Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

sâmbătă, 28 februarie 2009

Serviciul şi “serviciile”. Despre corupţie şi informaţii.

Espionage_9 Information is not knowledge. Albert Einstein

Ministrul justiţiei promovează tot mai insistent ideea reînfiinţării unui serviciu de informaţii sub controlul Ministerului Justiţiei (şi Libertăţilor Cetăţeneşti). Mai întâi a înfiinţat o comisie specială, câteva zile mai târziu s-a arătat îngrijorat de actualul serviciu de informaţii – care nu e serviciu de informaţii. Recent, într-un interviu amplu acordat HotNews, a enunţat fără ocolişuri prioritatea înfiinţării unei astfel de structuri.

Motivul principal e acela că ministrul are nevoie de informaţii. Cel puţin asta a dat de înţeles Cătălin Predoiu, atunci când a făcut referire la mult prea mediatizatul caz Gorbunov. “Nu s-a luat încă o decizie daca atribuțiile serviciului sa se limiteze la culegerea informațiilor din penitenciare sau sa se extindă la magistrați, funcționarii si demnitarii din ministerul justiției”, afirma ministrul.

Ministrul uită, se pare, că actuala Direcţie pentru Prevenirea Criminalităţii în Mediul Penitenciar (DPCMP) ar fi trebuit să-i furnizeze acele informaţii. Nu a făcut-o şi nu e foarte relevant faptul că buba s-a spart la Craiova. Ar fi putut la fel de bine să se întâmple oriunde în ţară, iar birourile locale să fie la fel de în necunoştinţă de cauză. Poate că o justificare ar fi capacitatea operativă scăzută a DPCMP.  Dar, asta e altceva.

Nu mi se pare că vechile structuri, servicii secrete cu acte în regulă, au fost mai eficiente. Au fost mai influente, au produs mai multe informaţii, dar în nici un caz nu au fost mai eficiente. S-au ocupat şi de penitenciare şi de justiţie, mai precis de integritatea şi rezistenţa la corupţie a acestora, dar rezultatele au fost foarte slabe.

Utilitatea discutabilă a unui serviciu de informaţii la Ministerul Justiţiei a fost deja demonstrată. Ideea în sine are totuşi adepţi. Practica Ministerului de Interne este folosită ca argument şi, deseori, America cu cele câteva zeci de servicii speciale. Nu ţări din Uniunea Europeană, pentru că o astfel de practică nu este foarte agreată. Situaţiile sunt diferite, iar termenii de comparaţie sunt în sine contestabili.

Întrebarea este, şi trebuie un răspuns înainte de a se lua o decizie, dacă ar fi reînfiinţat un serviciu de informaţii, ce ar face diferit decât a făcut până acum? SRI are deja un departament care se ocupă de justiţie. Bănuiesc că domnul Predoiu ştie asta, în calitate de ministru având acces la informaţii de acest gen. Ce-ar putea face noul SIPA mai bine? Mai bine decât în ultimii 15 ani şi mai bine decât serviciul naţional de informaţii. Greu de spus.

Sunt voci care pun pasiunea ministrului în reactivarea SIPA pe seama unor calcule politice, un fel de cursă a înarmărilor între diversele tabere, controlul unui serviciu secret fiind un obiectiv prea puţin disimulat în ecuaţia puterii. Poate fi o explicaţie. Probabil că ministrul a fost jenat de cazul Gorbunov, dar conexiunea imediată cu ideea serviciului de informaţii nu e deloc firească.

ANP trebuie să ştie ce i se întâmplă în curte oricum. Ministrul trebuia să primească oricum informaţii cu privire la neregulile din sistemul penitenciar. Nu s-a întâmplat nu pentru că nu exista informaţia, s-a întâmplat pentru că informaţia nu a ajuns pe nici un canal la nivelul MJLC. Iar, despre faptul că informarea către Poliţie nu s-a făcut la timp se ştia din octombrie, de la apelul general. Nici comanda unităţii n-a transmis informaţia, dar nici alte structuri abilitate.

Ministrul confundă intenţionat lipsa de control cu  lipsa de informaţii. Primeşte rapoarte lunare de la DPCMP, analize trimestriale, şi informaţii urgente atunci când e cazul. Asta nu-l ajută deloc. Informaţiile nu sunt de calitate, e posibil. Dar, atunci problema e alta, iar soluţia nu este în nici un caz reînfiinţarea serviciului de informaţii ci îmbunătăţirea celui de prevenire a criminalităţii existent. Ar putea fi o variantă de lucru pentru comisia specială a cărei existenţă a fost dezvăluită de ministru.

Informaţiile, cele care sunt, aşa cum sunt, nu par a folosi la ceva. Aici este, după câte se observă, problema. Politic, se poate justifica orice. Asta e deja evident. Se restrâng drepturi salariale şi libertăţi cetăţeneşti sub te miri ce pretexte, reînfiinţarea unui serviciu secret nu va fi pre dificil de explicat. Întrebarea ela ce foloseşte, care e utilitatea? Şi, nu de explicaţii de principiu e nevoie. Rezultatele concrete şi de impact ar face orice explicaţie inutilă.

***

Referinţe:

- google.com – SIPA

- hotnews.ro - Inca un serviciu secret. Cui foloseste

- patrasconiu.blog.cotidianul.ro - Serviciu secret pentru Ministerul Justitiei?

- penifest.blogspot.com – SIPA

- hotnews.ro - Catalin Predoiu: Ministerul Justitiei cauta solutii pentru infiintarea unui serviciu secret

- ziua.ro - Predoiu, nemultumit de activitatea serviciului secret pe care il pastoreste

28 comentarii:

Anonim spunea...

Domnilor acest serviciu isi dovedeste eficienta in sistemul penitenciar? Imi aduc aminte ca atunci cand teroristii au facut dezastru in America, CIA s-a facut de rusine... Sa vina domnul ministru Predoiu si sa demonstreze eficienta acestui birou, il rog cu elemente concrete, fiindca pana la urma e vorba de banul public...
TARABOSTES

Anonim spunea...

Iti pot raspunde eu draga omule:NU...Pentru ca dupa cum se stie, cu mici exceptii, in actualul serviciu au fost angajati oameni fara experienta in domeniu!Persoane care promoveaza stiri si birfe sub antetul unor informatii! Nu mai exista profesionisti adevarati, nu au de unde invata "meserie"! Este evident faptul ca va fi mereu umbra palida a vechii structuri DGPA...ma intreb daca cei din ANP nu ar trebui sa se gindeasca la unii dintre vechii angajati (exilati in toate colturile din tara) care nu si-au depasit atributiile in trecut. Oameni care, de ce sa nu recunoastem, nu suntem ipocriti, au avut calitati. Dovada ca acum fac treaba foarte buna in sistemul penitenciar. Nu exista padure fara uscaturi, dar sa condamni la modul general oameni pe care nu i-ai cunoscut, nu le-ai cunoscut activitatea profesionala, mi se pare un lucru imoral.

Anonim spunea...

tu i-ai cunoscut? esti unul dintre ei? spune atunci ce reusite au avut.

Anonim spunea...

In serviciile secrete reusitele vor fi mereu tinute departe de public pentru a nu se deconspira sursele care au dus la atigerea scopurilor propuse ! Nu cred ca ne putem permite sa nu stim nimic despre infractori care din spatele gratiilor isi conduc mai departe activitatea infractionala din cauza legii de executare care e mult prea permisiva cu oameni care si-au facut din infractionalitate un mod de viata ! Eu, ca lucrator din sistemul penitenciar, nu m-ar deranja existenta unui serviciu de informatii deoarece nu am nimic de ascuns ! Oricum, modul in care a fost desfiintat SIPA nu a fost benefic pentru viitoare tentative de reinfiintare a unor structuri similare, si ar trebui sa invatam din greseli.

Anonim spunea...

Comentatorii de la orele 09:42 si 10:04,daca nu sunt unul si acelasi,au dreptate,de un serviciu secret sau de prevenire a criminalitatii in mediul penitenciar ESTE nevoie,eu salariatul corect si loial care imi cunosc atributiile si imi exercit serviciul corect nu am de ce sa ma tem,sunt de acord si cu afirmatia autorului articolului eficientizarea serviciului existent ar fi solutia nu creearea unui serviciu nou.Nu cred ca este bine sa negam orice realizare a celor de la DPCMP, nu demult cazul de la Iasi,sunt sigur ca in lipsa unor informatii nu il controla nimeni in tocul de la pantofi,ar putea fi citate si alte cazuri dar intradevar suucesele acestor servicii nu se popularizeza si nici nu trebuie popularizate.

Anonim spunea...

Pentru anonimul de la 09:42


Aveti dreptate dar ocoliti profesionist raspunsul,majoritatea celor care au mai ramas inca ,,ascunsi,, prin sistem si care au folosit dupa cum au vrut (sefii unitatilor unde functionau aceste fosile cu care au fost in multe cazuri pe mana)informatiile detinute sau provenite din cadrul vechilor structuri (securisto-comuniste)ale MJ respectiv SIPA,DGPA etc au ajuns pe functii importante in ANP, respectiv directori generali adjuncti,directori imputerniciti in diferite directii ale ANP etc,statul de drept are organe abilitate care trebuie sa se ocupe profesionist de tot ceea ce inseamna informatii si ca atare inca o SIPA cred ca dauneaza imaginii si asa mototolite a MJ, nu condamna nimeni oameni pe care nu-i cunoaste, in general spunem lucruri care sau intamplat in timp ce MJ era aparat de acesti faimosi SIPA-ni si care in loc sa se ocupe de atributiile pe care le aveau la acel timp se ocupau cu tot felul de potlogarii ordinare care nu pot fi catalogate de numeni care se vrea rational ca actiuni profesioniste ale unui serviciu secret aflat in slujba cetateanului

Rusine pentru conducerea acestui minister ca indrazneste sa mai faca referire la aceasta organizatie trecuta foarte profitabila pentru unii, domnule Predoiu cred ca ar trebui sa te puna pe ganduri faptul ca foarte multi magistrati sau inscris pe lista de pensionare,foarte multi angajati din ANP sau hotarat si fac si ei acelasi lucru de ce? lipsa unui buget cat de cat echilibrat,lipsa legilor de functionare,lipsa unei legislatii adecvate cu cea europeana in domeniul juridic, modificarea continua a legilor sunt cauze care ar trebui rezolvate rapid,schimba codurile nu doar titlu si coperta si doar atunci putem vorbi de ceea ce a fost

Scuza-ti greselile

Anonim spunea...

NELUTU, deja depasesti orice limita a bunului simt. Ai un limbaj de mahala si nu poti de dovada de obiectivitate. Nici macar nu stii despre ce este vorba. Structuri ,,securisto-comuniste"? Esti depasit de subiect, ura ta fata de oamenii care si-au desfasurat activitatea intr-un sistem de informatii iti creaza complexe de inferioritate.

THEO, iti admir de data asta sinceritatea...ai curaj, te expui la rautatile altora.

,,In nenoricirea suferita de cei mai buni prieteni ai nostri, gasim totdeauna ceva care nu ne displace"...F. de la Rochefoucauld

Anonim spunea...

stie cineva daca in timpul cat a activat DGPA au fost pp-lei care nu s-au prezentat din intreruperi de pedeapsa,invoiri,permisii?eu nu am prins DGPA sunt mai nou in sistem.este vreo diferenta intre prevenire si fostul servici?cat despre prevenire eu nu cred ca au vreun rost sau tehnica lor e foarte proasta.dupa apelul de dimineata dispar de pe sectii si mai apar intr-o alta zi...?in rest ii vezi fluturand niste hartii,tot la fel de rar!cu ce se ocupa?daca nici sa-si promoveze serviciul nu sunt in stare cred ca ar trebui desfiintat!si daca tot este nevoie de un servici de spionaj pai atunci sa fie infintat unul de elita,nu toti papagalii pot face un astfel de servici.PUNCT SI DE LA CAPAT!

Anonim spunea...

Pentru anonimul de la ora 15:14

Nu port ura si nici nu imi voi permite s-a analizez activitatea unor oamenii care si-au desfasurat sau isi desfasoara activitatea in sistemele de informatii adevarate ale tarii si sunt super-profesionisti,scoliti ani de zile in diferite locatii din tara, in schimb nu ma pot impaca deloc cu gandul ca am fost urmarit prin diferite metode ne-ortodoxe ani buni de zile de o duzina de ex-specialisti care in majoritatea cazurilor sunt la origini tractoristi,cu studii liceale neterminate, ingineri de irigatii,zootehnisti,asistenti medicali etc,acestia formau celebra SIPA,acestia foloseau in foarte multe cazuri pe care le aveau de rezolvat ,,experienta,, acumulata in cascheta unor capete de securisti refugiati in sistemul penitenciar romanesc dupa lovitura de stat din decembrie 1989, acesti specialisti de paie au mers atat de departe incat si-au permis sa faca adnotari,sa examineze bilanturi contabile,sa se uite prin facturi de multe ori ca si curca in craci,diverse verificari deocheate efectuate si prin dosarele personale ale lucratorilor din diferitele compartimente ale MJ,de asta am indraznit sa-i cataloghez ca si structura securisto-comunista(DACA DORESTI PUTEM DISCUTA CU PROBE SI NUME,PUTEM DISCUTA DESPRE ACTIUNILE SI ACTIVITATILE SPECIFICE DESTINATE ACESTEI STRUCTURI),cat priveste limbajul folosit in vremuri de criza are priza la public limbajul mai agresiv dar care trebuie sa exprime o stare adevarata de lucruri, este opinia ta si o respect ca atare dar in legatura cu bunul simt mai documenteaza-te si poate mai discutam despre SIPA.

Scuze pentru scris si pentru limbajul folosit!

Anonim spunea...

are dreptate Nelutu!!! Din pacate are dreptate, multe persoane "specialiste" de la SIPA aveau specializarile enumerate de el si erau scolite "la fata locului", folosindu-se de functiile si pozitiile pe care le ocupau pentru a face rau unor oaneni, numai pentru faptul ca le displaceau...din motive stiute numai de ai. Poate ca dl. ministru se lasa influentat de vreun nostalgic al SIPA, care acum lucreaza in ANP si doreste o structura separata, cum era SIPA, care sa nu se supuna ANP. Sa poata sa taie si sa spanzure dupa bunul plac persoane nevinovate, ca sa poata introduce in sistem, nepoti,nasi, mosi...stramosi...Dumnezeu mai stie ce!? De ce nu poate furniza prevenirea criminalitatii informatiile de care este nevoie? daca nu le poate furniza, de ce nu se desfiinteaza? Nefurnizand informatii o structura existenta, logic - este ineficienta, deci inutila. De ce nu se desfiinteaza? Pe cine ajuta?

Anonim spunea...

Este evident faptul ca, citind comentariile voastre, dragi colegi, la sfarsit de saptamana, doar pe SIPA, DPCMP, dracu , lacu sau tata-su, trebuia sa ne varsam naduful. Ce fac astia sau ce nu fac e treaba lor insa cred ca apar comentarii nu tocmai corecte ca si eu lucrez de mult in sistem da urmarit n-am fost, nu sunt si n-am de ce sa fiu iar daca unu ar face-o s-ar face de ras sau il iau cu mine in foisor sa descopere acolo afaceri necurate. Stau insa si ma intreb nu cumva cei care tot striga LUPUL, LUPUL sunt acei Ionica din poveste care nu se ocupa doar de treburi curate? Nu cumva Ionica de la financiar care n-a prea vazut sectia sau escorta sau foisorul poate demonstra cu probe ce curatenie e pe la financiar sau de ce nu in toata Logistica? Pentru ca de cand lucrez nu am auzit pazistii sa se planga de SIPA sau de DPC ca sunt urmariti ca ii bantuie sau alte prostii, insa permanent aia de stau la caldura au sarit ca arsi daca ii controleaza cineva. Ajunsesem de nu mai stiam de unde vin atatia bani restanti cu ocazia unui control chemat de astia sau cel putin asa vorbea lumea. Cred ca doar cine are musca pe caciula tipa si sa ma scuzati daca nu sunt de aceeasi parere cu voi.

Anonim spunea...

Maria sa MINISTRUL inscaunat prin mai 2008, cand a adus aminte de lungul sir de oameni care tin de sitemul judiciar, NICI MACAR NU STIA CA PENITENCIARELE- A.N.P. si unitatile penitenciare , sunt si ele , acolo , pe undeva.

Acum, cu cazul Gorbunov, a constientizat pare-se ca exista.

Ca are nevoie de structuri contrainformative???? Da , s-a molipsit de la fostii ministri... dar a uitat ca MACOVEI a desfiintat SIPA,... ca apoi sa fie infiintata DGPCMP... apropo... acum i se spune DGPCT... T fiind de la terorism... pentru ca tocmai a fost incheiat un protocol cu ANP in acest sens!!!!

Deci...puteti sa va luati cat vreti de aia de la prevenire, ca ministrul tot nu va sti ca are o strcutra care face si ea ce poate... probabil atat poate... SA NU-I FIE CU SUPARARE DLUI FIRINEL!!!!

Anonim spunea...

La nivelul anului 1989, Departamentul Securităţii Statului din cadrul Ministerului de Interne, avea următoarea organizare:

* Direcţia I - Informaţii Interne
* Direcţia a-II-a - Contraspionaj Economic
* Direcţia a-III-a - Contrainformaţii
* Direcţia a-IV-a - Contraspionaj militar
* Direcţia a-V-a - Securitate şi Gardă
* Direcţia a-VI-a - Anchete Penale
2009-ghiciti care directie lipseste si se lupta oarece lume sa refaca puzzle

Anonim spunea...

pt anonim 28.02.2009 22:05:00

pana in 2013, la bilant, vorba articolului de acum cateva zile a lui huginn , se reface tot puzzelul

bacauanul spunea...

alooooooooo,SIPA nu v a informat ca la Bacau a avut loc vineri un super seminar, la care au participat nici mai mult nici mai putin decit trei directori generali de la ANP, plus un director de Directie de acolo,respectiv Bala, Cel mare, Sapiuc si Bejan???Doar Firinel saracul a ramas sa duca greul la Capitala.A fost si presa la bacau, si deputati,si functionari etc etc.Oameni buni, stiu ca o sa va luati de mine, dar sincer, desi nu tin deloc cu magistratii din sistem,Spaiuc cred ca a facut cea mai buna imagine la acest seminar. Se vede ca stie ceva despre reintegrare, nu ca Bejan care se vede ca tot militar a ramas.Despre Bala, da, si el stie sistemul si face imagine buna chiar numai si prin statura lui impunatoare, cit despre Cel mare, el nici macar nu a fost invitat, dar a spus si el cite ceva...Firinel nu a trimis niciun ravas , nici de bine,nici de rau...Dar poate va informeaza, ca e de interes public.

Anonim spunea...

Draga bacauanule, daca nu ai observat inca, magistratii si adevaratii conducatori s-au impacat in ultimul timp, asa, pt binele sistemului

Anonim spunea...

pentru 28.02.2009 22:05:00

* Direcţia I - Informaţii Interne
* Direcţia a-II-a - Contraspionaj Economic
* Direcţia a-III-a - CONTRASPIONAJ
* Direcţia a-IV-a - CONTRAINFORMATII militarE
* Direcţia a-V-a - Securitate şi Gardă
* Direcţia a-VI-a - Anchete Penale
SI INCA VREO CATEVA UNITATI CARE MAI DE CARE MAI SPECIALE DENUMITE CU CIFRE "UM ZERO O SUTA SI CEVA " ; "UM ZERO CINCI SUTE SI CEVA" SI ALTELE.

Si Wikipedia e scrisa de oameni pentru oameni, asa ca nu te da mai intelept decat esti.

Anonim spunea...

ce spuneti voi de viitoarele testari psihologice?viitoare terapii?daca i se pare directorului ceva ciudat(si faptul ca nu vrei sa gandesti ca el)te va trimite la psiholog,nu intereseaza pe nimeni ca aceasta se face si cu acordul celui in cauza.D-le administrator am rugamintea de a ne pune la dispozitie mai multe informatii la ceea ce am postat mai sus.sunt si ceva dispozitii trimise de dl. BALA prin unitati pe aceasta tema.

Anonim spunea...

--- Draga NELUTULE,
Daca stii, te rog sa-mi raspunzi ce au insemnat Ord.MI. nr.1600, 1601,de pina in anul 1989.
---Astept si poate vom afla maimulte.

Anonim spunea...

rog propr. blog.sa-mi rasp. daca pot sa scriu ceva despre desf. SIPA.

Huginn spunea...

Da, puteţi. @anonim 01.03.2009 15:59:00

Anonim spunea...

La Bacau vineri s-au pus bazele viitorei SIPA? DE ce tocmai aici?Stie oare Firinel ca aici are ;structurile; si a stat in culise.P.S...oare or fi aflat si unde era plantonul din camera unde s-a sinucis PPl in noaptea de marti sau poate au aflat de ce nu era supraveghetor planificat .Stie Radu.

Anonim spunea...

Nu era supraveghetor planificat?.........era , dar unul pe doua tronsoane...pentru ca pe nimeni nu intereseaza munca celor " de jos"......da chiar de ce iar interesa, cand toate neamurile , cunostintele , finii , e.t.c.[mai nou li se stabilesc coeficientul pe ochi albastrii]stau bine mersi , pe langa usa " SIFONULUI SEF" , MARGASOIU.

Anonim spunea...

Apropo , poti sa spui d-ule MARGASOIU cum a ajuns " contaranul" sotiei dumitale la evidenta........pecompetente? HAHAHAHAHA.

Anonim spunea...

===Doream sa scriu cva despre desf.SIPA,dar renunt.Discutiile au luat alta directie si nu doresc sa iau parte la asa ceva.

Anonim spunea...

pentru anonimii de la 02.03.2009, orele 12.33 si 16.05

,,gaboreeeeeee,,..... nu mai scrie tata pe blog.

Ai voluptatea agasarii si emiti enormitati dubioase, devenind ridicol de pedant. Scriind pe blog, ratarea si neizbinda ta se transforma oarecum intr-o izbinda camuflata, devii un mecanism stricat care incearca sa sufoce in oprobriu imaginea lui Margasoiu. Folosesti un discurs ,,neortodox,,care nu este ancorat in prezent( Dobos a apus). Spala-ti creierul si devino un martor obiectiv al prezentului (reprezentat de Margasoiu).
Cu totii stim ca, ,,cuvintele ard,, dar tu ti-ai pierdut aproape cu totul constiinta propriului lichelism, dind dovada de o ipocrizie in stare pura. Ai ajuns atit de mult sa-ti crezi propriile minciuni incit ti-ai transformat existenta in fictiune.
Noapte buna ,,gaboreeeee...,, - ,,strigat de inger imbracat in negru care tragi incatusat dupa tine pacatul,,.

Anonim spunea...

De ce te chinui sa-i faci " vant" in dos lui MARGASOIU , sau poate esti chiar MARGASOIU.......afla ca nu sunt MIHAI GABOR , cum, cu subanteles ai spus-o , dar ca MIHAI sunt mai multi decat crezi tu , care nu intra in acceasi " cloaca" in care a intrat " CONDUCATORUL SUPREM"....SA VA FIE RUSINE ! P.S. Uite i-ti mai dau o tema : RALUCA PRIAN cum a ajuns sefa la popota?........aaaaaaaaaa cred ca este sotia lui GEORGEL fostul " catel" de la S.I.P.A. al "CONDUCATORULUI SUPREM" HAHAHAHAHAHA

Anonim spunea...

Mai, eu de ce nu mai sunt in referinte la voi? V-am suparat cu ceva? http://cristidanilet.wordpress.com