Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

duminică, 3 august 2008

Ministerul Justitiei - politica strutului in curtea penitenciarelor

Documentele semnate de sindicatele din penitenciare cu Ministerul Justiţiei sunt hârtii fără valoare. Comisia 'paritară' înfiinţată acum două luni nu a funcţionat nici măcar o secundă.
.
Ministerul Justiţiei - surd în dialogul cu sindicatele din penitenciare
.
Semnarea acordului colectiv a însemnat sfârşitul dialogului cu sindicatele din penitenciare început neconvingător prin semnarea unui memorandum la 01 aprilie 2008 (sic!).
.
Mai nou, sindicaliştii sunt invitaţi să părăsească întâlniri de lucru la care ar trebui să fie prezenţi. Asta înseamnă dialog social? Nu. Asta înseamnă lipsă de respect pentru miile de salariaţi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
.
La data semnării documentelor cu pricina m-am simţit dator să prezint cu rezerve însemnătatea momentului, având în vedere că finalitatea bunelor intenţii exprimate de Ministerul Justiţiei era incertă.
.
"Comisia 'paritară' proaspăt inventată va trage de timp pentru Ministerul Justiţiei" şi "Acordul colectiv înseamnă îmbunătăţirea condiţiilor de muncă... doar dacă este respectat şi pus în aplicare" spuneam atunci.
.
Uite că, din păcate, se întâmplă să se demonstreze că promisiunile ministeriale au rămas pe hârtie.
.
Promisiunile ministeriale încă neonorate
.
Promisiunile au rămas pe hârtie în amintirea îngrijorării şi surprinderii manifestate feciorelnic de către Radu Buică faţă de "exagerările şi neadevărurile făcute publice...". Care exagerări tovarăşi? Care neadevăruri? Poate din birou se vede altfel.
.
Acelaşi scriitor de comunicate pe care-l folosea fostul secretar de stat - acum consilier al ministrului Mocuţa pe post de prespapier ne dădea lecţii despre dialog în sigura limbă de lemn pe care o stăpâneşte.
.
Ministerul, altfel belicos şi triumfal în discursuri, nu a făcut ceva concret pentru starea penitenciarelor. Trage de timp până la alegeri, semnând memorandumuri, protocoale sau acorduri care nu vor fi niciodată puse în aplicare.
.
Acum e clar. În martie mai marii justiţiei s-au speriat şi au acţionat în consecinţă. S-au speriat pentru că fuseseră dezinformaţi cu graţie de măreaţa SIPA de rit nou (DPCMP - domnu' pensionar Stan) care prevestea, ca un adevărat Oracol din ANP, cataclisme sindicale pe perioada Summit-ului NATO la Bucureşti.
.
Sindicatele din penitenciare sunt eliminate de la discuţii. Apar comisii de tras de timp.
.
După ce a trecut 'pericolul' au uitat de promisiunile făcute. Ministerul îşi permite să nu primească la discuţii despre soarta sistemului penitenciar tocmai pe reprezentanţii celor care vor duce în spate măreţul "proces de reorganizare în care se află sistemul penitenciar românesc".
.
În schimb înfiinţează o comiţie formată din foştii directori generali ai ANP (sursa: site ANP - Evenimente). Foarte tare. Închipuiţi-vă cum ar fi o masă lungă cu somităţi care au rupt deja gura penitenciarelor cu deşteptăciunea din dotare.
.
Planurile sunt bune. Când se pun în practică?
.
Ce e de făcut? Li s-a făcut mejiştilor de pichetări şi scandaluri de presă? N-aş zice că ar fi foarte deştept din partea lor acum că se apropie alegerile.
.
Poate că cei de la minister sunt sincer convinşi că-şi fac treaba foarte bine? Habar n-am ce cred, dar văd că lucrurile nu prea se mişcă. S-au făcut, cum spuneam, planuri, adrese, comunicate de presă şi atât. Cam puţin.
.
Link-uri utile:

34 comentarii:

Anonim spunea...

tema bancurilor cu BULA SI RADIO EREVAN sint de actualitate prin COMISIA FOSTILOR DIRECTORI DIN DGP/ANP
ii aduc pe STAN si MARIN? IOSIF si IACOB ? SERBAN ? ....si lista e lunga si ....fara finalitate ,domnilor ca tot ce nu au facut bogat remuneratii !!!

Anonim spunea...

Cine e strutul???? ca de politica ne am saturat!

Anonim spunea...

Ca introducere o gluma:ati auzit si voi de strutii pe care vor sa-i aduca
ppl. zis Cabana la Poarta Alba?

Anonim spunea...

nu v-ati obisnuit ca nu multe se rezolva in penitenciarele romanesti si ca multe probleme ramin la faza de proiecte si firtii.Nu au de ce se zbate cei din ANP pentru noi ceilalti
atita timp cit lor le e bine si au salarii bune si sporuri pe masura si fac tot ce vor.O zi buna.

Anonim spunea...

Inca de la preluarea DGP de catre MJ acesta din urma a dus o politica agresiva orientata asupra penitenciarelor,s-a spus la inceput ca SEFII MJ nu poat sa ne suporte in sistemul (MJ) modern ROMANESC pentru ca:
- le diminuam fondurile financiare implicit bugetul alocat
- suntem o entitate cu grave lacune privind imaginea
- s-a vorbit de calitatea si probitatea morala a personalului preluat
- entitatea se prelua de la MAI si era necesar sa se taie aripile unor neaveniti prin diferite mijloace,unele mai putin ortodoxe
Aceste aberatii le facea la momentul preluarii DGP din pacate tot un individ care ocupa un scaun cu rotile din MJ gen distinsul domn RAGEAaaaaaaa
Daca au fost comentarii interne pe seama preluarii atunci, iar acum MJ obstructioneaza grav activitatea penitenciarelor prin politica strutului pe care o duce impotriva acestora, personal consider ca sunt cateva variante de rezolvare astfel:
- preluarea ANP de catre MAI sub numele de politia penitenciara( gen Italia,Polonia,Portugalia etc)
- o entitate separata care sa se numeasca Administratia Penitenciarelor sau Politia Penitenciarelor aflata sub directa administrare a guvernului Romaniei condusa de un guvernator cu toate cele ce implica aceasta transformare respectiv, buget propriu,statut bine definit,legi de functionare etc, care sa nu mai aiba o mie de sefi si sefuti, iar domni ca RAGEAaaaa sa RAGAAAAAA IN CONTINUARE cat ii tine gura, pentru ca se pare tot o GREVA VA FACE CEVA MAI SIGUR PENTRU ANGAJATII PENITENCIARELOR DAR SI PENTRU A MAI IMBUNATATI RELATIILE DINTRE MAMA SI FIICA, DIN PACATE MAMA DA DOVADA CA NU PREA ESTE INTERESATA DE FIICA,FIICA CARE RISCA SA SE PLIMBE DIN S....in S....RAGEA DE BUCURIE......saraca fiica.

Anonim spunea...

Penitenciarele sunt ruda saraca a justitiei de cand se stie. Tot timpul au fost tratate ca o boală jenantă care trebuie ascunsă de ochii lumii.
Toti ministrii se prefac ingrijorati dar nu fac nimic. La preluarea mandatului de catre ministrul asta ati scris despre discursul lui de investire. A multumit, nu stiu de ce, tuturor din justitie mai putin celor din penitenciare. Nici macar nu stia ca in Ministerul Justitiei exista si un ANP.
A scris doua planuri, si a avut vreo 5 intilniri. In rest nimic concret si de substanta. Aveti dreptate. Cred ca trebuie sa fim mai incisivi si sa ne folosim de drepturile legale.

Anonim spunea...

Vai mama noastra , cu strutul care tot fuge de noi.
POLITIA PENITENCIARA crde ca este solutia , cum spunea un anonim foarte bine , cu buget separat ,chiar si un guvernator si toate cele >

Anonim spunea...

Asteptam probabil un nou summit NATO la Bucuresti pt. ca sindicatele sa fie luate in seama?

Anonim spunea...

Daca ministerul uita ca "ne are in grija" trebuie sa-i reamintim.Cineva poate sa ia legatura cu un post TV, sa fie invitat la o emisiune(sau chiar mai multe), sa spuna ce se intampla aici.Oricum, acest site este un lucru extraordinar. Pentru ca putem vorbi, pentru ca ii deranjeaza pe unii etc.Daca noi nu ne facem auziti, cine sa o faca? Sefii? Avem libertatea presei. SA NE FOLOSIM DE EA.PUNETI IN CONTACT CATEVA ZIARE CU ACEST SITE.De noi nu stie lumea. Din aceasta cauza nu razbim.Sa fim mediatizati "la greu". Si daca cineva va spune ca nu e bine pt.ca avem salarii mari, sa-i reamintim cat de usor se pot pierde, avand in vedere riscul de zi cu zi.La TV sunt invitati reprezentanti ai D.OM. sau fosti ppli. Noi nu trebuie sa dam dreptul la replica? Cum altfel, caci suntem numiti la stiri "paznici, gardieni(publici?) sau mai stiu eu cum numai cum trebuie, nu!

Anonim spunea...

Pentru MJ in ultimii 8 ani si mai bine aproape nici un ministru nu stia ca ANP este tot o structura care cel putin teoretic apartine de ei si atunci de ce ne mai miram ca nu fac nimic pentru sistemul nostru ,pardon gresesc fac :iau salarii grase si toate sporurile posibile detasati in ANP fiind sau ca directori de penitenciare desi sunt citiva ani de cind analizele au demonstrat ca magistratii nu sunt eficienti ca directori de penitenciare,am impresia ca ei privesc detasarea in sistem ANP ca o lunga vacanta pe bani multi unde nu au responsabilitati si nu trebuie sa treaca de nici un fel de evaluari.Greseala noastra este ca ne lasam manipulati de politicile dezbinatorii practicate decenii la rind si astfel este posibil de 15 ani sa fim in permanenta neglijati,pentru a avea rezultate trebuie sa ne coalizam in jurul sindicatelor sa lasam birfa si sa punem osul la treaba in sindicate, sa incepem sa gindim de genul"ce pot face eu pentru sindicat si ce putem face impreuna eu si sindicatul",sa eliminam gindurile gen paza versus educatie si sa gindim in gen NOI ANP-isti si asta nu la cei care ne conduc ma gindesc in primul rind ci la cei care lucram in structurile ANP.Cita vreme vom fi copii cuminti si vom discuta pe blog si la o bere nu ne va baga nimeni in seama ca pe profesori si pe ei ii baga in seama cineva numai cind ameninta cu inghetarea anului scolar,la fel si la noi pina nu se vor lua masuri mai drastice nu vom fi luati in serios

Anonim spunea...

ce vremuri frumoase erau alea cand nu raspundeam fata de nimeni fiindca aveam toti grade! eram toti militieni, ne durea in cot de ea lege si de drepturile detinutilor! cand mancam gratis la cantina si luam de toate acasa! normal ca vrem din nou militia penitenciara...

Anonim spunea...

Atunci dac nu e buna POLITIA PENITENCIARA ,atunci italieni sunr mai slab pregatiti de o au si multe alte tari,pt ante anonimul care zice ca plangeam dupa grade ?!?
PS
A trecut o luna de la schimbarea conducerii ANP si parca nu misca nimic .
Poate e de vina perioada vacantelor sau asa trebuie sa fie ???

Anonim spunea...

http://www.polizia-penitenziaria.it/

Anonim spunea...

http://www.giustizia.it/ministero/struttura/dipartimenti/dip_amm_penitenz.htm

Anonim spunea...

tu cred ca esti din alt film (ori lucrezi la logistica ori la ANP)

"ce vremuri frumoase erau alea cand nu raspundeam fata de nimeni" - exista, printre altele, Parchetul Militar, de care scapai mai greu decat de parchetele civile

"fiindca aveam toti grade!" - sigur-sigur nu sunt, dar mi se pare ca si acum avem toti grade

"eram toti militieni," - nu m-am crezut/simtit niciodata asa, poate tu

"ne durea in cot de ea lege si de drepturile detinutilor!" - oare? dintr-un anumit punct de vedere ai dreptate (nici atunci nici acum nu prea stia nimeni legile)

"cand mancam gratis la cantina si luam de toate acasa!" - de-asta cred eu ca esti ori de la logistica ori de la ANP

"normal ca vrem din nou militia penitenciara..." - avem colegi care, cu buletinul in mana, nu stiu bine cum ii cheama, dar "nu se regasesc" in actuala titulatura (agent/ofiter de penitenciare) si ar vrea sa faca parte din politia penitenciara.
Primii care au cerut sa ne numim astfel au fost cei de la sindicate (cred ca in special FSANP a militat pentru asta), dar motivatia lor a fost mult mai serioasa.

Anonim spunea...

Pentru anonimul de la ora 14.37 sper ca era o gluma al carei poanta nu am inteles-o eu,nu am baut lapte de dimineata.Totusi faptul ca exista detinuti justifica serviciile si salariile noastre si nu cred ca a fost cu adevarat o vreme cind la propriu nu ne pasa de drepturile detinutilor .Pe vremea impuscatului eu faceam parte din fraierii aia care faceu cozi pentru orice si care in CLUJ nu am primit o piine pentru ca nu aveam buletin de Cluj iar gratis nu am primit nimic in viata mea ,stii tatal meu avea o vorba "gratis nici mama nu-i da la tata nimic ca aduce lunar salariul si avansul acasa",mai cauta in amintiri si vei afla ca si mincarea aia de la popota o plateai intrun fel sau altul.

Anonim spunea...

Politia Penitenciara este solutia moderna care se impune a fi pusa in practica, pentru ca altfel daca ramanem asa riscam sa fim dati afara din asa zisul sistem de aparare national ( desi au fost deja cateva discutii pe aceasta tema pe la Guvern)iar peste un an sau doi devenim automat PAZNICI ( peznici) sau agenti de paza obiective cu aproape 700 Ron salariu domnule dmnegru anonim

Anonim spunea...

pentru anonimul de la 17:57

m-am exprimat gresit sau ai inteles gresit, nu stiu.
nu inteleg ce te-a suparat la comentariul meu.

apropo, domnule ANONIM, pe mine chiar ma cheama negru. daca nu crezi, cand ai drum prin craiova (alecsandri 89), poti sa verifici.

Anonim spunea...

da are dreptate anonimul de la 17: 57.iar pt anonimul de la 10:53 eu am scris si acum vreo luna chestia cu emisiuni tv sau presa scrisa trebuie sa rupem (pisica in doua) ca nu se mai poate .va salut

Anonim spunea...

Nu-i rau sa fim si paznici , dar zice ZVONUL ca vine jandarmi .

Anonim spunea...

Imi cer scuze ca deviez un pic de la subiect;ce IDIOT a facut leg275(IDIOTI)in legatura cu permisiunea pai nu stie cu cine lucram (pleva societatii)acum este altul care nu a mai venit din permisie cine plateste acum motorina ,ore suplimentare etc? si ce pedeapsa il asteapta pe jegos?i se va retrage dreptul la activitati sportive probabil .Noapte buna.

Anonim spunea...

SINDICATELE trebuie sa se mobilizeze .
Sa fim uniti !

Anonim spunea...

Ideea de a da invoiri p.p.l. este foarte buna. Trebuie sa ne asumam riscul ca unii sa nu se intoarca si sa-si asume responsabilitati. Comisia de individualizare este si ea responsabila. Problema cu comisia este ca ea lucreaza la foc automat si poate gresi. Aici e buba. Reglementarile in vigoare incarca foarte mult participantii la comisiile individualizare si ei nu pot fi eficienti. Prin urmare, investiti in personal daca vreti eficienta.

Anonim spunea...

Cine compune sindicatele ma rog,nu cumva noi toti sau aproape toti.

moscraciun spunea...

Prin Revolutia din 22 decembrie 1989 poporul roman s-a eliberat de marele lui sef. Pana la acea data societatea era plina de sefi, unii mai mari, altii mai mici. Nu conta anvergura, nu conta sfera competentelor. Importanta era titulatura. Iar sefi erau mai peste tot. Sefia era telul suprem. Important era sa fii la un moment dat, sa ajungi candva SEF.In ANP sa fi sef important este sa ai pe cineva in spate,daca se poate politic, ori un ong , nu conteaza ca esti bun sau prost ,ca ai avut in cariera rezultate sau ai avut numai esecuri,ca esti abstinent ori betiv ,sa ai spate,SA FII SEF.Dupa 1989, societatea (cu de la sine vointa, de buna voie sau de rusinea occidentului) se zbate sa scape de sefi. Competentele, atributiile acestora sunt incorsetate in legi, dispozitii clare. Cu toate acestea: rezultate palide. Dovada: vorbim si dupa 18 ani despre aceasta categorie a semenilor nostri. Nu reusim sa ne desprindem de aceasta molima.

Pe de o parte pentru ca multi au ramas tanjind la sefia neobtinuta inca, iar pe de alta parte pentru ca multi au ramas tributari argumentului autoritatii, cultului personalitatii (sefului).

Privind cand de o parte cand de cealalata nu prea stii pe cine sa compatimesti: pe cei care sunt sclavii functiei, sefiei ori pe cei care sunt sclavii sefului? Realitatea este ca nu ar trebui compatimiti niciunii. Fiecare isi merita destinul pentru care opteaza, constient sau inconstient. Isi vor juca fiecare, pana la final, succesiv, cu alternanta, cand rolul de victima, cand pe cel de calau.

Daca nu am trai intr-o colectivitate, mi-ar fi realmente indiferenti. Atat cei care cauta cu indarjire sa imi fie sefi, cat si cei care tanjesc nesatisfacuti dupa un sef.

Insa ne-a fost dat sa ne intalnim la un moment dat in aceasta viata, in aceasta lume, s-a intamplat sa traim alaturi, in niste vremuri cand sefia nu mai e la moda.

Se face sa intalnesc inca oameni care vor cu tot dinadinsul sa fie sefii mei si ai altora. Se intampla sa am colegi, la fel de tineri, care cauta sa-si linguseasca in orice moment seful. Toate acestea acum, in 2008, dupa marea eliberare de sub dictatura sefiei, in momente in care sefia a fost incatusata in zalele legii, in clipe in care individului i s-a deschis larg scena libertatii.

Or, tocmai acest lucru este de neexplicat, de nesuportat, de neingaduit: Dragii mei colegi, de ce va mai doriti sefi? De ce vi-i cresteti si hraniti la piept? De ce nu va place libertatea? E grea, e drept. Stiu. Dar nici nu stiti cat e de frumoasa, cate satisfactii va ofera!

Dincolo de optiunea in plan individual, dragii mei, nu uitati, ati jurat ca veti respecta legile tarii! Sunteti obligati sa promovati suprematia legii! V-ati inhamat la o gingasa sarcina sociala: aceea de a aplica legea. Or, va puteti raspunde, voua, celor care stati ascunsi in voi, mici, tematori: cum veti putea face ca legea sa fie aplicata pentru altii, atunci cand nu aveti taria sa va luptati pentru aplicarea legii in cazul vostru? Cum promovati suprematia legii in cazul altora, daca permiteti sefului sa calce legea in picioare in detrimentul vostru?

... Nimic nu e mai trist decat sa vezi tineri tematori. Nimic nu e mai trist decat sa traiesti printre cei care, cu legea in mana, se tem de altceva/altcineva decat de lege.

Dragii mei, fiti liberi! Nu va legati singuri! Dragii mei, aparati-va drepturile!

Anonim spunea...

Politica strutului...
Stiti bancul acela in care cineva intreba cum poti sa-i spargi capul strutului? Asa ar trebui sa faem si noi: sa cimentam curtea mare a ANP, curte care se intinde in toata tara, adica sa nu mai acceptam toate tampeniile, sa nu mai stam in pozitia ghiocelului cand vin pe la noi si sa-i punem sa ne dea solutii concrete la problemele pe care de multe ori ei ni le aduc. Sa-i vedem cum isi baga capetele in ciment. Zbaaang...

Anonim spunea...

Vrei sa umble astia cu capetele sparte?

Anonim spunea...

In unitati va sparge-ti capetele ca sa ne face-ti pe plac atunci cand venim in control, dar s-au dus vremurile cand cei controalele erau incorecte si se mergea pe o cinste sau pe pile. Acum e pe corecte. Poate ca de aceea va deranjeaza.

Anonim spunea...

Bai, pro tu esti prost rau mai baietas pupincurel. Ai citit ceretinutz mic ce ai scris. Te-a avansat mamicata direct la ANP, si n-ai mai avut timp de clasele primare? Mori vita ce esti!

Anonim spunea...

S-o fi imbatat Stanciu. Ca el e cu controalele astea prin unitati.

Anonim spunea...

Poate te intereseaza sa aflii ca am un master si ca acum sunt la doctorat, Marcelus mic si ratat de provincie.

Anonim spunea...

Stanciu e si el un dobitoc ca si toti frustrateii de pe blog. Crede-ti ca numai voi stiti sa atacati? Orice fraier poate sa "combata" sindicaliceste. Veniti voi sa vedeti cum e la ANP si apoi mai vorbim. Nu e usor sa multumesti atatia netoti.

Anonim spunea...

Bravo pro, te-ai scos. Esti vita cu diplome. Am mai vazut ma cretini cu mastere si doctorate. Mori vita ce esti!

Anonim spunea...

Nu cred ca se cade sa te exprimi asa.