La finalul probei de interviu, după afişarea notelor, s-a întâmplat un fapt ieşit din comun. Observatorii sindicali, având în vedere că au asistat la toate interviurile, au solicitat o explicaţie preşedintelui comisiei de concurs. Unele note nu au avut nici o legătură cu prestaţia candidaţilor. Au fost candidaţi care s-au prezentat prost, dar au primit note bune şi viceversa.
.
Explicaţia preşedintelui comisiei de concurs nu va rămâne în istorie. Se pare că, de fapt cei cu note mai mici, nici nu ar fi trebuit să primească note de trecere pentru că au făcut un proiect de management care nu urmează linia roşie trasată de planul de eficientizare venit la pachet cu numirea unui nou director la ANP. Asta a explicat preşedintele comisiei, iar unul dintre membri, şi-a permis să-l completeze neinspirat cu precizarea că în anunţ nu scrie asta.
.
Sunt sigur că e doar un pretext. Planul de eficientizare în cauză e un document de nivel operaţional, oricâte pretenţii ar ridica. Proiectul de management trebuia să fie la nivel strategic, dar asta e altă discuţie. În realitate comisia de concurs, o să-i spun în continuare concurs, deşi sunt deja toate semnele că nu este aşa, nu se simte datoare să dea explicaţii. Echipa contează. Trebuie făcută echipă, iar cei aleşi trebuie să aibă şi binecuvântarea unui concurs organizat prieteneşte.
.
Cam aşa se pune problema, iar cei 70% împuterniciţi care spuneam că vor fi, în mod sigur confirmaţi în funcţie, vor fi ca la alegerile lui Ceauşescu. Fără concurenţă şi cu sprijinul unei comisii care are deja lista câştigătorilor de câteva luni scorul va fi de aproape 100%. Nu cred că vor fi accidente, deşi unii outsideri care şi-au uitat penele acasă, sau nu le-au avut niciodată, încă mai au ceva şanse.
.
Proba, în sine, a fost un simulacru cu public. Regulamentele sunt încălcate pentru cei care şi-au pus penele, şi pot zbura mai bine către premiul cel mare. Dosare cu bube trec, iar contestaţiile nu sunt examinate. Anunţurile sunt pentru prieteni care au aflat telefonic despre locul şi data probei. Ceilalţi oricum nu sunt în cărţi.
.
Onorabila comisie evaluează proiectul de management, testează aptitudini şi abilităţi manageriale într-un interviu de nici 30 de minute. Credeţi că e posibil? Doar evaluarea proiectului ar dura atât. Testarea aptitudinilor şi abilităţilor manageriale, se face altfel, iar interviul este doar o etapă. Testări psihometrice şi simulări trebuie să completeze proba. Dar, interviul e doar un moft, iar câştigătorii trebuie să fi cei deja aleşi, cine să-şi bată capul cu detalii tehnice.
.
Directoriada ANP, un esec care nu s-a întâmplat, dar e din ce în ce mai posibil. Aşa încheiam un articol mai vechi. Înainte ca acest concurs să înceapă aveam doar temeri, acum încep să se concretizeze. Contracandidaţi pentru împuterniciţi sunt puţini, comisiile de concurs verifică înainte penele candidatului, şi abia apoi ce are în traistă.
.
Dar, vorba ceea, să vedem ce va fi şi la contestaţiile la interviu, şi la proba scrisă. Nu cred că vine mintea la cap comisiilor de concurs, dar poate se mai scutură din penajele strălucit colorate în galben şi decorate cu săgeţele albastre.
28 comentarii:
Teste psihometrice? Unde s-a mai pomenit asta in Romania? In tara asta nici testele pentru permisul de conducere nu sunt etalonate corect...
Publicati doar ce va convine? Cu ce sunteti mai buni decat cei pe care-i criticati, daca procedati la fel?
Cei de la MJ au facut demult notele, nu le place sa le dea cineva peste cap calculele, mai ales la nivelul asta.
CARE E SURPRIZA?
GREU E SA ACCEPTAM CA "REFORMAREA" E ACEEASI GISCA!
DE NU FU "PLANU DE EFICIENTIZARE" ,FU "TALIA CANDIDATULUI" / CU GAUREAN SAU ....FARA.
Puteti sa-mi explicati de ce nu mi-ati publicat doua comentarii? Oare pentru ca au fost vulgare? Nu cred? Au fost minciuni? Nuuu... Ai scos in evideta ceva care nu va avantajeaza? Din pacate. Cu alte cuvinte, le-ati sters pentru ca puteti. Fiecare om profita in folosul propriu de puterea de care o are. Daca pentru asta poate utiliza si puterea politica a momentului sau a unui viitor apropiat, nu ezita. Astia ne sunteti. Nici nu imi mai pasa daca publicati comentariul sau nu. In cele doua comentarii va acuzasem ca, asa cum furturile de la concursurile acestea au girul PNL (dupa cum insinuati voi, pe buna draptate, in articol), furturile de la concursurile pentru functiile de conducere din 2006 au purtat marca PD si au fost girate de sindicate. Asta e ceea ce cred eu. Ca si mine cred multi oameni din sistem. Nu mi-ati publicat comentariile, deci asa credeti si voi, dar nu vreti sa se mai comenteze pe tema asta. Oricum, nu doar PD a influentat acele alegeri, ci au fost si anumite influente interne, potentzate de animozitati personala, de racaieli interne. S-a urmarit si atunci "sa se faca echipe". Vorba poetului: "Toate-s vechi si noua toate".
Partial sunt de acord cu dumneavoastra cu rezerva ca "acuzati" un blog referitor la niste concursuri pe care le-a facut MJ - ANP. Poate va reglati putin tirul.
Daca aveti informatii sunteti oricand binevenit. Nu e nevoie sa ne acuzati preventiv ca nu va publicam comentarii.
Am trimis aseara doua comentarii si nu au fost publicate. Tema era aceeasi. Si nu am acuzat un blog intreg. E o anumita orientare pro-PD care face la fel de mult rau ca si cea pro-PNL. Daca "tirul" meu a atins si unde nu era cazul, imi pare rau.
Ca sa nu mai vorbim despre amortita orientare pro-PSD, orientare, care sta la cutie abia asteapta sa plesneasca si sa-si puna pesedeii in functii. Urate vremuri erau cele in care PSD taia si spanzura. Frumoase vor fi, insa, doar acelea in care nu vom mai depinde de politic in administratie, ci vom avea profesionisti.
"va acuzasem ca, asa cum furturile de la concursurile acestea au girul PNL (dupa cum insinuati voi, pe buna draptate, in articol), furturile de la concursurile pentru functiile de conducere din 2006 au purtat marca PD si au fost girate de sindicate."
Dumneavoastra ati scris cele de mai sus, nu eu.
Nu am acuzat tot blogul. Vii si tu cu logica: "Dai in mine, dai in fabrici si uzine."? Stii bine ca exista o orientare pro-PD intre autori. Huginn, imi esti simpatic, nu vreau sa ma cert cu tine. Voiam doar sa spun ca influentele politicului sunt dezastruoase pentru sistem, indiferent care ar fi orientarea politica. Poate ca unii politicieni sunt bine intentionati, dar nu au de ce sa se implice in selectarea personalului cu functii de conducere. Poate ca am exagerat cu acuzatiile la adresa voastra. Nu asta era ideea. OK?
Cred ca faci o greseala. E drept ca am avut multe articole care au făcut referiri la PNL. De când e blogul blog ei sunt la putere si ei fac prostii. Asta nu înseamnă că suntem pro-PDL, pro-PSD, pro-PC sau pro-UDMR.
Ca multi alţii am o oarecare atracţie faţă de doctrina liberală, dar asta nu are nimic de-a face cu PNL.
Am inteles ideea, poate ca am interpretat ad literam acel "va acuzam ca...". Da, politizarea excesiva a administratiei e problema.
Mie imi place altceva: noi nu avem voie sa avem culoare politica,dar suntem condusi numai de interesele politice,sau de oameni care-si impart osul politic......ce mistoooooo........
multa vorba despre politizare.oare componenta comisiei este secreta? daca dl.Radu Ragea a facut parte din comisie se respecta prevederile OMJ 3493?, este cumva secretar de stat? doar intreb.
Sa vina odata timpul profesionistilor, Huginn, ca ne-am saturat de politruci. In Cehia, cand politicul a intervenit in televiziunea nationala, acest tupeu a provocat o adevarata revolutie. La noi e un fapt normal ca posturile de conducere de la TVR sau din administratie sa fie ocupate de oamenii partidelor care au painea si cutitul. Oamenii s-au obisnuit asa si interventia politicului face parte din normalitate. PD si PNL au facut chiar mai mult: au incercat sa-si legitimeze oamenii prin concursuri trucate. Isi vor lua teapa. De ce? Pentru ca se vor gasi portite si motive ca acestia sa fie schimbati din functii. Stii cine vor fi cei care vor suferi? Acei, foarte putini, care chiar si-au luat concursurile cinstit (sunt cativa). Pe langa ei, va suferi tot sistemul de inconsistenta si de neprofesionalism. Nu pot sa spun, s-au facut niste pasi inainte, dar in stil pur romanesc. Inaintam, dar cum?
Politicieni! Jos labele murdare de pe sistemul penitenciar!
se ridica tot felul de intrebari privind modul de organizare al acestui concurs.testarea psihologica s-a facut fara folosirea tehnicii de calcul, probabil pentru a favoriza anumiti concurenti care au ,,cunostinte operare pc nivel mediu,, ori poate pentru manipularea mai lejera a rezultatelor testarii. cred ca o reorganizare a concursului ar fi cea mai viabila solutie.
un concurs de rezultatele caruia depinde soarta anp, trebuie organizat si condus doar de anp, eventual monitorizat de mj.echipa pe care o doreste dl.Bala pentru a putea reforma sistemul trebuie stabilita de catre dansul,nu de catre reprezentanti mj.
Bogdan Găurean nu este un nume cunoscut în politica românească. Are doar 27 de ani, este director adjunct la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi, bineînţeles, liberal. Deşi nu este în prima linie a partidului, Găurean e mai "tăricean" decât mulţi colegi de partid, după cum el însuşi declara în urmă cu câteva luni, într-o discuţie pe Messenger, ajunsă în presă. "Cât e Tăriceanu premier, nimeni nu mă poate schimba", declara, sigur pe el, Găurean, semn că-l are la mână pe liderul PNL.
Nu e greu de presupus cu ce-l are la mână Găurean pe premier, atâta vreme cât toată lumea ştie că tânărul liberal a fost în comisia care i-a acordat Ioanei Tăriceanu titlul de notar, contribuind astfel la bunăstarea familiei întâiului liberal al ţării.
Aşa se explică şi tupeul inexplicabil al lui Găurean, care taie şi spânzură în ONRC, fără ca nimeni să-l întrebe de sănătate, deşi există un vraf de reclamaţii strânse pe numele lui pe biroul ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu, şeful său direct.
Numit de Chiuariu în conducerea ONRC, Găurean este protejat în continuare de ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, deşi există zeci de plângeri şi memorii în care este descrisă atitudinea discreţionară a tânărului liberal în relaţiile cu subordonaţii.
Potrivit mai multor surse, din ziua instalării sale la ONRC prioritatea absolută a lui Găurean ar fi devenit schimbarea vechilor directori. Prin două mecanisme: întâi, numirea unor interimari, cunoştinţe şi colegi de partid; apoi, concursuri pentru ocuparea definitivă a posturilor, schimbând însă regulamentul de desfăşurare a acestora în avantajul candidaţilor preferaţi.Aceasta smecherie parca va este cunoscuta dragi lucratori din ANP, se spune ca unul dintre candidatii la directoriada ANP ar avea sotia bine infiltrata in MJ , si pretena cu BG , domnul HUGGIN stie...
Da. Confirm. Este şi candidatu' este şi soţia, este şi prietenia.
Toata lumea vorbeste despre Gaurean si altii. Eu propun sa vorbim si despre dnul CelMare.
Cati dintre dvs.cunosc ca a terorizat subalternii ani dea randul, ca este sustinut la sefia ANP de un liberal din Focsani candva seful vamilor din Romania, ca si-a asigurat spatele angajand pe dna Baesu (care nu da pe la servici de f.mult timp)-sotia lui George Baes, finul lui Marian Oprisan.
Slujba imi permite sa vorbesc despre asta ptr.ca umblu prin penitenciare.
Liberasimul lui Adam si Smith, in general, al bratenilor, in particular, nu cred ca mai este reprezentat pe scena politica romaneasca, asa cum si alte curente si orientari politice au avut aceeasi soarta.
Si asta se intampla pentru ca politicianul roman (sau romanul, in general, vezi C Radulescu Motru - Sufletul poporului roman) are o vocatia aparte pentru substituirea de identitate si de principii, atunci cand interesul o cere.
voi fi toata viata un liberal, fara ca asta sa insemne ca voi vota cu autoproclamatii liberali de ocazie.
lasa-ne cu filosofiile ieftine. esti plictisitor. mai bine cautati o tema care sa suscite oarecare interes, ca slaba audienta.
Da, asa e cam slaba audienta. Doar 1200 de cititori pe zi. Doar locul 31 din 5000 de bloguri inregistrate. Cam cat site-ul ANP si MJ la un loc. LOL
Ia de citeste domnule:
http://stat.trafic.ro/stat/penifestblogspot/vizitatori/zi/#stat
Acum, hai fugi si spune-i lu sefu ca ai incercat si tu una mica, da n-ai nimerit-o.
Am comentat la articolul "Feţele adevărului" si vorba aia: "nu v-am spus-o dar v-o repet:", suntem de Ca...ragiale !!!
Anonim spunea...
Pentru 18.04
"Ajutorul" se da la interviu, nu la scris, ca acolo se poate verifica. Intrebari de "jănul" "Nu-i aşe ma prostovane (îi zic aşe doară nu spre admoniţiune, ci spre înghemn şi încurajare) că managementul ... ?" au fost frecvente la trecutele concursuri, vor fi frecvente la viitoarele si dupa cum merg treburile in tara asta, chiar in veacul vecilor.
"Cum veghe, onoratul aughitoriu, toake răspunsurile şcolerului/candidatului/imputernicitului după metoada intuikivă moghearnă sunt neţesitake prin lojika lui, proprie vorbind născândă, dar completaminke formată printr-o educăţiune aghecvată cercustanţelor, probăluike ca gherivând ghin natura noastră, carea lucră pe cum e mânată mai gheparke."
Caragiale sa traiasca!
29.09.2008 20:42:00
Nu inteleg de ce scrieti acum aceste articole, pana acum cateva luni scriati altceva de domnul Bala..........
Ce asteptati dumneavoastra de la domnul Bala si cine credeti ca este nebun sa se puna contra politicului?
V-am spus si o repet domnul Bala aplica aceeasi metoda ca si la concursul de la prevenirea criminalitatii(pentru a nu fi discutii, nu am concurat pt acele posturi) .
Acum toti acesti directori il vor pupa in dos.
Dureros pt noi este ca ne intoarcem la vechiul sistem militar, unde cei ce nu gandesc se pot impune prin ordine date aiurea.
:) scriem acum articole despre concurs pentru că acum este concursul. Dar, pe fond aveţi dreptate.
E drept că am salutat venirea domnului Băla la conducerea ANP, dar am scris despre problemele de abordare încă de la început.
Nu cred insa ca Băla se poate opune in acest caz. Nivelul intereselor in joc il depasesc.
Pentru Huginn
Si daca nu se poate opune ce cauta in sistem?
Probabil ce cauta toti, sa-i fie lui bine, familiei si apropiatilor.
Pacat.
Dezamagirea este cu atat mai mare cu cat asteptarea a fost mare.
Acesta este cel mai nesimtit comentariu din istoria blog-ului. Propun sa fie sters.
Trimiteți un comentariu