De câteva luni sindicatele din penitenciare insistă pentru semnarea Contractului colectiv de muncă şi a Acordului colectiv privind relaţiile de serviciu.
Acordul pentru funcţionari a fost semnat. Contractul pentru personalul 'civil' rămâne în aşteptare. Ministerul Justiţiei se supără că publicul îi vede rufele murdare.
Acordul colectiv înseamnă îmbunătăţirea condiţiilor de muncă
Astăzi 12.06.2008 s-a semnat la sediul Ministerului Justiţiei (MJ) Acordul colectiv privind relaţiile de serviciu pentru funcţionarii publici cu statut special:
Acordul conţine prevederi referitoare la ameliorarea conditiilor de muncă. Astfel sunt stabilite:
- constituirea şi folosirea fondurilor destinate îmbunatăţirii condiţiilor de muncă;
- sănătatea şi securitatea muncii;
- programul zilnic de muncă;
- perfecţionarea profesională;
- alte măsuri decât cele prevăzute de lege, referitoare la protecţia celor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale.
Negocierile au început în toamna anului 2007 şi au fost prelungite datorită instabilităţii de la vârful conducerii ANP şi MJ. Acordul nu aduce noutăţi în ceea ce priveşte activitatea curentă a instituţiei, dar demonstrează o repoziţionare a relaţiilor de serviciu.
Semnarea Contractului colectiv de muncă pentru personalul contractual din penitenciar este amânată însă datorită unor impedimente ce ţin de modificarea cadrului legal. Cel puţin aşa susţin în cor ANP şi MJ.
... doar dacă este respectat şi pus în aplicare
Semnarea acestui document este parte a memorandumului semnat la 01 aprilie 2008 şi una dintre solicitările sindicale acceptate de Ministerul Justiţiei. Evenimentul face totuşi parte din categoria exprimării de bune intenţii şi disponibilitate la colaborare.
Implementarea prevederilor acordului va fi însă dificilă în condiţiile în care acte normative de nivel superior sunt încălcate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Ministerul Justiţiei din motive precum lipsa experienţei, comepenţelor sau a unei alte opţiuni.
Ministerul Justiţiei visează deja la vacanţă
În comunicatul de presă emis de Ministerul Justiţiei cu acest prilej apare o frază care ar fi trebuit să lipsească. Nu toţi sindicaliştii au înghiţit găluşca hârtiilor semnate şi MJ simte nevoia să le arate celălalt capăt al băţului colaborării. Mai jos, în citat, aveţi surprinderea şi dezacordul :) dumnealor.
Totodată, Ministerul Justiţiei înţelege să îşi manifeste surprinderea faţă de exagerările şi neadevărurile din cuprinsul unor puncte de vedere făcute publice de curând, în total dezacord cu regulile de comun acord asumate de toţi participanţii la întâlnirile organizate până în prezent.
Inflamarea gratuită a unor dificultăţi cunoscute nu este de natură nici să contribuie la o mai rapidă soluţionare a acestora şi nici la întărirea parteneriatului inter-instituţional. (sursa: site Ministerul Justiţiei, Comunicat de presă - 12.06.2008)
Îi informăm că semnarea unui acord, contract, protocol sau memorandum nu echivalează cu performanţă în activitatea penitenciarelor. Este doar un pas care nu le acordă încă poziţia de deţinător suprem al adevărului. De aceea o să ne permitem să ne alăturăm celor care-i mai şi critică.
În aşteptarea vacanţei MJ aplică o corecţie preventivă eventualilor cîrcotaşi
Acum câteva luni Q-ariu trata la fel opiniile care nu cadrau cu poziţia oficială. De aceea, pentru că dezinformarea oficialilor MJ trebuie să înceteze, îi invităm în spiritul deschiderii de care se declară dornici, să renunţe la falsa surprindere şi să ia lucrurile în serios.
Aşa că aşteptăm să auzim care sunt neadevărurile, exagerările şi inflamările la care face referire scriitorul de comunicate MJ.
- Poate la faptul că ANP este într-o criză financiară fără precedent pentru care nu există soluţii?!
- Poate la faptul că managementul ANP este politic şi incompetent?!
- Poate la faptul că semnarea a 2 hârtii cu sindicatele în 3 luni de discuţii nu înseamnă mare lucru având în vedere că suntem în an electoral?!
Poate că nu e doar un comunicat triumfalist şi ofuscat.
Link-uri utile:
15 comentarii:
Pe nimeni din A.N.P. nu intereseza soarta personalului contractual, pentru ca toti sunt functionari publici cu statut special , chiar daca fac munca doar in birouri! Exista in sistem personal contactual care lucreaza direct cu p.p.l si nu beneficiaza de drepturile celor cu statut special! Nu au prime de vacanta , nu au spor de fidelitate , nu au dreptul la retete compensate.
Credeti ca exixta cineva in A.N.P care are cunostinta de aceasta situati?
Raspuns: CHIAR DACA EXISTA NU-I INTERESEAZA PENTRU CA PERSONALUL CONTRACTUAL REPREZINTA PENTRU EI O CANTITATE NEGLIJABILA!
Pana cand domnilor?
Cred că cei 5 - 600 personal contractual care lucrează în cadrul ANP nu sunt cantitate neglijabilă.
Contractul colectiv de muncă ar trebui să asigure acordarea aceloraşi drepturi pentru munca în aceleaşi condiţii.
Ar trebui , dar momentan nu e asa, in primul rand pentru ca nu mai exista personal contractual in A.N.P. cu putere de decizie care sa-si apere propriile interese( cum se practica acum) . Si atunci cui sa-i pese de drepturile pe care le pierdem in tot acest timp cat ei taraganeaza?
Daca ar avea si cei detasati (directorii) drepturi mai reduse , poate ar lupta si ar face cunoscut conducerii A.N.P.-ului de inechitatile cere exista in sistem si de incalcarea Constitutiei in ceea ce priveste referirea la munca egala drepturi egale.Dupa 10 ani lucrati in sistem se cheama ca nu sunt fidel?fk
Corect civili lucreaza cot la cot cu fps si tot degeaba.
Nu cred ca a existat vreodata personal contractual cu putere de decizie în ANP.
Să sperăm că legislaţia referitoare la personalul contractual nu va mai fi gasită ţap ispăşitor şi că veţi beneficia de drepturi salariale echitabile intr-un termen rezonabil.
Este cineva interesat in sistem de scopul real al oricarui penitenciar: reintegrarea? Inca e o gluma buna sa crezi in rolul educatiei. Eu lucrez de cinci ani in sistem si ma lupt cu ideea unor comandanti ca educatia nu este importanta. Cineva spunea ca profesorii o duc greu in Romania pentru ca tara e condusa de loaze care se razbuna pe profesori pentru ca primeau de la ei note proaste. Sa fie la fel si in sistemul penitenciar? Este acesta condus de loaze? Eu inca mai cred ca nu, dar indoiala imi da tarcoale.
Din pacate aveţi şi motive să aveţi bănuiala legată de loaze, cu precizarea că dumnealor se răzbună din instinct nu din lipsă de educaţie.
De ce nu face economie A.N.P--ul prin restructurarea unor posturi ocupate de fosti securisti, care s-au asezat bine si in! functii de conducere!Cred ca sunt destui cei care vor sa ne invete acum ce e democratia.
iar noi ne luptam cu mentalitate unui fost ofiter de securitate , actualmente sef birou integrare (sa mori de ras ) DIN SECURIST , FUNCTIONAR PUBLIC CU STATUT SPECIAL!
ROMANIA , TARA TUTUROR POSIBILITATILOR!
Mie nu-mi pasa de securisti. Oricum sunt penibili si se duc pe apa pensiei. Imi fac mai multe griji pentru cei tineri. Nu exista o strategie(ce cuvant urat) realista de formare profesionala. Tinerii agenti sunt "instruiti" de "jupani" scorojiti sau isi formeaza singuri un mod golanesc de a se manifesta in relatiile profesionale. Profesionalismul e gluma buna.
frati din tara penifest piticania de SELEA si a luat talpasita
ce face Limba Dulce NADRAG fara IONELUL ???
ii dam ideea sa l urmeze,sa nu sufere .......impreuna cu GREACA
si apropo de tema de fata,daca am fi corecti,am cere drepturile colegilor nostri civili ,la fel cu ale noastre
munca e la fel si plata diferita
Un lucru este cert:administratia centrala nu "drege" lucrurile-sau macar se face- decat atunci cand este prinsa cu mîţa in sac!Ne-a demonstrat-o Penifest-ul de cand ne prezinta si noua, muritorilor de rand, ce se intampla in sistemul gestionat de acest anp.La fel si cu angajatii civili discriminati fara nicio jena de catre administratie -sunt sclavi pe o plantatie!Atunci cand si-aduc aminte de ei ii mai includ la o litera din legile sistemului, daca nu,ce bine ca am mai fraierit 5-6sute dintr-o lovitura, sindicatele mai trambiteaza ca se lupta pt. drepturile lor(cotizatia lor e buna,sic!)! Haideti fratilor sa spunem lucrurilor pe nume si sa nu ne mai fie frica sa le spunem adevarul, sa ne aparam colegii, sa ne aparam pe noi....altfel murim cu dreptatea in mana.
Pentru personalul contractual:
Atat Acordul colectiv pentru functionarii publici cu statut special cat si Contractul colectiv de munca pentru personalul contractual au fost negociate in paralel. La negocieri au participat reprezentanti ai sindicatelor care au contract individual de munca (profesori, medici, etc). Negocierile colective pentru bugetari au doua mari obstacole: L 130/1996 care prevede faptul ca nu se pot negocia drepturile al caror cuantum este deja stabilit de lege si Codul muncii care stabileste ca drepturile salariale pentru bugetari se stabilesc prin lege.
Este o problema a sectorului bugetar din toata tara. Confederatiile sindicale fac demersuri sa schimbe legislatia.
Acordul are doar 5 capitole si nu atinge partea salariala. de aceea s-a putut incheia mai repede. Ambele documente s-ar fi putut semna in 10 zile dar nu ne-am fi ales cu nimic. Astfel, blocajele in negociere, cauzate de limitele legislative mentionate au fost depasite prin promisiunea ministerului ca se vor initia proiecte de modificare a legislatiei acolo unde nu se poate negocia. Pentru a ajuta ministerul sa ia decizii de acest gen, in ce priveste personalul contractual, echipele de negociere au amenintat inclusiv cu proteste, indiferent ca se negocia pt 554 dintre cei 12700 de salariati din ANP
O astfel de modificare este in curs la OG 64/2006 privind salarizarea functionarilor publici cu statut special si va aduce contractualii la acelasi nivel cu cei cu statut special in cazurile in care atributiile sunt similare. Contractul colectiv se poate semna oricand in forma existenta dar sindicatele au stabilit ca amana semnarea pana cand vad materializata modificarea promisa.
Pentru Patrick
Si modificarea promisa se va materializa secolul acesta?
Ca de un an de zile ne tot duc cu zaharelul , ba ca nu e una , ba ca nu e alta , dar daca si-ar apara interesele lor , ar gasi o modalitate , chiar neortodoxa!
Oricum , va suntem recunoscatori pentru incurajare .
Numai bine va doresc!
Tot pt Patrick...
desi nu intentionez sa intru in polemica, nici macar intr-un dialog, pe acest blog ce nu este un forum de discutii,
Cunostintele dvs in materie de demersuri ma fac sa cred ca sunteti aproapele sindicatului...nimic de zis....dar toate acestea nu fac decat sa imi intaresc convingerea ca personalul contractual este o cantitate neglijabila de care toti se folosesc, dar la o adica, si cei de la centru, si sindicatele, si cin' se mai nimereste se descotorosesc din multiple motive-imbracate frumos (pt cine?!) sub expresia de lipsa de legislatie pe aceasta ramura.Sa nu fie totusi sfantu' asteapta?!
Trimiteți un comentariu