În deznodământul conflictelelor contemporane, cuvântul va deveni una dintre cele mai redutabile arme. Asta spunea cineva pe la mijlocul secolului trecut. A defini sau a fi definit. La atât se reduce, de cele mai multe ori, lupta pentru putere.
E, dacă vreţi, un fel de joc al seducţiei. Cel care nu poate, sau nu vrea, să convingă, nu va reuşi niciodată să aibă influenţă. Cel care deţine controlul informaţiei reuşeşte să atragă de partea sa toate resursele, umane iniţial şi economice ulterior.
În toate domeniile generalizările fac parte, din nefericire, din jocul de putere. Câţi dintre dumneavoastră nu au trăit senzaţia de uluire, constatând că, de la o zi la alta ati devenit din funcţionarul competent, onest şi implicat, un personaj duplicitar şi cu rezultate îndoielnice? Un exemplu banal, dar frecvent, în care eşti definit înainte sau tocmai pentru că ai încercat să defineşti.
Se renunţă astfel la argumente, iar competenţa nu mai contează. Nu e corect, dar e posibil tocmai pentru că mesajul partizan sau politic are succes. Violenţa emoţională este gustată din plin de cel care, la rândul sau, a fost cândva ironizat, înjurat, umilit, agresat la primărie, în familie, la serviciu, în vecini, la şedinţele cu părinţii.
Aşa se ajunge la generalizări sau etichete, pe deplin acceptate, deşi în mod evident sunt forţate. Subalternul e leneş, şeful e corupt, colega e neserioasă sau colegul e frustrat. În politică, PNL-iştii sunt mafioţi, PD-iştii sunt duplicitari, PSD-iştii sunt comunişti, etc. În economie compania x are profit din afaceri ilicite, compania z vinde produse periculoase pentru sănătate.
Criteriile sunt rareori profesionalismul, corectitudinea sau orice alte valori. Nici măcar nu există intenţia de raportare la un criteriu. Cel care lipeşte etichete nu argumentează. "Publicul" primeşte mesajul fără riposte, din comoditate sau din interes. E oricum, mult mai plăcut să vezi problemele sau defectele altora decât pe cele proprii.
20 comentarii:
Generalizarile si etichetele ne-au facut pe noi romanii sa devenim o natie de CIRCOTASI criticam totul si protestam pentru orice,tipam atunci cind ceea ce consideram ca este dreptul nostru nu este respectat dar noi nu avem respect pentru nimic nici pentru lege,nici pentru ceilalti,nici...In sistem ANP toate tarele romanilor sunt exacerbate prin urmare etichetele si generalizarile sunt permanenta zilei de serviciu,singura certitudine a vietii noastre de ANP-isti si astea[etichetele si generalizarile]sunt "de interes general",ba mai mult odata emise nu se mai scapa de ele o vesnicie si ceva,vezi generalizari gen ofiterii gindesc subofiterii executa,asemenea tipare de gindire[sincer nici nu cred ca este corect sa spun de gindire asociat cu tipare]sunt atit de inradacinate in sistem incit au devenit un" modus vivendi"pentru aproape toti sefii,din cauza acestor tipare comunicarea pe verticala "este sublima pentru ca lipseste cu desavirsire".O concluzie care ar putea sa ne fie totusi de folos noua tuturor celor care citim acest articol ar fi ca avem mare nevoie sa stapinim cum se cuvine aceasta putere care este CUVINTUL ,nu vom putea sa convingem niciodata pe nimeni sa ne priveasca ca pe niste profesionisti cita vreme nu vom putea sa ne exprimam coerent,logic,in fraze bine construite si gramatical corecte.
Sa fii definit e ca si cum ti s-ar pune limite. Liiceanu scria ca limitele ne ajuta sa ne conturam. Pana la urma, e o lupta intre limitele pe care noi insine ni le imaginam despre noi si limitele pe care ni le atribuie ceilalti. Cei care ne pun etichete ne fac mici si produsi in serie. Noi ne consideram unicate si mult mai importanti. Adevarul este pe undeva pe la mijloc. Nu suntem atat de mici pe cat ne vad cei care ne eticheteaza, nu suntem nici atat de mari cum ne umflam, suntem asemanatori, dar si diferiti, suntem unici. De aceea, suntem minunati, suntem oameni dupa chipul si asemanarea Lui Dumnezeu. Si eu, si tu, si ei. Noi toti.
Etichete, etichete:
Pazistii sunt fixisti.
Cei de la socio sunt naivi.
Cei de la medical sunt nepasatori.
Cei de la logistica sunt hoti.
Directorii sunt manipulati.
ANP-isti sunt pilosi si ipocriti.
P.p.l. sunt irecuperabili.
s.a.m.d.
Exact, Edy!
Acestea sunt prejudecatile care functioneaza (nu doar la noi in sistem)
Problema cu aceste etichete e ca le imbratisam uneori, pentru a ne ascunde propria neputinta.
Stim foarte bine care e viteza de difuzie a zvonurilor si a etichetelor intr-un sistem inchis(ca al nostru) si stiu si cei care le popularizeaza, uneori cu ajutorul nostru (mai mult sau mai putin involuntar).
Samburi de adevar exista sub etichete, dar cei care generalizeaza cu usurinta pacatuiesc fata de fiecare dintre cei care nu corespund denumirii scrise stangaci, dar apasat, pe bucatile de hartie rupte neglijent si lipite pe fruntile brazdate ale unor oameni.
Huginn, tu vezi ce scrie "si totusi"?
Alte etichete:
Spaiuc - Feng-Shui
"mariusiosiful sistemului" este o eticheta uzitata pentru orice director incompetent.
Frustrati - eticheta pe care o lipesc cei vizati pe blog celor care scriu despre ei.
Obsedat - eticheta pe care o lipeste Lucratorul celui care-l ajuta sa scrie corect in miez de noapte.
Hei, eram si eu pe aici. De ce scrii despre mine la persoana a treia? E frumos?
Nu, nu e frumos. Dar imi completai articolul si, in orgoliul meu imens, ma gandeam ca trebuie sa ridic stacheta.
Sunt multumit de criticul meu inversunat.
Am spus ca ai obsesii nocturne, nu ca esti obsedat. Asa cum eu am momente in care reactionez impulsiv, fara sa fiu neaparat asa.
Trebuie sa criticam greseli, nu oameni.
Auleu... De acum n-am sa mai pot scrie nimic banal?
Poate ca anonim.
Am vrut sa te critic si eu aseara, in ceea ce priveste ezitarea ta de a comenta articolul lui Admin. Dar am spus ca nu se face sa imi critic criticii. Acum cred ca pot sa o fac
Ai fost comod, ti-a fost mai usor sa tachinezi un pui zbarlit si impulsiv decat sa participi la o discutie serioasa, desi ai "cu ce".
Liiceanu vorbea in "Despre limita" de libertate si de faptul ca cei care pot si reusesc sa fie liberi acolo unde li se impun cele mai multe limite, aceia sunt adevaratii invingatori.
Frumoasa dezbatere ce bine ar fi daca la toate articolele ar fi asa comentarii frumoase,inteligente si zic eu folositoare celor care le citesc,mi-au placut mult dialogurile de la acest articol completeaza articolul si se completeaza reciproc.
Iar eu voi strica simetria ta , Theo, doar pentru a remarca faptul ca ai fost "alpha" si "omega" acestei pagini. Mersi.
...se simte iz de tristete si deziluzie pe-aici...poate unii s-au identificat prea mult cu "sistemul"..au ignorat regulile, oamenii si au creat etichete.
A fost o perioada cand ma deranjau aceste vesnice "carcoteli" apoi m-am trezit ca pe unele mi le-am asimilat in limbaj, pe altele le-am ignorat, iar altele m-au amuzat sau pur si simplu nu le-am inteles. Eu cred ca a devenit "de mare trend" sa te exprimi in etichete si sa fii vesnic "de-a contra" si ca de fapt nu este decat tot o forma de manipulare...ne inregimentam cu totii dupa un tipic.
Pana la urma oameni buni....este un job, este un sistem in care am acceptat sa intram."Carcoteala" face bine la cafea, cand facem o barfa mica si apoi ne vedem de treburi, nu reusim sa schimbam nimic luand totul la "mishto".Problemele sunt extra-mega-serioase si...muuuuuuuulte... poate ca nu ne-ar strica sa ne impunem singuri limitele pe adevarate valori.
A trebuit sa strici tu calitatea comentariilor, anonimule de la 19.10.
Nu a stricat nimic anonimul de la 19.10. Fiecare are dreptul sa se exprime, daca o face civilizat. Calitatea acelor comentarii nu poate fi stricata de alte comentarii (iar aprecierea lor e subiectiva, sa recunoastem).
so...prezent...sunt anoninul de la 19,10...mai exact anonima...si sunt gata sa raspund "barbateste" de ce am scris pe un blog unde postarea este libera . Este doar un punct de vedere...subiectiv, adevarat si care culmea nu critica calitatea articolului ci doar este in ton...sa incercam sa fim liberi sa nu mai imprumutam tipare doar pt. ca "sunt in trend".
Ce tot o dati cu prostiile alea ale voastre? Se dau banii de TBC? Ati scris fara sens doar ca sa va dati intelectuali. Prea tineti la eticheta si traiti cu capul in nori. Mai lasatine!
Ma amuza faptul ca dupa acest articol s-au mai scris doua, dar ne place pe pagina asta.
Cat despr filozofii, sa stiti ca totul incepe de la a ne defini termenii, principiile, sensul. Acum cateva mii de ani, niste oameni s-au gandit (poate gresit, poate corect) ca anumite abateri sociale trebuie pedepsite cu privarea de libertate.
Sigur ca exista si alte forme de sanctiune (desi presiunea penala a instantelor de judecata din Romania e inca destul de mare si fata de infractiuni mai mici)
Dar, dincolo de salarii, de sporuri, trebuie sa ne intrebam AM PIERDUT SENSUL? ACTIONAM DUPA PRINCIPII? STIM CE FACEM?
Trimiteți un comentariu