Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

duminică, 1 martie 2009

Justiţie pe datorie

Banca Mondiala Am mai scris despre scamatoriile făcute de Ministerul Justiţiei cu bani împrumutaţi de la Banca Mondială prin mai 2007. S-a scris şi în presă, dar degeaba. Ministerul Justiţiei a împrumutat 110 milioane de dolari pentru a dezvolta infrastructura instanţelor de judecată. S-au cheltuit doar 1%, iar banii trebuie returnaţi, nefiind cheltuiţi.

Banca Mondială a atras atenţia MJ(LC) în repetate rânduri referitor la faptul că nu e în stare să cheltuie banii, şi -  mai mult - a cerut refacerea caietelor de sarcini prin care domnul Adrian Tudor Tuleaşcă, comisar şef de penitenciare şi director general economic în Ministerul Justiţiei încerca să dea ceva de lucru fostului dumisale angajator.

Miniştrii justiţiei (Chiuariu, Meleşcanu, Predoiu) s-au făcut că plouă, iar proiectul de modernizare a instanţelor a murit în faşă în pofida finanţării destul de generoase. Pentru comparaţie, bugetul anual al ANP este de aproximativ 175 de milioane de euro, doar vreo 10 fiind alocate investiţiilor.

Informaţia a dezgropat-o Traian Băsescu la şedinţa CSM de acum câteva zile, reproşând justiţiei în general că nu cheltuie banii pe un proiect aflat sub controlul ‘independentului’ Predoiu, de a cărui impotenţă în administrarea justiţiei a uitat să amintească. Din păcate, şi spun asta destul de des când mă refer la ministrul Predoiu, intenţiile nu ţin loc de rezultate. Aveţi în faţă doar un alt exemplu.

Jude in Romanica | 27.02.2009

Pe 27.01.2006 s-a semnat cel mai mare împrumut acordat vreodata de Banca Mondiala pentru reforma justitiei. Acest proiect urma sa se desfasoare în România. Valoarea proiectului era de 110 milioane de euro, la care urma sa se adauge contributia Romaniei, in valoare de 32 de milioane de euro.

Scopul proiectului estea reabilitarea infrastructurii instantelor, informatizarea instantelor cu soluţii de securitate fizica si sisteme de supraveghere, dotare cu sisteme de arhivare, de control al accesului si al transmisiilor de date precum şi cu sisteme de supraveghere audio - video, imbunatatirea managementului dosarelor, procese mai scurte, judecatorii vor intra cu mai putine cauze în sedinta de judecata. Proiectul urma sa se incheie in 2011.

Dupa ca la un an dupa ce proiectul a inceput sa se deruleze, BM a atentionat oficialitatile romane ca totul stagneaza: in august 2007, BM a imputat MJ si CSM ca nu cheltuie banii. Ministrul Chiuariu a plecat rapid, prea putin interesandu-l ce e cu acest proiect. A venit Predoiu, care s-a gandit ca mai are putin si pleaca si el, asa ca proiectul cu BM nu a constituit o prioritate.

Numai ca a ramas tot el ministru, iar Romanica se afla in aceeasi gaoace: pur si simplu nu am fost in stare sa cheltuim banii pentru reformarea justitiei. Asa se explica reprosul adus de Basescu pe 26 febr, la sediul CSM: "Domnilor, aveţi 110 milioane de dolari la dispozitie, ati cheltuit un milion de dolari in doi ani". Cu alte cuvinte, am cheltuit doar 1% in 2 ani din ce ne-a imprumutat BM!.

Ei bine, neprevazutul s-a intamplat: acei bani nu mai pot fi cheltuiti de justitie. BM se gandeste sa anuleze cu totul proiectul. Ministerul Finantelor, speriat ca statul roman platit deja in acesti doi ani dobanda catre BM avand in vedere indisponibilizarea de catre aceasta a banilor, vrea sa realoce banii catre alt sector. Asadar, in cea mai fericita solutie, acesti bani raman in Romania, dar nu la justitie. De notat insa ca banii BM nu sunt un dar, ci un imprumut. Pe care Romanica trebuie sa il restituie... (sursa: link)

PS. Adrian Tuleaşcă, s-a trezit comisar şef de penitenciare în 2007 când a fost angajat de Tudor Chiuariu, în urma unui ‘concurs’. În cadrul MJLC există o Direcţie de Implementare a Programelor Finanţate din Împrumuturi Externe.

10 comentarii:

Anonim spunea...

Mai rau este ca Base i-a atras atentia,noi scriem pe aici,media mai trancaneste un pic si.....gata!
Nu se va intampla nimic.Se vor returnafrumusel banii si Predoiu va merge mai departe.

Anonim spunea...

Pot sa fac pariu ca daca banii imprumutati pentru MJ erau destinati salariilor angajatilor erau cheltuiti toti.Dar acestia sunt specialistii din institutiile statului carora nu le pasa decat de persoana proprie si mai putin de bunul mers al institutiei in care activeaza.Asa ca avem bani la dispozitie si nu stim ce sa facem cu ei, datorita faptului ca cei care ar fi trebuit sa se ocupe de implementarea proiectelor sunt adevarati maestri la vorbe si mai putin la fapte.Acestia sunt oamenii adusi in sistem pe toate caile posibile mai putin pe competenta profesionala nu.
Romania te iubesc.

Anonim spunea...

Sorry for off topic:
Marile invinse la Oscarurile din acest an:
1. Cel mai bun scenariu
“Un Prostanac la guvernare”
2. Costume
Omar Hayssam in rolul principal din “Berbecuti de export”
3. Efecte speciale
“Moarte si lubenite la Ganeasa” si Daniel Morar cu “Gratii pentru pliticieni”
4. Cea mai buna muzica
“Silence PSD”
5. Cel mai bun actor in rol secundar
Mircea Goeoana in “Singuratatea prezidentiabilului de cursa lunga” si Emil Boc in “Eu sunt mic, nu stiu nimic”
6. Cea mai buna actrita in rol secundar
Maria Basescu in “Menaje a trois”
7. Cea mai buna actrita in rol principal
Elena ot Plescoa in “Revolutie si decapitari regale in Norvegia”
8. Cel mai bun actor in rol principal
Traian Basescu in “Anticomunism pe paine”
9. Cea mai buna regie
Traian Basescu si Serviciile in Marea evadare a lui Hayssam
10. Cel mai bun machiaj
Elena Basescu in “Candidatul”
11, Decoruri
Elena ot Plescoa in “Sex itinerat la Manastire”
12. Cel mai bun SF
Traian Basescu in “Sa traiti bine!”
13. Cel mai bun documentar
“ Dosarul de Securitate al Presedintelui”
14.. Marele premiu cu Coronita
Traian Basescu “Atunci o sa-i condamn pe toti la moarte!”

Anonim spunea...

Buna dimineata domnule director de la PNT PLoiesti.Ce sunteti uimit?Nu trebuie fiindca stim cu totii ca angajatii penitenciarelor din Romania isi incep ziua de lucru la cafea citind ce mai se scrie pe blog( cei care au internet).Frumoase vorbe ati spus in Decembrie la sedinta unde ati fost invitat cand ati afirmat ca la implementarea noului program perchezitiile se vor face in timpul programului normal de munca cu personalul din serviciu.Acum avem confirmarea ca vorbele dvs. nu valoreaza doi bani.Stiti de ce ? nu? Ati chemat la perchezitie oamenii care erau in repaosul saptamanal( ma refer la cei de la tura), care iesisera din serviciu dimineata.De ce nu respectati timpul de odihna domnule director? Cine se face vinovat dle. dir.?Vorbe in vant putem sa aruncam cu totii dar dvs. aveti o functie publica care nu va da dreptul de a va bate joc de angajati.Si ca tot veni vorba de functii de conducere cum explicati faptul ca un comisar care a inlocuit un telefon mobil este acoperit de catre conducere, el fiind in acelasi timp si presedintele comisiei de disciplina.Pai cum sa ne mai judece unul ca el cu o tinuta morala indoielnica.Nu era normal sa ii cereti demisia din aceasta functie, intrucat de demisia de onoare acest om nu a auzit?Si mai moral ar fi fost ca tot se vorbeste de control psihologic la sesizare sa il trimiteti la psiholog.Si daca nu stie unde poate va duceti si dvs. cu el in urma sesizarii de acum pe care am facut-o eu.Dar bineinteles aceste sesizari se fac numai celor incomozi pentru administratie.
Am glumit dle. director nu trebuie sa va duceti si dvs. la control dar va cer sa fiti impartial si sa respectati reglementarile in vigoare privind legislatia muncii.
In speranta ca v-am adus zambetul pe buze semnez un angajat nemultumit.

Anonim spunea...

O PRIMAVARA IN SUFLET IN FIECARE ZI,LE DORESC TUTUROR COLEGELOR DIN ACEST SISTEM!La Multi Ani!

Anonim spunea...

pt 9.40 Lasa comisarul cu tilifonul bre Ploiestene ca-i fain baiet, daca faceti pa nasoii vi-l punim saf di comisie pi Corlione cu tat extraordinarul pardon exceptionalul lui cu tat bre, saru mana nenea Lupu , mata sti di ce,sii di frica zici hai, nu ca ti-a priit airu di sonda nenea Lupu sau nea Vali cum ti-o mai zise baietii din prejur? Faptili, sunt fapti bre piste cativa zile se va afla...ciasul rau

Anonim spunea...

nu toti angajatii are net la munca d-le 9.40 de azi 01.03. doar birocratii si nici aia nu au toti net.deci matale esti ceva mai scuturat decat un simplu angajat.

Anonim spunea...

Si la Bcau s-a intamplat acelasi lucru [ cu telefonul ] da nu a avut " scapare " si a trbuit sa se pensioneze.........nu toata lumea stie acest lucru , dar la doua perchezitii deiferite s-a gasit SURPRIZA , acelasi telefon!!!!!!!!!.Nu va spune nimic numele Tuduriu?

Anonim spunea...

pentru cel de 09,40 de la Ploiesti. Hai ca deja exagerezi cu venitul la alarma! era bine cand iti dadea procuroru' stasie alarma vinerea dupa amiaza, sau la 3,45 dimineata, cand plecase-si la 20,00 din tura de zi dupa 13-14 ore de munca? Nici-cum nu e bine! Uneori chiar exageram!
Iar in ceea ce priveste "comisarul moralist" ce pretentii mai avem cand o bine, bine... cunoscuta subcomisara si-a exersat
"talentele" la Carrefour schimband preturile hainelor (din una mai scumpa... a facut una mai ieftina).
Pentru dexteritatea de care a dat dovada ANP-ul a "mutat-o disciplinar" "doar" pe functia de sefa de tura in unitatea unde isi dorea sa ajunga de ani buni! Halal de noi. Vin ai nostri, pleaca ai nostrii...!

Anonim spunea...

bai astia care tot va deranjeaza doamna filip,din pacate nu stiti sa apreciati un om.sigur nici nu vi s-a uscat bine cerneala in acte si gata faceti aprecieri.in sistemul asta av vazut asemenea specimene nu colegi.....pacat....nu lucrez la ploiesti dar va spun ca o cunosc foarte bine pe aceasta doamna cu adevarat si mai va spun ca si sotul a fost un om cu,caracter care erea singurul care avea tupeul sa ia partea subofiterului cu ani in urma cind voi care astazi faceti asemenea afirmatii nici nu aveati tupeul sa ridicati capul din pamint.din parte mea felicitari doamna filip si salut public pe sotul dumneavoastra pentru care am un respect deosebit.