Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

joi, 10 iulie 2008

Resursele umane - daca nu ar fi, sistemul ar fi minunat

Azi continuăm prezentarea Planului de măsuri pentru eficientizarea sistemului penitenciar 2008 - 2009 cu secţiunea problemelor de resurse umane.
.
Lipsa de personal şi accesul discreţionar la funcţiile de conducere
.
Înainte, însă, am un scurt comentariu. Mai degrabă o părere personală, discutabilă cred. Şi noi şi dumneavoastră am insistat, atunci cand am scris despre resursele umane, pe două probleme:
  • lipsa de personal şi
  • accesul discriminatoriu la funcţiile de conducere.
Ne-a fost după aceea uşor să explicăm, cauzal, evenimente recente şi starea sistemului penitenciar:
  • detaşări, transferuri abuzive
  • stimulente financiare acordate discreţionar
  • prost management
  • slabe rezultate ale serviciilor de intervenţie psihosocială
  • supraîncărcarea cu sarcini a personalului existent
  • etc.

Resursele umane principala problemă a sistemului penitenciar

Am depersonalizat adesea, deci, cauzele ineficienţei sistemului penitenciar definindu-le drept lipsă a ceva a (nu avem psihologi, nu avem agenţi, nu avem...), sau am personalizat excesiv, definindu-le ca un preaplin care ne sufoca cu manifestarea zilnică a incompetenţei (prea mult Iosif, prea mult Stan, prea mult...). Urgenţa momentului şi disperarea ne justificau pe deplin interpretarea.
.
Acum, însă, cand am ramas noi (şi nişte şpaiuci, e adevărat), aş aborda lucrurile şi din altă perspectivă. Consider în continuare că resursele umane sunt principala problemă a sistemului penitenciar. Dar nu în principal din cauza deficitului numeric. Şi nu exclusiv din cauza unor şefi incompetenţi paraşutaţi în funcţii de conducere pe aiurea criterii.
.
Cred că principala problemă a resurselor umane în sistemul penitenciar este chiar resursa umană existentă. Mai exact, calitatea umană sau profesională a multora dintre noi. Poate a celor mai mulţi. Inclusiv a autorilor acestui blog. De ce nu?
.
Dar o să mai revenim asupra acestui subiect spinos şi insultător pentru fiecare dintre noi. Pentru că dacă am dreptate, avem o problemă căreia nu-i văd o rezolvare într-un orizont de timp previzibil.
.
Să ne întoarcem însă la problemele identificate de Ministerul Justiţiei în legătură cu resursele umane în sistemul penitenciar:
.
1. Disfuncţionalităţi evidente în ceea ce priveşte ocuparea funcţiilor de conducere cu caracter temporar / 2. Funcţii de conducere vacante/ocupate cu împuternicire / 7. Sistem de delegări/transferuri/avansări interpretabil / 9. Condiţii discriminatorii cu privire la accesul în funcţiile de conducere în sistem/diferenţe tratament personal contractual vs. funcţionari publici cu statut special
.
Am grupat aceste probleme, aşa cum sunt definite ele în Planul de măsuri, pentru că, în cele din urmă, sunt unul şi acelaşi drac. Evidenţa de care se face vorbire a fost, însă, o revelaţie tarzie pentru minister.
.
Realitatea este plină de exemple. Începand de la modul de numire a magistraţilor în funcţii de conducere, trecand prin felul în care sunt ocupate funcţiile de conducere în cadrul direcţiilor din ANP unde, după cunoştinţa mea, niciun şef nu şi-a ocupat postul prin concurs, sau din serviciile din penitenciare, şi ajungand la realitatea tristă a doar 9 penitenciare conduse legitim de directori care au participat la o competiţie (nu e o metoda infailibila - vezi Arad -, dar oricum un pas înainte), da, este o evidenţă.
.
Problemele sunt perfect reale, dar greu reversibile. Starea disperată în care se află sistemul nu cred că va da răgaz pentru schimbarea acestor practici. Momentul presupune măsuri urgente.
.
Însă, în acelaşi timp, dacă ar fi să condesăm toate aceste 4 probleme în una singură, aş putea spune că avem de a face cu o problemă de integritate. La nivel de minister şi de ANP, deopotrivă. Tot ce are caracter interpretabil sau disfuncţional în legătură cu posturi de conducere sau delegări şi transferuri are legătură directă şi imediată cu banii. Şi atât. Nu cu profesionalismul, şi cu atât mai puţin cu procese concurenţiale.
.
Vestea bună este că, formal, toate aceste probleme pot fi rezolvate la nivel normativ. Rămane, cum am spus, scepticismul că acest lucru se va întampla dată fiind amploarea problemei şi efectele deja produse. Iar prima dovadă este accesul restrictiv la concursul de director general al ANP care ne bate la uşă.

Dacă, prin absurd, aş putea înţelege necesitatea restricţionării ariei de selectare la oamenii din sistem invocand cerinta unui profesionist in materie, devine de neinteles ce cauta pe langa acestia si magistraţii. De ce nu contabilii? Sau psihologii, care ar putea fi mult mai indreptatiti? Din punctul meu de vedere, restrictionarea accesului la consurs nu este un inceput bun. Şi de altfel intăreşte problema sesizată la punctul 9, contrazicand flagrant dorinta clamată în Planul de măsuri de a o rezolva.
.
3. Procent ridicat funcţii vacante în întreg sistemul (aprox. 20%)
.
Irlanda: 1 angajat / 0,96 deţinuţi
Olanda: 1 angajat / 1,15 deţinuţi
Cehia: 1 angajat / 1,78 deţinuţi
Franţa: 1 angajat / 2 deţinuţi
România: 1 angajat / 2,94 deţinuţi
.
No comment, domnilor Iosif şi Stan! Într-o perioadă echivalentă mandatului dumneavoastră au fost ocupate 1600 de posturi. Din aprilie 2007 şi pană astăzi au fost ocupate 0 posturi.
.
4. Prevederi echivoce în statutul funcţionarilor publici cu statut special

Legea 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, a însemnat, cel puţin teoretic, demilitarizarea sistemului penitenciar. Acest statut a fost modificat prin OUG 47/ 2006 şi OUG 4/2008. S-a mai încercat promovarea altei OUG.
.
Din păcate însă Statutul funcţionarilor din penitenciare a devenit, prin aceste modificări, un act normativ eterogen, instabil şi ineficient. Prevederi normative din diverse sisteme sunt preluate fără a fi armonizate, modificările sunt exagerat de frecvente şi nu întotdeauna obiectiv justificate, iar soluţiile normative alese nu sunt întodeauna cele mai bune.
.
5. Neimplementarea acordului colectiv privind sarcinile de serviciu
.
A fost semnat pe 12 iunie. Nu inteleg de ce trebuie introdusă într-un Plan de masuri aceasta problemă. Depinde exclusiv de voinţa oamenilor de a-şi face treaba pentru care sunt plătiţi. Altfel, eu propun un alt Plan de Actiune in care sa ne propunem sa implementam prezentul Plan de măsuri, astfel încat să implementăm acordul colectiv. Absurd, nu?
.
6. Contractul colectiv de muncă la nivelul ANP
.
Nu a fost semnat. Cei câteva sute de angajaţi pe bază de contract ai sistemului penitenciar încă aşteaptă modificarea unor prevederi legale care să permită asigurarea unui nivel de motivare similar funcţionarilor publici.
.
8. Inexistenţa unei strategii de formare profesională pentru personalul ANP
.
Eh, aici avem o mare problemă. Nu cu propunerea în sine de a face o astfel de strategie. Foarte lăudabil de altfel. Ci cu neseriozitatea abordării. În Planul de măsuri este prevăzut ca termen limită pentru conceperea strategiei decembrie 2008.
.
Acum, luând la întamplare intervenţia psihosocială, am cateva întrebări:
  1. care sunt obiectivele direcţiei de intervenţie psihosocială pentru următorii 4 ani?
  2. care sunt ţintele propuse în legătură cu rata recidivei pentru următorii ani?
  3. care sunt grupurile cele mai vulnerabile la recidivă (procentual, după sex, varstă, educaţie, profesie etc)?
  4. care sunt programele pilot implementate, unde şi care au avut succes?
  5. cum arată piaţa forţei de muncă în regiunile adiacente penitenciarelor, care sunt meseriile cele mai căutate, care e profilul profesional prin care foştii deţinuţi îşi găsesc cel mai uşor de lucru?
  6. care este necesarul de personal al serviciilor de intervenţie psihosocială, luand în considerare răspunsurile la întrebările de mai sus (aş dori defalcat: număr de psihologi, educatori, traineri în diferite meserii etc)?
  7. care e situaţia colaborării cu ONG-urile şi care sunt resursele umane şi de expertiză pe care ei le pun la dispoziţie?
  8. care e stadiul conceperii şi redactării unui nou manual de programe obligatorii centralizate de reinserţie socială?
  9. există programe dezvoltate la nivel local? Câte şi care au succes?
  10. care sunt indicatorii folosiţi în toate cele de mai sus?
  11. şi o ultimă întrebare: Cat timp vă ia să faceţi o strategie de formare profesională pentru angajaţii serviciilor de intervenţie psihosocială luând în considerare toate cele de mai sus?

37 comentarii:

Anonim spunea...

9 posturi de director s-a ocupat prin concurs.
Bafta in continuare e foarte bine cum abordati sistematic subiectele.

Anonim spunea...

Magistratii sunt in continuare favorizati. Au avut grija sa isi introduca prevederi speciale care sa le asigure o pozitie privilegiata la ocuparea functiilor de conducere din sistemul penitenciar.

Ce cauta magistrattii in statutul functionarilor publici din penitenciare? Niciodata nu au renuntat la propriul statut pentru a lucra la penitenciare. Nu le convine sa-si piarda salariul de sute de milioane.

Anonim spunea...

În sistemul penitenciar Biroul Formare Profesională din Aparatul Central este alcatuit din 4(patru) oameni. Mai exact un psiholog, un economist, un absolvent de Academia Naţională de Informaţii(posturile pentru SIPA) şi un absolvent de geografie...
Aşa BIROU, aşa FORMARE PROFESIONALĂ... Şi ne mai mirăm de ce suntem aşa varză.

Anonim spunea...

Răspunzând la ultima întrebare cu o alta:CINE SĂ FACĂ FORMAREA PROFESIONALĂ????????

Anonim spunea...

PROPUNERE/fara suparare/ si in atentia ANP si in atentia MJ: La socio exista un director adjunct si doi sefi de servicii la 10 oameni. La paza este la fel, chiar daca sunt de 20 de ori mai multi oameni decat cei de la socio. Nu-i prea corect. Sustinatorii ideii o sa spuna ca la paza sunt o gramada de ofiteri cu functii de conducere (sefi servicii, sefi birouri, sefi de tura si ajutoare, sefi de sectii si altii) si, ca urmare, atributiile cat si raspunderile se impart corespunzator. Si totusi n-ar fi rau de luat in discutie solutia ca, la nivelul unitatilor, sa existe un director si un director adjunct, restul, doar sefi de serviciis= si ce-o mai fi. S-ar face si economie la bani(un director adjunct in loc de trei directori adjuncti), n-ar mai fi nici discutii de genul "cine este mai tare, paza sau socio sau economico-administrativul". Parerea mea. Si scuzati indrazneala.

Anonim spunea...

Intrebarea care ma framanta: noi cand mai scapam de Spaiuc? E posibil sa ne pricopsim cu el un mandat de 4 ani(Doamne fereste). ?

Anonim spunea...

salut colegi! spunea cineva ca s-a facut dubla greseala cand in sist. penitenciar s-a permis accesul magistratilor si a femeilor in paza. Credeti-ma , nu sunt misogin cu femeile, dar efectele prezentei celor doua categorii, nu au fost pozitive. Magistratii, care au cu totul alt specific in munca lor, au venit directori de penitenciare, munca a carei taine nu le inveti in cateva saptamani sau luni, ci in ani. Cand cunosc si ei legile scrise si nescrise din inchisoare, hop! s-a terminat mandatul, iar dupa aceea vine altul care incepe cu A.B.C.-ul puscariei. Iar despre femeile din paza, pot spune ca mai mult stai cu grija lor decat sa iti vezi de trburile tale, ca ppl-ii ne sfideaza pe noi, iar pe ele nici nu le baga in seama. Despre problema personalului din sist. penitenciar se poate vorbi foarte mult, deoarece avem lacune mari aici. Voi reveni.

Anonim spunea...

Cand se fac angajari? Sunt sanse daca nu ai pile?

Anonim spunea...

Problema femeilor in paza nu este o "problema" in sine. Treaba e ce cauta acele persoane acolo ? Ce se gandesc ca or sa faca? In opinia mea, ori vin din vocatie pentru lucrul cu ppl si pentru munca dura de pe sectii(nu radeti) ori vin doar pentru salariu?! Cele din prima categorie n-ar trebui sa se planga si nici n-ar trebui sa fie o povara in plus pentru bietii supraveghetori sau sefi de sectii. Cu a doua categorie chiar e o problema. Este vorba in primul rand de caracterul lor si apoi de constiinta lor. Ambele lasa de dorit. Ca de constiinta celor care le faciliteaza angajarea, nu mai vorbim. Si mai este o chestie care tine de cultura organizationala, si aici citez unul din administratorii blogului:cata vreme in sistemul penitenciar modelul general valabil este acela al insei care se "descurca", care profita fara rusine, care se prelinge pe sub usa sefului insinuand ori defaimand fara scrupule, care "respecta" numai ceea ce este in avantajul personal, care- as mai spune eu-, nu stie decat de interesul personal si pentru asta ar face aproape orice, ei bine, cu astfel de colege, mai bine lipsa. Sa nu le uitam, insa, si pe cele de calitate, ca slava Domnului, mai avem si din acelea printre noi, misoginii.

Anonim spunea...

Cand se fac angajari? Nu stiu cand se fac angajari, iar daca se intra cu "pile", nici asta nu stiu. Stiu insa ca la Tg. Ocna anul trecut comisiile erau formate din ofiteri ce proveneau din unitati diferite.

Anonim spunea...

e varza in tot sistemul... nu cred ca mai este cineva capabil sa faca ceva indiferent cum se numeste el si cat de capabil si destept ar fi.Aceasta situatia porneste de jos de la cel mai mic sef - sefi care la noi în sistem sunt de cele mai multe ori INCOMPETENTI - Acestia sunt oamenii care ne conduc.... ce rezultate vreti sa vedeti oameni buni daca tot sistemul este de pilosi care nu stiu pe ce lume traiesc.Acum incep sa se vada urmarile angajarilor pe pile.Taceti si suferiti ca nu poate face nimeni nimic!!!!

calaul spunea...

PENTRU MISOGINUL DE FEMEI::::
Sânt femei care fac uneori cât 10 barbati-militieni.POt si stiu sa prosteasca banditul...si sa ai o tura linistita ( ca doar nu vrei sa iti faci seviciul un calvar si apoi o minciunica mica... se poate ierta.Da, vad o femeie lucrind la contabilitate, logistica-doar sunt gospodine acasa,vizita, medical , dispecerat, secretariat,bloc alimnentar(doar sunt chestii de femeie... oare cum ar fi ca un "nea Spirică" sa vorbeasca pârtâgăit la telefon sau să faca cafeluta sefului...)
Este adevarat nu vad o madama in foisor facând pază,la punct lucru sau chiar instante...
Si nu inteleg un lucru:oare câti dintre colegii nostri nu au sotiile angajate la puscarie...tocmai pe astfel de posturi...
Sincer... pentru misonini... este clar DISCRIMINARE....SA LE FIE RUSINE...

Anonim spunea...

Cand se ocupa posturile vacante ??????

Anonim spunea...

Vedeti ca tot se spune ca la formare profesionala nu se face nimic. Cu cine ati vrea sa se faca ceva. Peste tot cand e vorba de formare profesionala se vorbeste doar cu d-ra Stuparu. Colegii din sistem stiu asta. Ceilalti sunt ca si inexistenti: Mindru Monica este sotia "Mindrului" de la inspectie si protejata defunctului STAN, iar Radulescu Florin nu stie nimic sa faca pe niciun domeniu. De cand a plecat Blidaru de acolo, nu se mai face nimic. Mi-a spus cineva ca pe vremea lui Blidaru erau in lucru standarde ocupationale pentru cei de la formare, un nou proiect de ordin privind formarea profesionala, o strategie de formare profesionala etc. Dar acum ..........nimic. Nu il laud, ca are si el tarele lui, dar totusi stia cum se face formarea profesionala, dar a fost indepartat de Iosif si Stan ca era "periculos". Timpul le cerne pe toate. Sper sa se faca dreptate si sa ajunga "oameni potriviti la locul potrivit". Daca se vrea sa se elaboreze o STRATEGIE PE FORMARE PROFESIONALA, nu Mindru si Radulescu o sa o faca, ci tot Stuparu, iar ea o sa apeleze la cei ce cunosc foarte bine problema si care pot sa ajute sistemul penitenciar sa iasa din impas: Blidaru Adrian - Rahova secretariat, Muresan Dorin - Dej paza, Cruceru Marian - Craiova resurse umane, Bejan Catalin - Poarta Alba socio. Sa dea D-zeu sa se organizeze concurs pe functiile de middle management din ANP si sa nu fie manarii.

Anonim spunea...

Stuparu, fiind psiholog, ce cauta la formare profesionala ? Pregateste profesional personalul dandu-le teste de verificare a IQ? Si-a aranjat transferul de la Centru de testari psihologice la formare profesionala in ANP pentru ca era de munca acolo si îi cam displacea sa lucreze intr-un penitenciar...Maine o sa vedem psihologi la DEA sau la IT !!!

Anonim spunea...

Problema principala a resurselor umane o constiuie incadrarile. Dar de un an si ceva nu s/a mai angajat nici macar un om. Daca nu au avut activitate, deci nu au muncit poate sa/mi zica si mie cineva de ce doamna Hoblea a fost avansata in grad la exceptional???? Pentru ce merite deosebite?? Astept raspuns dar nu de genul d/na H. a fost avansata pt.ca a reusit performanta ca intr/un an de zile in sistem sa nu fie incadrat niciun post sau d/na H. a fost exceptionala si... uite consecinta

Anonim spunea...

Calitatea personalului este conditia pentru un sistem "minunat".
Nu faceti misogine declaratii, ca si noi barbatii , facem greseli ca si colegele noastre. OK nu de fusta scurta, dar de minte ingusta sigur,da.
Cum sa se dezvolte sistemul sub clarviziunea conducatorului iubit STAN??
Cum sa progreseze personalul,cu "sa traiti ,asa fac"HOBLEA??
Ce formare profesionala made STUPARU??
In penitenciare, e si mai si!
Neveste,amante,fii si fiice,cumnate,veri si verisoare incadrate cu concursuri aranjate.
Au trecut anii si nu au invatat nici sa .....scrie!! dar acum au facultati, masterate,doctorate si ....dorinte de sef!
Iertare celor incadrati si merituosi care au doar " relatii de rudenie " , nu si pile.
S a vorbit mereu de "sumele " datorate pentru incadrare.Nu e nici mai rau, nici mai bine ca in alte sisteme.
Ajunge!
Avem nevoie de profesionisti si caractere.

Anonim spunea...

Hoblea e avansata la exceptional, ca nu zice "NU".
La toate,toti si tot.
Subordonatul ideal ,"soldatul universal",face sluj si frumos la sefi.
Mai avem,Eremia si Boboc, Mindru,Berechet si noi venitii din unitati la DIP,Anghel si Toader!
Sa nu te uiti pe statele de plata de la DIP ca paralizezi!! cifrele cu multe zerouri,sporuri de nici neamul lor dinainte de Hristos,nu le stiu numarul.
Toti "soldati universali" !
Ordinul si nota de constatare !
Domnule Director General , va rugam uitati va si in ograda DIP!

Anonim spunea...

Cred ca una din problemele la nivel de unitati este fuga dupa ciolan. Un ciolan cat mai gros, desigur. De cand s-au inventat functiile de director adjunct pentru socio-distractiv si pentru contopistii de la contabilitate-financiar-logistica etc nu mai este liniste in puscarii. Consider ca la reeducare nu are ce cauta functia de director adjunct. De tot rasul, doi sefi de servicii si un director adjunct la o mana de oameni. Zicea bine unu` pe blog ca ar fi bine sa se revina la vechea forma de conducere a unitatilor cu un director plin si unul adjunct , restul la munca ,tata, numai sefi de servicii, sa nu se mai certe astia tot timpul ca paza-i baza si reeducarea-i acidul, ca deja devin penibili. La fel si cu marele departament economico-administrativ, le trebuie director adjunct la 20 de oameni si o gramada de sefi pe langa el. Sa fie toti egali si sa puna osul la treaba ca nici unii nu sunt ma breji decat altii.Aici ar trebui sa intervina ministerul si sa faca o reorganizare masiva, de substanta, sa nu se mai certe pe functii toata ziua. Oare marile companii cu sute si mii de angajati ce sa mai zica daca noi la 10 oameni punem ditamai trei sefalaii-director adjunct plus doi sefi de servicii?

Anonim spunea...

Salut colegi! Personalul sist. penitenciar este oglinda sist. penitenciar. Imaginea sist. in care lucram este destul de sifonata. Daca m-as pune sa enumer cauzele, m-ar prinde dimineata. Un lucru este insa clar: pentru societatea civila suntem "aia care tin detinutii inchisi". Pacat ca nu ne cunosc munca asa cum este ea in realitate, iar autoritatile nu gasesc solutii si pentru problemele noastre. Sincer, simt ca ne-am abrutizat de cand sirul frustrarilor noastre nu se mai termina.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

ACEST BLOG NU ESTE PT. NOI CE MUNCIM. este pt. lupta de clasa la care multi nu au acces...ascultatima veti vedea ca urmatoarea grupa de ofiteri va fi urita ...de ce...pt. ca au reusit.. marea majoritate ii uraste... nativ

Anonim spunea...

scria cineva mai sus pe blog despre dnul Bejan de la Poarta Alba.Nu a candidat pt. director?Agentii il vor mai mult pe el,era corect in privinta agentilor,nu era pe placul ofiterilor.Ne-am dori sa vina inapoi director.La Poarta Alba,secretele sunt foarte bine tinute,chiar si in privinta primelor si in privinta la tot.

Anonim spunea...

"Anonimului" de la 19,51
Se pare ca ravnesti sa ajungi la DIP si-ti doresc succes pentru ca numai asa o sa vezi intradevar cum se mananca painea in aceasta directie .Atunci o sa vezi ca nu mai ai 10-20 zile pe luna casa, familie ,tabieturi,timp liber petrecut cu cei dragi , ca mananci ce ti se da , ca lucrezi 10-14 ore pe zi fara sa fi recompensat sau apreciat, ca esti cu frica in san ca sa nu deranjati"democratia" din teritoriu(majoritatea cu pile)si sa justifici profesional deficientele gasite in fata sefilor de la ANP .Sti ca numai pe logistica sunt peste 20 de activitati distincte ,munca facuta doar de 2-3 oameni ? Salarii mari ? Uite-te pe statele celor care si-au tocit pantalonii pe scaun cu program de 8 ore, langa familie si pe urma mai discutam.Aprecierea facuta este jenanta pentru tine din pacate .

Anonim spunea...

"Anonimului" de la 19,51
I-ti doresc sa ajunji sa lucrezi la DIP si sunt curios daca rezisti o luna .Sti ce inseamna sa stai plecat 10-20 de zile pa luna fara casa,familie,tabieturi,timp liber alaturi de cei dragi,sa mananci ce ti se da,sa lucrezi 10-14 ore pe zi fara nici un fel de recompensare sau apreciere,sa controlezi mai multe compartimente din lipsa de personal si sa-ti asumi responsabiliteatea sub semnatura ? Sti ca numai logistica are peste 20 de activitati distincte iar controlul e facut doar de 2-3 oameni ? Sti ce rapoarte se fac la ANP dupa control ? Toate astea se fac contra cronometru pe acelas salariu probabil ca al tau care se pare ca ti-ai cam ros pantalonii de fundul scaunului si mori de plictiseala acolo unde esti . Comentariul tau este jenant pentru tine si arata ca nu prea cunosti munca de penitenciar .

Anonim spunea...

Anonimul care se referea la DIP nu cred sa se fi referit la toti cei din corpul de inspectie. Ca in orice compartiment, exista si unele uscaturi: ori necunoscatori, ori prea zelosi, ori aroganti ori sictiriti ori prosti de-a binelea. Exista , insa , printe ei si oameni de calitate si spun asta pentru ca am avut ocazia sa cunosc personal cativa dintre ei de-a lungul timpului. Nici nu m-au favorizat dar nici n-au dat cu bata in balta, adica sa incerce sa gaseasca greseli cu orice pret si sa ne arate ei noua cat de isteti sunt. Dimpotriva, au venit intr-adevar sa faca un control de indrumare, cum se mai spunea inainte. As da si nume dar ma abtin. Va pot spune, insa, ca unul/una din membrii corpului de inspectie uneori vorbea la telefon cu copilasul sau si zau ca-mi dadeau lacrimile. Nu mi-ar placea sa fiu in pielea lor , departe de casa si de familie zile in sir. O sa spuneti ca meseria asta si-au ales-o si sa fie sanatosi. Asa este, dar in cazul asta nici noi, ceilalti, n-ar trebui sa ne mai plangem, pentru ca, nu-i asa, noi ne-am ales meseria pe care o practicam. In concluzie, cred ca trebuie - daca e sa criticam ceva- sa ne referim la indivizi, la comportamente, la fenomene si nu sa generalizam pentru ca ar insemna, aproape sigur, sa nedreptatim pe cineva. Si stiti dumneavoastra principiul ala vechi de drept, mai bine 100 de vinovati in libertate decat un singur nevinovat in inchisoare.
Multumesc pentru intelegere.

Anonim spunea...

Nu sunt profesionisti nici la ANP daca suni si ceri o lamurire, nu stie sa-ti spuna, dac lansezi intrebari pe mail, nu ti se raspunde, ca nu stiu nici ei.Mai bine stim noi in teritoriu, fiindca muncim de cativa ani in care am acumulat o experienta. Daca va uitati numai la angajatii de anul trecut, TOTI SUNT PUII CUIVA, dar habar nu au de munca, trebuia sefii sa-si aranjeze puii.Daca se va continua tot asa, nu vom avea specialisti NICIODATA. La Resurse umane in multe unitati sunt tot felul de adunaturi, nu specialisti. Multi sunt numiti sefi insa sunt imputerniciti de directorii actuali care desi stiu ca NU DAU RANDAMENT, continua, pentru a-si promova pilele.E PACAT DE ACEST SISTEM. Oare cand se va matura sistemul de acesti incapabili ? TOT ASTEPTAM sa fie mai bine si tot mai ingramaditi vin sa lucreze pe posturi cheie, pe care nu au mai lucrat niciodata, dar SE NUMESC ofiteri SPECIALISTI. Multe femei ofitere, subofitere au sporuri de PAZA desi ele nu lucreaza in paza,sunt in locuri ferite de stress, dar sunt sotii de directori adj, ori fiice ale acestora, ori al altor sefi...DACA COMISIILE DE CONCURSURI DE LA TG OCNA, au fost formate din ofiteri din tara, atunci de ce SEFUL CEL MARE organizator AL ACESTOR CONCURSURI, s-a PENSIONAT dupa aceste concursuri ??? Simtea ca trebuie sa plece, decat sa se descopere ca a favorizat neamurile directorilor din unitati....marele boxer pazist ! E mare antrenor acum ? Oare va plati ptr.atata nedreptate cata a facut ? Hai ca stim si noi unii care am participat, cum s-au ales persoanele intrate. AU INTRAT NU CEI CAPABILI, CI CEI PE CARE I-A VRUT DIRECTORII DIN UNITATI, neamurile sistemului. TOATE AR TREBUI SA DISPARA CAT DE CURAND CA NU DAU RANDAMENT.

Anonim spunea...

Cand se scot posturile vacante la concurs din sistemul penitenciar ??
Stie cineva ?????

Anonim spunea...

Asa este, si concursurile de la Tg. Ocna- ca si cele pt. directori- au fost o batjocura. Au intrat intai aia care trebuia sa intre si , pe langa ei, s-au mai strecurat si cativa realmente merituosi. Movila si cu celalat cu M, nu mai tin minte cum naiba ii spune, dadeau telefon in tara si-i intreba pe directori cu care dintre x,y,z lucreaza mai bine, ca sa ia concursul cine trebuie.Asa a fost si la paza, si la socio si la economico-financiar. Si, ca urmare, vezi astazi niste tampiti care dintr-un colt de birou unde au stat intreaga cariera a ajuns dintr-o data directori adjuncti sau cine stie ce sefi de servicii, de birouri sau comandanti de sectii. Dumnezeule, cate ar fi de spus dar ne luptam cu morile de vant. Numai de la mine de la unitate daca as scrie cate stiu sigur, ar iesi de-un roman. Cu alde Movila si celalalt cu M din ANP, militieni veritabili, nici nu ne puteam astepta la altceva. Desigur, sub obladuirea lichelei de Serban care si-a bagat si el cate nemuri a avut de bagat. In timpul asta Dumitrascu, marele cinstit, statea si admira impasibil, inchipuindu-si ca daca stie de magarii dar nu face parte din comisii si se face ca nu vede este nevinovat. Sorinele, sa stii ca esti la fel de vinovat ca si nenorociti care au aranjat concursurile chiar daca nu esti manjit pe maini de sangele fraudarilor ! Cand pui tot felul de neaveniti in posturi importante iese ce se vede la ora actuala in sistem: dezastru. Sa vina Politeanu inapoi ca ala macar a facut ceva si a avut intentii bune. Cred ca impreuna cu Bala si cu Cel Mare ar face echipa excelenta. Cu oltenii de-al de Dumitrascu si Serban ne-am lamurit. Ar trebui sa incercam cu niste ardeleni ca si cu moldovenii lui Chiuariu ne-am lamurit.

Anonim spunea...

uita-te pe site-ul anp. Acolo o sa descoperi ce vrei tu sa afli. ma refer la scosul posturilor la concurs. Numai sa citesti cu atentie.
Sa ne scrii maine daca ai descoperit cev, daca nu, te dirijam noi.

Anonim spunea...

Eu m-am angajat in 2007 si n-am dat nimic la nimeni. Nu zic ca nu o fi fost si pile dar cred ca oricum era mult mai bine decat acum cand nu s-a mai angajat nimic si sunt atatea posturi vacante. Nu inteleg de ce atunci se putea si acum nu se mai poate ca nu ma pricep dar macar atunci se misca ceva.

Anonim spunea...

Eu m-am angajat in 1993 si nu am dat nimic .
Intre timp am terminat o facultate ,am facut masteratul , si astepot sa se scoata posturile vacante la concurs .
Stie cineva ceva ??
PS.
in 1993 nu vrea nimeni sau aprope nimeni nu-l interesa sa vina la puscarie ,asa ca nu am dat nimic !!!

Anonim spunea...

Eu m-am angajat in 98 dar nu am dat nici macar o cafea, atunci erau OAMENI CU BUN SIMT, aveau nevoie de oameni capabili si harnici, chiar nu pot sa cred unde s-a ajuns cu angajatii de cativa ani in coace ! Se vede ce randament au dat noii angajati...vai de noi cei care lucram cu acestia, sunt cat se poate de paraleli in aceasta munca si e un chin cu ei, nici nu vor sa se adapteze si sa lucreza cu suflet...DAR NU AVEM CE FACE, SUNT PILELE CUIVA, iar noi ii tinem in spate... SPERAM SA NU SE MAI ANGAJEZA NEAMURI IN SISTEM, ASAT DORIM !! Si sa mai poate avansa si din randul agentilor, ca doar si noi avem studiile neceare, experienta si cred ca ar merge mai bine sa promovam si noi prin examene corecte ! Ne-am saturat de Ofiteti facuti de pe strada !! mai datine sanse reale si noua ! Veti vedea ca treaba va merge mult mai bine in toate sectoarele !

Anonim spunea...

Soluţia de a participa la concurs alături de cei veniţi din exterior este cea mai bună. Aşa ar fi selecţia cea mai calitativă.
Toată problema este ca aceste concursuri să fie corecte.
Însă boala cea mare este că prin proceduri ciudate se încearcă acoperirea unor mârşăvii.
Multe ni se trag de la acele redistribuiri. Tare ciudate!
Poate ne spune şi nouă cineva în ce bază au fost făcute, că unii am căutat da tot nu am găsit nimic.
Să fi fost o metodă prin care s-a mai astupat gura unora care după ce au fost daţi de-o parte ca să se facă loc celor "merituoşi", au primit o redistribuire "cadou"?

Anonim spunea...

CORECTE
este cuvantul cheie ,pt anonimul anterior.
Cu stima

Anonim spunea...

sau eventual:
CORECTEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!

Anonim spunea...

ce probe se dau ca sa te angajezi in penitenciar???