Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 17 septembrie 2008

Posturile ascunse ale ANP

Actuala conducere a ANP a beneficiat inca de la inceput de simpatia angajatilor fiind creditata cu cele mai bune intentii. Agenti, ofiteri, personal contractual, toti s-au bucurat pentru prima data de faptul ca specialisti ai sistemului penitenciar sunt “la putere”. Sunt insa si semne de intrebare.

Concursurile de avansare in functie. Anuntate cu tam-tam drept prim pas in normalizarea situatiei sistemului penitenciar, prim pas in incercarea de defini o cariera pentru functionarii publici cu statut special din sistemul penitenciar, arata, la o analiza atenta, slabiciunile unui sistem de resurse umane bolnav.

Doar 1629 posturi au fost scoase la concurs pentru avansarea in functie, din cele peste 2500 vacante.

Dezavantaj. Aproape 1000 de posture vacante au disparut in neant… dar vor aparea pentru sursa externa sau, de ce nu, pentru “clanul coloneilor” din Ministerul Apararii la etapa transferuri.

Unii directori de penitenciare, mici “baroni” locali, au vazut in aceast concurs posibilitatea de a-si pastra pentru copii, nepoti, diversi apropiati sau rubedenii, sau diverse obligatii, destul de multe posture caldute. Exemplu: doar 16 posturi scoase la concurs la Penitenciarul Giurgiu fata de 164 posturi la Penitenciarul Iasi.

Conform art. 28 din Legea 293/2004 toate posturile vacante din unitatile penitenciare trebuie scoase la concurs pentru resursa interna. Astfel, lucratorii sistemului penitenciar, agenti si ofiteri, aveau ocazia sa avanseze intr-o functie superioara.

Din pacate nu au avut aceasta sansa in totalitate. Restul posturilor vacante astepata “dedicatiile” – sursa externa sau transferurile. Analizand strict legal art. 28 rezulta foarte clar faptul ca nu pot fi scoase la concurs extern sau ocupate prin transfer decat posturile care au trecut etapa concursului intern.

Santajul. Se pare ca in aceste zile, Ministerul Justitiei si Administratia Nationala a Penitenciarelor fac presiuni asupra organizatiilor sindicale (FSANP si SNLP), in scopul de a accepta modificarea art. 28 permitand astfel accesul pe orice functie din sistemul penitenciar, din sursa externa sau prin transfer din sistemul de aparare nationala sau de la Ministerul Justitiei.

Santajul e reprezentat printre altele de art. 38 – chiriile. Daca sindicatele doresc recastigarea dreptului pierdut prin OG 4/2008, dar si accesul agentilor prin concurs pe functii de conducere, trebuie sa dea un raspuns afirmativ. Acceptarea acestui conpromis deschide insa Cutia Pandorei
incurajand o politica de coruptie si abuzuri in sistemul penitenciar.

27 comentarii:

Anonim spunea...

Timisoara, vad pe site-ul ANP, ca nu scoate la concurs postul de director. E cu rezervare?

Anonim spunea...

numai surprinde nimic
la asteptari mari,deziluzii mari
sa nu uitam de papusarii politici care nu au uitat de penitenciare
gresit!
sefii au devenit marionete , la prima strigare
s a ridicat perdeaua de fum si realitatea e chip fara farduri
transferurile din mapn vor inghiti posturile pe mari pile ...si ne vom alege cu pilosii nemintosi
sa ne mearga bine!

Anonim spunea...

Poate resursele umane au o explicatie la aceasta strategie de blocare a posturilor, dar daca sunt toti cum sunt la noi in unitate ( sunt 4 si au toti priviri tampe cand le adresezi o intrebare )ce pretentii sa ai, realizezi ca au fost si sunt marionetele conducerii.

Anonim spunea...

Sincer tu daca ai fi in situatia domnului Bala si ai sti ca peste citeva saptamini sunt alegeri ai scoate postul de la Timisoara la concurs?Dureros este ascunderea celorlalte 1000 de posturi,politica acesta a blocarii posturilor se practica de foarte multi ani,eu personal de la data examenului si pina la data angajarii a trecut jumatate de an.este insa o vorba romaneasca "la pomul laudat sa nu te duci cu sacul"sper domnule Bala sa nu ne dezamagiti,v-am creditat cu atita speranta tot sistemul ca nu stiu cum am digera dezamagirea?

Anonim spunea...

ar trebui ca cineva sa faca o statistica si sa verifice penitenciarele care au trecut in planul de achizitii sfoara ..... pentru marionetele de la resurse umane..... la poarta alba, cel putin, cred ca au si depasiri la articolul bugetar - pozitia : "sfoara" ... ca se uzeza repede. nu'i asa dom'director?!

Anonim spunea...

ar fi bine sa se scoata posturile la concurs si pentru cei din afara, pentru improspatarea resurselor umane, cu minti mai deschise si mai destupate, exista multi tineri cu astfel de calitati, fara conceptii invechite. Ce parere aveti?

Anonim spunea...

Nu mai intreba de postul de director de la Timisoara. Posturile de pe care au promovat functionarii publici in posturi de conducere cum sunt director general, director general adjunct, director de directie sau director de unitate nu se scot la concurs. Dupa expirarea mandatului de 4 ani in respectivul post de conducere, daca mandatul nu i se mai prelungeste cu alti 4 ani, functionarul public revine pe functia detinuta anterior. Theo, Legea 293 ii pastreaza functia domnului Bala.

Anonim spunea...

Pt annim 9.32 ,nu crezi ca, concursurile accelerate acum cu viteza luminii , ar fi trbuit lasate dupa 30 noembrie 2008???sunt suspecte nu?? cel putin graba....

Anonim spunea...

Am parea ca si in sistem sunt multi cu minti chiar prea deschise, dar cine sa-i vada?
Daca ai sustinere politica ,nu-i nevoie sa ai si mintea deschisa !

Anonim spunea...

Asa ca, anonim 02:11:00, nu mai carcoti sau orienteaza-te spre functia de director la alta unitate...

Anonim spunea...

ha ha ha
hai Steaua !!!
Vin anp-isti !!!!

Anonim spunea...

domnilor e ok. sa ne punem intrebari vizavi de moralitatea directorilor din subunitatiile din tara, dar problemele cele mai importante sunt la M.J. si A.N.P cum ar fii:1) lipsa unei metodologii de aplicarea unitara in tot sistemul a sporului de confidentialitate (vinovati de toata debandada M.J.+ A.N.P ) 2) practica calcului neunitar ptr. schimburi , a orelor muncite 12-13- 14 caraghios s-a cerut punctul de vedere a d-lui BALA si surpriza...nimic, de tinuta si plata restantelor de pe 2006...2007...nimic d-ule BALA , pai hai domnilor sa fim seriosi cu ce este mai deosebit d-ul BALA fata de FOSTUL DIRECTOR. Nu sunt rau intentionat, dar un Director General care nu e in stare sa iasa in fata si sa spuna lucrurilor pe nume , baieti gata cu procesele...haideti sa incercam sa facem treaba...dar inca nimic , ASTEPTAM...ASTEPTAM...MAI MULTE DE LA UN ASAZIS PROFESIONIST.

Anonim spunea...

Vedeti ca se poate discuta si fara pruteni si alti invatacei ? Cel mai mult conteaza ceea ce vrea sa zica fiecare !

Anonim spunea...

Da, se poate discuta si fara Pruteni, da' ce jegos scriu unii! Rusinos!

Anonim spunea...

Stiti care e diferenta intre un pazist cu studii superioare si un caine politist? Amandoi au privirea inteligenta, dar nu stiu sa se exprime.

Anonim spunea...

Nu sunt de acord ca se scrie "jegos" pe blog. Doar cate o greseala mica mai apare ("ar fii"). Felicitari, dragi colegi! Sunteti mult mai atenti.

Anonim spunea...

Pentru cel din 17.09 ora15:24 eu raspundeam primului comentariu,multumesc pentru completare.Sincer ma intreb de ce in ANP la sefii serviciilor personal nu se aplica aceleasi criterii ca si afara?Nu mai suntem militari,se urmareste transparentizarea sistemului?

Anonim spunea...

concursuri pentru sursa externa se fac in acest an?

Anonim spunea...

referitor la examene ce ar fi de spus:-examenele ptr. functiile de directori in luna Noiembrie; -pentru functiile de conducere selectarea dosarelor in Ianuarie si concursul in sine in luna Februarie; -examenele de trecere a agentilor in corpul ofiterilor in luna Aprilie, daca nu... vara/toamna....unde mai punem ca vin alegeriile, se mai schimba conducerile prin M.J sau nu se stie A.N.P (nu ne mai mira nimic intr-un sistem superpolitizat), iar pentru cei de afara eventual in 2010, ce parere aveti?!

Anonim spunea...

anonimul de la 14.30: e bine ce spui tu nda ce te faci daca aceste posturi se vor ocupa cu o serie de MAPn- isti.Cred ca sistemul nostru nu e capabil sa mai inghita o serie, asa cum a fost acum cativa ani cand armata s-a reformat si a impins toate nulitatile spre sistemul penitenciar.Cel putin la Gherla, cu inca vreo doi MAPn-isiti ca cei pe care ii avem declaram falimentul.
Concursurile din sursa externa ar trebui sa primeze in fata transferurilor din alte sisteme de aparare si ar trebui limita virsta pina la care poti sa te inscrii la concurs la max 35 ani.
Apropo de Gherla si de afirmatia ca actualul director e ca si castigator, a aparut un contracandidat la functia sa in persoana dl Turean(Tuzgurean)mare MAPn-ist, mare comandant de osti, mare frustat.Mi-e greu sa cred ca este doar un iepure pt ca la noi se stie de adversitatea sa fata de actualul director. E de mirare ca dl Batinas, fost director la Baia Mare nu si-a manifestat dorinta de a candida.Poate asteapta alegerile ca pe filiera PNL nu a reusit sa faca mare branza.

Fox spunea...

Lasa-i mai in pace pe cei de la M.Ap.N. ca se burzuluiesc la tine ca te legi de ei. Uite, sa nu te superi, mai luam la Codlea cativa dintre ei, si transformam unitatea in batalion disciplinar. Ce zici?
Ei sigur nu se supara. Acu` sunt sefi. Neam de neamul lor in visele lor cele mai frumoase nu s-au gandit ca pot pica asa de bine sa faca ei tot ce vor intr-o unitate.

Anonim spunea...

Adevarul e fox, ca ratatii de la armata ne conduc.Ce vrei, daca pot? Bai, eu nu inteleg cum stau unii cu bunul simt. Le lipseste cu desavarsire, desi e sublim, e admirabil. Esti pus in functie, ai avantaje, ai si responsabilitati. Doar d-nul Dumitrache nu intelege ca nu e sef doar pentru lauda, ci e sef ca sa si faca ceva, dar va da socoteala in fata lui Dumnezeu, cum îi place lui sa spuna.Deşi nu va recunoaste în mândria lui ca a greşit cu ceva.

Anonim spunea...

Am si eu o nedumerire...poate ma lamureste cineva...la concursul de avansare a fost o conditie care spunea sa ai 2 calificative de ,,foarte bun,,.... deci, agentii care s-au angajat in sistem acum 1 an si 6 luni(la angajarile din 1.05.2007) si au avut perioada de ,,debutant,, de un an la care calificativul pentru a trece la ,,definitiv,, este de ,,satisfacator,, .. si acum normal ca au doar jumatate de an vechime ca ,,definitiv…. Deci nici vorba de a putea avea 2 calificative ,,foarte bun,,…….buuuunnnn....intrebare...pai, astia nu au putut da examen de avansare pe functie ca nu aveau cele doua calificative de ,,foarte bun,,....si asta nu inseamna ,,voalat,, o conditie de 2 ani vechime?????....si daca atunci cand se va trece la etapa urmatoare si anume aceea de la corpul agentilor la cel al ofiterilor se cere aceasi conditie??? inseamna ca 488 de agenti care am fost angajati in 2007 nu putem participa la concurs????? cine ma lamureste si pe mine????

Anonim spunea...

19.09.2008 19:04:00

Şi flori nu vreţi voi cei 488. păi nici n-ai apucat să lucrezi singur, că abia ţi-a dat drumul îndrumătorul şi tu şi vrei promovare? Poate eşti vre-un geniu nedescoperit. Da mult tupeu mai aveţi. Nu vrei cumva şi la concursul de directori de penitenciare? cu toţi 488?

Anonim spunea...

Se scrie "vreun", nu "vre-un".

Anonim spunea...

Bine nene, cum zici matale, aşa se scrie.
Da să fii pe fază, că oi mai scrie şi poate mai găseşti.
Dumneata caută greşelile de ortografie, conţinutu nu contează.

Anonim spunea...

auzi ma 19.09.2008 ora 19.04 cumva esti vreun harsiit de sistem si nu ai chef sa mai avansezi........atunci lasa-ne pe noi aia 488.m-am saturat de prostia unora care zic''bai nepoate nu ti sa uscat cerneala pe contract si vrei mai sus''.cum vreti domnilor sa avanseze sistemul asta?:prin venirea d-lor MARTINIUC,DOSPINOIU SAU POATE GHEORGHIU DEJ IMPREUNA CU IULICA ALEXANDRU.asa ca mai bine eu iti zic sa iti vezi de sectia ta cu ppl si lasa-ne pe noi cei 488.