Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

vineri, 21 noiembrie 2008

Justiţie de nota 3

Realitatea TV producea ieri seară o ştire care ar trebui să dea de gândit. Peste 40 de consilieri juridici din Ministerul Justiţiei, corigenţi la Drept. Cu puţine excepţii, candidaţii care ocupă o funcţie de "personal de specialitate asimilat procurorilor şi judecătorilor" nu au reuşit să obţină notă de trecere la examenul de definitivat. 15 dintre note au fost între 1,15 şi 4,88. Dacă ne uităm însă la anunţurile, pe care au figurat acum un an ca admişi, dând examen la materii similare, vom vedea desigur note între 08.00 şi 10.00. Cam ciudat, nu-i aşa?
.
După un an, deci, de la un succes profesional, angajarea la Ministerul Justiţiei, jumătate dintre debutanţii selectaţi de comisiile de concurs ratează definitivarea în funcţie. În mod inexplicabil, cei evaluaţi a avea nivelul necesar de cunoştinţe pentru a lucra, nu oriunde ci la Ministerul Justiţiei, nu reuşesc să obţină nici măcar o notă de trecere la limită. În acest an, care parcă n-a existat, corigenţii au lucrat în direcţii de avizare a actelor normative, resurse umane sau relaţia cu Ministerul Public.

Sunt consilieri juridici în Ministerul Justiţiei, dar nu ştiu noţiuni elementare de Drept. Mai mult de jumătate dintre angajaţii cu statut de magistraţi din această instituţie nu au reuşit să obţină nici măcar nota cinci la examenul de capacitate pentru judecători şi procurori stagiari. Şocant este că cei mai mulţi lucrează în domeniul elaborării şi avizării legilor. (...)

În proporţie covârşitoare aceşti consilieri juridici au fost angajaţi în 2007 după ce ministrul de atunci al Justiţiei, Tudor Chiuariu, a schimbat regulamentul de concurs. Ministrul a spus atunci că erau prea multe locuri vacante în minister, iar procedura prea greoaie. A simplificat-o, scoţând proba eliminatorie de limbă străină, deşi cele mai multe angajări au fost făcute la direcţiile Programe Europene şi Afaceri Europene. (sursa: link)

Nu e prima dată când scriu despre fraudararea concursurilor organizate de Ministerul Justiţiei. Realitatea demonstrează că Tudor Chiuariu, ministru în 2007, nu e cu nimic mai rău decât Cătălin Predoiu, ministru în 2008. Am scris şi despre 'concursurile' lui Chiuariu şi despre 'concursurile' lui 'Predoiu'. Ambii, ca şi alţii înaintea lor, au practicat înşelătoria asta numită pompos concurs, fraudat fără scrupule dacă interesul politic a cerut-o.
.
Până la urmă aici e problema. Răspândirea sistemică a incompetenţei ne afectează pe toţi, iar faptul că Radu Buică, extrem de slab profesional, face planuri de eficientizare pentru sistemul penitenciar nu e în sine uimitor. E consilier al ministrului angajat pe criterii politice. Uimitor e Radu Buică, şi alţii ca el, devin un etalon.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Va mai mira ceva,ca cei din staful lui Qariu sunt prafalai?Aceasta este justitia romana...Au venit in minister doar pt fraude si mita(vezi directorii de la Cetatenie),in rest,prafalai...Vor murii caii cand vor vrea cainii,domnule Sfarna,stai linistit ca vin alegerile si vei fi primul zburat...nu te mai lauda ca ai nucile tari....speram sa zbori dupa gratii,acolo unde iti este locul.

Anonim spunea...

Corect ar fi fost sa scrii: "vor muri", nu "vor murii".

Anonim spunea...

Va mai amintiti de niste comentarii care dadeau exemple de sentinte judecatoresti ilegale ,de domeniul SF:sa se scoata gratiile,sa oblige stabilimentul de detentie sa-i faca raport de evidentiere s.a.m.d.;iata cauza acestor aberatii magistrati corigenti la propria lor specialitate.Sa ne mai miram atunci ca legislatia romanesca este atit de interpretabila,contradictorie,gaunoasa,cea care e se aplica cum se aplica?!

Anonim spunea...

Justiţie de nota trei. Mi se pare mult. Justificaţi cele trei puncte şi vedeţi că injustiţia este cea care poate lua puncte. DEomnul Ministru care nu trebuie să dea socoteală trebuie să-şi facă treaba pentru care este plătit. Nu cred că este plătit sau nu este român pentru că avea suficiente date la auditul mj să-şi facă o imagine dar a preferat nu. Rămâne pe linie moartă pe viitor.