Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 6 octombrie 2008

SNLP despre procedura legislativă: 'Gone in 60 seconds'

Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP) scrie despre chinurile statutului funcţionarilor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
.

In loc de Nicholas Cage si Angelina Jolie, interpreteaza 14 deputati!
.
Stati linistiti, n-aveti nicio nadejde!
.
La inceputul saptamanii au fost facute informari cu privire la votarea Legii prin care se aproba O.U.G. nr 4/2008 (care modifica Legea nr. 293/2004), inclusiv a amendamentelor care ne interesau in cel mai inalt grad (se introduceau accesul egal pe orice functie, consultanta juridica prin avocat platit de unitate, posibilitatea personalului contractual de a deveni functionari publici cu statut special, despagubirile de risc, etc).
.
S-a muncit mult la aceste amendamente, iar sindicatele au convins partea ministeriala de necesitatea clarificarii unor situatii si a materializarii efective a unor drepturi care nu se pot acorda din cauza ambiguitatii unor prevederi inaplicabile. Toti ne-am bucurat ca s-a aprobat noul statut.
.
In cursul procesului legislativ, partea cea mai dificila era acceptarea amendamentelor de catre Comisia pentru administratie publica care, dupa dezbaterea acestora, urma sa depuna un raport, iar amendamentele sa fie votate odata cu legea, pe 29 septembrie 2008. Termenul de depunere a raportului este mai putin important (practica o demonstreaza).
.
Cu cateva adaugiri la amendamente (nimic foarte grav) facute de membrii comisiei, proiectul a fost trecut pe ordinea de zi a plenului camerei de luni 29 septembrie dar a fost discutat marti 30 septembrie.
.
Imediat dupa votare, au fost receptionate informatii de la secretariatul general al Camerei deputatilor, conform carora Legea de apropare a OUG 4/2008 cu amendamente s-a votat!
.
Si conducerea A.N.P. ca si cei de la Directia elaborare acte normative din M.J. dar si liderii sindicali au inghitit aceeasi galusca, mai ales ca era doar o formailitate. In camera nu se dezbat din nou amendamentele, decat daca cineva are de obiectat sau de sustinut un aspect. Nu a fost cazul deoarece proiectul nu avea influente financiare cuantificabile.
.
D
eci tot sistemul a aflat rapid de marele succes.
.
Abia joi seara, dupa ce pe site-ul Camerei deputatilor s-a afisat in dreptul proiectului nostru (pct. 11)
suspendat 30.09.2008 s-a dat alarma si a iesit la iveala toata situatia. Despre cum sperantele a 13.000 de oameni au disparut in 60 de secunde!
.
Din 326 de deputati aflati pe lista oficiala de pe site-ul Camerei deputatilor, pe data de 30.09.2008, au inceput lucrarile la ora 11,44 cu un numar de 82 de deputati prezenti (era prea devreme).
.
Pe la 12,34 s-a inregistrat prezenta maxima (233 de persoane). Deh, campania electorala... Dupa care, cu cat se apropia ora pranzului, numarul deputatilor scadea drastic. Pofta buna, domnilor deputati! Daca la ora 13,47 au votat 214 deputati, peste numai un minut, cand a fost supus la vot proiectul nostru, s-au inregistrat fix 200 de voturi dintre care 150 pentru, 49 de abtineri si unul contra.
.
Fiind vorba despre o lege organica, conform art. 129, al. 2 din Regulamentul camerei deputatilor, pentru adoptare era necesar votul majoritatii deputatilor si nu a celor prezenti in sala, deci 326 : 2 = 163 + 1 = 164. IN CONTEXTUL IN CARE GRUPUL PD-L S-A ABTINUT, MAI TREBUIAU 14 VOTURI EXACT CATE VOTURI AU LIPSIT DE LA ORA 13,47 LA 13,48 !!!
.
Este chiar un scenariu de film. Dar ne afecteaza! Il puteti urmari
aici (punctul 22, ora 13,48 – pe butonul "deschis" puteti vedea cum a votat fiecare grup; nu cunoastem motivele pentru grupul PD-L s-a abtinut in masa si la statutul nostru si la al personalului didactic – ora 12,32)
.
C
onform
Regulamentului Camerei deputatilor, art 105, al (2), "dupa dezbaterea ultimului raport intocmit, daca plenul Camerei nu reuseste sa adopte proiectul de lege referitor la ordonanta, in conditiile in care Camera Deputatilor este Camera decizionala, respectivul proiect se va rediscuta in sesiunea urmatoare pornind de la forma cu care Camera a fost sesizata initial pe baza ultimului raport intocmit de comisia sesizata in fond"
.
Conform Constitutiei Romaniei, art. 66, al. (1) "Camera Deputatilor si Senatul se intrunesc in doua sesiuni ordinare pe an. Prima sesiune incepe in luna februarie si nu poate depasi sfarsitul lunii iunie. A doua sesiune incepe in luna septembrie si nu poate depasi sfarsitul lunii decembrie."
.
I
n concluzie, pe aceasta procedura, mai devreme de februarie 2009 nu se va intampla nimic. In astfel de momente de criza rivalitatile si concurente sunt lasate deoparte.
Liderii celor doua organizatii sindicale mari din sistem s-au intalnit ieri si au stabilit urmatorul demers: vor inainta direct, la inceputul saptamanii viitoare, un proiect de O.U.G. privind modificarea Legii 293/2008, conform art. 29 din Legea nr. 54/2003 – legea sindicatelor care prevede ca "organizatiile sindicale pot adresa autoritatilor publice competente, potrivit art. 73 din Constitutie, propuneri de legiferare in domeniile de interes sindical".
.
Practic, proiectul preia toate modificarile propuse prin amendamentele inaintate camerei deputatilor dar se va urma o procedura diferita, de promovare a unei modificari a statutului prin ordonanta de urgenta care va trebui sa fie avizata de catre ministere si aprobata de Guvern, in perioada in care Parlamentul este inca in sesiune.
.
Link - util:

17 comentarii:

Anonim spunea...

Cam tarzior reactionati stimabililor... Old story! Oricum, este de laudat ca totusi va aplecati si spre adevaratele probleme de pe agenda ANP...

Anonim spunea...

Stimate Anonim,

dar matale ca ai facut, daca tot ii culpabilizezi atit de de sus pe oamenii acestia, care barem au avut curajul si s-au zbatut sa puna pe masa niste probleme pe care toti le stiati, dar nici unul nu a fost in stare sa coaguleze in jurul sau o reactie de grup?

foarte usor sa critici, sa faci ceva, citusi de putin, e infinit mai greu !


cind vezi ca unii chiar se straduiesc sa realizeze ceva, chiar daca nu sint la inaltimea pretentiilor tale de detatror din gura si de asteptator de para malaiatza,
daca nu poti spune o vorba buna, e mai bine sa taci !

Anonim spunea...

Mdea... Burcu a scris de sambata...

Anonim spunea...

Stimate Anonim 06.10.2008 20:46:00...

Daca ai fi fost mai atent la comentariile zilelor trecute, ti-ai fi dat seama ca s-a semnalat problema...

Anonim spunea...

Mdea... Si??? Burcu scrie numai tampenii. Nu-i in stare sa scoata trei cuvinte coerente din cauza spumelor din coltul gurii. Locul lui e la spitalul de nebuni nu pe blogosfera. Cine-i seamana n-are decat sa-l citeasca.

Mihai Politeanu spunea...

Ma simt obligat sa va atrag atentia sa nu mai jigniti oamenii, indiferent ce credem despre el. Pe blogul domnului in cauza sunt zeci de injurii la adresa noastra, dar nu e bine sa facem ca el. Multumesc.

Anonim spunea...

Nu pot sa nu constat surprinderea dumneavoastra... Unii oameni mai citeste si altceva...

Anonim spunea...

Negocierile reprezentantilor sindicatului Sed Lex cu ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, au esuat luni, partile neajungand la un acord privind nivelul majorarii salariilor functionarilor publici, urmand ca joi sa fie declansata greva generala, a spus liderul sindical Vasile Maric.

"Aproape 100.000 de functionari publici vor intra incepajnd de joi in greva daca Executivul nu gaseste solutii pentru majorarea salariilor cu 60%. Suntem dispusi sa revenim si maine la negocieri pentru a gasi solutii privind sursele de finantare", a spus Marica.
Potrivit acestuia, Vosganian le-ar fi propus sa inceapa discutiile cu toate federatiile din sistemul bugetar, pentru a se pune de acord asupra majorarilor salariale, si le-a motivat refuzul de luni prin faptul ca echilibrul bugetar ar avea de suferit.
Mai devreme, liderii Sindicatului National al Fuctionarilor Publici din Institutiile de Control ale Statului - care apara interesele functionarilor publici din ANAF, Garda Financiara, Garda Nationala de Mediu si Inspectia Muncii - au anuntat ca membrii sindicatului vor intra joi in greva de avertisment intre orele 8 si 10, urmand ca, intre orele 10 si 13, sa picheteze sediul Guvernului.
Premierul Calin Popescu-Taiceanu declara, dupa o intalnire cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ca fiecare angajat din Romania ar trebui sa plateasca anual un impozit suplimentar de 2.000 de euro, astfel incat sa fie asigurate cele zece miliarde de euro necesare pentru majorarile salariale solicitate de bugetari.

Anonim spunea...

Cine este de cart in noaptea asta? Poate ar fi indicata o discutie pe marginea modificarilor.

Anonim spunea...

nu toti sunt de acord cu toate modificarile propuse si cu motivatiile acestora

Patrick spunea...

Pentru a simplifica procedura, au fost preluate amendamentele convenite intre sindicate si minister, care sunt blocate, in prezent la Camera deputatilor, fara propunerile facute, inafara acestor amendamente, de catre deputatii din comisia de administratie publica.

Motivul este simplu. Nu a fost elaborat un proiect de OUG diferit care sa devina aplicabil imediat dupa publicare pentru ca, in cazul in care in luna februarie se aproba si amendamentele PRIN LEGE, intre OUG si LEGE sa existe un conflict din care oricum castiga actul mai puternic, adica LEGEA.

Intentiile sindicale au fost de a impinge din loc situatia (tot ce stagneaza devine desuet, altceva trecand imediat pe primul plan) pe acest mandat care de bine de rau a raspuns la stimuli si a miscat cate ceva.

Anonim spunea...

Chiar daca nu are legatura cu subiectul, va recomand piesa "Take, Ianche si Kadar" pe postul national de televiziune... Daca ati mai avea un Riesling de Jidvei, colectia PREMIAT din 2003, ar fi minunat!

Ne revedem dimineata!

Anonim spunea...

Vă rugăm ca la viitoarele alegeri să ne votaţi (PDL).
Poate în sesiunea următoare veţi avea Legea.
Vă pup dulce, Nutzi.

Anonim spunea...

Gata! S-a terminat si piesa... Am ras cum n-am mai ras demult!

Una peste alta a fost o zi "fierbinte". Cinci articole de interes general insa fara foarte multe comentarii.
Ah, sa nu uit... 400 de comentarii la postarea cu si despre Pop! Now that's a RECCORD!

Sper ca noul articol sa fie mai spumos, mai efervescent, sa incite mai multi cititori/comentatori...

Pe curand!

Anonim spunea...

Ne crosetezi tu o lege, Nutzi? Te bagi tu in fatza, ca dai bine pe ecran, da' daca votam PD-L, tot de Monica dam. Brrr... Aia de vrea sa scoata preotii din sistem.

Anonim spunea...

Pt.Nutzi
Daca am vazut bine, in camera deputatilor la votarea OGU 4/2008 deputatii PD-L s-au abtinut de la vot... de ce ar trebuii sa-l votam pe ei?Pentru asta?
P.S.nu vreau sa fiu obscen,si de aia nu scriu nimic in legatura cu mesajul tau ,,va pup dulce,Nutzi"

Anonim spunea...

Postarea vroia sa fie un pamflet.
Va pup si nai dulce,
Nutzi