Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

sâmbătă, 22 noiembrie 2008

Coduri pentru guvernarea viitoare

Ministerul Justiţiei zice a finalizat proiectele de coduri: codul penal, codul de procedură civilă, codul civil şi de procedură civilă. Ministrul a făcut o primă declaraţie de presă referitoare la acest eveniment acum 11 zile. Ieri a revenit cu o altă declaraţie de presă, tehnică de această dată. Dacă urmaţi link-urile inserate le puteţi asculta, ce-a de-a doua parţial, fişierul pus la dispoziţie de MJ fiind, cum altfel, corupt.

thumb500_75c9a87a195f88a9775231510bb83c9bVarianta finală a codurilor nu este încă disponibilă pentru că încă "nu au fost corectate manuscrisele". În schimb sunt făcute publice fişele tehnice aferente fiecărui cod (civil, de procedura civila, penal, de procedura penala).

Activitatea de elaborare a început cândva prin 1997, conform spuselor ministrului, a continuat cu întreruperi şi este aproape de a fi finalizată. La coduri au lucrat specialişti din ministerul justiţiei, practicieni şi cadre universitare. Ministerul Justiţiei, şi ulterior Banca Mondială, au asigurat plata colaboratorilor externi. Mai multe informaţii privind elementele de noutate ale proeictelor finalizate recent le găsiţi în fişele tehnice.

Urmează ca aceste coduri să treacă prin procedura parlamentară, responsabilitatea promovării revenind noului ministru al justiţiei. Foarte probabil, nu vor fi preluate ca atare şi va mai urma o perioadă de lucru pe proiecte, dar în următoarea legislatură ar trebui să avem cele patru proiecte în vigoare.

Ministrul Justiţiei a anunţat că proiectele au fost în dezbatere pe parcursul a mai multor luni... înainte de finalizarea proiectelor. Cred că e în eroare. S-a terminat etapa tehnică, avem proiectele. De la momentul publicării proiectelor care vor fi promovate, nu a unor documente de lucru incipiente, începe procedura de transparenţă decizională şi dezbaterea publice.

Nu ştiu exact cum a decurs conferinţa tehnică de ieri pentru că tehnica i-a trădat pe specialiştii Ministerului Justiţiei, fişierul audio pus la dispoziţie se opreşte după primele 10 minute, restul de 1 oră şi 30 de minute nefiind disponibil. În mass-media conferinţa de presă nu a produs valuri, lipsa de interes pentru partea tehnică a justiţiei fiind vizibilă. Totuşi e sâmbătă, nimeni nu se omoară cu subiectele tehnice. Luni, poate, vom vedea mai multe?

Ziua, 22.11.2008 - Codurile lui Predoiu

Tocmai datorita schimbarii radicale a modului de solutionare a proceselor (care deja ii ingrijoreaza pe unii magistrati, avocati si justitiabili) se poate intui ca cele patru coduri elaborate sub "ministeriatul Predoiu" vor intampina piedici majore. Si, chiar daca vor trece prin Parlament, este foarte posibil ca intrarea lor in vigoare sa fie amanata "a la long", prin ordonante de urgenta emise de Guvern, asa cum s-a intamplat cu "Codul penal Stanoiu" amanat de doua ori din 2004 incoace.

O varianta mai apropiata de continutul actualelor coduri cu care se lucreaza in Justitia romana ar fi diminuat temerile publicului si eforturile gu­vernamentale de creare a conditiilor de implementare. Si ar fi oferit, implicit, mai multe sanse pentru autorii proiectelor, sa-si vada operele puse in practica.

Catalin Predoiu a recunoscut din capul locului ca cele patru coduri vor presupune eforturi mari de adaptare din partea magistratilor si a participantilor la procese. A anuntat insa ca daca aceste acte normative vor trece de Parlament si vor deveni legi, intrarea lor in vigoare nu se va face mai devreme de un an de la data publicarii lor in Monitorul Oficial, pentru ca toata lumea sa aiba timpul suficient pentru a se pune la curent cu noile modificari. Iar procesele, a sustinut ministrul, vor merge mai bine si mai repede.

Convins ca cele patru coduri vor schimba pozitiv actul de justitie, Predoiu a rugat presa sa le mediatizeze cu echilibru, pentru ca "in functie de cum vor fie prezentate, vor fi sau nu acceptate de societate". (sursa: Ziua - Codurile lui Predoiu)

Jurnalul Naţional, 22.11.2008 - Patru coduri ale justiţiei "se abat" peste Parlament

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, însoţit de specialiştii care au lucrat la elaborarea proiectelor noilor acte normative în lumea Dreptului, a prezentat ieri cele patru coduri importante ale justiţiei, la care s-a lucrat ani buni: Codurile civil, penal, de procedură civilă şi de procedură penală. În măsura în care ele vor trece de Parlament cu respectarea "standardului ştiinţific", implementarea lor nu ar trebui să fie o problemă, crede ministrul Cătălin Predoiu.

A mulţumit predecesorilor săi în funcţie pentru că au sprijinit lucrările de elaborare a acestor coduri (şi a mers înapoi în timp până la ministeriatul Valeriu Stoica), precum şi profesorilor renumiţi care au contribuit la construcţia noii concepţii de reglementare a normelor după care ar urma să se ghideze societatea românească.

A trasat principalul obiectiv al celui care îl va succeda în funcţia de ministru după alegerile de la 30 noiembrie. Şi anume, susţinerea acestor proiecte de Coduri în faţa Parlamentului, lupta pentru ca acestea să nu suporte foarte multe amendamente la Camera Deputaţilor şi Senat ori, dacă le suportă, modificările să nu fie de natură a anula anii consumaţi cu elaborarea proiectelor.

Şi asta deoarece cele patru Coduri sunt absolut necesare pentru a mai face un pas important pe calea reformei. Cum despre codurile în materie penală am mai scris în timp, ne vom axa pe cele care ţin de civil. (sursa: Jurnalul Naţional - Patru coduri ale justiţiei "se abat" peste Parlament)

Link-uri utile:

2 comentarii:

Anonim spunea...

Pensionări la cerere, pe bandă rulantă, în rândul judecătorilor şi procurorilor
• Magistraţii se tem că, prin schimbarea legii, vor avea o pensie mai mică
• Problema a fost discutată în cadrul şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii
Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a luat în discuţie, miercuri, problema pensionării la cerere, în ultima vreme, a unui număr foarte mare de magistraţi. Cauza pare a fi legată de zvonurile privind modificarea legislaţiei în vigoare referitoare la condiţiile de pensionare ale judecătorilor şi procurorilor. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a fost prezent la şedinţa de miercuri a CSM, în cadrul căreia unii dintre membrii CSM i-au cerut garanţii că legea nu va fi schimbată.
"Numărul mare de cereri de pensionare sunt efectul zvonurilor, conform cărora este pe cale să se modifice legea prin care magistraţii ar primi drept pensie 80% din ultimul salariu", a afirmat judecătoarea Florica Bejinariu. Aceasta a cerut ministrului Justiţiei să garanteze că, în următoarele şase luni, legea nu se va schimba. " Nu pot oferi o asemenea garanţie, deoarece nu ştiu ce Guvern o să fie peste o lună", a replicat Cătălin Predoiu. Ministrul justiţiei a dat însă asigurări că actualul Guvern nu are în vedere o asemenea modificare.
Un alt membru CSM, procurorul Liviu Dăscălescu a atras atenţia că atât CSM cât şi Ministerul Justiţiei sunt instituţii manipulate de persoane de rea credinţă, care discută de o pensie de "60 de procente din ultimul salariu pentru magistraţi”. “O să fie un colaps complet, o să ne plece 7-800 de oameni competenţi din sistem", a arătat Dăscălescu, precizând că şi el speră să obţină decizie de pensionare.
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a arătat că magistraţii nu trebuie să se ghideze după zvonuri, recunoscând însă că a tot semnat, în ultima perioadă, decizii de pensionare şi că cei care au deja astfel de decizii refuză să mai muncească. "Eu semnez toată ziua decizii de pensionare. Am primit semnale din teritoriu că foarte mulţi procurori refuză să intre în sala de judecată, pe motivul că au decizia de pensionare în buzunar, dar fără a fi puse în plată. Mai mult, din două în două luni solicită recalcularea pensiei", a precizat Codruţa Kovesi.
Totodată, magistraţii sunt speriaţi de adoptarea unei legi unitare a salarizării pentru bugetari. "Nu numai problema proiectului de ordonanţă propus de minister a produs panică, ci şi legea unitară a salarizării şi pensionării bugetarilor a condus la această stare de fapt", a arătat preşedintele CSM, judecătoarea Lidia Bărbulescu.

Pensionarile in ANP vin?,ca multa lume s-a saturat ,si este timpul sa traiasca linistiti

Anonim spunea...

Cine nu vrea pensie de 26800 RON ,magistratii in Romania au devenit o categorie sociala deasupra legii desi ei ar trebui sa fie slujitorii legii,sigur ca ii sperie perspectiva de a pierde privilegiile.