Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

duminică, 4 ianuarie 2009

O’Tabel

short-reportsRadu Buică a mulţumit raportorilor din penitenciare pentru colaborare şi a urat tuturor numai de bine asigurându-i de aprecierile celor din minister. Mai mult, în ajunul Crăciunului, odată cu mulțumirile a schimbat ‘bunul obicei’ de a raporta zilnic fără însă a oferi şi vreo sinteză a informaţiilor de până acum. Doar a mulţumit.

La începutul lunii iulie se dăduse dispoziție în toate unităţile şi direcţiile ANP de a raporta zilnic dlui. Buică şi cabinetului ANP problemele cu care ne confruntăm, soluţiile pe care le-am găsit şi activităţile pe care le-am întreprins cu o zi în urmă pentru punerea în aplicare a Planului. Mai apoi, la începutul lunii septembrie, s-a dat un model de raportare, mai detaliat, care cuprindea tot felul de date despre activităţile zilnice.

Și, s-au pus penitenciarele pe raportat. Reparaţii, consultaţii, campionate sportive, documente înregistrate şi scăzute la secretariat, consilieri individuale, fătări, prezentări la instanţă, persoane private de libertate analizate în tot felul de comisii, agresiuni între deţinuţi, ieşiri în comunitate, decizii de detaşare, şedinţe ale consiliului de conducere, lucrări de investiţii etc. Unii au fost meticuloși şi au raportat cu regularitate şi promptitudine, zilnic până la ora 11.00, datele culese din ziua precedentă. Alţii nu şi-au ignorat senzaţia de inutilitate a acestui demers şi au abandonat rapid activitatea.

Ce consecinţe au avut raportările către dl. Buică? Au fost tratate cu indiferenţă. Cei care au dat raportări zilnice, au făcut bine. Cei care nu le-au dat, au făcut şi mai bine pentru că nu au muncit în zadar. În tot acest timp, din iulie şi până în prezent, nu s-a primit niciun rând, nicio o vorbă bună sau laudă, nicio mustrare, nicio atenţionare, pentru cei care au respectat sau nu dispozițiunea dlui. Buică. Ce să înţelegem de aici? A fost doar o măsură de imagine? Sunt utile cuiva datele trimise din penitenciare? Au muncit în zadar raportorii? Da, da şi da.

Reprezentanţii Ministerului Justiţiei (MJ) s-au gândit că, din punct de vedere managerial, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) este cam năucă. Nu ştie nimeni nimic de capul lui şi ar fi timpul să ne arate dumnealor cum se face treaba. Ca şi în alte instituţii publice sau ministere, s-a aplicat măsura raportărilor (la unii se face săptămânal) preconizând, pe de altă parte, că înaintea alegerilor va da bine efortul lor de a avea o bază de date reale (?!) despre ceea ce se întâmplă în penitenciare.

Nu s-au găsit soluţii la problemele identificate și nu s-a iniţiat un dialog între conducerile penitenciarelor şi reprezentantul MJ care centralizează datele. Nu s-au făcut evaluări, analize sau măcar referiri la informaţiile oferite centralizate, fapt care mă face să cred că s-a muncit în van. Aşadar raportarea a fost utilă celor care au lăudat-o şi este total nefolositoare penitenciarelor. Care, degeaba s-au străduit să adune date de la toate compartimentele şi sectoarele pentru a crea o imagine despre ceea ce se întâmplă în curtea lor.

Mai nou, raportările zilnice se vor face către grupurile regionale de management care, tot zilnic, vor face o sinteză a acestora, vor indica măsurile adoptate pentru problemele semnalate de penitenciare şi le vor expedia tot către radu.buica[at]ust.ro  „Grupurile regionale vor ţine evidenţa stadiului de implementare al propriilor Planuri de măsuri comunicând permanent în acest sens cu Ministerul Justiţiei” se spune în adresa trimisă de dl Buică. Nu se spune însă nimic despre scopul acestor raportări, rezultate sau deficienţe; nu se cunosc demersurile ulterioare şi resursele implicate.

S-ar putea să aveţi alte păreri despre raportările zilnice. Chiar vă invit să vi le spuneţi cu atât mai mult cu cât este foarte posibil să daţi astfel o mână de ajutor. Personal, cred că este util să ne planificăm bine acţiunile şi activităţile, să le evaluăm periodic şi să intervenim în schimbarea lor dacă este necesar. Însă, până în prezent, nu am fost convins de utilitatea completării acestor tabele.

12 comentarii:

Anonim spunea...

Buica si managementul penitenciar echivalente cu baba si mitraliera.

Raportari peste raportari,statistici peste statistici,ordine peste ordine,toate acestea se intampla din pacate intr-un sistem care nu a avut si se pare ca nici nu are idei de redresare nici din punct de vedere a mentalitatilor invechite existente inca si nici din punct de vedere al implementarii normelor moderne ale manegemetului penitenciar datorita managerilor cu chip de om invatat foarte activi inca prin sistem precum acest domn Buica.Cu fonduri financiare alocate aproape de cifra zero, cu datorii foarte mari la furnizori si angajati, sistemul penitenciar este in colaps si Buica vrea raportari si statistici, pentru care, este necesar sa mai lucreze in plus vreo cativa oameni, care ar putea face altceva.Buica, Buica pacat ca nu te-ai nascut intr-o alta epoca cand metodele implementate de tine ar fi dat si roade.Pana cand sistemul penitenciar nu va impune norme clare si concise fiecarui angajat referitoare la ce tip de activitati trebuie sa desfasoare, pana cand nu va fi eliminat pupincurismul din sistem,pilele,sistemul de ginta privind rubedeniile,pana cand vom intelege sa nu mai aveam grija aproape parinteasca a colegului de langa noi,pana cand cei care sunt pusi sa conduca anumite sectoare vor intelege ca recrutarea,vanarea,obligarea, angajatilor in servicii proprii de informatii (sifoane)este ceva josnic,pana nu vom intelege ca trecerea prin sistemul penitenciar se datoreaza faptului ca nu am fost buni in alta parte si am ales aceasta oportunitate doar pentru cariera pentru ca asa ne-a vrut calculatorul care a decis ce va face cu cei picati,pana vom intelege ca in sistem nu se mai poate sa devii ofiter superior doar cu 8 clase,pana vom intelege ca denumirea de ofiter in sistem nu are nimic in comun cu cea din armata ci doar foloseste la ocupare de functii caldute,foloase etc,pana cand nu vom avea curajul sa-i aratam cu degetul pe toti cei care trag sistemul in mocirla prin actiunile lor, pana atunci portiile de management impus ale domnului Buica raman frectii la piciorul schiop al mesei din odaie.

Anonim spunea...

"intr-un sistem care nu a avut si se pare ca nici nu are idei de redresare nici din punct de vedere a mentalitatilor invechite existente inca si nici din punct de vedere al implementarii normelor moderne ale manegemetului penitenciar"

Te contrazic - acest sistem a avut o singura data sansa de a iesi din bezna - in perioada 2006 - 2007, dar "baietii", "musatii", "mariusiosifii" s-au speriat ca raman incompetentii, birocratii si nepoteii fara servici si au rezolvat repede problema. Cu cateva exilari si inscenari securist-comuniste.

Anonim spunea...

Pentru Buică. Prietene, ăştia nu se lasă până nu te termină. ANP-ul trebuie să se ducă acolo unde îi este locul, la Ministerul de Interne. Până atunci vorbeşti de management ca şi cei dinaintea ta fără să ai cu cine-l face.

Anonim spunea...

Multi din sistem au inceput sa trateze raportarile lui Buica cu o oarecare ilaritate, ajungans sa repete de ffff multe ori activitatile pe care le realizau.
Nu cred ca este ideea cea mai stralucita de monitorizare a activitatilor propuse in vestitul Plan.

Anonim spunea...

Domnu Adin,cat iti trebuie domle sa publici comentariile?

Anonim spunea...

sa faca o sinteza la toate raportarile primite,s-a arate la ce i-au folosit,sa propuna solutii.

Anonim spunea...

luni 05.01.2009 .Zi mare pentru sistemul penitenciar.Incepe programul de reforma prin implementarea programului pilot provond programul de lucru.Pentru cei care il cunosc si sunt direct implicati in acest program noul sistem ridica multe semne de intrebare si multe curiozitati.Un lucru ar fi de retinut, tinind sewama de dorinta mutora de a ataca in corpul ofiterilor.De ce era necesara aceasta descentralizare a plutoanelor si centralizarea personalului din operativ din subordinea a 4 sefi in subordinea a 2 sefi?PROBABIL CA TOATA LUMEA CONSIDERA CA CENTRALIZAREA SUB COMANDA A 2 SEFI -SIGURANTA SI TRATAMENT NU MAI INCURAJEAJA SI ACOPERA "CORUPTIA SI GASTILE agentilor FORMATE PE PLUTOANE?"
Oare nu s-a avut in vedere ca treaba mergea bine si cind e bine nu-i de mine.De e bine inseamna conspiratie si trebuie sparta.Si daca unitatile pilot vor trece cu bine peste toate neajunsurile acestui program de 6 zile lucratoare a 8 ore a cite 2 zile pe trei schimburi- cu 1 zi libera , de 15 ore la insotire si numai doua schimburi in PC , recuperari la ordin,etc

Huginn spunea...

@anonim 04.01.2009 19:32:00

Ba da, le public. Doar că, uneori, și sunt convins că înțelegeți, mai am și eu treabă. Dar, n-am înțeles. Ce comentariu a întârziat la publicare într-atât încât să vă facă să vă pierdeți răbdarea? Mărul a căzut de acum câteva secole, masa s-a transfomat în energie de câțiva ani buni. Chiar nu putea să aștepte măreața dumneavoastră gâlceavă câteva minute?

Anonim spunea...

Ironic Huggin. Bravo, te-ai iritat un pic. nu fi suparat pe cei ce posteaza, cand creezi un astfel de loc de dat cu capul nu se izbesc numai intelectuali, mai scriu si neprofesionisti. Cred ca ai fost rau cu "mareata galceava". Hai sanatate si un an bun.

Huginn spunea...

@anonim 05.01.2009 11:35:00

Nu e vorba de profesionalism sau de lipsa lui. Şi, n-are nici o legătură cu intelectul. E vorba de puţină înţelegere şi de multă normalitate. Unii mai au nevoie să afle că, uneori, şi asta contează.

Anonim spunea...

@Huggin 05.01.2009 11:59:00

Da rapid ai fost de data asta. Nu e obligatoriu sa ai numai tu dreptate si ce scrii tu sa fie litera de capatai. E un an nou si accepta si tu criticile, asta tot de intelegere tine si de normalitate. Conteaza orice in viata asta si incearca sa nu mai pisti pe fiecare dintre cei ce scriu, e suficient cat te ocupi de smecherii de ANP si MJ.

Huginn spunea...

@anonim 05.01.2009 12:09:00

Exageraţi. Nu pişc pe fiecare dintre cei care scriu. Intervin foarte rar şi nu ţin neapărat să am dreptate. Dacă-mi citiţi comentariile veţi vedea asta foarte uşor.

Dar, poate vă detaliaţi critica şi îmi explicaţi ce anume era deplasat la comentariul la care faceţi referire.

PS. O să lipsesc o vreme de la calculator. Nu-mi scrieţi alte comentarii în care să mă luaţi la întrebări pentru că nu dau rapid accept comentariului dumneavoastră prin care, probabil, o să-mi răspundeţi. Când mă întorc promit să-l postez.