Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

joi, 18 septembrie 2008

Ministrii Justiţiei la judecata noastra

Bun. Ne-am distrat aproape 4 ani. Tumultoşi, aş putea spune. O perioadă de măcel care s-a propagat de sus în jos, de la nivel de principiu pană la nivel de răfuială personală. Aparent sau în mod real un haos cu miros de hazna, instituţii încleştate într-o luptă pe viaţă şi pe moarte, oameni politici trădaţi şi trădători, oameni corecţi şi ticăloşi. Toţi luptand sub stindardul anticorupţiei, integrităţii şi profesionalismului, însă eşuand în lehamitatea şi neîncrederea generale care ne-au cuprins pe noi toţi, spectatorii. Un spectacol grandios replicat la scară mică în sistemul penitenciar şi chiar în discuţiile de pe acest blog. Vă invit să vorbim despre sistemul penitenciar în aceşti ultimi patru ani. Să vă spuneţi părerea sinceră despre oamenii care au condus acest sistem, fie că e vorba de miniştri ai justiţiei care ne-au păstorit sau directori generali ai ANP aduşi de aceştia.
.
Înainte de toate, am, însă, o observaţie generală. Să-i spunem premisa de la care aş dori să încep acest dialog: nu toţi sunt sunt o apă şi un pămant. Nu toţi sunt ticăloşi, nu toţi îşi urmăresc exclusiv interesul personal, nu toţi sunt neprofesionişti. Dincolo de circumstanţe, de idiosincrazii sau greşeli personale, de compromisuri sau erori de judecată, dintre toate taberele prinse în încleştarea asta doar una singură poate fi mai aproape de viziunea noastră eterică despre o societate dreaptă, integră şi profesionistă, chiar dacă într-un mod profund imperfect. Oameni perfect buni sau perfect ticăloşi nu există. În această mare de gri, unii dintre ei sunt cel mai aproape de alb. Pe ei îi căutăm!
.
În dansul ăsta al reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei am schimbat în 4 ani 3 parteneri: Monica Macovei, Tudor Chiuariu şi Cătălin Predoiu. Declarativ, aceştia au urmărit aceleaşi obiective. Toţi 3 au produs şocuri la nivelul sistemului penitenciar. Cat de aproape au ajuns, însă, de aşteptările noastre?
.
Monica Macovei: apreciată de Comisia Europeană, de societatea civilă şi avand sprijinul şi admiraţia necondiţionată a intelighenţiei în Romania. A scuturat cu violenţă copacul impunităţii
juridice în care se cocoţaseră politicienii, a creat mecanisme instituţionale şi legislative anticorupţie (DNA şi ANI). A scos steguleţe roşii de pe capitolul justiţiei şi a asigurat, astfel, aderarea Romaniei la UE la 1 ianuarie 2007. A reorientat sistemul penitenciar către un principiu social (reintegrarea deţinuţilor) şi a forţat transparentizarea sistemului penitenciar. În mandatul acesteia au fost scoase la concurs circa 1600 de posturi şi au fost traşi pe linie moartă dinozauri ai sistemului.
În acelaşi timp, însă, a fost permanent acuzată de influenţarea politică a DNA, de schimbarea neprofesionistă a unor legi care, prin neconstituţionalitatea lor, au dus la rezultate neconvingătoare în lupta împotriva corupţiei. În cadrul sistemului penitenciar a mizat neconcludent pe promovarea magistraţilor şi a ignorat, din punctul multora de vedere, interesele angajaţilor în favoarea drepturilor deţinuţilor. Cei doi magistraţi numiţi directori generali ANP, Marius Iacob şi Alexandru Şerban, au fost implicaţi în scandaluri de corupţie şi s-au dovedit prea puţin profesionişti şi interesaţi de o reformă sustenabilă.
În ansamblu, evaluarea generală tacită care transpare în articolele noastre a fost pozitivă în ceea ce o priveşte.
.
Tudor Chiuariu: din punctul de vedere al autorilor acestui blog a fost o ciumă. Dacă există şi aspecte pozitive ale mandatului acestuia vă las pe dumneavoastră să le formulaţi. Dotat cu impertinenţă nativă, a reuşit în 7 luni de mandat prin poziţii publice şi diferite iniţiative legislative să discrediteze lupta anticorupţie, să blocheze, legislativ şi financiar, reforma justiţiei, a fost marioneta perfectă a unor interese politice transparente şi a promovat pe linie ticăloşia şi non-valoarea la nivelul Ministerului Justiţiei. A adus un tanar la conducerea sistemului penitenciar cu comportamente suspecte de a fi tratabile la secţiile psihiatrice ale spitalelor: Marius Iosif. Acesta a impus o atmosferă de teroare în ANP, a condus sistemul spre colaps financiar, a blocat toate reformele, bune sau proaste, începute în mandatul Macovei, a fost implicat în nenumărate scandaluri publice, s-a înconjurat de incompetenţi, ticăloşi şi lingăi şi, poate cel mai important, a fost catalizatorul unora din cele mai abjecte comportamente pe care le-am văzut vreodată. În acest caz, oamenii din acest sistem, şi în special de la nivelul structurii centrale, au căzut examenul integrităţii şi demnităţii. Fie şi numai prin tăcere (deşi a fost mai mult de atat), au girat şi au fost complicii non-valorii, turnătoriei şi lipsei de integritate. Marius Iosif a adus la suprafaţă tot ce e mai rău în noi. Mă gandesc cu groază caţi dintre noi n-ar fi fost torţionarul perfect dacă totul s-ar fi întamplat prin anii '50.
Evaluarea noastră este negativă în integralitatea ei în ceea ce priveşte mandatul Chiuariu.
.
Cătălin Predoiu: oarecum apreciat şi văzut bine prin prisma statutului de independent, comportamentului decent şi echilibrat. A repus, parţial, în mişcare Ministerul Justiţiei, a încercat să schimbe personalul de conducere al ministerului, are o relaţie normală cu Consiliul Superior al Magistraturii şi nu a implicat ministerul în scandaluri majore. Şi-a asumat statutul de gestionar al ministerului pană la proximele alegeri, pentru a evita activarea clauzei de salvgardare după mandatul Chiuariu. Partea cea mai eficientă a mandatului lui au fost, cred, deciziile în legătură cu sistemul penitenciar. În ciuda sprijinului politic de care se bucura Marius Iosif, Cătălin Predoiu a dispus controale la nivelul ANP, a schimbat conducerea ANP-ului şi a eliminat persoane aflate la şefia unor direcţii. A repus pe tapet strategiile de dezvoltare a sistemului şi a organizat pentru prima oară concursuri pentru funcţiile de conducere ale ANP. A adus în frunte sistemului o persoană echilibrată şi cvasiapreciată de angajaţi: Ioan Băla.
A început să-şi dea cu stangu'n dreptu' cand a încercat să schimbe conducere DNA, în ciuda recomandărilor explicite ale Comisiei Europene. A propus în locul lui Daniel Morar o catastrofă care s-a făcut de ras în şedinţa secţiei de procurori a CSM. A rămas înconjurat de consilierii lui Chiuariu şi cu secretari de stat numiţi de primul ministru peste capul lui. Începe să dea dovadă că este profesionist şi integru pană la limita ordinului politic.
Evaluarea generală tacită care transpare din articolele noastre este pozitivă.
.
Sunt doar cateva din lucrurile pe care le putem spune despre aceşti oameni. Însă sunt nişte indicii. Toţi 3 ne-au influenţa viaţa în mod direct. Vă invit, deci, să vorbim despre ei!
.

16 comentarii:

Unknown spunea...

Am lucrat pentru Chiuariu pana sa se mute la Minister si consider ca am reusit, putin, sa-l cunosc. Ultima data cand l-am vazut pe la Guvern ne-am salutat si i-am urat noroc. Nu stiu ce sa zic.. clar nu am facut parte din cercul sau privat de consilieri si nu pot face decat supozitii apropo de cine este, cu adevarat.

Parerea mea despre el este ca reprezinta o combinatie ciudata intre un om care stia, in mare, problemele din sistem (si a incercat anumite schimbari inspre bine) si o nefericita aplicare a principiului lui Peter.. Pacat, pentru un tanar, pana la urma. E probabil cel mai viu exemplu a ceea ce ne asteapta cu generatia lui, cu cei care au crescut in gri-ul acestei societati: mai mult gri si mai pe fata decat inainte.

Mihai Politeanu spunea...

Buna dimineata, daca pot spune asa la 1 noaptea. Recunosc ca eu profit de luxul de a nu+l fi cunoscut personal. Sunt perfect constient ca apropierea directa umanizeaza persoana cu care intram in contact. Ne vine, apoi, mai greu sa credem despre el ca e rau, incompetent sau are orice alt atribut negativ. Dar, indiferent cat as incerca sa ma pun in papucii dumneavoastra, nu pot sa gasesc nici cea mai vaga si indepartata scuza pentru domnul Chiuariu. Mai ales pentru ca e tanar. Tot ce a facut a facut cu atat convingere si tupeu, incat dependenta materiala sau politica a multor politicieni care obliga la actiuni contrare propriilor convingeri devine virtute. De aceea imi vine greu sa cred ca el intelege ceva din problemele sistemului. La gargara antisistem ne pricepem cu totii. Uitati+va la Oprescu. Evident ca problemele Bucurestiului sunt cele pe care le enunta in campanie. Si totusi, toti stim, intr+un fel sau altul, ca e un impostor.

Anonim spunea...

monica macovei a bulversat sitemul penitenciar prin scaterea ultrjului din CODUL PENAL ,a fost si va ramane un procuror mediocru ,

Anonim spunea...

ministrii nu i alegem noi
vin si pleaca
singurul ministru regretat de sistemul penitenciar a fost VALERIU STOICA
DE CE?
toti angajatii ministerului au primit drepturi egale
judecata noastra ,aprecierea noastra nu are valoare de impunere in fata guvernantilor
Sa traiti bine!

Anonim spunea...

Fals! Ultrajul nu a fost scos niciodata din Codul Penal.
Ce anume a făcut Valeriu Stoica?

Anonim spunea...

Exceptionala analiza. Din pacate nu vedem asta in fiecare zi. Presa e mult prea politica.

Anonim spunea...

In legatura cu ultrajul,greseala este mai mult de partea noastra a celor ultragiati,gindim de genul:de ce sa mai pierd vremea in instanta ca oricum nu va primi nimic[pedeapsa in plus, ma refer],instantele ridica toate rapoartele de incident pe care le contesta ppl-i atunci ce sa fac eu in instanta s.a.m.d.in acest mod acceptam tacit ceea ce ni se intimpla si tot tacit ii incurajam pe ppl-i sa persevereze.Articolul ar fi demn sa apara ca editorial intr-un ziar central.

Anonim spunea...

Calomnia, insulta, adulterul si defaimarea tarii, scoase din Codul penal

http://stiri.itbox.ro/stiri-citeste/Social/stiri-Modificarea-noului-Cod-Penal-adoptata-de-Guvern.html

Secretarul de stat Barbara Kibedi a sustinut ca ar trebui sa fie impusa persoanelor mai degraba "o atitudine de autocenzura, de autocontrol", iar represaliile sa nu fie de natura penala. "Daca cineva iti spune intr-un colectiv restrans ceva ce te jigneste nu are acelasi impact ca atunci cand se spune la modul general, prin presa", a comentat secretarul de stat


hal de argumentare...

kibedi ca si Secretar d estat este marea eroare a lui macovei... si a lui Qariu...

Anonim spunea...

Aprecierea celor 3 ministri mi se pare de bun simt.
Pacat de tineretea lui Chiuariu, putea sa incerce sa se impotriveasca directivelor ce i s-au trasat, dar n-a facut-o. 100% obedient smecherilor din partid.

Anonim spunea...

Pe mine unul nu ma intereseaza in asa mare masura persoana ministrului de justitie. Pentru mine este doar acel om care considera sistemul penitenciar o minuscula rotita a carutei cu numar de MJ pe care nu o poate vedea in decursul mandatului de 4 ani din cauza "personalului din ministerul de justitie" care include inclisiv femeia de servici din minister si nicidecum personalul de penitenciar.
Asadar nici nu ma obosesc a comenta ministrul stiindu-i opinia si ma intereseaza decat cei aflati intre directorul general al ANP pana la seful meu de serviciu. Spun asta pentru ca aici am vazut cele mai mari lipsuri, fie ele de natura manageriala, competenta, cunoastere si chiar din sfera bunului simt.
Judecata ar trebui sa inceapa de jos in sus caci nu ministrul de justitie e vinovat cand seful de serviciu nu stie sa gestioneze productiv resursele avute in mana.

Anonim spunea...

In ultimii 4 ani am trait atatea dezamagiri incat mi-e greu sa le cuantific. In toata aceasta perioada am avut mai multe tentative de "evadare" din sistem decat in toata cariera mea. Am fost, la un moment dat, plin de energie si speranta, am facut o multime de lucruri frumoase, am fost, mai apoi, dezamagit, haituit, umilit, apoi m-am revoltat,am fost furios, agresiv, am luat atitudine dar mi-am luat-o peste bot, am vrut sa fac lucruri - cu colegii mei, nu singur - dar mi s-au pus talpi, am fost laudat , apreciat si incurajat de straini dar sabotat si hulit de unii colegi. Am trait, cum va spuneam, o intreaga epopee, sub presiunea unor oameni(unii ii mai numesc colegi) cu caractere mizerabile, care confunda institutia unde lucreaza cu mosia proprie si notiunea de sefie cu cea a bunului plac. Astea toate s-au intamplat , din pacate, sub toti trei ministrii evocati in articolul dumneavoastra. Asa ca, eu unul , as fi tentat sa spun ca nu ministrii, justitiei sunt "vinovati" , neaparat, de raul din sistem, ci un anumit soi de colegi de-ai nostri pe care, fara suparare, ii toleram si incurajam noi insine. In acest rastimp am reusit sa supravietuiesc datorita credintei in Dumnezeu, familiei si prietenilor. Primele doua nu le discutam. As insista putin pe categoria colegilor-prieteni , ca sa le zic asa, carora le datorez o buna parte din sanatatea spiritului meu de azi. Nu am multi, insa atatia cati am sunt niste oameni extraordinari. Am fost alaturi si la bine si la rau, unindu-ne principii de viata clare si sanatoase. Tocmai acestui fapt se datoreaza prietenia noastra trainica. Pe cand ceilalti au inceput sa se manance intre ei, dovada ca , pana acum, i-au unit interese meschine si nu prietenia adevarata. M-am convins ca , desi foarte greu, se poate invinge inertia paguboasa din sistem. Semnalul a fost dat. Atat domnul Bala cat si domnul Cel Mare sunt niste oameni extraordinari . O sa ne convingem. Ei singuri, insa, nu pot face minuni. Haideti sa-i ajutam, si-apoi , peste 1-2 ani, si ministrul justitiei o sa ni se para excelent prin prisma lucrurilor frumoase care o sa se petreaca in jurul nostru datorita noua, tuturor. Ne trebuie putin curaj, demnitate, o minte limpede si bune intentii. Altfel,daca o mana de lichele vor face jocurile dupa bunul plac iar noi vom asista impasibili, nu vom mai avea dreptul sa ne tanguim. Cei cu vocatie de sluga isi merita soarta .

Mihai Politeanu spunea...

Multumim S. Alistar pentru cuvintele spuse din inima. Cred, insa, ca oamenii de caracter pot produce o schimbare mai rapid si mai eficient daca exista ministri si directori buni. Altfel, putin probabil. Nu putem cere tuturor sa fie eroi.

Anonim spunea...

Ma bucur s. alistar ca impartasesti aceasta parere si cu siguranta sunt foarte multi colegi in sistem in aceeasi situatie.
Sa stii ca si eu sunt unul dintre tiparele descrierii tale si am simtit de foarte multe ori gustul amar al "bunavointei colegilor". Adevarat vorbesti despre trecerea de la energie si speranta la dezamagire si furie. Ni se pun stampile mari: "frustrati","revoltati", "inadaptati", "incompetenti" care au din pacate mare credibilitate pentru unii. Cel mai dureros e ca nu te crede nimeni ca ai intr-adevar bune intentii iar lucrurile frumoase facute pana atunci s-au uitat, chiar daca au stat de multe ori la temelia laurilor culesi de altii.
Din pacate nu se pot face prea multe in privinta "colegilor binevoitori", fiind si o vorba: "PROSTI, DAR MULTI..."

Anonim spunea...

Vrem nu vrem trebuie sa recunoastem ca depindem de politic,atat la servici cat si in viata de zi cu zi.Ideal ar fi ca noi functionarii publici sa nu fim afectati de schimbarile in functiile politice,dar traim in Balcani si asta nu se poate,avem chiar traditie in acest sens ar fi "pacat sa o pierdem".Urmare a acestei traditii paguboase ne-am pricopsit in acesti 4 ani cu trei ministri si patru directori generali.Rezultatele se vad cu ochiul liber,nu trebuie sa fii mare specialist, sistemul este pe marginea prapastiei.Cauzele sunt multiple din care voi incerca sa le enumar pe cele mai importante;
1.demilitarizarea din 2004 sa facut fara sa fie pregatita suficient,au plecat la pensie foarte multe persoane fara a se pune nimic in loc,timp de 2 ani s-a muncit foarte mult pentru a se suplini aceste locuri;
2.lipsa de experienta a celor pusi sa conduca destinele sistemului penitenciar si as numi aroganta si dispretul cu care a fost tratat personalul de catre noua conducere;
3.masuri aiurite prin care personalul a fost privat de dreptul la asistenta medicala -in unitati la ora actuala nu se mai cunoaste starea medicala a personalului;
4.incalcarea brutala a legislatie in materie de concursuri-modificarea statelor de organizare conform vechiului nomenclator de functii militare ,scoaterea la concurs a functiilor militare si incadrarea ca functionarii publici;
5."recompensarea" personalului din sistem dupa principiul alba-neagra cu studiile necesare pentru promovarea in cadrul aceleiasi specialitati-de fapt studiile sau pus de catre fiecare penitenciar in functie de nevoile persoanelor care trebuiau sa ocupe posturile;
6.incoerenta decizionala si legislativa-vezi desfiintarea SIPA si infiintarea la loc a BPCMP,modificarile intervenite la Legea 293/2004,Ordine MJ si ANP;
7.promovarea in functii de conducere atat la ANP cat si in unitati a unor persoane lipsite de experienta;
8.incapacitatea de a asigura echipamentul necesar personalului pentru ani 2006,2007,2008;
Acestea sunt doar cateva din problemele cu care ne-am confruntat nu am pretentia unei analize a sistemului penitenciar.
Ca si colegul S'alistar sentimentul este unul neplacut si nu credeam ca o sa am parte de asemenea tratamente.Ce putem face,trebuie luata atitudine in viata de zi cu zi,la servici,la vot.Daca stam si doar ne plangem vom sta mult si bine,iar "smecherii vor lucra",isi vor trage functii bine platite,vile si masini,iar noi....... doar vom scrie pe blog.

Anonim spunea...

Ai dreptate, famiglia musat. In orice caz, le doresc, tuturor, inima si ganduri bune precum si fapte pe masura. Salutari speciale celor intru simtirea noastra.Buna noapte.

Anonim spunea...

Alistar ai comentat frumos,anonimul din 19.09 ora 19:54 ai dreptate si cele relevate de tine sunt corecte as mai adauga si lipsa transparentei decizionale din sistem ,la toate nivelele,nu suntem consultati cei care lucram efectiv doar ofiterii in functii de conducere rareori,agentii niciodata,tara a militarismului zic eu ,conceptiile celor de la conducere nu s-au schimbat nici in aparatul ANP,nici la nivel de unitati,cel mai mare pacat este ca multi dintre cei implicati in aceste decizii sunt tineri ca virsta biologica.