Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

sâmbătă, 27 septembrie 2008

ANP: Complexul reorganizării veşnice

Cum spuneam mai ieri, ANP simte adânc şi nestăvilit dorinţa de reorganizare. Specialiştii în resurse umane au şi desenat o nouă organigramă şi au pus pe hârtie motivaţia acestei reorganizări. Motivaţia e corectă şi absolut normală, dar nu are nici o legătură cu noua organigramă. Mai multe funcţii de conducere şi dezechilibrarea responsabilităţilor în organizaţie nu înseamnă eficientizare.

Printre motivele reorganizării sunt enumerate:
  • volumul şi varietatea activităţii ANP, care a crescut urmare a intrării în vigoare a legii 275/2006 privind executarea pedepselor privative de libertate. Adevărat, dar asta s-a întâmplat acum doi ani şi trei reorganizări;
  • necestitatea eficientizării activităţii instituţiei. Vag, la fel de vag precum celebrul "acţiuni duşmănoase";
  • eficientizarea managementului şi a structurii interne. Mai precis de această dată, dar fără acoperire în intenţii puse în practică;
  • necesitatea acordării unei atenţii sporite previzionării şi anticipării "tendinţelor de evoluţie ale fenomenelor existente". Umplutură şi floricele fără sens.

În fine. Astea sunt motivele scrise. S-a decis, deci, desfiinţarea unor funcţii, desfiinţarea unor compartimente funcţionale inutile şi ineficiente şi înfiinţarea altora mai noi şi mai frumoase.

Trei funcţii de director adjunct erau în plan a fi desfiinţate, între timp s-a revenit. Se pare că doar o funcţie va avea această soartă. Ilie Constantin, directorul adjunct de la Direcţia Siguranţa Deţinerii şi Regim Penitenciar (DSDRP) are şanse să scape nereorganizat. Aurelian Oprea, cel care a scăpat cu greu de reorganizarea lui Marius Iosif, va supravieţui şi de această dată în funcţia de director adjunct al Direcţiei Economico - Administrative (DEA).

Se desfiinţează 3 (trei) funcţii de şef serviciu şi se înfiinţează 4 (patru) de şef birou. Se reînfiinţează o structură de organizare a muncii în cadrul DSDRP. Se desfiinţează Serviciul Arhivă şi Registratură care reapare în calitate de birou în cadrul Serviciului Cabinet.

Direcţia pentru Prevenirea Criminalităţii în Mediul Penitenciar (DPCMP), în buna tradiţie SIPA se lăbărţează cu un compartiment de tehnologia informaţiei, si coordonatorul aferent. Intenţia includerii în DEA a Serviciului Cooperare Internaţională şi Programe a fost eliminată, dar o minte luminată a scornit-o şi a pus-o pe hârtie.

Biroul Informaţii Clasificate devine Serviciul Informaţii Clasificate, iar trei posturi de consilier al directorului general dispar din schema aparatului central al ANP. Se desfiinţează Serviciul Juridic şi se înfiinţează Direcţia Contencios şi Elaborare Acte Normative cu două servicii în subordine. Toate celelalte se reorganizează, în acest caz se desfiinţeză, bănuiţi de ce?

Ultimele două modificări de organigramă au fost la 20.11.2007 şi la 14.03.2008. În imaginile alăturate puteţi vedea schema redesenată şi justificarea reorganizării.

Păi cum? Doar atât? Asta e marea reorganizare. Creşte numărul funcţiilor de conducere şi se schimbă câteva denumiri. Pentru asta trebuie iar schimbat ROF-ul? Se pare că da, pentru că reorganizarea de faţă nu este de structură, este de oameni. Se mai vacantează funcţii de conducere, asta se întâmplă.

Împărţirea sarcinilor între directorul genaral şi adjuncţi este un nonsens. Unul dintre directorii generali adjuncţi ajunge să coorodneze un director, altul coordonează medicalul şi arhiva, iar celălalt, care e un meseriaş, coordonează paza şi reeducarea. Directorul general se ocupă de restul, adică un purcoi de direcţii, servicii şi birouri.

Se pare că lecţia Marius Iosif et co a fost uitată prea repede. Asta e concluzia.

Link-uri utile:


Read this document on Scribd: Proiect organigrama ANP 26 Sept 2008

14 comentarii:

Anonim spunea...

Care sunt specialistii in resurse umane ANP ? Poate puteti fi mai explicit, ca noi nu îi cunoaştem.

Anonim spunea...

Buna ziua!Cred ca este vorba de un scenariu provocator.In conditiile descentralizarii,regionalizarii nr.functiilor in ANP ar trebui sa scada.Un director general,maxim 2 directori si restul sefi de servicii si birouri.Criteriul de baza sa fie de regula nr functiilor.La 5 posturi un sef birou.La 2-3 birouri un sef serviciu(cel putin 15 posturi).La 2-3 servicii o directie,(nu mai putin de 50 functii,unde includem secretar,dactilograf,etc ) Scopul pedepsei este custodial si de reintegrare.Asta stie orice agent.Personalul trebuie orientat catre aceste sectoare.Asistenta medicala asigurata corespunzator.Celelalte sectoare sunt auxiliare fara doar si poate.Au contact cu ppl de ziua portilor deschise,poate nici atunci.Sunt simpli functionari, care de cele mai multe ori incurca lucrurile(cu mici exceptii).In unitati noile state sa aiba la baza aceleasi criterii.E nevoie de schimbare,schimbarea e necesara si trebuie sa inceapa de sus.D-l Bala stie de ce.Retineti ca in majoritatea unitatilor peste 50% din detinuti sunt in regim semideschis si deschis.!!!!!Sunt multe anomalii in statele de functii.Persoane care plimba 3 hartii sau 3 farfurii au coeficient mai mare decat unii care lucreaza in operativ.Eu zic ca este un comentariu de bun simt si va invit sa veniti cu elemente de noutate.Cred ca doar aici se va pune ce "gandeste" fiecare despre organigrama.In alte locuri doar ce "doreste" fiecare.Sa fim sanatosi si sa auzim de bine.Wk placut!

Anonim spunea...

Specialisti in resurse umane sunt cei de la DMRU. :) Sunt specialişti pentru că sunt specializaţi pe un sector de activitate, aşa cum cei de la paza sunt specialisti in paza. Nu sunt experţi sunt doar specialişti.

Anonim spunea...

Nimic nu va convine, nimic nu e bine.... vine sfarsitul lumii! Propuneti voi o schema functionala, poate va fi luata in calcul.Asa de pe margine e cel mai usor! Din ceea ce scrieti...ati dori ca prostimea sa inteleaga ca sunteti mari specialisti.... Hai, dovediti ceva ! Nod in papura poate oricine sa gaseasca

Anonim spunea...

Usurel tigrule! Vrei sa faca blogul treaba 'specialistilor' ANP? Pai pe aia de ce ii mai platim daca muncim noi. Daca sunt baieti destepti inteleg unde e hiba si o repara.
Nu e greseala, e intentie, si din acest motiv n-o sa repare nimic.

Anonim spunea...

nu stiu daca am vazut bine dar Directia Educatie si Asistenta Psihosociala se va numi din nou Directia Reintegrare Sociala?

Anonim spunea...

Nu! Se va numi SERVICIUL REEDECARE CU 2-3 BIROURI:1)ASISTENTA SOCIALA,2)PSIHOLOGIE,3)SCOLARIZARE SI CALIFICARE...sic!!!! E o glumita!!!!

Anonim spunea...

Bun articol si la obiectul vesnicei pomeniri - reorganizarea!
La atitia directori,directorasi si sefi,sefisori nu se putea ca aparatoarea ANP ,sotia credincioasa a psihologului din toate emisiunile TV stiute si nestiute ,Marius PIELEANU ,adicatelea sef serviciu PIELEANU sa nu primeasca transformarea in DIRECTOR DE DIRECTIE.
Daca cautam in subsol,fiecare transformare are o necesitate "sensibila" cu sot sau fara sot.

Anonim spunea...

Cred ca aici gresesti amice. Am auzit ca tocmai Pieleanu, trebuia sa-si piarda functia si sa vina in locul ei unul Horatiu Marius, ginerele lui Binisor.

Anonim spunea...

pai tocmai ginerele binisorului e dornic de avansari, ca doar pentru el s-a facut BEANA, care n-are ce cauta in ANP. Tocmai el sa ramana fara functie, ca de ani dezile pe la usile tuturor directorilor isi tot canta colegii?!

Anonim spunea...

Cat de mica e bucatica din organigrama "Dir. gen adj 6- Directia Siguranta si Regim - Directia de Reintegrare Sociala", in asa ocean de servicii si birouri...

Anonim spunea...

Amice, ginerele lui Binisor nu e Horatiu ,ci CORATU.Ne intoarcem de unde am plecat? la Bini si la Stani?!

Anonim spunea...

"BIROCRATIA este o mare putere in mina unor pigmei"Honore de Balzac.Atita vreme cit nu se va elabora o conceptie clara si logica despre ce sunt ,ce roluri au si cum trebuiesc administrate penitenciarele,nu se elaboreaza strategii clare si nu se lucreaza pentru aplicarea strategiilor vor mai trece multe alte reorganizari la fel de inutile,care nu vor face alceva decit servicii de nepotism si clientela politica.

Anonim spunea...

In loc de organigrama aceasta a reorganizarii mai bine ar face un arbore ginealogic al nepotismului din sistem care oricum ar arata mai bine si mai echilibrat.