Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

vineri, 21 martie 2008

Ministerul Justitiei legifereaza aranjamentul

Pe site-ul Ministerului Justitiei apare la http://www.just.ro/MeniuStanga/Normativepapers/proiectuluiOUGProbaÅ£ine/tabid/93/Default.aspx un Proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

La prima vedere ai crede ca e o eroare, avand in vedere ca legea cu pricina abia a fost modificata in februarie. Dar nu este asa. Este chiar modificarea-modificarii legii privind statutul temnicerilor. Dupa ce directorii ANP au comis-o pe sub masa, trecand prin Guvern in regim de urgenta un act care nu era deloc urgent, acum vor sa recidiveze.

Si ce credeti ca modifica? Tocmai ce modificasera inainte! In plus, pun si botnita sindcatelor, care nu mai pot declansa conflicte de munca daca maestrii de ceremonii incalca legea.

De data asta speram ca reactiile sa fie pe masura, si din partea Ministerului Justitiei, si din partea sindicatelor din sistem. Avem in fata cea mai buna dovada a amatorismului directorilor ANP, care puteau sa fie trei, ca sa mai economiseasca bani, sau nici unul, ca sa mearga treaba.

Uitati ce motivare hilara dau specialistii in resurse umane:
"Aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, după intrarea în vigoare, a relevat ca fiind necesare o serie de modificări şi completări ale unor articole, care prin cuprinsul lor îngreunează procedurile de ocupare a posturilor vacante în sistemul penitenciar şi în acest sens nu s-ar putea asigura cu maximum de celeritate resursa umană potrivită fiecărui post, aceasta având consecinţe negative imediate asupra sistemului penitenciar. (...)
De asemenea, având în vedere media scăzută de vârstă a personalului din sistemul penitenciar, se impune modificarea art.201, deoarece în situaţia în care aceştia nu ar putea ocupa funcţii prevăzute cu mai mult de două grade, faţă de funcţia avută, nu ar exista interes pentru angajarea în sistemul penitenciar. (...)
Având în vedere că în forma actuală a Legii nr.293/2004, cu modificările şi completările ulterioare, se limitează accesul agenţilor în corpul ofiţerilor din sistemul administraţiei penitenciare numai în funcţii publice de execuţie, precum şi faptul că se impune condiţia vechimii în sistem numai pentru ofiţerii care doresc să acceadă la o funcţie de conducere, ceea ce creează o situaţie discriminatorie pentru aceste categorii profesionale, se impune modificarea prevederilor articolelor 27 şi 28. (...)
De asemenea, s-a prevăzut că judecătorii şi procurorii pot fi detaşaţi în funcţii de conducere, în condiţiile Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. S-a eliminat prevederea referitoare la ocuparea de către magistrat a funcţiei de conducere prin concurs(...)"


Or tocmai in legatura cu aceste probleme au fost avertizati atunci cand au mazgalit prima modificare a legii!
Poate ca intre timp s-au luminat, dar asta nu le scuza incapacitatea. Au fost avertizati si de blocarea sistemului, si de discriminari si de favorizarea magistratilor.
Mai mult, au introdus avansarea fara concurs pe criterii, pe care o sa le aprobe ministrul justitiei(pct. 4 al proiectului privind modificarea modificarii). Astfel de 'criterii' au mai fost. Nu competenta prima la avansarea fara concurs ci relatiile personale.
Pe nesimtite, au introdus si interdictia, pentru salariati, de a declara sau participa la actvitati specifice conflictelor de munca. In traducere: conducerea ANP face dupa cum i se nazare, iar sindicatele nu mai pot declansa conflicte de munca. (pct. 10 al proiectului privind modificarea modificarii).
Dar, au dreptate, magistratii nu mai trebuie sa-si dovedeasca competenta si sa dea concurs pentru functiile de sefi. Ei trebuie doar sa-si aleaga postul care le convine si sa ridice lunar remuneratia de peste 200 de milioane de lei vechi (tot conform proiectului de modificare a modificarii).
Asa ca propun deschiderea unei condici care sa inregistreze miile de urari 'de bine' care vor fi transmise de negrii din sistem care nu mai pot avea o cariera in Administratia Penitenciarelor. Pentru ca, nu-i asa, aranjamentul politic invinge intotdeauna sub privirile intelegatoare ale Ministerului Justitiei.
***
UPDATE 22.03.2008
Cele două mari organizaţii sindicale din sistemul penitenciar contestă la unison modalitatea în care sunt promovate actele normative de către conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi se pregătesc de acţiune. Ministerul Justiţiei se bucură de week-end.

1 comentarii:

Anonim spunea...

Cateva spicuiri de-a dreptul spectaculoase:
"Funcţionarul public cu statut special definitiv din cadrul Ministerului Justiţiei, depune jurământul de credinţă în faţa unui reprezentant al Ministerului Justiţiei, împuternicit prin ordin al ministrului justiţiei."
(Cavaler al Ordinului Temnicerilor)

"Funcţiile de director general, director general adjunct al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, director de direcţie şi director de penitenciar din sistemul administraţiei penitenciare se ocupă prin concurs, la care pot participa numai funcţionarii publici cu statut special şi personalul contractual din sistemul administraţiei penitenciare. Judecătorii şi procurorii pot fi detaşaţi în funcţiile de conducere menţionate, în condiţiile Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."
Adica ...s-a eliminat prevederea referitoare la ocuparea de către magistrat a funcţiei de conducere prin concurs... Adica, daca prin absurd, functia de director general sau adjunct cu toate dotarile financiare implicate nu suride nici unui judecator sau procuror, ceeace practic e imposibil, ea va fi scoasa la concurs pentru muritorii de rand.
Democratie mioritica.

Si ce mi s-a parut cel mai tare pe linia democratiei selective e:
"...considerăm că dreptul la grevă nu este compatibil cu statutul funcţionarului public cu statut special din sistemul administraţiei naţionale a penitenciarelor, astfel încât s-a prevăzut în mod expres că acestora le este interzis să declare sau să participe la greve, precum şi la mitinguri, demonstraţii, procesiuni sau orice alte întruniri cu caracter politic."

Nu degeaba se face referire la functionarul public "cu statut special". Aceasta statut special implica o creatura care trebuie sa accepte:
-să efectueze ore suplimentare pe gratis (din lipsa de personal si de fonduri)
-sa fie mutat de colo, colo prin sistem dupa bunul plac al preainaltilor magistrati din conducere
-sa dea concurs pentru o functie (director general, adjunct) pe care altii (magistratii) o primesc cadou
-sa nu aiba dreptul la manifestatii sau la greva cand sunt nemultumiti de "statutul lor special"