Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

duminică, 11 mai 2008

Penifest în căutare de tinere şi bătrâne talente

Echipa redacţională a blog-ului PENITENCIAR! invită cititorii dornici să se exprime, să povestească din experienţa proprie, să facă analize, diagnoze şi orice oze sistemice sau sectoriale ale lumii puşcăriilor să pună deştele pe tastatură, să scrie şi să ne trimită articole pe adresa blogpenifest@yahoo.com.
.
Evident, primul motiv al invitaţiei noastre este cel egoist: să muncim mai puţin, dar mai cu folos. Cititori ca opus, soad şi mulţi anonimi, ca de altfel şi numărul mare al cititorilor, ne-au arătat că există resurse (de informaţie, de opinie şi de implicare) pentru ca noi să mai şi tăcem iar dumneavoastră să vorbiţi (chiar dacă nu întotdeauna suntem de acord).
.
În al doilea rand, fiind o echipă mică nu putem acoperi toate realităţile sau evenimentele din sistem. De aceea suntem interesaţi şi de experienţele dumneavostră în unităţile în care lucraţi.
.
În al treilea, şi nu în ultimul rand, dacă sunteţi interesaţi de problemele sistemului, dacă doriţi să schimbaţi ceva, atunci trebuie să vă implicaţi. Pentru început trebuie să vă fie auzită vocea. Noi vă oferim posibilitatea (e puţin, e adevărat - dar e un început) să vă exprimaţi pe acest blog, publicand articole.
.
Condiţii:
  1. să nu fiţi purtătorul de cuvant al ANP :);
  2. articolele să nu conţină injurii sau atacuri la persoană;
  3. să încercaţi, dincolo de experienţa personală, să identificaţi problema generală a sectorului de activitate, a penitenciarului sau sistemului;
  4. să fiţi de acord cu opţiunea echipei redacţionale de a edita textul cand e neapărat necesar (greşeli de scriere, înjurături, atacuri la persoană) sau, în cazul cel mai rău, de a nu fi de acord cu publicare acestuia.
Pentru a elimina cat mai mult arbitrariul din deciziile redactiei, puteti ţine legătura cu echipa penifest pe mail, propunand subiecte si sfatuindu-ne impreuna asupra celor mai bune metode de a le trata.
***
O scurtă explicaţie privind articolul anterior, Spioni de penitenciare si justitie:
.
Suntem absolut de acord că, la ora actuală, această direcţie este o glumă din punct de vedere al activităţii şi rezultatelor angajaţilor acestui structuri. Şi că articolul pare o dramatizare gratuită a ceea ce este de tot rasul. Motivul nespus în articol, care a determinat luarea de poziţie, este faptul că Ministerul Justiţiei primeşte de la această direcţie informări privind activitatea sindicală. Avem informaţii şi despre alte rapoarte ale DPCMP de aceeaşi natură.
Este ceea ce, de fapt, ne-a adus la cunoştinţă şi cititorul nostru opus: "DPCMP nu sunt operativi ci doar niste persoane care intocmesc doar niste hartii fara valoare si pe care nimeni nu le ia in condiderare... nici macar seful lor de la DPCMP din ANP, care pentru a nu cadea prost fata de directorul general ii pune sa intocmeasca rapoarte care nu au nimic de-a face cu sistemul penitenciar, sau cel putin ii pun sa urmareasca activitatea unor ofiteri sau agenti deveniti incomozi in unitatile penitenciare".
Situaţia nu e gravă din punct de vedere al conţinutului. Din cate ştim informaţiile sunt proaste, la nivel de barfa, neconfirmate din terţe surse. Ceea ce arată de altfel nişte ageamii care, in exces de zel şi din dorinţa de a se remarca, livrează tot felul de bălării către conducerea ANP şi MJ.
.
Situaţia este gravă din alte puncte de vedere:
  1. există tendinţa, ca la doar un an de existenţă efectivă şi cu oameni noi, să fie împrumutate comportamentele celor de la SIPA. Daca nu sunt potoliţi la timp, pe termen lung rezultatele vor fi dezastruoase;
  2. DPCMP face orice altceva decat trebuie sa faca, fiind o structura inutilă;astfel de acţiuni pot uşor îmbrăca aspecte penale. De altfel, îi avertizăm pe cei care participă, conştient sau nu, la acţiuni/informări care seamănă mai degrabă a poliţie politică să se trezească rapid. Nu se ştie cum se va întoarce roata;
  3. DPCMP influenţează procesul decizional la nivelul MJ cu informaţii eronate sau mincinoase, cu rezultate catastrofale pentru întreg sistemul.
P.S. Mai sunt 4 zile?

10 comentarii:

Anonim spunea...

Mulţumim de invitaţie.O vom onora din tot sufletul.

Anonim spunea...

Si apropo, mai sunt 5 zile??? Ce se va întâmpla????

Anonim spunea...

Mdea... chiar inainte de recapitularea finala ma gandeam ca subiectele vor fi epuizate...

Anonim spunea...

pentru al treilea anonim...

Cred ca ar trebui sa te (sau sa ne)bucure faptul ca subiectele se epuizeaza. Din pacate, se pare ca nu este asa. Aveau dreptate cei de la echipa Penifest ca activitatea este mult prea complexa in sistem pentru a putea cuprinde toate aspectele. Oricum, trebuie sa le multumim ca incearca sa arunce putina lumina pe coridoarele intunecate ale puterii si ca mai arunca sclavilor cateva firmituri de la masa bogatilor.
Fiecare eveniment particular creeaza, la nivelul intregului sistem, un conglomerat ce defineste starea actuala a penitenciarelor. Luat fiecare in parte, penitenciarele se achita de sarcinile ce le revin, mai mult sau mai putin. Cred ca este timpul sa ridicam statui celor care trudesc in unitati, in conditii grele, multe ore peste program, fara minima protectie in timpul serviciului (ca sa nu mai vorbim de protectia sociala). Poate ca este cazul ca in comparatie cu eforturile unora de a se face ca muncesc sa aratam si eforturile celor care muncesc cu adevarat. Citit de la un capat la altul, Penifestul creeaza impresia ca in sistemul penitenciar se intampla numai nereguli. Cu atat mai mare este meritul celor care isi vad de treaba in aceasta jungla. De aceea au si ei dreptul la egalitate de tratament si de aceea au dreptul de a fi mentionati pe site-ul pe care il citeste si Ministrul Justitiei. De aceea va invit in a face publice exemplele de succes din unitatile penitenciare romanesti.

Anonim spunea...

5 zile? până în 15 mai?

Anonim spunea...

M-am hotarat să revin, încetul cu încetul... Sigur că v-am citit zi de zi, însă faptul că la un moment dat se ajunsese în cea mai mare parte la bârfă şi jigniri, sau cel puţin asta a fost impresia mea, m-a făcut să nu mai comentez în scris. Poate cumva mi se făcuse ruşine că fac parte din acest sistem, poate m-a apăsat prea tare neputinţa de a schimba ceva, poate mi-a lăsat un gust amar "amestecul": oameni capabili dar fără "putere", oameni "puternici" dar incapabili...
Nu mi-a plăcut nici ideea cu recapitularea. Cine ar fi fost interesat de ceea ce apăruse pe blog v-ar fi citit articolele din urmă (eu aşa am făcut şi n-am avut nevoie de explicaţii)! Probabil că, aşa cum scria un anonim, subiectele fuseseră epuizate (mai degrabă înclin să cred că a fost o "pană" de idei).
Îmi place ideea lui profest cu publicarea succeselor din unităţi şi l-aş invita să dea tonul... Ideea cu ridicarea de statui e veche (chiar din vremurile când încă se mişcau bine "treburile" în sistem) şi n-a fost bună niciodată. Suntem muritori de rând aşa că, atât cât mai trăim, ne place să ne simţim apreciaţi măcar prin acordarea respectului binemeritat pe faţă, să nu ajungem să ne rugăm să fim lăsaţi să ne facem treaba cum ştim mai bine. Un cadou scump primit pentru că "aşa se face" e mai puţin preţios decât un zâmbet cald şi o strângere de mână respectuoasă!

SOAD

Mihai Politeanu spunea...

Bine ai revenit SOAD. Ne bucuram.
Erau sarbatorile de Pasti si am preferat sa stam si noi pe acasa cu familiile, sa ne giftuim cu miel. N+am mai avut chef de scris. Asa ca am facut o retrospectiva.
Imi pare rau ca ai simtit prea multa barfa sau jigniri. Nu suntem perfecti. Important e sa facem totul cu buna credinta. In rest, fiecare mai greseste.

Huginn spunea...

Mă bucur că revii. Îmi plac intervenţiile tale deşi uneori avem o altă înţelegere a problemei în discuţie.

Recapitularea nu a fost rezultatul lipsei de subiecte. Pur si simplu am decis sa luăm o pauză de sărbători, iar recapitularea ni s-a părut cea mai bună idee. Pentru cititorii fideli se pare că nu a fost tocmai bine.

Nu am pretenţia că sunt obiectiv, dacă prin obiectivitate cineva înţelege operaţiunea tehnică prin care ascunzi adevărul.

În altă ordine de idei discutăm despre fapte chiar dacă le dăm o interpretare personală, iar faptele prezentate nu au fost contrazise de realitate. Ceea ce înseamnă ceva.

Multumesc pentru observaţii şi sugestii. Dacă sunt articole care ti se par aiurea te rog sa intervii.

Anonim spunea...

Ok, ok, ok... M-aţi făcut să zâmbesc văzând că vă bucuraţi de revenirea mea, deşi n-am scris doar de bine. Ştiu că nu sunteţi perfecţi, aşa cum nimeni nu e, deci nici nu am o astfel de pretenţie! Dacă nu mi-aţi fi plăcut (prin ceea ce faceţi), nici n-aş fi revenit... Interpretarea faptelor nu mă deranjează, doar că mi-e mai greu să cred în totalitate anumite "relatări" (poate pentru că sunt precum "toma necredinciosul" sau pentru că mi-e greu să accept că există atât de multă "mizerie").

Fiţi siguri că atunci când voi simţi nevoia de a vă "corecta" am să intervin (şi nu doar atunci)!
Mulţumesc de apreciere.

SOAD

Anonim spunea...

Cred ca un sprijin va veni si din partea unui ONG axat pe domeniul apararii drepturilor omului, eliminarea discriminarii si combaterea infractionalitatii.

Link: http://comisariatulsocietatiicivilebacau.blogspot.com/2008/05/doua-extreme.html

Cel putin asa cred eu.