Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

vineri, 19 septembrie 2008

Povestea salariului

A fost odată ca niciodată un salariu. Însă el nu era ca orice salariu. Era un salariu fermecat! Cel mai salariu fermecat el era. Era atât de fermecat încât, la un moment dat, pe când era minor, s-a uitat în jurul lui şi a decis că el vrea să rămână aşa cât mai mult timp posibil.

Lucru care, culmea, nu i-a fost deloc greu la început. Ca orice salariu de vârsta lui, zburda fericit pe plantaţia de facturi, alerga ţinându-se de mână cu rata de la bancă şi cocheta cu întreţinerea şi chiria, în acelaşi timp.

Într-o zi, pe când era plecat la vânătoare de bancomate în funcţiune, a trecut pe lângă un castel albastru, cu balcoane auriu-portocalii. În cel mai înalt turn din castel, la cea mai îndepărtată fereastră, ofta resemnată o mărire. Însă şi învăluită de tristeţe, era cea mai frumoasă mărire din regat. Nu era nici grasă, dar nici slăbuţă. Era destul de acceptabilă, dar totodată relevantă. Răpit de frumuseţea ei şi cu gândul la superbul viitor pe care l-ar putea avea împreună, salariul s-a îndrăgostit instant de ea.

Salariul a hotărât atunci că a aşteptat destul şi că inima-i va fi sfâşiată de durere dacă mărirea nu va fi a lui. Fără să stea pe gânduri, dădu buzna în palat, pregătit să înfrunte orice obstacol ce i-ar fi ieşit în cale. Dar spre ghinionul lui, nu s-a gândit că o să-l întâlnească pe Vrăjitorul cel Rău. După ce l-a evaluat din fluturaş până-n impozit, Vrăjitorul i-a spus salariului că mărirea e lesbiană şi că nu ar fi interesată de o relaţie cu el în acest moment.

Demoralizat, salariul s-a întors la vânătoarea de bancomate. În timp ce se îndepărta de castel, a mai aruncat o ultimă privire către cel mai înalt turn din castel. La cea mai îndepărtată fereastră, mărirea vorbea la telefon cu un arhitect: "Manole, să vii, dragă, să mai înalţi turnul ăsta. Cum apar la fereastră, cum vine un flauşat şi se bagă în seamă." (Sursa:
link)


De obicei nu dau curs invitaţiilor primite de a urma cine-ştie-ce-link. Dar astăzi am ascultat sfatul unui coleg şi nu mi-a părut rău. M-am amuzat şi mi-am mai descreţit fruntea. Dar apoi m-am întristat din nou. Mi-am amintit că urmează să dăm şi noi piept cu o mărire de salariu.

Probabil că în curând vom asista la anunţul victorios făcut de guvern legat de majorările salariale în domeniul bugetar. N-ar fi nimic rău în asta, dacă ar fi şi adevărat. În fond le suflă în ceafă alegerile, campania electorală nu stă să aştepte. Doar că... Doar că viitoarele majorări salariale nu reprezintă altceva decât o palidă încercare de corelare a salariilor cu rata inflaţiei.

Hai să facem un exerciţiu simplu de aritmetică. Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, rata anualizată a inflaţiei pentru 2007 a fost de 6,57%. Pentru
august 2008, aceasta s-a situat în jurul valorii de 8,1%.

Creşterea salarială pentru anul 2008 a fost anunțată la nivelul de 4,04%. O primă tranșă a fost deja acordată. Mizilicul care a rămas urmează să vină în curând.

4,04% - 8,1% = -4,06%

Așadar... creșterea salarială este de fapt o creștere negativă dacă se poate spune așa. Inflația nu face altceva decât să "ronțăie" încet dar sigur cardul fiecăruia.

Dar avem şi o veste bună. Domnul Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, a declarat zilele trecute că
rata inflaţiei va scădea sub 3% până în 2010. Deci puţină răbdare. Dacă supravieţuim până în 2010 s-ar putea să avem parte şi de o creştere salarială reală.

Update:
Salariul poliţiştilor se majorează de la 1 ianuarie. Ce-ar mai fi de comentat?

25 comentarii:

Anonim spunea...

Sindicatele fac trocuri. Un post pentru mine, liniste pentru tine.
Cine sa mareasca salariile noastre?
Au aruncat o cutie a Pandorei cu sporuri, de se sfisie ca niste dulai ,plebeii.Aleluia! Sa nu intelegeti ca patricienii sistemului nu sint plini de sporuri?! si procente .
Administratia penitenciarelor are spor de pericol - ca vad in poza un ppl - si spor ca sint la Bucuresti.
Numai amintesc de neostenitii din Corpul de control ,amariti cu toate sporurile sistemulul si nu oricum,..la maxim si total.
Sa ti fie de bine,nanasule ,da ne si noua!

Anonim spunea...

Citi ca noi? fuse sistemul de aparare nationala,ordine publica si..... s a dus demult si sintem singuri si fara cap si picioare.
Picioare sa fugim din sistem, cap sa ne reprezinte pe cei de am ramine.
Nu avem de asteptat nimic,pentru ca sintem cei mai linistiti subordonati pe care i doreste ministrul justitiei.
La mai multa liniste si hotarire!

Anonim spunea...

Foarte mult comentatele salarii din ANP, nu sunt nici pe departe in raport direct proportional cu munca depusa si conditiile in care muncim. Sunt intru totul de acord ca sunt si salarii nemeritate dar majoritatea "palmasilor" nu beneficiaza nici de cele mai elementare drepturi care ni s-ar cuveni, (asistenta medicala, asigurare, etc). Dar ca si "cenusareasa" a justitiei, ANP, nu va beneficia curand de o analiza reala a conditiilor de munca si nici de bani mai multi. Despre sindicate n-avem ce vorbi. Dezamagire totala. Atata timp cat lideri pot negocia ceva in favoarea lor n-au nici un interes sa lupte pentru toti!

Anonim spunea...

Dupa 12 ani de vechime in sistem(si nu vechimea totala de munca ) salariul meu de asistent medical pentru luna trecuta a fost 1900 lei.Spor de confidentialitate noi medicalul nu primim,ca cineva acolo sus nu crede ca meritam...si asta in conditiile ca zilnic avem contact cu ppl, si zilnic avem probleme cu ei, cine lucreaza cu ei stie ce inseamna...se spune ca nu mai vor sa vina medicii in sistem;incetul cu incetul nici asistenti nu o sa mai avem(de ex.un asistent la un spital contagios cu acelasi vechime are salariu mai mare-se poate verifica).Cu ce sunt eu motivat sa mai raman la medical si sa nu trec la paza?Cu acel 4-5% care tot se sopteste pe la colturi ca vom primi anul asta marire?La politisti creste salariul de la 01.01.2009.La noi?Ce mai asteptam?Sa vina ministrul sa mareasca salariile ?Credeti-ma nu o sa vina ,si nici altii...iar noi asteptam...sindicatele asteapta...pana cand???

Anonim spunea...

Sensibil subiect! daca ne doare ceva, e partea financiara!Am aproape 20 de ani vechime in sistem si pentru a ma descurca cu obligatiile familiale sunt nevoit sa prestez si alta munca pe langa servici, desi e ilicit dupa cum se stie.Drept urmare, trebuie sa recunosc (sub anonimat fireste) ca sunt mereu obosit si imi fac treba limitat. Am vrut sa plec din sistem si singurul lucru care m-a retinut a fost siguranta locului de munca. Eu sunt sigur ca nu voi prinde vremuri mai bune dar sper sa prinda cei mai tineri!

Anonim spunea...

Justitia din România are o imagine proastă. Atât de proastă, încât unii, de dragul dreptătii, ar fi gata să accepte o autocratie, uitând că într-un astfel de regim se fac cele mai mari abuzuri asupra justitiei. Se spune că democratia nu functionează, că nu te poti pune cu institutiile statului si cu grupurile de interese. Admit că nu-i usor, numai că iată, uneori apare câte un om ce răstoarnă acest "mit": fără avocat, doar cu crezul în dreptatea sa, cu o perseverentă de 3 ani, cu truda a sute de file adunate în dosare, a reusit sa învingă mai multe institutii ale statului, scotând la iveală mai multe neregularităti si obtinând o sumă importantă ca daune morale. Dacă democratia nu functionează, aceasta se întâmplă pentru că democratia nu este pentru oameni comozi, care asteaptă să le rezolve altii problemele si să le apere altii drepturile. Democratia nu înseamnă să stai "pe margine" (a se citi "în fata televizorului") si să îi înjuri printre dinti pe cei pe care îi bănuiesti vinovati, ci, dacă ai un crez, să iesi în fată, să-l spui răspicat, să încerci să-l demonstrezi. Probabil că nu întotdeauna vei reusi, poate nici nu ai întotdeauna dreptate, dar atunci când multi oameni se comportă astfel, societatea devine vie, iar presiunea socială împinge lucrurile în directia bună. Aceasta este democratia care functionează în tările pe care le admirăm.
(Lucian Velea, lucian.velea@lexica.ro )

Anonim spunea...

Cand am venit in sistem, (primele concursuri care se zice c-au fost pe bune), m-am lasat pacalit de mirajul vazut de afara care se chema DGP.Ajuns in sistem lucrurile nu stateau deloc cum crezusem eu (stateau mai prost ca si acuma) Nu puteam nici sa plec pentru ca semnasem contract asa ca anii au trecut si m-am obisnuit, acum mi-e frica sa ma apuc de altceva desi imi doresc sa plec.
Ma gandesc la acei copii care se inscriu acuma la scoala de agenti ce soc o sa aiba in momentul intalnirii cu realitatea sistemului! Ar trebui gasita o solutie pentru inlaturarea opacitatii si cei din afara sa stie ce-i inauntru.

Anonim spunea...

Am inteles ca se lucreaza la un proiect de salarizare pentru noi, amaratii din sistem. Nu stiu dacă a auzit cineva de chestia asta sau e altă "fantasmagorie". Ideea e că am ajuns cu salariile cele mai amarâte, pina si functionarii publicisimpli, care lucrează in MJ sau CSM, au ajuns de au salarii de 45-50 de milioane!!!! Am ajuns de tot rasul.

Anonim spunea...

Poate cineva din ANP sa ne spuna care sunt criteriile care au dus la neacordarea sporului de praf la personalul medical din penitenciare?
Cind a aparut acest spor, cei din PSD, caci ei erau la putere,aveau impresia ca personalul medical sta inchis in blocul operator...
Dca nu stiati, va reamintesc ca lucram cu foarte multa hirtogaraie,xerox,participam la toate perchezitiile,verificam spalatoria,blocul alimentar,magaziile,si efectuam actiuni de dezinfectie in unitate!
Cred ca am putea beneficia si noi de acel spor,fara a fi rai si a face comparatie cu alte sectoare unde lucreaza colegi de-ai nostri si care se bucura de acest spor!!!
SINDICATUL din ANP ar avea un cuvint de spus!!!!

Anonim spunea...

Da, "sindicatul ar avea un cuvant de spus", dar nu vor sa deranjeze, trebuie sa se aranjeze ei, sotiile (vezi ALIN de la Pelendava ), rudele si apoi cei care cotizeaza.
Credeti ca lor le este usor, trebuie sa-i intelegem, sporul de praf nu este singura problema care nu se aplica unitar in tot sistemul penitenciar.
Poate reuseste domnul BALA ca tot il venerati atata.

Anonim spunea...

Nici la această dată nu ni s-a compensat chiria pe luna în curs, cu toate că legea prevede că aceasta se acordă odată cu drepturile salariale.
Suntem de toată ruşinea.
Smecherii din ANP şi MJ cu locuinţe de serviciu râd de noi.
Ei cred că proprietarii ne vor păsuii la plata chiriei, doar aşa
că lucrăm la penitenciare şi cică pentru Ministerul Justiţiei???

Anonim spunea...

Discutam despre salarii si sporuri.Comparati sporurile celor de la birouri cu ale ,,plebeilor,,de la PCT.DE LUCRU ?Acestia primesc un numar de trei sporuri.Nu sunt beneficiarii sporului de noxe?DE CE?PENTRU CA NU EXISTA ,,BAZA LEGALA,,In timp ce ei,,pretorienii,,si le acorda pe toate ca vezi doamne o duc rau,au instalatii de aer conditionat apa rece cand doresc,si nu mai stiu pe care ,,BUCUTA DE FUND,,sa mai stea.CE ZICETI DOMNULE DIRECTOR GENERAL?OARE ,,PLEBEII,,SE PLING DEGEABA

Anonim spunea...

Cu bucurie si cu incântare,
Dau şefii nostri astazi cifre seci:
Salariul vă va fi cu mult mai mare,
Pe fluturaş,...cu Arial 30!

Anonim spunea...

Vorbim despre sindicate:ca unii sunt arvuniti la sefi, ca altii s-au ingrasat de atata nesimtire ca sa le mearga lor bine, ca un 50% e mai bun decat sa te iei in gura cu direktorul(unii stie). Domnilor, nu vedeti in liderul de sindikkt un Fat Frumos care se taie in sabii cu conducerea! Daca sunteti nemultumiti faceti asa: retrageti-va din sindicat ca sa ii luati sustinerea (ca fara sa stiti sunteti masa de manevra) si infiintati nu unul ci 10 sindicate in fiecare puscarie(pt. infiintare tre` sa fie 15 oameni). Buuuun ar spune unii. Asta de a scris e sigur sef si vrea sa ne dezbine. Pe dracu`. Cand veti fi mai multi chiar din 10 sindicate veti avea de unde alege un lider adevarat. Atunci va veti unii si va ramane CU ADEVARAT UN SINDICAT!In adevaratul sens al cuvantului.Cand un sef are un dusman stie ca tre` sa se focalizeze pe ala. Cand sunt 3 sau 6, la care alearga mai repede? A?

Anonim spunea...

Se scrie corect: "va veti uni", nu "va veti unii", "serviciu", nu "servici". Si mai e ceva: inainte de "etc." nu se pune virgula. Ar mai fi, dar... Oricum, e mult mai bine decat inainte.

Anonim spunea...

Ieri am fost tura de zi aseara cind am ajuns acasa am fost prea obosit si satul de stat 10 ore cu ochii in calculator pentru introdus consultatiile ppl-ilor in calculator.Asistentul de la 19.09 ora08:31 1900 ai luat in mina cu toate sporurile de care beneficiezi, salariul tau este de 1400.Anonimul de la 19.09 ora14:25 dar pe blog sunt destui,chiar si colegi,care ne scot ochii ca avem salarii mari,cred ca o mai mare transparenta a sistemului ar fi solutia sa afle lumea ca nu suntem "paznici",care sunt conditiile noastre de munca,care sunt riscurile la care suntem expusi etc.Anonimul 19.09 ora14:33 acordarea sporului de praf medicalului ar insemna retragerea autorizatiei de functionare a respectivului cabinet medical,sunt insa alte sporuri care ar putea sa ni se acorde fara a atrage riscuri :sporul de calculator este de 7% nu introducem consultatiile pe calculator?,sporul de confidentialitate ca doar noi alcatuim toata documentatia pentru expertizele medico-legale,medicii sefi doar semneaza cind dosarul este complet,asistentii semnam la medicina legala de primirea biletelor de trimitere,raspundem pentru efectuarea consulturilor de specialitate solicitate de legist,toate acestea sunt acte care ajung in instantele judecatoresti si de care depinde punerea in intrerupere a unui ppl?,sporul de boli infecto-contagioase nu inseamna doar TBC ci si lues,hepatite,rujeola, rubeola,varicela s.a.m.d.se acorda undeva sporuri pentru aceste afectiuni?nu,este 1 unitate unde nu sunt aproape permanent luetici in tratament?nu si totusi noua nu ni se acorda nici un spor de risc profesional doar noi investigam si diagnosticam aceste boli pe care le raportam?!

Anonim spunea...

Ieri am fost tura de zi aseara cind am ajuns acasa am fost prea obosit si satul de stat 10 ore cu ochii in calculator pentru introdus consultatiile ppl-ilor in calculator.Asistentul de la 19.09 ora08:31 1900 ai luat in mina cu toate sporurile de care beneficiezi, salariul tau este de 1400.Anonimul de la 19.09 ora14:25 dar pe blog sunt destui,chiar si colegi,care ne scot ochii ca avem salarii mari,cred ca o mai mare transparenta a sistemului ar fi solutia sa afle lumea ca nu suntem "paznici",care sunt conditiile noastre de munca,care sunt riscurile la care suntem expusi etc.Anonimul 19.09 ora14:33 acordarea sporului de praf medicalului ar insemna retragerea autorizatiei de functionare a respectivului cabinet medical,sunt insa alte sporuri care ar putea sa ni se acorde fara a atrage riscuri :sporul de calculator este de 7% nu introducem consultatiile pe calculator?,sporul de confidentialitate ca doar noi alcatuim toata documentatia pentru expertizele medico-legale,medicii sefi doar semneaza cind dosarul este complet,asistentii semnam la medicina legala de primirea biletelor de trimitere,raspundem pentru efectuarea consulturilor de specialitate solicitate de legist,toate acestea sunt acte care ajung in instantele judecatoresti si de care depinde punerea in intrerupere a unui ppl?,sporul de boli infecto-contagioase nu inseamna doar TBC ci si lues,hepatite,rujeola, rubeola,varicela s.a.m.d.se acorda undeva sporuri pentru aceste afectiuni?nu,este 1 unitate unde nu sunt aproape permanent luetici in tratament?nu si totusi noua nu ni se acorda nici un spor de risc profesional doar noi investigam si diagnosticam aceste boli pe care le raportam?!

Anonim spunea...

Bai, theo, mai scuteste-ne de ideile astea ale tale, frate. Esti tu baiat bun, insa prea ne obosesti cu comenatriile tale. Chiar vrei sa iesi in fata mereu , ca paduchele?

Anonim spunea...

Iar sare Ninosu la beregata. Din cand in cand se ineaca cu venin si trebuie sa-l scuipe.

Anonim spunea...

Ninosu, doctor paduchel, te-ai urcat pe penifest si ne tot pisti, doar-doar te-o baga si pe tine cineva in seama. Uite, ma cobor eu si te bag......

Anonim spunea...

Pentru VENINUL SI CANEPA :cel putin comentariile mele nu sunt pline de invective,cind gresesc incerc sa ma corectez,s-a vazut in lunile anterioare ca suport si discutii in contradictoriu daca sunt argumentate,nu insa cu invective ci cu ARGUMENTE.

Anonim spunea...

Domnule Theo,autorizatia de functionare este a cabinetului medical.
Noi cei care suntem angajati sa lucram in acel cabinet avem din pacate alte multe sarcini care trebuie indeplinite din ordin si de aceea am indraznit sa cred ca am merita si noi acel spor de praf.
Cind suntem solicitati la perchezitii si controlul cavitatilor,cind facem atitea copii xerox dupa enorm de multe fise medicale,etc. etc.iesim totusi din incaperea cabinetului medical...

Anonim spunea...

Nici macar o clipa nu am sustinut ca asa este cel mai corect[ca nu ni se acorda sporul de praf],pacatul cel mai mare este ca sefii penitenciarelor manifesta o rautate si o lipsa de consideratie pentru noi cei de la medical pe care nu o inteleg,nu ii gasesc motivatia,daca as putea sa inteleg care este motivatia nu m-ar durea atit,chiar si in situatia in care eu personal nu as fi de acord cu respectiva motivatie,rautatea gratuita imi dauneaza grav sanatatii mele psihice,din pacate este prezenta la sefii nostri comuni,daca nu ar fi asa ne-ar acorda celelalte sporuri de care pomeneam.

Anonim spunea...

De acord cu tine Theo!
Sanatate!
S-auzim numai de bine!

Anonim spunea...

draga theo,ai stat o saptamina in cimp ,mai ales vara,sa vii acasa ars de soare si cu plaminii uscati ca nu ai baut decit apa clocotita,si sa nu ai unde sa te dai la umbra ca si o umbrela e ai avea acea caldura devine insuportabila si simti ca te lesina ?,vorbim macar dupa o saptamina de cimp.