, unul privind măsuri pentru soluţionarea unor aspecte financiare în sistemul justiţiei şi altul privind salarizarea în sistemul justitiei.

.

Bunăstarea în justiţie problemă de creativitate

.

Pentru a fi mai clar vă propun un exerciţiu pe care ar trebui să-l încerce mai des scriitorii de legi şi producătorii de practică judiciară.

.

Încercaţi să rostiţi cârnatul ăsta de cuvinte şi promisiuni de bunăstare dintr-o singură suflare: primă de concediu, spor “anticorupţie”, spor pentru vechime în muncă, coeficienţi de multiplicare diferiţi pentru procurorii DNA şi DIICOT, coeficienţi de multiplicare pentru grefieri, spor de “specializare”, plata creşterilor salariale acordate în anul 2007 personalului din sistemul bugetar, diferenţe salariale între funcţionarii publici din cadrul instanţelor, spor de periculozitate, spor de confidenţialitate de până la 15% sau 30%, spor de risc şi suprasolicitare neuropsihică, tichete de masa, spor de fidelitate, decontarea chiriei stimulente.

.

Acum luaţi o gură de aer înainte să treceţi mai departe. Aţi reuşit. Felicitări! Acum sunt de acord să ne daţi în judecată pentru stres şi suprasolicitare neuropsihică pentru că vă supunem la astfel de cazne.

.

Ministerul Justiţiei chemat în judecată de către toţi salariaţii sistemului judiciar

.

Ministerul Justiţiei se confruntă cu un val fără precedent de procese prin care magistraţii şi personalul din sistem îşi cer anumite drepturi salariale. În perioada 2005 - 2006, Ministerul Justiţiei a trebuit să plătească drepturi salariale (prime de vacanţă, spor de vechime, spor de anticorupţie) în valoare de aproximativ 300 milioane RON, din care numai 180 milioane în 2006. Bugetul MJ a trebuit să fie suplimentat cu peste 50% în anul 2006 pentru a achita aceste sentinţe.
.

Primele acordate doar pentru judecătorii cu o vechime de maximum trei ani au declaşat o adevărată goană după aur. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a fost sesizat prin două memorii semnate de peste 100 de magistraţi, grefieri-arhivari, agenţi procedurali şi aprozi. Magistraţii de la Tribunale şi Curţile de Apel au simţit fiorul apărării drepturilor omului şi au intentat numeroase procese.

.

250 milioane Euro nota de plată pentru sporile de risc şi stres restante

.

Aşa se face că foarte mulţi solicită plata din urmă a sporului de risc şi stres - de 50% din salariul brut - şi câştigă. La asta se adaugă alte sporuri a căror plată retroactivă a fost câştigată în instanţe: sporul de vechime, sporul anticorupţie, primele de vacanţă - toate neacordate din anul 2000 de când s-a schimbat sistemul de salarizare.

.

Statul ar putea plăti in perioada imediat urmatoare un sfert de miliard de euro cu titlu de "spor de risc si suprasolicitare neuropsihica" pentru magistrati si personalul auxiliar de specialitate din cadrul instantelor si parchetelor. Singura conditie pentru ca cei peste 12.000 de angajati ai sistemului judiciar sa-si primeasca salariile indexate cu 50 la suta – la care se adauga sumele restante pe ultimii trei ani – este sa dea in judecata Ministerul Justitiei si pe cel al Finantelor.

.

Legislaţia şi practica instanţelor de judecată complică sistemul de salarizare din justiţie

.

Problema e mai veche. Cam din 1999. De atunci, mai multe ordonanţe au acordat şi anulat unele sporuri. Am şi exemple:

.
"Pentru risc si suprasolicitare neuropsihica, magistratii, precum si personalul auxiliar de specialitate beneficiaza de un spor de 50% din salariul de baza brut lunar" spunea articolul 47 din Legea 50/1996 privind salarizarea judecatorilor, republicata. Magistratii au beneficiat de acest spor pana la data de 1 octombrie 2000, cand Guvernul Isarescu a dat Ordonanta de Guvern 83, ordonanta prin care s-a abrogat articolul 47.

.

Doi ani mai tarziu, Guvernul Nastase a dat o alta ordonanta de salarizare a magistratilor, OUG 177/2002. Ordonanta, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2003, nu a mai prevazut acest spor. Judecatorii si procurorii sustin ca articolul 47 nu a fost abrogat legal niciodata si ca au dreptul la sporul de risc si de stres, desi taierea acestor sporuri s-a compensat prin marirea semnificativa a salariilor. Ulterior s-a dat startul pentru procesele de auto-indexare.

.
Sistemul de auto-indexare a salariilor din justiţie criticat frecvent

  1. Caracteristica acestor procese este că magistraţii care le judecă devin apoi beneficiari ai drepturilor cîştigate în instanţă de colegii magistraţi reclamanţi.
  2. Chiar prim-ministrul Tăriceanu afirma că: “Unele salarii din sistemul judiciar au ajuns – ca urmare a unor decizii judecătoreşti date în interes propriu de către judecători – la un nivel aberant şi nejustificat, depăşind orice limită a bunului-simţ”
  3. Presa urlă şi pune la zid „judecatorii care s-au razboit in instanta cu ministerul justitiei si si-au majorat substantial salariul”. „Magistrati cu venituri lunare de 5.000 de euro”, zice România liberă, care e reclamată la Clubul Român de Presă şi pârâtă la CSM de un grup de magistraţi buni cetăţeni care se simt lezaţi în mândria profesională.
  4. Societatea civilă îl dă în gât pe unul din magistraţii din sistemul penitenciar prins în vine cu un venit lunar net de peste 200 de milioane de lei vechi. Ca urmare, cotidianul Gândul îşi cere scuze pentru un top prost făcut al celor mai bine plătiţi bugetari realizat cu câteva zile înainte. Magistratul trece pe primul loc.
  5. Blogul http://www.penifest.blogspot.com/ prinde pe la colţuri un biet magistrat pensionar cu o pensie de 125 de milioane de lei vechi, îi dă un articol demascare peste bot şi presa îl împuşcă.
  6. În mod dubios, un magistrat, Codruţa Kovesi, procurorul general al României, îşi manifestă nemulţumirea în o şedinţa a Consiliului Superior al Magistraturii din februarie 2008, spunînd că e nedemn pentru un magistrat să ceară în instanţă drepturi precum “tichete de masă, litru de lapte, CASCO la maşină, spor pentru contractul colectiv de muncă”.

Nu lipsesc nici apărătorii 'salariilor de nivel european'

  1. Deşi se ciomăgesc de câte ori au ocazia, în privinţa acestor procese privind salarizarea magistraţilor, procurorii, judecătorii, CSM-ul, AMR-ul, SoJust-ul (să ne trăiţi, că ne place de voi!) etc devin brusc cvasisolidari. Cică legiuitorul e de cacao. Şi dacă legea e debilă, putem s-o mai abuzăm şi noi pe la colţuri.
  2. Lidia Bărbulescu se răscoală şi declară: „Consiliul Superior al Magistraturii consideră că afirmaţiile Primului ministru referitor la legiferarea de către magistraţi a propriilor salarii prin hotărâri judecătoreşti şi aprecierea cuantumului aberant şi nejustificat al acestora, reprezintă afirmaţii de natura să afecteze încrederea publică în actul de justiţie şi o percepţie deformată a opiniei publice cu privire la situaţia materială a magistraţilor.”
  3. Asociatia Magistratilor din Romania sustine ca nicaieri in lume judecatorii nu sunt mai prost platiti decat procurorii si politistii.
  4. Un tânăr magistrat anonim îşi exprim indignarea pe forumul unui ziar: „am ramas uluit de ceea ce am citit azi in ziare! (...) articolele aparute astazi nu reprezinta decat intoxicare si dezinformare, continuare a unei campanii de infierare a acestei categorii socio profesionale!”
  5. Media europeană a salariului brut al unui judecător la început de carieră este de 3.508 euro/lună, conform raportului „Sistemele judiciare europene - ediţia 2006", realizat de Comisia Europeană pentru Eficientizarea Justiţiei, din cadrul Consiliului Europei. Potrivit aceluiaşi studiu, media europeană a salariului brut lunar al procurorilor este de 2.700 euro.
  6. ICCJ nu spune nimic, dar face: stabileşte că magistraţii şi personalul auxiliar au dreptul la un spor de 50% din salariul brut, reprezentând sporurile de risc şi suprasolicitare neuropsihică.

Performanţa în justiţie la nivel de Românica

Tot felul de prostii mi se învârt în cap. Probabil băgate de alţii. Rămân suspicios ca orice ţăran needucat. Tot felul de poveşti îmi vin în minte.

.

Vorbe de pe uliţă... cică baba lu’ Ion a mers la bulău, deşi are vreo 80 de ani. Da’ cică abia după vreo 10 ani de procese la oraş. Şi-o mutat ograda cu un metru mai în stradă, proasta. Ne-o povestit tot felul de chestii de acolo de la tribunal, înainte s-o înhaţe. Da’ io n-o cred. Cică o prins, zice baba, un judecător sau procuror că lua de’ale gurii de la unu’ de-i zicea inculpat sau învinuit sau acuzat, nu mai ţin minte cum se numea, că e complicat şi prostimea ca mine nu înţelege. Da cică i-o dat cu suspendare.

.

Da’ io nu cred, deşi baba se jură pe sfânta Biserică că ăsta-i obiceiul când e vorba de atenţii d’astea. Cu suspendare! Ne-o zis şi cucoana aia aranjată de la Bucureşti, doamna Bărbulescu, cu fata aia draguţă şi isteaţă de lucrează la Bucureşti cu mama ei: bacşişul e o invenţie a presei. Şi chiar daca n-ar fi! Apăi dacă toată lumea ia...doar n-oi nenoroci omul pe viaţă la bulău.

.

De fapt, totul e o invenţie. Şi procesele lungi, şi dosarele de care fug judecătorii, şi dosarele întoarse la parchet şi refăcute la la dorinţa ICCJ, şi faptul că CSM-ul, ca de altfel şi asociaţiile de magistraţi, se comportă ca sindicatele, şi faptul că Curtea Constituţională pupă’n dos Demnitarul, şi că nu prea au multă şcoală mulţi magistraţi, şi că se dispreţuiesc judecătorii cu procurorii, procurorii cu poliţiştii, grefierii cu toţi, şi în toate combinaţiile posibile, şi că CSM mai dă un cap în gură reformei atunci când o prinde la colţuri .... şi multe alte scorneli.

.

Invidia stării de normalitate

.

Dapăi prostimea cum să nu se uite chiorâş la justiţie dacă se ia după toţi răuvoitorii. Deh, invidie şi lipsă de şcoală. Mă scarpin în cap, dau o duşcă peste cap, datot nu pricep nimic. Mintea îmi rămâne la cârnatul înşirat mai sus. Cum sunt mai fomist de felul meu, invidios, rupt în cur, proletar în spirit, deşi ţăran la origine, chiulangiu cu 4 clase la activ, miner degrabă vărsătoriu de sânge intelectual şi iute la mânie, mă apucă brusc ura de clasă.

.

Mă duc în şură şi încerc să citesc Manifestul Partidului Comunist. Mă las pagubaş, că neavând studii de drept nu pot să înţeleg cum vine cu revoluţiile astea, cu rolul meu istoric şi cum pot să i-o trag dialectic minorităţii ăsteia de se înfruptă din cârnatul de mai sus fără să mă umfle gaborii pe sus. Mă apuc să mă documentez pe net. Nu înţeleg mare lucru nici pe aici.

.

Oare oamenii aia, şcoliţi, cu nobila meserie de a împărţi dreptatea nu merită să se înfrupte din el?

.

Cum conştiinţa critică a veşniciei de la sat mă tot rodea, mă hotărâi să vin aici în Poiana lui Iocan, să dezbatem puţin. Poate mai multe minţi or decide dacă suntem doar invidioşi. Aşa că firul al epic al naraţiunii se îmbină de acum, temporal, cu propria-mi scriitură.

.
Jumătatea plină a paharului gol

No, acum io beau tutun şi ma gândesc. Şi beau tutun şi mă gândesc. Da nu ştiu ce să zic. Acum n-oi fi ipocrit. Eu intru, evident, în categoria invidioşilor.

Văd cum o justiţie în colaps îşi rezolvă problemele la ciupeală. Văd cum oameni care pe bună dreptate se revendică a fi o elită se folosesc instanţa aşa cum foloseam noi CAP-ul la care lucram pentru a ne repara căruţa. Gratis, of course.

Văd magistraţi care sunt în letargie atunci când politicieni îşi bat joc de standardele lor profesionale, dar care devin hiperactivi atunci când e vorba să mai jumulească contribuabilul de câtiva parai.

Acum mă întreb şi eu ca prostu’: de ce să dau banii mei unor oameni care îmi demonstrează zilnic, prin reprezentanţi ai lor de la CSM sau de aiurea, prin tăcere sau conformism, multă rea credinţă, incompetenţă, dispreţ faţă de propria lor profesie şi aroganţă faţă de dorinţa mea să fiu tratat bine şi nediscriminatoriu în instanţă, să văd cum e împărţită dreptatea la fel atât mahărilor cât şi nătângilor, să fiu informat cu privire la veniturile lor reale din instanţe, parchete sau structurile administrative de unde importă sinecuri şi unde exportă incompetenţă.

Io mă simt cam populist. Da voi ce ziceţi?

PS Saru’mâna la ziarele care au scris pe tema asta şi de unde am copiat copios.

36 comentarii:

Anonim spunea...

Să nu uităm de ANP care reprezintă cam 50% din efectivele Ministerului Justiţiei şi care a devenit vaca de muls a magistraţilor piloşi....

Anonim spunea...

nesimtitele diferente salariale existente in cadrul acestui "obor" de oi bete al ANP in care cei care "munceste are tot ce vrea (fara norma de hrana, fara sal de merit ca nu am pupat pe nimeni in c*r 10 ani, fara prima de vacanta din anii anteriori ca am refuzat sa intru in CAP-ul doamnei Neacsu si sa-i platesc bir), iar "cine nu munceste are mai ceva"(ca de parintii stau la tara si inca mai pot munci si plati catre sefisori mai mici sau mai mari, incompetenta, lenea ori prostia odraslei lor, pt a nu fi ratata de pe lista cu salarii de merit, prime,si alte avantaje.
ma gandesc oare mai rezist vre-o 5 ani sau se va schimba ceva in acest loc?, va veni oare vreodata in increngatura din ANP si pnt. sa faca o reasezare pe functii pe criteriul profesionalismului, competentei, studiilor, ci nu a hectarelor, a fermei de la tarasi a neamurilor de care se simte dator

Tare sunt curios sa vedem cine va figura pe listele de prime (daca vor fi) pt Petru si Pavel, tot cei cu puterea portbagajului plin, care iau an de an, (ca doar ar fi un dezastru pt ei sa nu ia )
eu sigur nu voi figura pe aceasta lista, am incetat demult sa mai sper, m-am consolat doar cu faptul ca am ramas vertical indiferent cate furtuni au venit sau au fost provocate. (curat si sarac, cat o sa mai pot)
Rahova, o curva de la care te poti inbolnavii daca nu te protejezi

Anonim spunea...

apropo oare eu de ce nu am beneficiat de salariu de merit doar o singura data in 17 ani de serviciu in sistem ? sa fie oare lipsa de curaj de a pupa sefii in fund ? si ce am avut de spus le/am spus in fata si nu le/a convenit . cand am intrebat de ce nu si eu la salariu de merit ,mi sa spus ca SUNT ABONATII SI NIMIC MAI MULT . TRAIM IN ROMANIA !!

Anonim spunea...

E un anonim pe aici care are obsesia mituirii sefilor. Ii face cu usurinta lenesi si prosti pe cei care iau salarii de merit, dar face multe greseli gramaticale. Prea multe. Tu ai dat vreun examen in viata ta? Si cum de l-ai luat? Ai avut vreo (nu "vre-o") pila?

Anonim spunea...

Se mai greşeşte ,, gramatical" poate şi din supărare sau din necunoaşterea tastaturii.
După cum ştiţi numai piloşii au urmat în penitenciare cursurile GRATUITE de ECDL( parca aşa se numesc cursurile astea de calculator)...
Dar tuturor ni se cer să cunoaştem tehnologia informaţiei cu toate că sistemul penitenciar nu ne-a instruit, şi nici nu a fost probă la examen când mulţi PĂLMAŞI au fost angajaţi în ANP.
Mai bine să vedem realitatea exprimată şi să nu vânăm greşelile ortografice ale colegilor noştri...

Anonim spunea...

Aha! Poate ca ai dreptate. Cand esti nadusit de suparare uiti de norme. Si totusi... Care e realitatea? Ceea ce scrii te caracterizeaza intai pe tine. "Oi bete", "prosti", "lenesi" etc. Acum inteleg. Nu gramatica e problema. Aici ne facem terapie injurandu-ne sefii? O.K.

Anonim spunea...

pt. edi -- daca consideri ca este mai importanta gramatica pe care o tastez decat substanta subiectului de ce nu faci tu parte din echipa penifest ??
-iar de injurat nici nu a fost vorba in text, "m-as" injosi
-dar poate ca "am invatat" si eu din gramatica dl Jurubita si de a aceea mai apar si "anagramaticalitati"
interesant ar fi sa poti veni cu un subiect consistent "edi" daca tot ai avut curaj sa tastezi ceva ca nu te va descoperi nimeni cine esti
iti doresc o zi frumoasa si linistita

Anonim spunea...

cand ai de ales intre a da salariu de merit pilosului sau celui care munceste, cred ca mai corect ar fi impartit in mod egal la toti chiar daca nu va ajunge decat de un bilet de tramvai la fiecare, pt ca daca ii dai celui pilos care evident nu se speteste muncind, iar celui ce munceste ioc, atunci cel ce a muncit pana acum crezi ca-l va mai interesa munca la fel???
sigur nu
si uite asa progresam noi scotand in fata non valorile si "premiindu-le" (asta pt distinsul dn edy)
-poate stie cineva pe ce criterii se da spor de 50% celor care iau in acest an ???? (nu contest ca sunt printre ei si oameni care il merita dar sunt f. putini) RESTU????

Anonim spunea...

Cea care detine recordul in domeniu este , desiiiiigur,
KIBEDI!

s-a autodat in judecata, ca fiind ordonator de credite in MJ ( pe vremea buna cind era SS) si, de ce nu, ca si amploaiat in MJ (in aceeasi calitate)dubla reprezentare... ghiciti cine va cistiga?

atunci, mai doriti ceva?

doar un sofer cu 20 de ani mai tinar, promovat la ANP cind termina Florinel scoala (de bune maniera si mingiieri)

Anonim spunea...

Substanta? Asa numesti tu frustrarile banale si autosuficienta?

Huginn spunea...

Nu merită să vă certaţi pe formulări de text. Şi orgoliul e important dar salarizarea în justiţie e o problemă care ne afectează pe toţi.

Sumele care trebuie plătite personalului din justiţie pe tiluri executorii sunt echivalente cu mai mult de jumătate de bugetul anual al ANP.

O instituţie cu 30.000 de clienţi cvasi-permanenţi şi tot atâta personal cât restul sistemului justiţiei, n-ar trebui să fie victima greşelilor guvernanţilor.

Anonim spunea...

Aici nu e vorba de formulari de text si nici de gramatica, ci de atitudine. Chiar de fiecare data cand cineva primeste salariu de merit inseamna ca a pupat in fund sau a mituit pe cineva? Eu cred ca astfel de atitudini fac rau sistemului si nu ne motiveaza deloc.

Anonim spunea...

poate stie cineva pe ce criterii se da spor de 50% celor care iau in acest an ???? (nu contest ca sunt printre ei si oameni care il merita dar sunt f. putini) RESTU????

pt. edy

Anonim spunea...

Edy ,
Exista in sisten si oameni care sunt in pragul pensiei si care simt nevoia sa-si exprime nemultumirile pe acest blog , chiar daca au terminat de mult timp scoala ,si poate au mai uitat gramatica.
Tu , ca sunt convins ca esti cu mult mai tanar ca mine, si mai lucrezi si la reintegrare , poate ar trebui sa ai mai multa condescendeta fata de ei
Ti-o spun fara rautate si te aprciez pentru unele lucuri pe care le scrii, dar incearaca sa fii mai uman!

Anonim spunea...

Cred ca nu se pune problema in acelasi fel in toate unitatile si pentru toate persoanele. Daca l-ai suparat pe sefu' si ala e batut in cap e cam dificil, nu vezi salarii de merit, primele sunt mici etc. Eu am un sef care nu poate sa nu vada ca muncesc. Poate ca nu le fac pe toate asa cum ar trebui, dar ma straduiesc. La salariul acela de 50 % nici nu m-am gandit si nici nu-mi pasa cine il ia. Poate ca merita, poate ca nu. Habar n-am. Eu stiu ca la noi sunt oameni care sunt recompensati pe merit si nu-mi place sa citesc aici ca sunt pupaciosi in fund. Asta e tot. Stiu ca sistemul de premiere e subiectiv, dar nu sunt toti oamenii de vina.

Anonim spunea...

Am sa strang din dinti si am sa tin cont de sfatul tau, desi nu cred ca are importanta cat timp a trecut de cand a terminat cineva scoala. As mai avea multe de zis, dar... Mai bine ma opresc. Poate ca ai dreptate. Poate. Si totusi, educatia e importanta. Nu crezi? la orice varsta putem sa invatam. Gata, am terminat. Stop! Mmmm...

Anonim spunea...

Rectific: "de sfatul dvs."

Anonim spunea...

Ati citit vreodata rapoartele de incident pe care le scriu angajatii nostri? Sunt pline de greseli. Limba romana e siluita in cel mai josnic mod. Si nu vorba de oameni in pragul pensiei, ci de tineri. Fiecare om face greseli, dar unele sunt peste limita bunului simt. Si eu cred ca trebuie taxate. Doar nu-i dai in cap omului.

Anonim spunea...

Edy ,
Ai dreptate , dar vine o varsta cand incepi sa uiti!
Asa credeam si eu ca n-as putea sa uit niciodata , dar cred-ma ca uneori ma gandesc cam mult la lucruri care uneori mi se pareau simple!
Mai vorbim dupa 50 de ani!
Uitam mai mult decat retinem.
De, varsta!
Scuze pentru tu!

Anonim spunea...

Eu am sa te tutuiesc pentru ca esti o persoana tanara (chiar daca ar fi adevarat ca ai avea peste 50 de ani). Daca nu ai terminat scoala ieri, te contrazici teribil. Uite ca tu poti.

Anonim spunea...

edy parca ai fi de la Margineni , asa imi suna mie , ca prea vb cu foc si le stii pe toate , ai pierdut vreun post de sef ? director adjunct ?

Edy spunea...

Stiti ce e interesant? Ceea ce scrii despre un penitenciar se potriveste, intr-o forma sau alta, tuturor. "Alte masti/Aceeasi piesa,/ Alte guri/Aceeasi gama..."

Anonim spunea...

Si ce daca ar fi de la Margineni , sau de la Cucuieni (iASI) ,are vreo importanta?
Sau numai la Margineni sunt oameni destepti?
Sunt si la Cucuieni , va zic eu .

Anonim spunea...

destepti sunt peste tot si la Margineni,Cucuieni sai Poarta Alba,insa problema exte aceiasi pe ce se dau totusi salariile de merit??????Este o intrebare arzatoare.Daca in 17 ani de munca, fara probleme in ultimii ani nu ajungi sa iei, iar toti copii veniti de 2-3 ani au, atunci care este criteriul de sortare? Acei copii "cica" sunt competenti,daca e asa atunci de ce nu sunt pusi in punctele cheie,in locul tau si tot de tine trag, pentru ca,asa cum spun sefii cind comentezi :"lasa ca la anul te vom avea in vedere" ,dar uita sa spuna si anul.Spun ca sunt multi care trebuie sa ia si se dau pe rind la toata lumea dar de fapt sunt an de an aceiasi.Fratele lui x,cumnata lui y,amanta lui z....stiti sunt multe rubedenii si cunostinte.Dar am o intrebare .....daca toata lumea piloasa sta,atunci cine mai munceste si isi asuma responsabilitati decit fraierii?Totusi cum spunea si colegul se mai dau citeva si pe merit ca doar nu trebuie sa bata la ochi.

Anonim spunea...

"Vorbeam" ieri cu cineva despre varsta si despre condescendenta pe care ar trebui sa o avem pentru cei care fac abstractie de gramatica. Dupa mesajul meu, nu mi-a mai raspuns si imi este teama ca am fost inteles gresit. Ideea era ca persoana respectiva, desi afirma despre sine ca are peste 50 de ani are atitudinea unui tanar, este o persoana interesata de ceea ce se intampla in jurul ei, deschisa, comunicativa, educata. Era evident. De aceea am scris ca se contrazice cand da vina pe varsta cronologica si incearca sa-i scuze pe cei care fac foarte dese greseli gramaticale. Stiu ca ma explic prea mult, dar am vrut sa asigur acea persoana de toata consideratia mea.

Anonim spunea...

Edy,
Eu sunt cel care a intrebat ce importanta are daca esti de la Margineni sau Cucuieni , cel care e varza la geografie ,dat totusi are logica , si cel care este mandru ca si tine ca este moldovean.
Asa incat , nu m-am suparat si nici nu aveam de ce .
Eu sunt si cel care te invidia ca te numeste macar Edy , chiar daca esti la fel de aninim ca noi .

Anonim spunea...

Moldoveni, margineni, ardeleni, banateni... Niste tarani!

Anonim spunea...

Va certati si jigniti degeaba ,ei fac tot ce stiu .In A.N.P se merge pe peremiza""Dezbina si Conduce"".Despre salarii de marit ce sa va spun ca nu l-am vazut decit o singura data in cei 11 ani de "pirnaie".Apropo de Rahova mare dreptate ""O CURVA ""de la care te poti imbolnavii daca nu te protejezi.

Anonim spunea...

Psi, lasa-ne bai baiete. Chiar nu realizezi ca esti penibil?

Anonim spunea...

Penibili suteti voi, provinciali rupti in fund.

Anonim spunea...

Psi, n-as vrea sa intru in polemica cu neantul(cacofonia nu-mi apartine, e o parafraza), dar ar trebui sa intelegem ca esti bucurestean si ai alergie la provinciali? Daca te tine, hai sa stabilim un subiect, pe orice tema vrei tu, sa vedem daca te descurci. Iti dau voie sa suni un prieten, sigur n-o sa te descurci.Dar un individ ca tine care are asemenea prejudecati si nu se indoieste niciodata(in traducere pentru tine inseamna sa ti se para ca detii adevarul absolut) este demn de mila si trebuie evitat. Poti sa te remarci fiind inteligent si de bun simt nu dand cu copita la galeata cu lapte(scuza-ma, stiu ca nu stii ce inseamna, dar la noi in provincie e un fel plastic de a spune ca dai cu mucii in fasole). In rest, ca sa mai fac o parafraza, o sa-i invoc pe parazitii care spun la un moment dat ca daca vrei sa faci ceva pentru noi fie fa un infarct fie LASA-NE. Ori vino si tu cu ceva constructiv ca de detractori suntem scarbiti.

Anonim spunea...

Poftim cultura. Deaia nu va primim in capitala, moldovenilor.

Anonim spunea...

vezi tu,anonimule, de-aia nu ne punem noi mintea cu tine, pentru ca n-ai trecut de clasa a-II-a si faci greseli gramaticale impardonabile. In rest, sa fii sanatos, ca matur nu pari sa fii.

Anonim spunea...

Măi psi, mie chiar mi-e milă de tine!!!
Sincer iti doresc sa nu iesi niciodata din capitala!!!
Acolo e locul tau!!!

Anonim spunea...

E misto in capitala cand nu e imbacsita de moldoveni sau de ardeleni. La ce sa mai ies? ANP e aproape de casa mea, alimentara e la doi pasi, e si un chiosc unde gasesc o bere, imi iau un maieu care a fost alb luna trecuta (am grija sa-l iau cu ruptura in fata) si ma simt ca un moldovean la el acasa.

Anonim spunea...

Cred k pe toti astia mici ar trebui sa ne intereseze SALARIILE! Faptul k anu` asta o luam cu 4,04% nu e d trecut cu vederea.Nici k de cativa ani buni nu am mai vazut o crestere k lumea.Parerea mea e k dak ai un salar bun, mizeriile p kre le fak unii si alti prin puscariile astea jegoase ar fi trecute cu vederea mai.....altfel. Parerea mea:))))))