Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

duminică, 26 aprilie 2009

Manhattan

Fie în sens peiorativ, fie apreciativ, numele cartierului new-yorkez se foloseşte uneori şi pentru a desemna „centrul”, „inima”, „capul”, „spuma”, „elita”, „conducerea” unei organizaţii, a unui sistem, a unui ansamblu complex de oameni sau instituţii. Presupune prestigiu şi autoritate, deontică şi epistemică, deopotrivă.

Pentru noi, lucrătorii sistemului penitenciar, „Manhattan”-ul nostru e Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cu sediul în Bucureşti, str. M. Ghiculeasa nr. 47. De acolo pleacă toate. Într-acolo privim cu toţii. Acolo se centralizează toate mail-urile, telefoanele şi adresele noastre, formale şi informale. În Arial 12, scanate sau nu, dinspre şi înspre Manhattan vin şi pleacă mii de adrese zilnice. Teoretic, comunicăm perfect. Chiar încerc să mă transpun în rolul celor care citesc sau ascultă toate "capodoperele" noastre venite din teritoriu. Cred că e o sarcină enorm de dificilă să diseminezi acele informaţii cantitativ şi mai ales calitativ. Uneori e valabilă şi reciproca, mai ales când trebuie să raportezi ieri ceva la ce lucrezi astăzi.
Oare câtă omogenitate există în „opiniile şi sugestiile dumneavoastră cu privire la această problemă”? Omogenitatea nu trebuie să însemne uniformizare, ci învăţarea aceleiaşi limbi. Nu trebuie să spunem acelaşi lucru despre ceva, dar e obligatoriu să ştim cu toţii despre ce vorbim. Faptul că trimitem cu toţii adresele într-un anumit format e ceva benefic. E un simbol organizaţional, face parte din „pedigree” – ul nostru, e ceva ce ţine de ABC-ul imaginii unei instituţii, dar... nu e suficient. Conţinutul a ceea ce transmitem ar trebui să fie rezultanta unor analize bine fundamentate de către specialişti în toate domeniile de acţiune ale sistemului penitenciar. O analiză de conţinut pe documentele cu care lucrăm ar fi, poate, ceva util.

Pornind de aici, mi-au atras atenţia două din intenţiile enunţate în noua strategie a ANP, care desigur, sub o altă formă au fost prezente şi în strategia 2007 – 2010. Şi acolo se intenţiona înfiinţarea unui compartiment de studii şi realizarea unui ghid de comunicare, internă şi externă. Resuscitarea acelor idei ar fi o oarecare consolare în raport cu cei ce-au condamnat-o-atunci la moarte. Aşadar:

Obiectiv strategic II
Educaţia şi asistenţa psihosocială adaptate nevoilor persoanelor custodiate şi în raport cu cerinţele societăţii
1. Consolidarea cadrului organizatorico-funcţional al Direcţiei Reintegrare socială din punct de vedere al efectuării de analize, sinteze, studii, interpretări, etc. prin înfiinţare unei subdiviziuni organizatorice specifice în cadrul Direcţiei

Obiectiv strategic IV
Transparenţă şi imagine reală a sistemului penitenciar la nivelul societăţii
2. Dezvoltarea structurilor de relaţii publice şi comunicare din cadrul sistemului administraţiei penitenciare
2.3. Elaborarea, completarea şi diseminarea manualului de comunicare (proceduri de comunicare internă şi cu exteriorul)

Termenele enunţate de punere în aplicare ale acestor instrumente organizaţionale sunt preconizate pentru toamna acestui an. Ar fi frumos.

Mai este timp să învăţăm din greşeli. Am recitit un articol scris acum un an de destrămata famiglie Muşat şi m-am gândit dacă şi în ce măsură mai este actual. Mi-am adus aminte şi de „aşa-zisele studii”, atât de dragi famigliei. Ambele abordări au reprezentat, probabil, bibliografie pentru actuala strategie. Ceea ce nu e rău.

Credem în oameni. Mai ales dacă îl vor ajuta pe Nicu să facă armata.

9 comentarii:

Anonim spunea...

La Barcea Mare e mare agitatie cu noile locuri scoase la concurs pentru agenti.
Stiti care e pretul? Va spun eu peste 1800 de euro ca un tinar cunoscut a oferit acea suma si i s-a spus ca e putin ,sa mai adune intre 2500 si 3000 .....Jenant domnilor la salariile de peste suta de milioane ar trebiu sa va fie rusine....

Anonim spunea...

Reactia civica in penitenciarele patriei este din ce in ce mai anemica. Zic reactia civica nu atacul gratuit si agresiv la persoana. Se intampla exact ceea ce sperau mai- marii nostri sa se intample . Oamenii obosesc sa mai ia atitidine, se plictisesc sa mai auda incontinuu mizeriile petrecute in puscariile noastre si se resemneaza. Daca nu cumva se apuca sa -si ia talpasita din mocirla in care ne zbatem cu totii. Traim intr-o Romanie promiscua si sistemul penitenciar nu are cum sa fie altfel. Cat despre domnul Bala, sa fim seriosi: la pomul laudat sa nu te duci cu sacul. Educatia primita la Baneasa isi spune cuvantul cu prisosinta.Pacat.

Anonim spunea...

Numai 3000?la Bacau fara 5000 nu iti primeste nici dosarul,pentru paza,caci pentru conducator auto se vorbeste de 8-9000E.Cit o mai trbuind pentru vila de la Ardeoani?sau poate pleca si in alta directie?N-au nici o frica,parca incadreaza pentru propriul SRL.

Vlad Tepes spunea...

Bine v-am regasit! As vrea sa va spun cateva cuvinte despre un subiect foarte important dar prea putin dezbatut:" Programul pilot partea a II-a". De ce spun asta??? pt ca prea putin se stie prin tara ca la Ploiesti si Margineni se face tot un program pilot doar ca pe vechile ture... timp de 3 luni! Si asta pt un tip si fudul din ANP vrea sa ne bage pe gat revolutionarul 8-7-9, care s-a dovedit a fi un mare esec: stie oare fudulul erudit ca de multe ori atipeam in a doua tura de noapte??? Sau ca nu ma puteam odihni acasa pt ca nu ma lua somnul??? Ori ca la sfarsit de saptamana nu imi mai puteam duce copilul nicaieri deoarece eu lucram la cooperativa??? EI?! Ei bine stia...dar nu era interesat... Daca inainte nu ceream banii pt transport acum lucrurile s-au schimbat...deci per total institutia pierde bani... daca anul trecut imi dadeau 2 mil pe ore suplimentare acum vor fi nevoiti sa-mi de 4 mil pe transport... Tot o minte luminata vazand ca la Margineni costurile de transport s-au dublata zis-a ca e mai usor sa scoata masinile de naveta... fortand astfel oamenii sa ceara decontarea transportului, ce duce la costuri mult mai mari... Pacat ca oamenii care sunt la putere sunt niste femei care nu isi pot asuma aceste esecuri de management...Dar despre putere saptamana vitoare!

Anonim spunea...

Tipul fudul pe nume Ungureanu nici nu stie sa vorbeasca cu oamenii :de ce ba nu va convine programul de 8 ore ? programul de 8 ore ii convine lui nevastasa de la organizarea muncii pentru ca de vineri de la 14 si pina luni este libera iar noi de vineri si pina luni mai facem vreo trei ture de serviciu .Va salut.

Anonim spunea...

Apropo de organizarea muncii!!! Oare ce or fi facind cele 3 "craite" si acea "floare de colt" de la Margineni,cit e ziua de lunga,pentru ca puncte de lucru nu mai sint , ce anume munci normeaza ele ,ce anume munci organizeaza . nu le vede nimeni laborioasa lor "naduseala"acumulata peste zi .

Anonim spunea...

Comunicare??? La ANP??? Mi-ar placea sa-l vad pe Tarabostes sau pe Famiglia purtator de cuvant. Sa vedem cum s-ar descurca si la practica, nu doar la teorie... Hai, fratilor sa mai si construim ceva...

Anonim spunea...

Cu asocierea dintre Famiglie si comunicare ai nimerit-o destul de bine.

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Ca si in penitenciare ,cred ca se intampla ,si in Manhattan!
Si la centru sunt profesionisti!
Dar,daca nu-i lași să-și facă treaba,"Strategiile" sunt semnate de anonimi!
Ar trebui sa poarte raspunderea pentru ceea ce semnează!
Dar,daca la un nivel inalt, nu se intamplă,de ce mai jos,in jailul românesc?
Poate și in MANHATTAN,jocul ,șoarecele și pisica, se practică!
De ce nu?
De ce altfel?