Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

joi, 23 octombrie 2008

Cătălin Predoiu - echilibrat şi atât

Cătălin Predoiu a venit la Ministerul Justiţiei într-un moment dificil pentru justiţie. Tudor Chiuariu, predecesorul său, reuşise, în mai puţin de un an, să pună justiţia pe butuci. Un tip providenţial, aşadar, domnul Predoiu s-a declarat a fi promotor al echilibrului. Nu am motive serioase să mă îndoiesc de bunele dumisale intenţii.
.
A păstrat majoritatea consilierilor şi colaboratorilor lui Tudor Chiuariu. Personaje precum Marius Iosif - fost şef al ANP, Bogdan Găurean - adjunct al şefului Registrului Comerţului, Katalin Kibedi - fost secretar de stat sau Gheorghe Mocuţa - fost secretar de stat şi-au văzut liniştiţi de treabă, în aşteptarea unor vremuri mai bune. Echilibrul în partid s-a păstrat.
.
Tot echilibrul i-a fost imbold în încercarea de a-l face pierdut pe Daniel Morar, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Echilibrul penal al partidului era în discuţie. Tudor Chiuariu şi interimarul Teodor Meleşcanu n-au reuşit să rezolve problemele politicienilor penali. Cătălin Predoiu a propus-o pe Monica Şerbănescu, un procuror cu experienţă politică, dar care-şi uitase meseria tot navigând în siajul diverselor guvernări.
.
N-a reuşit să rezolve nici problema achitării drepturilor restante pentru personalul care avea hotărâri judecătoreşti definitive în acest sens. Din echilibru s-a asigurat însă că viitoarea guvernare se va ocupa de asta. S-a asigurat că Guvernul României dă o hotărâre de guvern privitoare la reeşalonarea deatoriilor, a produs un document care ar putea fi "un viitor proiect de act normativ de modificare a salarizării" şi a semnat ordinul care stabilea condiţiile exacte ale reeşalonării.
.
Administraţia Naţională a Penitenciarelor a revenit sub acelaşi semn al echilibrului, ceva mai târziu, după demiterea lui Marius Iosif. Echilibrul ministerial l-a mai menţinut pe magistratul politic luni bune în funcţie. A fost schimbat în cele din urmă, iar mişcarea a fost foarte bine primită de angajaţii sistemului.
.
Tot ministru Predoiu, a semnat acorduri cu sindicatele din penitenciare, a făcut comisii paritare, a făcut mese rotunde şi cam atât. Radu Ragea, conslier personal şi secretar general adjunct s-a ocupat, aşa cum s-a priceput, de ANP. Aşa se face că a mai apărut un alt document, care ar fi trebuit să asigure eficientizarea sistemului penitenciar. Se raportează zilnic, dar atât. Eficientizarea mai are de aşteptat în lipsa resurselor.
.
Legislaţia funcţionarilor din sistemul penitenciar, vărzuită sub bagheta lui Marius Iosif şi Tudor Chiuariu, a rămas neschimbată în pofida declaraţiilor de bune intenţii şi a insistenţelor sindicatelor din penitenciare. Discuţiile s-au tot prelungit, şi o ordonanţă care să repare ce era de reparat nu a mai fost promovată. Echilibrul politic a fost de vină, de această dată. A mai fost, e drept, şi istoria cu votul ratat din Camera Deputaţilor.
.
Sistemul penitenciar contină să fie subfinanţat, sentinţe executorii nu pot fi puse în aplicare, se amână plata unor sporuri, iar datoriile neachitate către furnizori sunt foarte mari. În contrapartidă s-a organizat 'concursuri' pentru top managementul sistemului penitenciar. Avem director general, vom avea şi adjuncţi şi şefi de direcţie în ANP. Penitenciarele vor avea toate directori, posturile vacante fiind scoase la concurs. 'Concursul' va da manageri sistemului, cu mişcările de trupe de rigoare.
.
Deci, avem echilibru. Promisiunea asta a fost ţinută. Dar celelalte? Dacă tragem linie şi adunăm, rezultatele sunt foarte slabe. Având în vedere că începe campania electorală, cam asta cred că va fi povestea mandatului Predoiu în fruntea justiţiei. Un echilibru politic şi o justiţie în derivă.
.
Link-uri utile:

16 comentarii:

Anonim spunea...

V-am spus eu că e un fanaron precum cei dinaintea lui. Însă acest fanfaron e mai periculos pentru că a dat impresia că va face ceva. La fel sunt toţi... De aia mă întreb de ce mai merg la urne?
Nu m-a sărit până acum niciodată vreu tur de scrutin, dar anul acesta promit să nu mai merg. Le f/t m**a-c*r...

Anonim spunea...

A tras de timp pana cand s-a vazut cu sacii in caruta. Degeaba am sperat ca va face ceva, si asta tot la comanda lucreaza.

Anonim spunea...

E moale, domnilor. N-are vlaga deloc ministrul asta. Nici macar la televizor nu apare, dar prin puscarii. Cred ca nici nu-l intereseaza de ce se intimpla in ANP.

Anonim spunea...

Mrs HUGGIN aveti vreun gand de marire? cam laudati varfurile, pe final de mandat,lasa nostalgia no mai cauta,priveste-n fata altui horizontul

Anonim spunea...

Radu Ragea s-a mai ocupat de o problema "asa cum s-a priceput" si anume R.A.Multiproduct- a contribuit la trecerea acesteia din coordonarea Ministerului Justitiei in administrarea A.V.A.S.Asa cum s-a exprimat cineva: Ingropam noi mortul dar da-ne lopata si arata-ne unde. Radu Ragea nu a dat nici lopata nici nu a aratat unde. Atata s-a priceput!!! Salariatii asteapta hotarari concrete de mai bine de un an, cei in masura sa ia aceste hotarari or fi asteptand alegerile???

Huginn spunea...

pentru anonim 23.10.2008 17:30:00

Nu n-am nici un gând de mărire pe final de mandat. Cred că nu aţi citit cu atenţie articolul la care faceţi referire. Articolul Cătălin Predoiu - echilibrat şi atât este mai curând critic.:)
Nu laud nici un vârf "pe final de mandat." Sau poate nu am înţeles comentariul?

Anonim spunea...

(LOL) a citit pe sărite. Se mai întâmplă.

Anonim spunea...

Retragerea lui Radu Ragea din comisia de concurs si intrarea MAGICIANULUI GAUREAN s a facut cu aprobarea dnului Predoiu.
Ne am amagit !Nimic nu se schimba,totul se ..roteste!....la comanda!

Anonim spunea...

Am mai spus asta şi pe vremea când Predoiu părea unora salavarea justiţiei. Mi-a plăcut că nu aţi căzut în capcana asta şi l-aţi prezentat destul de realist. E un alt politician de duzină care se bate pentru putere. Nu dă doi lei pe noi cu puşcăriile şi problemele noastre. Numai bine.

Anonim spunea...

daca tot ati avut un scoring pentru notorietatea candidatilor la functiile cu staif, nu vreti sa puneti si un altul, in stil OTV, in care cititorul sa poata spune daca este sau nu dezamagit de actuala conducere, de ceea ce se intampla, de ministru, etc?

Anonim spunea...

Interesant este ca in Regulamentul de organizare şi funcţionare a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, aprobat prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 2.003/C/2008, la art.12, alin (2) spunea ca si directorii de directii din ANP sunt cu mandat pe 4 ani, in M.Of. nr 706/17.10.2008 a fost publicata modif. ROF-ului de mai sus prin OMJ nr.2.589/C/09-10-2008 in care se specifica faptul ca art.12, alin(2) se abroga. Deci cei care sunt candidati acum si vor lua concursul vor fi directori de directii pana la pensionare sau... poate vreun management defectuos.

Huginn spunea...

Explicaţia ţine de cadrul legal. Din câte îmi amintesc, doar pentru directorii de penitenciar, directorii generali adjuncţi şi directorul general era stabilit mandatul de 4 ani.

Anonim spunea...

Cred ca ai dreptate. O alta chestie interesanta este ca la art.1 se introduce un nou alineat (6) care spune ca "In vederea intrarii lor in vigoare, deciziile si instructiunile cu caracter normative emise de directorul general al ANP se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I". Acum e acum.

Anonim spunea...

Cei care scriu pe blog sunt de regula frustrati si lasi.Scriu la protectia anonimatului de atata curaj. Cei care au infiintat blogul nu fac exceptie dar sperau sa fie recompensati pentru asta. Multi din ei au avut sansa de a se inscrie la examen sa arate acolo ce pot .N-au facut acest gest dar grohae inainte Ministrul este unul si cate goric nu poate schimba sistemul cu atatia anonomi cati suntem. Noi nici nu avem nevie de oameni seriosi ca-i strivim. Noi lichelele si daca mai au si ei obligatii politice...

Anonim spunea...

Concursul nu e concurs. E o cacealma. Nu a fost concurenta pentru ca e aranjat, si rezultatele o dovedesc: toti pilosii au luat.

Ai mai postat comentariul asta la alt articol. Incearca macar, daca te comentezi la ordin, sa le mai schimbi.

Poate incerci si tu un "La multi ani domnule comisar şef... x", "Să ne trăiţi mult stimate domnule... ministru, secretar de stat, şef"

Anonim spunea...

Pentru anonimul de la 13.30.
De ce credeti ca este o rusine sa acorzi un semn de respect. Te onorezi in primul rand pe tine. Ceea ce faci tu este un indemn la nesupunere.