Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 5 mai 2008

Seful penitenciarelor a mai semnat un protocol

Rămâne de văzut dacă se va concretiza ceva
.
Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a semnat la 30 aprilie 2008 un protocol de colaborare cu Patronatul de Comerţ, Turism, Industrie şi Servicii (PCTIS).
Obiectivele anunţate ale protocolului se referă la:
- iniţierea şi derularea de programe de calificare profesională a persoanelor private de libertate, luând în considerare faptul că formarea şi diversificarea competenţelor profesionale ale acestora contribuie la eficientizarea reintegrării sociale, după liberare;
- desfăşurarea unor activităţi lucrative contracost, în regim de prestări servicii;
- posibilitatea încadrării profesionale a persoanelor private de libertate, după executarea pedepsei.
(sursa:
http://www.anp-just.ro/)
Declaraţiile optimiste nu lipsesc nici din partea conducerii asociaţiei patronale care, în numele SRL-urilor membre, se declară încrezători că lumea va fi minunată de vreme ce s-a semnat acest protocol.
.
"Prin modificarea legii Codului Penal se vor putea infiinta puncte si ateliere de lucru ceea ce va fi benefic atat pentru detinuti cat si pentru oamenii de afaceri. Dupa incheierea protocolului agentii economici din toata tara pot incheia, pe plan local sau pe raza regiunii de resedinta contracte de colaborare cu aceste institutii", a subliniat dl. Ion DEDU la sedinta Colegiului Director al UNPR din data de 28 martie 2008. (sursa: http://www.pctis.ro/evenimente/)
.
Minunată idee implicarea patronatelor în angajarea deţinuţilor trecuţi, prezenţi şi viitori numai că la 5 minute după semnarea protocolului Marius Iosif o ia pe arătură. Directorul penitenciarelor povesteşte presei despre:
  • contracte de muncă şi pensii pentru deţinuţi, şi despre
  • modificarea legislaţiei de executare a pedepselor.

E foarte bine că domnul Iosif are în sfârşit idei după ce a a tot aşteptat timp de 6 luni să-i spună Ministerul Justiţiei ce să facă. Rău e că abia după ce a emis măreţele teze şi s-a dat interesant s-a gândit să consulte specialiştii.

Presa, din lipsă de subiecte, anunţă profetic această iniţiativă ca fiind soluţia rezolvării crizei de forţă de muncă în România (Adevărul, 01.05.2008). Evident că cei 7 - 8 mii de deţinuţi care ar putea lucra în cel mai fericit caz (dacă există cerere de forţă de muncă de acest tip şi la acest nivel) nu vor putea să rezolve criza de forţă de muncă creată prin plecarea a 2 milioane de români în UE.

Domnul Iosif a aflat după semanarea protocolului şi conferinţa de rigoarenu se poate să faci contracte de muncă pentru deţinuţi pentru că nu permite legea,... care este. Contractul are altă natură şi se încheie între penitenciar şi beneficiar. Directorul penitenciarelor trebuia să se gândească dinaine la acest MIC impediment, dar luat de val a scăpat porumbelul.

Imaginaţi-vă că deţinutul devine angajat ca toţi ceilalţi. În acest caz, deţinutul este foarte scump pentru angajator care trebuie să plătească pe lângă salariul acestuia şi dările către stat (care sunt încă pe atât). La toate dările către stat angajatorul trebuie să acopere şi cheltuieli de pază, supraveghere şi deplasare. Sigur, statul poate acorda facilităţi acestor angajatori însă o astfel de iniţiativă nu a fost nici măcar discutată.

Mai sunt de analizat aspecte precum obligaţiile ANP în susţinerea şi dezvoltarea acestor relaţii de muncă, având în vedere că deţinuţii se transferă, se liberează, se înbolnăvesc, trebuie să fie prezenţi la instanţă, intră în carantină etc. Juriştii chiţibuşari vor avea obiecţiuni şi în legătură cu capacitatea juridică a deţinuţilor de a semna contracte de muncă.

Trebuie amintit şi că deţinuţii nu au cotizat şi nu cotizează la asigurări sociale aşa că nu e tocmai cuşer să poată beneficia de pensie. Oricum bieţii pensionari, care trăiesc cu emoţia prăbuşirii sistemului de pensii, ar avea o problemă cu ideea de justiţie socială în această perspectivă.

La toate acestea şi la multe altele ar fi trebuit să se gândească directorul penitenciarelor româneşti. Dacă ar fi avut cea mai vagă idee despre ce se întâmplă în sistemul penitenciar Marius Iosif ar fi înţeles că de azi, pentru că s-a terminat vacanţa, câteva sute de deţinuţi vor cere să lucreze, să primească pensie de la firmele PCTIS (în realitate câteva SRL-uri) şi să aibă o lege de executare mai favorabilă.

De acestă problemă se vor lovi însă angajaţii unităţilor din subordine care se confruntă deja cu o criză de resurse fără precedent şi cu tot soiul de decizii şi ordine contradictorii. Domnul Iosif Marius va sta în continuare cocoţat în vârful ANP-ului, în biroul cel nou, şi va emite idei precum cea prezentă şi cea a penitenciarului unic, ceva mai veche dar uitată.

Cred că un protocol cu o asociaţie de câteva SRL-uri din Bucureşti, indiferent ce denumire ar purta, deşi un aparent pas înainte, nu va putea rezolva problema implicării deţinuţilor în activităţi lucrative. Cele câteva locuri de muncă pe care le pot oferi aceste SRL-uri nu acoperă în nici un caz necesarul. Marius Iosif ştie asta, dar face ce ştie mai bine... se face că munceşte.

0 comentarii: