Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 2 iulie 2008

Ministerul Justiţiei se şterge la popou cu hotărârile instanţelor şi drepturile salariaţilor

Ministerul Justiţiei promovează pe ascuns o ordonanţă de urgenţă care blochează punerea în executare a sentinţelor judecătoreşti care au ca obiect acordarea unor drepturi salariale restante.
.
Diversiunea ordonanţelor de urgenţă
.
Recunosc. Pe 12 iunie am mâncat rahat. Citind un comunicat al Ministerului Justiţiei din 9 iunie 2008, spuneam pe acest blog că pozitia Ministerului Justitiei in problema drepturilor de natura salariala recunoscute prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile pare a fi un apel la responsabilitate adresat sistemului judiciar.
.
Cu alte cuvinte, plângeam de mila ministerului gândindu-mă la hainii aia de magistraţi, care îşi dădeau, unii altora, sporuri în instanţă.

Pe 13 iunie, Huggin, mai realist din fire, avertiza cu privire la tentativa MJ-ului de a promova o ordonanţă secretă prin care se amâna la paştele cailor plata drepturilor salariale restante, obţinute prin sentinţe judecătoreşti.
.
Ministerul Justiţiei nu are fonduri pentru achitarea acestor drepturi restante şi drept urmare pregăteşte o surpriză viitoarei guvernări, spunea cârcotaşul meu coleg.

Punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti amânată abuziv de guvern
.
Ce nu ştiam nici eu, nici el, e că în data de 11 iunie, ordonanţa fusese promovată: OUG 75/11.06.2008, publicată în Monitorul Oficial pe 20 iunie. Conform acesteia, plăţile rezultate din titlurile executorii emise până la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă se eşalonează pe o perioadă de 18 luni. Cu alte cuvinte:
  1. plata drepturilor restante, câştigate în instanţă, se face în rate, ca la bancă, pentru că aşa vrea Ministerul Justiţiei;
  2. deşi sunt sentinţe executorii (şi, la o adică, oricum nu conta stadiul procedural în care se aflau litigiile), Ministerul Justiţiei se joacă de-a ordonanţele neconstituţionale încălcând hotărârile judecătoreşti, substituindu-se instanţelor şi blocând executările silite;
  3. deşi, în mod evident, ministerul ştie că a promovat o ordonanţă neconstituţională, plata drepturilor restante se va face la paştele cailor, eventual de către următoarea guvernare;
  4. Ministerul Justiţiei a dovedit că nu are nicio greaţă în a promova acte normative într-o lipsă totală de transparenţă, fără consultare publică, păcălind, de altfel, sindicatele din sistemul penitenciar care habar nu aveau de promovarea ordonanţei;
  5. paradoxal, lucrătorii din penitenciare, care au câştigat în instanţă, prin intermediul sindicatelor, toate procesele privind drepturile restante din perioada 2004-2006, nu-şi vor primi banii;
  6. fraierii de mai sus vor fi martori doar la plata primelor către angajaţii nesindicalişti (să fie vreo 10%?).

Şirul aberaţiilor continuă

Între timp, fără sursă bugetară, dar cu ordonanţa de urgenţă de mai sus în mână, ANP a dispus unităţilor din subordine plata primelor de vacanţă din 2004 din fondurile unităţilor, dar numai către angajaţii care nu au o sentinţă executorie !!!

Cu alte cuvinte, în Romania, dacă îţi caştigi un drept în instanţă, fii sigur că nu ţi-l vei dobandi.

Link-uri utile:

10 comentarii:

Anonim spunea...

Cine stie ROMANIA nu mai este in Europa ?

Anonim spunea...

Imi este frica sa nu cuva sa se contamineze si Europa de atata Romanie

Anonim spunea...

la noi se spune sa ne luam gindul de la banii pe echipament.Ati vazut iar scumpiri de la 1.07. iar salariile noastre ramin minuscule,o sa ne uitam cu lupa sa le mai vedem (vorbesc de cei care traim din salarii intradevar),nu de cei care spunea cineva pe blog (sunt parcarile pline de masini straine).Sunt dar mare parte dintre noi au si afaceri iar cea mai buna este camataria la amariti si sustinuta de asemenea de conducere.Mai scria un alt coleg de telefoane,pai noua ne e frica sa bagam,sa raminem si fara bruma de salariu pe care o luam.Ce sa facem atunci,de ce sa ne apucam?am ajuns la mina si mila unor jigodii care ne conduc si care se joaca cu vietile noastre iar noi trebuie sa fim multumiti cu 2.200 de ron pe luna iar ei iau salarii uimitoare pentru noi.Noi luam cite 20.000 de la banca si platim de ne vine rau,ei iau lunar si nu le e rusine,si pe deasupra isi mai dau si prime colosale.Pina la urma cu ce sa ne mai multumim,cu satisfactia ca avem un servici periculos,munca multa,dupa tura de noapte cu perchezitii pina la ora 12,cind reusesti sa pleci acasa,cu sedinte de trageri din timpul liber si mai esti si pedepsit cind ajungi la 5 min. dupa autobuz si etc... stiu ca satisfactia consta in bani pentru noi,dar unde sunt?nici macar o prima de 2 ori pe an,sau un bon de la sindicat la care platim destul pe luna. Bine si acea prima daca esti pe plac sefilor suspusi,ca daca nu esti ruda,pila,caraus o iei mai minuscula indiferent de munca prestata...si atunci...ce sa mai asteptam oameni buni de la sistem?

Anonim spunea...

cind s-au dat primele de vacanta restante pe anii trecuti la noi,s-a pus problema in decembrie sa dea primele sau banii restanti,si binenteles ca s-au dat intai prime,sefii au luat niste prime imense de la 5.000 de ron in sus iar prostii care nu au spate sau nu sunt carausi sau ciripitori pina intr-o 1.000 de ron.Binenteles ca pentru "merite deosebite" altii au luat de la 1.500 in sus (asta la agenti)la unii ajungind sa se dea chiar si prima suplimentara.Binenteles ca sunt aceiasi cu salarii de merit iar tie ti se spune ca ai fost trecut pe lista,dar nu se stie cine te-a taiat,ca doar cind intrebi sefii dau vina unul pe altul,totusi sa cred ca le mai e frica de o sesizare ceva? sau au atita nerusinare? in fine ideea e ca s-au dat pina la urma si acele restante insa mai ramine echipamentul...e vorba ca noi din paza sa luasm numai echipament,ca de asta avem nevoie,pai de ce sa ma oblige,atita timp cit vin imbracat corespunzator si am echipament intreg? ca asa vrea directorul...atunci sa ia si el ca doar bani ia destui...cam asta e la noi,unii taie si spinzura altii stau si suporta ,pentru a-si cistiga existentas din munca cinstita.

Anonim spunea...

BUNA ZIUA.........pai MINISTERUL JUSTITIEI ce treaba are sa rezolve problemele noastre din sistemul penitenciar?ei au treaba sa mareasca salariile procurorilor,sa schimbe codul penal,sa ''ancheteze'' pe marii INTERLOPI SI DUPA CARE SA FIE SAU SA EXISTE DE LA NISTE INCOMPETENTI DE JUDECATORI SAU PROCURORI ''VICII DE PROCEDURA''.
DAR dragi colegi din tot sistemul penitenciar vreau sa va spun ca sa rezolvat o mare pb in acest sistem: A venit un ordin de la MARELE A.N.P sa nu mai scrieti poate de o compensare,o invoire, ca de niste drepturi platite nu se mai pune vorba....cu acel scris din WORD: ARIAL NARROW.......CI DOAR CU ARIAL.....este o mare pb care sa rezolvat si de care stateam in loc acum in acest sistem.
Si uite cum inca un NABAB din A.N.P a dat acest ordin si castiga si salariu de merit si chirie si tot ce vrea dansul si noi ne luptam de ore suplimentare care nu ne sunt platite...de acel ACORD colectiv unde cica orele de sambata si duminica sunt 100%..dar cand va veni vreo metodologie de aplicare poate in anul 2070 atunci vom lua banii,care mai sntem in viata.
Ce se intampla doamne in tara asta si mai ales in acest sistem unde tb sa avem grija de detinuti,ca sa fure altii in locul lor.

Anonim spunea...

Motto:
"Dara CEDO n-o muritu, doar o tar s-o hodinitu."
Hai sa-i dam in judecata si la CEDO, ca nu costa prea mult si oricum merita.
Si apropo de o melodie a Parazitilor, hai sa fie zilnic ziua lor!

Anonim spunea...

Cine voteaza pentru CEDO sau alte organisme europene ?
Eu am ridicat mana.

Anonim spunea...

Si IO (Mircea Mare Voievod si Domn)!

Anonim spunea...

Visati la CEDO si alte chestii.. de dreptate....Chiar daca suntem "PANDARI" si pazitori de "JAVRE si LICHELE" tot trebuie sa asteptam .... si suntem la "MAINILE LOR CURATE"....
SUCCES!

Anonim spunea...

Pina la CEDO de ce nu se gaseste sa conteste nimeni ordonanta minune la Curtea Constitutionala pt. ca e total neconstitutionala,au schimbat si procedurile,fondul la CA si recursul la ICCJ,cu trimiterea dosarelor in curs,iar plata in 18 luni este bataie de joc.halal ministru si guvern.