Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 9 iulie 2008

Finantele si logistica penitenciarelor - marea necunoscuta

Continuăm prezentarea Planului de măsuri pentru eficientizarea sistemului penitenciar 2008 - 2009 cu secţiunea problemelor de natură economico - administrativă.
.
Probleme efect şi probleme cauză
.
Lista prezentată este o compilaţie a problemelor transmise de către unităţile din subordinea ANP şi acoperă în bună măsură urgenţele imediate ale sistemului penitenciar.
.
Nu mi se pare însă că sunt acoperite toate problemele din acest sector de activitate, dar oricum e mai bine decât nimic. Până mai ieri totul era pefect. Aşa că puţină smerenie şi mult realism sunt oricum un câştig.
.
1. Insuficienţa şi sincopele existente în ceea ce priveşte asigurarea veniturilor bugetare pentru:
  • plata normei de hrană
  • plata primelor de vacanţă şi a drepturilor de echipament restante
  • plata sporului de confidenţialitate
  • plata sentinţelor civile privind drepturile salariale
Efectul unui an experimental. Administraţia Naţională a Penitenciarelor a beneficiat de aportul de 'specialitate' a doi zăbăuci şi rezultatele se văd.
.
Situaţia din luna iunie, când nu s-au putut plăti la timp drepturile salriale, era previzibilă. Datoriile sistemului penitenciar către furnizori au ajuns deja la 8 milioane RON, iar decontările se fac cu mare dificultate. Nu trebuie uitat că la acest moment nu sunt bani de salarii începând cu luna octombrie.
.
Toate aceste detalii fac mandatul noii conduceri a ANP foarte dificil în condiţiile în care bugetul de stat se dovedeşte a fi greu accesibil, iar penitenciarele nu sunt tocmai prioritate guvernamentală.
.
2. Neaplicarea unitară a sistemului de sporuri, prime, pontaj si plată ore suplimentare
.
Cadrul normativ este unitar doar pe hârtie. În practică fiecare înţelege cum vrea. Primul vinovat este chiar Direcţia Economico - Administrativă care nu mai are capacitatea de a oferi sprijin pentru aplicarea unitară a prevederilor normative specifice.
.
Nu trebuie uitată şi incapacitatea Direcţiei Inspecţie de a asigura respectarea prevederilor legale din domeniul economico - administrativ. Ce ar fi putut face sub comanda meseriaşului de Florin Stanciu? Ceva maziliri, ceva spălări de cadavre au mai reuşit, dar nimic serios.
.
3. Dificultăţi în procesul de fundamentare si execuţie a bugetului
.
Dificulăţile nu au venit din cer. Dificultăţile au apărut ca urmare a paraşutării pe criterii politice a unor incompetenţi. Dacă directorul general adjunct coordonator sau directorul economic habar n-au care este această procedură de unde rezultate bune?
.
4. Contradicţiile existente cu privire la existenţa obligaţiei de plată a TVA la nivelul sistemului penitenciar
.
O problemă tehnică care nu cred că-şi va găsi uşor rezolvarea cu toată implicarea ministerială. Discuţia referitoare la plata TVA de către ANP este deja veche de câţiva ani şi nu s-au obţinut progrese. La prima vedere unităţile din sistemul penitenciar nu ar trebui să plătească TVA, însă nu asta este şi părerea finanţiştilor.
.
5. Menţinerea obligaţiei de plată a taxei auto - rovignietă, taxei de primă înmatriculare pentru autovehiculele aflate în patrimoniul ANP în discrepanţă totală cu toate celelalte instituţii ce fac parte din sistemul de ordine siguranţa publică - este desigur o 'scăpare' a cadrului normativ care poate fi remediată.
.
6. Politică investiţională netransparentă, management defectuos al investiţiilor
.
Odată cu Strategia de dezvoltare a decedat şi Planul multianual de investiţii. Unele investiţii au fost blocate, altele prost finanţate.
.
Investiţiile noi sunt din ce în ce mai puţine datorită crizei financiare auto-induse şi direcţionării resurselor bugetare către cheltuielile salariale şi achitarea notelor de plată pentru servicii.
.
7. Gestionare ineficientă a unităţilor proprii de producţie si a centrelor de pregătire/recuperare aflate în subordinea ANP
.
Aici situaţia este destul de complexă şi uşor eronat percepută de către autorii planului de eficientizare. Condiţiile de piaţă pentru unii directori sau lipsa de implicare pentru alţii care-şi păzesc excesiv pielea au limitat sever cuantumul veniturilor proprii în bugetul total al penitenciarelor.
.
Schimbarea legislaţiei a schimbat şi regulile jocului în ceea ce priveşte folosirea deţinuţilor la muncă. Directorii de unităţi vor trebui să fie mult mai creativi în obţinerea de venituri proprii.
.
8. Existenţa unor creanţe restante neîncasate
.
Unul dintre marii debitori este tocmai RA Multiproduct, dar mai sunt şi alţi beneficiari de forţă de muncă neîncasaţi. Relaţiile contractuale sunt oricum destul de dificile, iar cazurile în care creanţele nu sunt încasate nu sunt tocmai rare. Oricum asta e treaba juriştilor din unităţi.
.
9. Dificultăţi procedurale în decontarea chiriilor, transportului, medicamentelor pentru personalul ANP
.
Dacă n-ar fi fost s-ar fi inventat. Acest punct e cea mai bună exemplificare a modului în care sistemul penitenciar dacă nu are probleme şi le crează periodic ca să aibă cu ce să-şi bată capul.
.
10. Managementul defectuos al RA Multiproduct
.
La acest moment nu are legătură cu ANP dar e important că problema este recunoscută. Angajaţii acestei regii aşteaptă de la Ministerul Justiţiei o soluţie viabilă.
***
Domeniul economico-administrativ are în mod evident mai mult de 10 probleme. Cele înregistrate de autorii planului de eficientizare 2008 - 2009 sunt probabil cele mai urgente.
.
La o primă vedere o problemă care lipseşte este procedura de repartizare a subvenţiei bugetare către unităţile din subordine. Mai sunt şi altele?
.
Link-uri utile:

24 comentarii:

Anonim spunea...

Bravo ,vad ca nu uitati nimic .

Anonim spunea...

La Margineni, fabrica are de dat vreo 30 miliarde, de unde sa-i luam cand cei din fabrica deabia mai exista. Aici trebuie sa ia atitudine ANP-ul, MJ, la acest nivel trebuie rezolvata problema datoriilor RAM.

Anonim spunea...

Referitor la punctul 2 si anume despre prime.
BARCEA MARE. Dupa o sedinta furtunoasa s-a votat ca toata lumea sa ia prima. La aceasta sedinta a lipsit comandantul Bota fiind in concediu, prezidarea revenindu-i lui Marcel Mara, directorul adjunct cu nota de 2,54. Toata suflarea sedintei a votat ca toti sa i-a prima .Bineinteles ca Mara i-a spus lui Bota tot ce s-a discutat si cum s-au derulat discutiile in acea sedinta tragindu-i indicatii pretioase pentru a doua sedinta cind s-au stabilit sumele.
Dupa o saptamana cind sau adunat din nou sa fixeze sumele, Bota lipsind dar nu indicatiile lui, surpriza ca intelegerea din prima sedinta a cazut si au fost taiati de la prima cei care au avut medical mai mult de 30 de zile. O alta surpriza e stabilirea sumelor se face dupa cum vor ofiterii nefiind un criteriu bine stabilit, daca cuiva nu-i plac ochii tai iei prima mai mica, lucru care nu este corect. S-a stabilit ca prima unui ofiter sa fie mai mare cu 40% maxim decit a unui agent lucru care nu s-a facut ,ei avind prime mai mari cu 140% decit agentii.
Exemplu: Boldor i-a taiat din suma la seful de schimb Luca Eugen,se stie de altfel ca nu-l inghite de mult si l-a lasat cu 8 milioane....SA-TI FIE RUSINE COMUNISTULE AI DAT DOVADA CLARA CA NU ESTI MAI BUN DECIT TAICATU!
Ne-am interesat la alte penitenciare din tara si la ei este asa: toata lumea ia prima ,cei pedepsiti diminuata, acest lucru se aplica si la prima de 1 decembrie. Diferenta sumelor la agenti este de locul unde isi desfasoara activitatea. Cei care au avut concedii medicae indiferent de zile sunt penalizati la al 13-lea salar atit .Ei lund prima la fel ca si ceilalti deoarece se prezuma ca nimeni nu vrea sa fie bolnav si boala o sa-i ajunga pe toti mai devreme sau mai tirziu. Ofiterii speculind ca unii s-au imbolnavit intentionat e o prostie , ei neavind competente medicale vorbesc aiurea.
Va rugam mult de tot sa ne scrieti cum s-au desfasurat la unitatile dumneavoastra sedintele si pe ce criterii se dau sau sa i-au primele.

Anonim spunea...

Domnule Draga,

Domnul Ministru al Justitiei ar trebui s ate aiba in vedere pt pozitia de Director General ANP...

FOARTE SERIOS!

dovedesti cunostinte si apetenta menegeriala absolut remarcabile!

ma tem insa ca pt alde Don dereftorii actual in fonctie - mare maj, vorbesti limbe straine....

Anonim spunea...

prezenta unor persoane neautorizate in locuri nepermise duce la sicope
.

Anonim spunea...

stiti cum se dau primele la poarta alba? daca esti sotul,sotia,amanta,nepotul sau ruda cuiva din conducere,ei maxim,daca esti in mina cu crama si pe deasupra sifon ei de asemenea maxim,daca esti pe sectii in functii de raspundere ei intre iar daca nu faci parte din nici o categorie ei minim,daca esti si acolo trecut.Nu conteaza ca o ruda are atentionare sau vreun acolit ca tot mare e prima ,tu daca nu ai pedepse dar nu esti inghitit iei cum spuneam o suma modica.Se leaga in a nu-ti da prima de orice ai vine in minte domnului director.Sa stiti ca suntem multi nemultumiti si ne gindim dupa prima sa ne dam demisiile in masa.Ar trebui sa-i dea de gindit putin,ca nu suntem marionete si muncim fara a comenta pentru salariu in primul rind si dupa aceea pentru acele prime de 2 ori pe an,pe care le asteapta fiecare,iar pentru dl dir. sa stiti ca nu suntem pe mosia dvs. si nu muncim la patron,acele prime nu le dati din buzunarul dvs.,dar puteti sa-l umflati pe al dvs.,altfel nu vedem de ce cautati motive peste motive.Ne spuneti ca nu iertati nimic,dar ce este de iertat la niste oameni,faptul ca muncesc? mai ginditi-va si macar in al 9-lea ceas treziti-va,ca suntem multi,dar nu prosti.

Anonim spunea...

ai dreptate ca se prezuma ca nimeni nu vrea sa fie bolnav. dar daca din 6 luni (pentru cat se da prima acum) unul a muncit decat patru (asta daca pe langa CM n-o fi avut si CO), ti se pare logic sa ia prima cat tine care ai fost numai la serviciu?
si ce bani s-au impartit la voi, ca la craiova inca n-a ajuns nimic.

Anonim spunea...

Anexa 6 OMJ 399

Art. 3 - La stabilirea persoanelor care vor beneficia de premii în timpul anului se vor avea în vedere următoarele criterii:
- rezultate deosebite în îndeplinirea sarcinilor de serviciu şi la pregătirea de specialitate;
- iniţiativă şi contribuţii la perfecţionarea şi modernizarea metodelor şi mijloacelor specifice muncii;
- evidenţierea prin acte exemplare de devotament şi curaj;
- înaltă probitate profesională şi morală.
Art. 4 - (1) La stabilirea premiilor individuale fiecare şef de unitate are obligaţia să dovedească principialitate, să excludă subiectivismul şi să aprecieze corect aportul fiecărui funcţionar public cu statut special la îndeplinirea obiectivelor astfel ca premiile să fie acordate pe merit, diferenţiat şi să aibă valoare stimulativă.


asta-i teoria, ca practica.....

Anonim spunea...

Postul de sef la logistica-sinecura pentru pilosi boemi (boem este un eufemism pentru plutist miserupist), fie ca se cheama Dumitrache sau Durna.

Anonim spunea...

Mara de la voi cum de ia prima de 29 milioane ca a fost pedepsit de ANP si mai e si urmarit penal....ciudat...la noi urmaritii penal sunt suspendati din functie...

Anonim spunea...

Pentru cineva care nu se pricepe la finante o prezentare pe scurt a problemelor din domeniu este foarte utila. Daca nu toata lumea intelege problema de specialitate e bine daca macar asa sintetic ne este prezentata si noua situatia de ansamblu.

Si comandantii unitatilor ar trebui sa ne tina la curent cu ce se intimpla in realitate nu sa avemsurprize in ziua de salariu. O explicatie scurta ajunge dar trebuie sa fie facut efortul de a fi prezentata.

Anonim spunea...

Cu ce sa te tina la curent... La noi cand era nadrag dir. ,la o sedinta ,cum numai dansu stia sa le faca , ne aiurea ca stam bine la capitolul bani de salarii si n-a trecut o saptamana si ne-am luat salariile fara norma de hrana ..ce sa mai zici niste habarnisti...Mai mult de atat ne anunta ca la anu pers. administrativ si medical vor primii bani pe haine ..de ce ..astia din paza eram mai mineri ..vorba altui dir. de pe blog...sau mai ciobani Apropo d-l nadrag si-a luat hainele sau acu ca iese la pensie pleaca cu niste bani ....cate minciuni si cata marlanie...pentru noi astia micii nu sunt bani de chirii;prime de vacanta;sporuri; ...Pentru fosti dir sa vedeti ce repede o sa se gaseasca ca doar sunt amarati...ti-e lehamite...

Anonim spunea...

Vad ca discutati intens despe prime.
Se poate afla cate unitati au luat aceasta prima s-au macar daca s-au discutat sumele individuale ?

Huginn spunea...

Sigur este că se vor da prime. La acest moment se stabileşte 'algoritmul' de acordare. Aşa că... nu mai durează mult.

Anonim spunea...

Pe site-ul ANP, la ,,ECHIPA MANAGERIALA" tot acelasi trei incompetenti(spaiuc,stan,marin)sunt postati...
Domnilor, ar fi timpul sa fie schimbati si de acolo...sau unii nu au observat ca s-a facut schimbari?

Anonim spunea...

la galati, de frica ca nu o sa se dea bani de prime, s-a incropit o adunare la care s-au dat diplome de onoare celor "merituosi", pentru a le rasplati loialitatea.
s-a demarat si o actiune la un restaurant dar care nu s-a bucurat de o apreciere din partea agentilor si ofiterilor......
in total au fost in jur de 60

Anonim spunea...

Atrageti-le atentia celor care intretin, pagina site-ul ANP sa o actualizeze ca ne facem de rusine la LUMEA INTREAGA !... ORI NU SUNT PERSOANE COMPETENTE, AU PLECAT TOATE DE ACOLO ? iNFORAMTICIENI STIM CA isi pierd vremea prin ANP cand E FLAMANDA LUMEA DE INFORMATICIENI PRICEPUTI ei saracii stau la cheremul ANP-ului...
Despre prime ? Oare actualii directori MAGISTRATI, ce prime vor lua in comparatie cu AGENTII ? Probabil : au " rezultate deosebite în îndeplinirea sarcinilor de serviciu şi la pregătirea de specialitate;
- iniţiativă şi contribuţii la perfecţionarea şi modernizarea metodelor şi mijloacelor specifice muncii " publicati primele acestora NE-AR IRITA MACAR...ca salarul oricum il cunoastem TOT DATORITA acestui administrator de blog.

Anonim spunea...

Ce mai face nas umed Nadrag,intr o zi in care isi plimba "aroganta" pe perimetru penitenciarului?!

Incuraja "nevoile" siste
mului cu lozinci" FANTOMAS SE VA INTOARCE"!! .....Director general al penitenciarelor?! ?!

Nu a auzit de aria "Fluturas,adicatelea Fantomas nu mai ai aripioare"
"Domn Ministru ti le a retezat"
sau
"Vrabia malai viseaza"!!

Anonim spunea...

la fix pentru "marele" SELEA///impins ca "mic specialist" la Directia de inspectie penitenciara" a facut praf si pulbere din finantele si logistica spitalului penitenciar///

piticu atomic cauta inca necunoscuta finantelor, de doi poli imprumutati de la agent...ca logica,nu logistica la care e ...doctor Limba Dulce Nadrag ,de a da polii inapoi nu o gaseste

merge spalatoria ,merge???

Anonim spunea...

Ce finante,ce logistisca, sa traiasca telefonu.Cind Limba Dulce Nadrag ne ordona executia de lucrari de care nu auzise nici Sfintu ,suna la "domnu director general".In fata ta, suna.
Tu, umil ,gindeai ca daca "domnu director general" intareste vorbele Limbei Dulci si a Piticului ,
te supuneai.
"Domnu director general" ....era domnu STAN .....AUTOSTIUTORUL ANP
.....multe stiinte in financiar si logistica .

calaul spunea...

Numai bolnav sa nu fiii-mai ales cu nervii(capul)...
Câta vreme suntem înca în COMUNISM... totrul se face dupa regula veche-cine face cele mai multe plecaciuni si pupă mai furtunos un popou ia cel mai mult...
PS:VRABIA MALAI VISEAZA... noi visam la dreptate , apreciere la justa valoare... etc...şi asa ne îmbatam cu APA RECE...
eU PREFET UN SUC... tu?

Anonim spunea...

Toata lumea vorbeste...vorbeste...
Ideea este alta , in mare parte in penitenciare au avut loc discutii foarte mari pe tema primelor.La P.Giurgiu s-a ajuns chiar cu un articol in presa locala.E pe un site la un ziar www . Giurgiuveanul... si nu mai stiu cum.Imi imaginez cum a fost in interiorul penitenciarului...cred ca a fost distractiv.Intrebari despre cum s-a ajuns in asemenea situatii generalizate isi pune oare cineva din conducerea ANP ului? Oare ce destepti ne vor conduce pe drumul glorioase???
Referitor "proces fund.si executie bugetara" din articolil Dvs...am niste comentarii pentru cei care nu sunt de meseria capetelor luminate :"finantistii"Cum este posibil oare se ti se ofere sansa sa atragi fodnuri nerambursabile si sa nu le poti cheltui???De la inceputul anului si pina in prezent sunt penitenciare unde au existat citiva oameni cu vointa(si fara putirinta) ce au depus cereri de finantare.Sunt cistigate.Se stie oare ca se sta cu banii in cont si nu se pot cheltui? Pina unde se va merge in ritmul acesta??Cit ii trebuie unui ordonator secundar de credite sa solicite o hirtie de Ministerul Economiei si finantelor pentru a deschide o line de credite in Trezorerie?si cit ii trebuie pentru o inlocuire (asa zisa rectificare) bugetara intr-un buget al unui ordonator tertiar? Cit oare....

Anonim spunea...

Napoleon zicea " nu se poate castiga un razboi fara logistica "
Oarea gresea Napoleon sau persoana care spunea "verzi si uscate " paza in sus paza in jos ,la aia le dam le taiam sporul de 30%(LOGISTICA ADV, FINANANCIAR ,ETC) ca nu merita PAZA ESTE CEA MAI TARE .
PS
eu cu cine votez!!!!!!!!/////!!!
2. Si mai zice ca sindicatele ne apara!!!( omul este mare lider de sindicat undeva prin ARDEAL).

Anonim spunea...

Napoleon,al tau din sticla,spunea multe, dar acum cateva...ani sute.de atunci lumea a evoluat se pare ca dumneata nu.mare pacat.fiecare vede greul acolo unde da de el,sau da greul peste el.nimeni din paza nu a cerut mila,compasiune sau alte favoruri,privilegii etc.decat sa-i fie recunoscuta personalitatea,efortul depus,cand exista o mare criza in operativ,si trebuie sa faci munca a inca 4 persoane,iar multumirile pentru ca si tu esti tot din ardeal, stii cum vin.daca ai avea un pic de decenta le-ai enumera chiar tu.in ceea ce priveste faptul, ca tu amintesti de un lider de sindicat, care nu iti indeplineste tie poftele,daca mai ai si alti colegi care fac aceeasi diversiune in numele tau, sau invers,sau poate nu il suporti tu din diverse motive,spunei omului care o fi el,barbateste ,intre 4 ochi,sau eu iti dau ca solutie ce-am facut si eu,m-am retras din sindicat!!sau poate stai pana iti iei restantele,si apoi ca un las te retragi,defapt nu ai fi singurul,noi toti suntem romani!!sau fate tu lider, pe tine nu te alege nimeni,despre amarata aia de cotizatie ce sa mai spunem,poate daca esti cuminte si tu veti primi portocale de CRACIUN,BRAD,BOMBOANE SI ATUNCI ACEL TAMPIT DE LIDER,IL VOR IUBI TOTI CHIAR SI SEFII!!DAR ATUNCI IAR NU-I BINE CA A UITAT DE VOI,SI ASA SA-L MAI BINE SA NU MAI FIE.VOI CEI CARE HULITI CE OFERITI SINDICATULUI??EU,INTRADEVAR NIMIC DOAR CEREAM,ASA AM INTELES EU ROLUL SIND.SI INTR-O ZI AM ZIS ,SA-L IA DRACU ,MA RETRAG,DAR...........