Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 7 mai 2008

Penifest - Morcovul din dosul domnului Iosif

Bleah...ingrată postură. Şi urat mirositoare. Am putea sa ne plimbăm cu iubitele sau nevestele prin Cişmigiu. Preferăm să facem pe vidanjorii. Cum treaba pute rău, mirosul a fost simţit şi de jurnaliştii de la Academia Caţavencu, care, sub titlul Justitia romaneasca de desene animate: Un procuror prost gaseste un judecator competent, iar unul competent un judecator prost, publică în ediţia de săptămana aceasta un interviu cu noi. Şi alţii ca noi. Care nu vor sau nu au curajul să-şi asume public identitatea. Dar care spun: Suntem o mică grupă de partizani care vă hărţuieşte conştiinţa pentru a o trezi. Atragem în ambuscade instituţiile statului pentru a elimina incompetenţa şi lipsa de integritate. Puterea e în mainile lor. Cuvantul în mainile noastre.
"Am apucat si ziua nefericita in care sa facem interviurile cu blog-urile. Si asta fiindca doar din spatele blog-urilor sufla reforma in Justitie. Guerrilla virtuala impotriva Justitiei lui Stoica, Stanoiu, Diaconescu, Macovei, Chiuariu, Predoiu e formata din judeinromanica.blogspot.com, procurorpanait.wordpress.com, grefierinromanica.blogspot.com, penifest.blogspot.com, avocatinromania.blogspot.com, ultrajuridic.wordpress.com." (Eugen Istodor - Academia Caţavencu)
***

Aşadar, Gherilistii au fost intervievati de Istodor. Cititi Academia Catavencu ce apare miercuri, 7 mai 2008, sau varianta online.

Mai jos aveţi şi varianta integrală a interviului cu echipa blogului Penifest:

I: Cine sunteti?
R: Hehe. In mod cert avem o problema de identitate. Intr-o lume schizoida, incercam sa ne adaptam. Dar dupa cat de urat pute treaba, cred ca suntem morcovul din dosul domnului Iosif (n.r. directorul general ANP), martorii indeciziei domnului Predoiu si oglinda propriei noastre lasitati. Avem personalitati multiple; ne pliem pe realitatile din sistem. Ah, mai suntem sotii, sotiile, nepotii, matusile, unchii celor din sistem. Noi, nepoteii, reprezentam cam jumatate din cei 12 mii de angajati ai sistemului. Asta pe acte. Nu ne mai numaram si prietenii.

I: De ce e nevoie de blog la penitenciare? Ce ne doare la penitenciare?
R: Ne doare fundul. L-am pus la bataie de atat de multe ori, fara sa cracnim, ba cateodata chiar am dat si altora jos pantalonii cu zel de tortionar ca sa putem noi parveni. Pana acum am fost, in raport cu colegii, cand activi, cand pasivi, in functie de favorurile venite de sus. In raport cu cei din conducere, insa, intotdeauna ne-am gonflat la cerere. Ba chiar am mimat placerea. Ca atare, dupa cum am zis la prima intrebare, ne-am gandit sa echilibram situatia. Si am facut blog-ul asta.

I: Ce reprezinta fotoliul de sef al penitenciarelor pentru orice guvernare?
R: Cel mai adesea spaga pentru prietenul ministrului justitiei. In special daca esti magistrat. 6000 de coco pe luna. 8000, daca e vreo sarbatoare, ca vine si prima de porc. Chiar si de Pasti, tot prima de porc as numi-o. Pana la urma, fotoliul asta e testul competentei si onestitatii unui guvern. Miza politica in activitatea penitenciarelor este inexistenta. De aceea devine un test de integritate si profesionalism pentru orice ministru al justitiei si guvern, in ansamblul lui. Daca numesti un director general competent si onest, atunci e limpede ca doresti o reforma reala si institutii performante. Daca numesti un bou, atunci devine evident ca este o forma de recompensa pentru slugile partidului. Conducerea actuala intra in ultima categorie. Si asta spune ceva despre acest guvern, despre fostul ministru Chiuariu, dar si despre actualul, dacă va mai tolera situatia.


I: Cata reeducare incape in penitenciare?
R: Nu prea incape, ca ar trebui sa incepem cu noi. Da’ suntem prea ocupati sa ne razboim intre noi, X cu Y, subalternul cu seful, paza cu reeducarea, conducerea ANP cu fostele echipe si toti cu detinutii. 75% din ei sunt recidivisti sau cu antecedente penale. Probabil restul de 25% care nu se intoarce in penitenciare fie moare dupa liberare, fie nu mai este prins la furat. Completam ca prostii mii de hartii, facem raportari false si, an de an, la bilant, mai urcam graficele putin cu mandrie proletara. Imi amintesc ca cei de la ANP, de la reeducare, ajunsesera in situatia ilara sa raporteze un numar de detinuti participanti la programele de reeducare mai mare decat numarul efectiv de persoane incarcerate. Probabil stateau la usa si numarau intrarile si iesirile detinutului.

I: De ce le este frica angajatilor din penitenciare? De ce nu regandesc sistemul?
R: De ce? Asta o intrebare speculativa. Nu putem raspunde noi pentru altii. Explicatia sta in etimologia cuvantului speculativ. In fata oglinzii ne vedem doar pe noi. E adevarat, blog-ul nostru este destul de militantist, iar multe dintre mesajele noastre incearca sa trezeasca demnitatea in fiecare din noi. Dar nu suntem mantuitori. Asa ca fiecare trebuie sa se uite in oglinda, sa-si chestioneze propria constiinta si sa gaseasca raspunsul. Daca vreti sa va enumar cauze concrete, atunci va reamintesc ca, in cateva luni, domnul magistrat Iosif a masacrat aproape o cincime din personalul ANP: santajati sa-si dea demisia, fortati sa se pensioneze, detasati la sute de kilometri departare de casa. Nimeni nu le-a luat apararea. Iar hiene gata sa muste din hoituri se gasesc intotdeauna. Nu exista reguli pentru promovare, detasare sau premiere. Totul se face din pix, printr-o semnatura abuziva si discretionara. Dar sefii n-au dus deciziile lor aberante pana la capat cu propriile maini. Insa ne e mai comod asa. Pana ne vine si nou randul. Iar atunci stam in bodega si injuram sistemul si universul, uitand cine e cu adevarat responsabil: noi insine.
De ce nu regandesc sistemul? Ne-am obisnuit sa gandeasca altii pentru noi. Iar cei din conducere nu gandesc. Asa ca ne invartim intr-un cerc vicios al lasitatii, dezinteresului si prostiei.

I: Cum se da spaga unui sef de penitenciar?
R: Prin numirea fara concurs in functia de director de penitenciar. Dupa aceea totul devine un aranjament. Sunt prost, incompetent, corupt, deci nu pot sa supravietuiesc in aceasta functie decat prin abuz, coruptie si lasitate. Ca atare, sistemul raspunde la stimuli si capata imagine mea de sef. Comportamentele discretionare si ticaloase se imprumuta foarte usor. Iar apoi nu mai e nevoie sa te siluiască nimeni din afara pentru a aparea noi pui ai incompetentei si abuzului. Sistemul e androgin şi se reproduce singur. Nu cred insa ca reciproca e valabila. Stiti zicala cu butoiul de vin si picatura de otet. Invers nu merge.

I: Cum functioneaza in prezent SIPA?
R: Şi-a schimbat denumirea.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Dacă v-am cunoşte, v-am strânge în braţe cu putere şi cu bucuria că mai gândesc şi alţii ca noi.(Cine se aseamănâ, se adună).
Felicitări, şi la mai multe articole.
Noi toţi vă vom ajuta cu informaţiile necesare.

Mihai Politeanu spunea...

Multumim. Inseamna mult pentru noi.

Anonim spunea...

Da, se poate si mai bine!!!!

O fi cu noi Academia Catavencu, dar efectul????

Toti cei pe care ii cunosc s-au mirat... NUMAI ATAT PUTETI???

SUNTETI SLABI...NU AVETI COLOANA VERTICALA ... VA ASCUNDETI DUPA PSEUDONIME ... ALTII FAC BANI... AU AFACERI... AU RELATII ... VOI CE FACETI... SUNTETI ZERO ABSOLUT..

sincer ... MA DOARE SA FIU ASTEL INJOSIT DE PRIETENI. POT SI VREAU MAI MULT. OARE VOI PUTETI MAI MULT??? SAU VA E TEAMA DE REPRESALII??


Inca ma gandesc , si spun asta fiindca sunt optimist, pamfletul, oda, ideea ... oare sunt de ajuns sa schimbe ceva???

Eu zic ca NU ! Suntem colegi si as vrea sa fiu mandru de asta. Am citit azi acel interviu si am fost primul care a comentat , dar care e efectul ???? Sper sa nu fie zero absolut, ca pana acum, fiindca sper sa ne gasim, sa ne facem o strategie, un plan dupa care sa actionam . Pentru ca a vorbi nu inseamna nimic FARA ACTIUNE! Aveti sprijin si de la FSANP si partial d e la SNLANP, dar mai sunt sindicate in sistem care ar pune umarul. Cautati-le si voi fi alaturi de aceasta miscafre , care spre sa nu ramana la faza de PAMFLET. Nu este si nu va fi ... NICIODATA... suficient pamfletul .


Mai ganditi-va fratilor si treceti la actiune... NU NUMAI VORBE ... ca de astea suntem satui!

Atentie, sistemul judiciar este monitorizat si de cei puternici, si de cei corupti si de ce deci din sistem si de cei din afara ! SI NOI CE LE OFERIM TUTUROR???? Oare suntem toti lasi... asa cum reiese din interviul acordat Academiei Catavencu??? Ma indoiesc. Reveniti-va. Indreptati-va coloana si trageti aer in piept... NU AVETI CE PIERDE... DECAT O SLUJBA LA STAT... BINE PLATITA...INCA... DAR COCOSATI IN FATA SEFILOR INCOMPETENTI... A CORUPTILOR... A TUPEISTILOR CARE MISUNA PESTE TOT SI A OPORTUNISTILOR ... cei ce va sapa ... zi de zi ... din umbra cavernelor penitenciarelor in care zaceti fara sa spuneti nimic .

Nu aveti carisma???? Dar ce ? Sunteti politicieni sa va trebuiasca? Spuneti ce credeti si SIMTITI ROMANESTE... nu puteti pati nimic... au grija prietenii de dvs. Ca de dusmani va paziti singuri!


Halal colegi am .. daca nu putem sa ne afirmam, sa ne ridicam cu fruntea sus si sa ne sustinem nu numai punctul de vedere , ci si pe cei ce ne sunt aproape... sa ne fie macar mila ca altii isi bat joc de ei.

Aveti sau nu constiinta... sau ati lipsit de la ora de filosofie... ori de la psihologie... pentru cei mai tineri?????

Retine-ti increderea se castiga greu si se pierde imediat... parafrazand un idol de demnitate romaneasca, de monumentala constiinta... IORGA.. NICOLAE IORGA.

Nu suntem pasarea Phoenix... dar putem renaste din cenusa unui sistem .... care nu a fost si nu va fi niciodata iubit.

Huginn spunea...

Interesant comentariu opus. Eu nu as fi atat de pesimist. Puterea cuvantului e imensa. De aici începe totul.

Sunt de acord că e neplăcut să auzi lucruri urâte dar trebuie. Asta este etapa la care ne aflăm.

Anonim spunea...

Sunt om si pot gresi. Poate ca nu sunt atat de pesimist pe cat sunt altii ...HUGINN

Ma gandesc insa la ce efect au discutiile noastre cat timp altii isi fac in continuare de cap.

Spre exemplu: Undeva in dulcea Moldova , nu se stie cine poreneste o mica lupta cu sistemul... lanseaza pe office@dgp.ro si mail-urile celor 4 din frunte, inclisiv DEA , un memoramdum sau cum vreti sa-i spuneti... ca un sef de serviciu ... la dispozitia DEA din ANP da o DZU prin care cere tututor palmasilor sa aduca ecipamentul de acasa - adica , asa cum zicea mail-ul , vreo doua sifoniere... de acasa. Ca directorul sa faca inventarierea faptica si seful structurii Ec-Adtive cea scriptica.

Totul se pare ca ar fi plecat de la o adresa DEA prin care arata ca sindicatele pentru ca nu au primit la timp echipamantul au actionat ANP-ul si unitatile in judecata, ca apoi , in 2007 si 2008 stocul ar fi ajuns la BAGR insa atat unitatile cat si fpss-ii refuza sa mai ridice echipamentul si vor banii !!! Indignare totala pe cei de la BAGR * care nu si-au facut treba cf HGR care dadea un termen limita pentru prima echipare 31 decembrie 2007 , indignare totala pe seful DEA , ca la presiuni in 2007 a facut ce a facut si echipamentul a fost( asa prost cum este , din materiale de doi lei, ca de salopete pentru santieristi, nu de uniforma de oras pentru agentim sau ofiteri!!!! Ca si cei de la CFR au haine mai bune ca noi) si s-a vazut cu el pe raft in magaziile BAGR si n imeni nu-l mai vrea DE PROST CE E , BINEINTELES!!!!

Ba mai pune si pe unii, mai slabi de inger sa faca cerere , sa nu le mai dea echivalentul , ci baniii ,, desi in septembrie au facut cererea pentru 2008 pentru echipamant( care nu aveau) sau bani ( cei care aveau echiparea completa si respectau acel OMJ din iulie 2007 )!


Deci colegi penitenciaristi, ori vreti sa facem ceva ori nu . Steangem randurile sau nu ????


In halul in care mergem nu se mai poate , dar daca stam in umbra sau asteptam noaptea ca sa aruncam piatra NU SE MAI POATE !!!!

Anonim spunea...

Simt cum ma cuprinde deznadejedea cand vad ce se intampla, cate frustrari de aduna, cata neputinta simt zilnic lucratorii din anp si din penitenciare, fara a avea alt mijloc de alinare decat, eventual, in cel mai bun caz, constientizarea faptului ca nu sunt singurii care sufera...ca deja creste numarul celor care vor... altceva. Si de aici confirmarea normalitatii propriilor trairi si dorinte, care incep sa nu ti se mai para o problema personala,ci o consecinta a dipozitiilor cel putin ilogice si ineficiente pe care trebuie sa la suportam strangand din dinti, chiar daca este evident ca nu ajuta cu nimic munca funcationarilor de penitenciare, din contra.. ramane totusi speranta, ca poate lucrurile se vor schimba o data lucrurile ajunse intr-un punct cu adevarat insuportabil, mai ales ca, de obicei, "unde sunt multi puterea creste".....