Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

vineri, 19 septembrie 2008

Interviu despre justitie pentru codexpolitic.us

Astăzi am dat un interviu pentru un coleg blogger. Mihnea scrie pe codexpolitic.us.
.
Scris de Mihnea - 19 Sep 2008

Cei de la blogul
Penitenciar mi-au acordat un interviu. Pentru necunoscatori, reteaua Gherila Virtuala este compusa dintr-un numar de bloguri pe teme de justitie, colaboratorii proiectului fiind, in mare masura, anonimi. Impreuna, acestia militeaza pentru demascarea abuzurilor din sistemul romanesc de justitie.

1. Ce imi poti spune despre tine si despre voi, ca si grup? Ce v-a impins sa folositi internetul drept cale de comunicare si ce doriti sa obtineti cu acest site?

Despre mine nu prea multe. Noi, ca grup, ne-am format treptat. Am fost 3 la inceput, acum suntem 8 si cred ca in 2 luni vom fi 12. Am gandit blogul ca un efort de grup, pentru ca ne propusesem la inceput sa scriem zilnic. Era clar ca e singura cale. Altfel n-ai cum si blog si munca. Toti suntem part-foarte putin time pe blog.

Am folosit internetul pentru ca e aproape gratis, e usor accesibil si mesajul se distribuie mult mai bine. Am incercat si prin mass media, o vreme, dar nu a mers tot atat de bine. Nu intotdeauna ce ne intereseaza pe noi face rating. La inceput am scris si atat. Apoi am trimis mailuri in sistem. Mai tarziu am facut ceva optimizare… nu stiu cat de bine ne-a iesit.

Dorim sa incurajam oamenii care lucreaza in penitenciare sa comunice. E ceva exceptional pentru un astfel de sistem. Pana recent erau pedepsiti daca erau prinsi ca citesc blogul. Ne-au sprijinit destul de mult sindicatele (SNLP si FSANP), care au inteles imediat utilitatea unei astfel de colaborari.

Informam, formam opinie si incercam sa influentam agenda publica. Spunem lucrurilor pe nume (atat cat ne pricepem). Avem teme clare si prioritati bine definite, dupa cum se poate vedea. Sustinem functia educativa a penitenciarului, criticam abuzurile si incompetenta, incercam sa tinem personalul informat, discutam despre nevoia de reforma.

2. Ce poti sa-mi spui de intreaga retea Gherila Virtuala, de miscarea in sine? A fost ceva planuit sau v-ati ‘gasit’ intre voi? Aveti un plan pentru viitorul acestei retele sau intentionati sa fiti descoperiti, incet incet, de cat mai multa lume? V-ati facut reclama pe undeva pe net sau ati fost descoperiti de catre colegi si alti oameni interesati?

Ideea cu reteaua ne-a venit dupa ce am observat ca mai sunt bloguri de justitie. Un coleg s-a ocupat de tot. A luat legatura cu ceilalti autori. Ne-am inteles si am facut Gherila Virtuala. Planul pentru retea este sa o facem cat mai mare si cat mai vocala, dar nu va fi o bomba, se va cladi pas cu pas. Nu ne-am facut reclama pe net.

3. Sunteti agenti secreti vestici, asa cum spunea Dna Lidia Barbulescu, Presedinta CSM?

Pare gluma. Dar baietii cu ochi albastri din Administratia Nationala a Penitenciarelor (fosta SIPA) au lansat si sustinut fervent acest scenariu. Sigur ca e o prostie, dar nu puteau sa accepte explicatia banala, si au preferat una care le era la indemana. Nu suntem agenti secreti, suntem de-a dreptul banal de ‘agenti publici’.

Sigur ca avem sursele noastre, si ca asta ii deranjeaza pe multi. Avem prieteni buni, care ne ajuta. Restul e poveste.

4. Ati influentat, in vreun fel, justitia din Romania? Vreun Ministru, vreun Secretar de Stat sau vreun Director demis, ati fost citati in presa scrisa sau pe la tv? De asemenea, care sunt presiunile care se fac asupra voastra, ca si cetateni cu blog? Aveti vreo metoda de a masura influenta blogurilor voastre in cadrul sistemului?

Ne place sa credem ca da. Am fost citati de presa, chiar am dat subiecte care au fost preluate de mass media. De exemplu cel cu premiile date de Chiuariu.

Cred ca am influentat schimbari de sefi la ANP, in justitie doar le-am anuntat din timp. Mocuta, secretarul de stat, s-a facut de un ras dandu-ne o replica acida care a fost urmata la cateva ore de implinirea profetiei ca va fi demis. Asa se face ca suntem visul urat pentru unii sefi. Exista deja opinia ca cine apare pe Penifest nu mai are zile multe in functie.

Singura presiune este reactia cititorului. Uneori comentariile nu sunt la subiect, sunt banale, triviale sau jignitoare. Avem insa si comentarii de exceptie pe care le publicam de cate ori e posibil.

Metoda de masurare a influentei nu este una stiintifica. A crescut numarul cititorilor si al comentariilor. Anumite teme sunt preluate si discutate. Agenda si discursul public sunt influentate de blog. Sefii ANP si MJ aduc in discutie frecvent articolele de pe blog. Nu odata discutiile pe o tema au inceput sau au luat in calcul pozitia exprimata pe blog. Si mai e un lucru interesant. Mai in gluma, mai in serios se aude… “vezi ce zici/faci ca te vad pe blog”.

5. Ati publicat vreodata informatii ce tin de secretul de serviciu sau care sunt confidentiale? Ati accepta vreodata sa va deconspirati indentitatile in folosul justitiei?

Da. Am publicat si documente ’sensibile‘. Am protejat insa ce era de protejat. Am folosit doar ce era util informarii publicului. Atunci am avut si prima furtuna de comentari cu ochi albastri. Atunci am auzit si scenariile cu agenturile straine si alte prostii din categoria asta.

De principiu, nu vad nici o problema, dar nu vad interesul justitiei. Justitia poate, daca vrea, sa-si faca treaba fara stiinta identitatilor noastre.

6. Ce mesaj ati dori sa transmiteti celor care va citesc acum, apropo de justitia din Romania, de sistemul in sine si de schimbarile care se produc in el?

Mesajul e ca… poti sa ai mesaj in justitie. Poti sa influentezi agenda publica si poti sa spui lucrurilor pe nume, fara teama si fara prejudecati. E doar informatie, fiecare e liber sa citeasca si sa intelega ce pofteste.

7. Se fac presiuni politice asupra judecatorilor? La ce nivel? Identificati o criza constitutionala in acest moment si ce solutii ati considera acceptabile? Sunteti multumiti de mandatul lui Catalin Predoiu?

Da, se fac. Sunt o gramada de sentinte strambe indreptate de CEDO care dovedesc asta. De la orice nivel exista parghii si influenta se fac presiuni.

Criza constitutionala e veche, e pacatul originar al Romaniei de dupa 1989. Constitutia a fost facuta de oameni care vor sa nu aiba probleme. Mecanismul constitutional protejeaza elita politica.

Mandatul lui Catalin Predoiu are un scop precis. Trebuie sa repare din greselile facute de Chiuariu si sa asigure liniste in justitie pana la alegeri. Asta se intimpla, cu mici exceptii cand interesul politic e mare. Ministrul Predoiu a iesit in fata doar in problema sefiei DNA si atat. (sursa: link)
.
Link-uri utile:

24 comentarii:

Anonim spunea...

"Asa se face ca suntem visul urat pentru unii sefi. Exista deja opinia ca cine apare pe Penifest nu mai are zile multe in functie."
Baieti daca e asa, atuncea dati ceva si despre Pintilescu de la vaslui sa scapam de el .

Anonim spunea...

Pintilescu si-a luat-o deja. Nu mai e sef de ceva vreme.

Anonim spunea...

so credeti voi. tot el conduce puscaria. numa ca acuma o conduce din umbra si cu teroarea la care tot nu a renuntat. pacat de familia lui ca sufera din cauza lui

Anonim spunea...

ba este sef cu securitatea exterioara a penitenciarului. are grija sa nu iasa din puscarie hotia, smecheria, si prostia . a fost cercetat de dna si i-a dat nup pe dovezi smulse cu forta de la detinuti si de la lingai. ca cine are curaj sa dea in gat pe seful pazei care este prieten cu directorul si cu fostiul sef de la logistica. Ca raman pe mana lor dupa ce pleaca procurorul. Acum adomnu pintilescu ameninta peste tot si i-a luat pe toti la rand,vede dusmani peste tot locul, cred ca va ajunge si la avicola cat de repede. tot vasluiul este impotriva lui dar el se crede curat. boala curata frate. cand trei oamnei iti zic ca esti beat trebuie sa te duci sa te culci.

Anonim spunea...

"atunci", nu "atuncea"
"s-o credeti", nu "so credeti"
Trecem peste: "domnu", "acuma" si "numa".

Anonim spunea...

Sincer mi-a placut articolul,prezentarea blogului mi s-a parut obiectiva iar numarul crescind de vizitatori si de comentatori arata ca scopul invatarii de a comunica este in desfasurare ,daca mai pun ca de 2 sau 3 zile nu am mai citit postarile militarului,nici comentarii misogine,invectivele s-au imputinat,atacurile diferitelor compartimente deasemenea zic ca este in desfasurare si functia de formator de opinie,FELICITARI TINETI-O TOT ASA.

Anonim spunea...

Oamenii ca Pintilescu seamana cu tovarasul Ceausescu. Nu scapi de ei decat daca ii elimini cu forta.

Anonim spunea...

Eu zic ca Pintilescu nu trebuie sa plece. A facut totusi ceva bun: l-a bagat cu un picior in groapa pe Poinescu. Si nici Poinescu nu trebuie sa plece, ca a facut si el ceva bun pentru puscaria Vaslui impreuna cu Pintilescu: au dus puscaria de ripa , am ajuns de risul sistemului si al tarii. Ce vreti mai mult de atit?
Si cand te gandersti ca astia primesc spor de loialitate! Cu asa Oameni loiali care sint siguri ca puscaria Vaslui nu ar fi existat fara ei si ca au pus umarul la constructia socialista multilateral dezvoltata a sistemului penitenciar avem viitorul asigurat. Asigurat la CASCO pentru daune materiale si morale. Lasati-neeeeeeeeeeeeeeeeeeee, lasati-neeeeeeeeeeeeeee ...

Anonim spunea...

Pentru puscaria din Vaslui visul urat este Pintilescu. In loc sa se apuce de treaba, continua cu magariile si cu amenintarile asa cum a facut toata viata lui.Nici usturoi n-a mancat si nici gura nu-i miroase. Toata puscaria stie de invartelile lui si oameni din oras stiu asta pentru ca au vazut fapte concrete, exista dovezi, si el plange pe la colturi ca e cinstit. Baieti cu ochi albastri au suficiente dovezi ca nu e chiar asa sfant cum vrea el sa credem . ramaneti pe faza.

Anonim spunea...

Dedicam caracatitei mafiote din penitenciarul Vaslui o parte din Apelul către lichele- variantă adaptată la sistemul penitenciar românesc -


"Apel către lichele este, deopotrivă, un avertisment la adresa lichelelor dar şi un manifest adresat majorităţii lucrătorilor oneşti din sistem aproape învinsă de prima categorie.

În concepţia noastră, lichelele din sistemul penitenciar românesc vin de dinainte de 1989, găsindu-şi, pe parcurs, noi adepţi dintre tinerii cu vocaţie de lichelism. Au fost obişnuiţi să trăiască în promiscuitate pe vremea comunismului şi-şi continuă stilul de viaţă, ajutaţi de imobilismul inexplicabil al majorităţii. Sunt o adevărată piedică în reformarea sistemului şi cu toate acestea sunt promovaţi de aleşii noştri într-un ritm şocant.
În loc să se retragă dintre noi cu o urmă de sfială în priviri, se încăpăţânează să rămână, convinşi fiind că nu ne putem dispensa de expertiza lor inestimabilă. Ne fac viaţa grea ducând până la rang de normalitate mizerii de genul injuriilor, abuzurilor, hărţuirilor morale la locul de muncă, bunului plac, furtului etc. Iar noi suportăm toate acestea precum o turmă de oi imbecile.

Acest apel către lichele se vrea a fi şi un semnal de alarmă pentru clasa politică, ministeriabilii din justiţie, societatea civilă şi mass-media. Doar cu sprijinul lor se mai poate reforma acest sistem, eliminând lichelele din sistem atâta cât să putem fi resuscitaţi.

Apel către lichele
Sunteţi puţini în mijlocul nostru de vreme ce încă mai supravieţuim şi totuşi mulţi din moment ce sistemul respiră cu ajutorul aparatelor artificiale.

Vouă, ăstora mulţi-puţini, vă adresăm următoarea chemare:
- nu mai strângeţi o vreme, bărbăteşte, mâna colegilor voştri şi nu-i mai priviţi senini în ochi. Lăsaţi să se întrevadă o urmă de sfială în privirea voastră şi fiţi o vreme stingheri;
- renunţaţi la funcţii şi la posturi călduţe şi lăsaţi-i pe cei cu adevărat merituoşi, dedicaţi meseriei, să acceadă la ele;
- nu mai ridicaţi glasul decât pentru o scurtă căinţă;
- nu mai folosiţi o vreme cuvintele cinste, integritate, onestitate, demnitate, generozitate, colegialitate. Nu asasinaţi aceste cuvinte ;
- renunţaţi să vă mai minţiţi pe voi înşivă şi pe cei din jur afirmând cu tupeu că nu vă simţiţi cu nimic vinovaţi şi că sunteţi o binecuvântare pentru sistem;
- nu mai confundaţi instituţia în care lucraţi cu moşia personală;
- nu mai umpleţi portbagajele şi nu mai căraţi genţile şefilor voştri, aşteptând de la ei să vă facă favoruri, ca nişte slugi ordinare . Încercaţi să fiţi demni măcar pe ultima sută de metri. Ce lecţie le daţi copiilor voştri?
- nu mai consideraţi că cei care nu fac sau nu gândesc ca voi trebuie să fie puşi la zid ;
- nu mai consideraţi că voi şi familiile voastre sunteţi mai importanţi decât colegii voştri şi familiile lor;
- nu mai acceptaţi şi nu mai încurajaţi turnătoriile şi intrigile dintre oameni doar ca să puteţi voi conduce din umbră;
- renunţaţi la ideea că ştiţi totul când de fapt nu ştiţi nimic;
- daţi-vă jos uniforma şi gradele de pe umăr şi încercaţi să vedeţi ce-a rămas de capul vostru;
- respectaţi-i pe cei din jur dacă vreţi să fiţi respectaţi;
- comportaţi-vă demn sau plecaţi acasă. Mai este timp să vă salvaţi sufletele şi să ne salvăm şi noi, cei care rămânem.
- mergeţi şi fericiţi-vă neamurile şi prietenii cu preţiozitatea voastră, noi ne-am săturat de voi. E clar că nu vă puteţi schimba. Sunteţi un rău mult prea mare pentru această instituţie.
- faceţi ceva demn şi LĂSAŢI-NE!"

Iar dacă veţi da curs acestei chemări şi veţi înceta să fiţi lichele, veţi primi ceva din partea noastră. Ce veţi primi? UITAREA!"

Anonim spunea...

Vezi, Fox, animal de prada plin de imaginatie? Atunci cand la un penitenciar sunt probleme reale, se aduc acuzatii clare, concrete, usor de dovedit si sustinute de mai multe persoane. Tu esti doar un om lipsit de onoare, plin de ura si de frustrare.

Anonim spunea...

LA VASLUI ESTE FATA CU OCHI ALBASTRI . NUMAI CA EA ARE GRIJA SA NU-I FIE URAT LUI POIENESCU CAND O ADUCE CU MASINA IN FIECARE DIMINEATA LA MUNCA, NU ARE GRIJA DE PROBLEMELOR SERIOASE. POATE SPUNE CEVA DE MOARTEA DETINUTULUI PRUTEANU CA DOARME IN PAPUCI.SA AFLE PE UNDE INTRA TELEFOANELE NU SA PEDEPSEASCA AGENTI.

Anonim spunea...

Ca bine le mai zice colegi. Merge perfect la vaslui. La mafiotii de la pirnaia vaslui.Fratilor, bombaradti-i pina isi pierd rasuflarea ca astia chiar se cred stapini pe puscarie.

Anonim spunea...

Felicitari pentru apelul catre lichele. Nu aflasem de el pana acum dar, din pacate, cred ca merge foarte bine si la alte penitenciare.

Anonim spunea...

Daca vrei sa vezi pe viu tot ce scrie in apel, vino la Vaslui.

Anonim spunea...

Mai lasati Vasluiul la o parte si mai vorbiti si de Iasi. Ca madam Dediu a otravit puscaria de cand a venit de la Galati. Aceasta creatura este atat de daunatoare incat ar trebui exterminata.A stricat tot ce facuse Matei acolo, se cearta intre ele ca niste tate, au inceput oamenii sa ceara transferul la alte sectoare. Domnule Vulpe, dumneata chiar nu vezi ce se intampla acolo? Da-i si lui Dediu o functie, stai-ar functiile in gat de lichea.

Anonim spunea...

Stai linistit, colega, nu te supara pe noi. Stim ca aveti probleme acolo dar sa stii ca putem posta si noi si voi, nu-i nici o problema.

Anonim spunea...

Mai lasati-ne, provincialilor moldoveni. Nu mai avem loc in capitala de voi, amaratilor. Acum ne sufocati si pe blog.

Anonim spunea...

La Vaslui la puscarie baietii cu ochi albastri poarta lentile de contact. Nici dracu nu mai stie care si cum are ochii. Cel mai nasol este de smecherii care fac parte din caracatita si pe care au inceput baietii despre care vorbeam sa-i filmeze si sa-i asculte cu reportofoanele. Sa vezi ce seriale de televiziune urmeaza . Din pacate pentru ei, nu prea mai pot sustrage nimic, nu mai pot face aranjamente la angajari, nu mai pot folosi detinuti si utilaje la munca in folosul propriu, nu mai pot primi comisioane si multe altele. Frica pazeste bostanaria. Jos labele de pe parnaie, ipocritilor ce sunteti!

Anonim spunea...

Pe tine nu avem cum sa te sufocam, bai idiotule, ca esti deja sufocat de propria-ti rautate. Esti atat de tampit incat crezi ca poti sa arunci o porcarie si-apoi sa stai sa savurezi cum se cearta intre ei moldovenii cu bucurestenii? Te inseli. Ignorati-l, domnilor, pe ignorantul asta.

Anonim spunea...

Poinescu are o slabiciune pentru femei. Ati observat ca el nu are prieteni barbati? Prima data era in pretenie mare cu doctorita stomatolog. Ii vedeai toata ziua bot in bot.O aducea si o ducea cu masina personala mereu Apoi a dat-o in pretenie la fel de mare cu psiholoaga. Nu mai aveai loc de cele doua cand mergeai la el la birou. A venit contabila sefa chilug si au inceput sa se tutuiasca , cu toate ca doamna contabil sef chilug fusese pana mai ieri plotonier. A venit robocap, ma refer la doamna care face prevenirea criminalitatii in penitenciar si acuma is preteni buni, ca o aduce zilnic cu masina proprietate la servici. Nici de ea nu mai ai loc cand te duci la el la birou cu probleme. Toti cinci sint de tot rasul curcilor. Le doare-n cot dxe barbatii lor si arata cat respect le poarta. Cica sa le zici doamne. Poienescule, chiar ma baiatule, tu de ce nu ai prieteni barbati? La naiba!

Anonim spunea...

Va ofticati ca sunt atatea femei in jurul lui? Sunteti gelosi? Asta-i tot?

Anonim spunea...

Mai tata mai, a ajuns internetul si la Vaslui.
Opreste-i daca mai poti, pe ostenii lui Stefan...

Anonim spunea...

Buna seara, abia astazi am aflat de existenta acestui blog, ma bucur ca exista un loc unde putem discuta deschis despre tot ceea ce ne doare.Stau si ma intreb ce vor unii.Lucrez in Penitenciarul Bacau si am cunostinte despre multe din cele scrise de voi.Observ ca o parte din voi nu stiu sau nu cunosc numele PPL-lor implicati in diverse situatii.Cred ca o parte dintre voi sunteti frusrati din cauza neputintei de a intelege mai intai omul si apoi situatia.Lucrul cu omul este cel mai greu.Trebuie sa invatam mai intai ca o greseala se pedepseste, numai cine nu lucreaza in penitenciar nu stie cat de usor se poate gresi.Haideti sa fim uniti sa incercam sa facem treaba, sa ne acceptam cu bune si rele sa uitam de `spatele` pe care-l avem.