Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

joi, 14 august 2008

Şefii spionilor sapă uşor, sapă cu spor

Dacă vei avea curiozitatea să întrebi foşti lucrători DGPA care sunt motivele pentru care acest serviciu a ajuns în situaţia de a fi desfiinţat, vei avea surpriza să primeşti un răspuns unanim: motive politice. Din păcate chiar şi actualii lucrători DPCMP sunt convinşi de acest lucru.

De fapt, ce anume a dus la desfiinţarea DGPA?

În realitate, Direcţia Generală pentru Protecţie şi Anticorupţie a fost desfiinţată pentru că:

  • desfăşura activităţi care excedau limitele cadrului legal;
  • slaba calitate a lucrătorilor şi implicarea acestora în activităţi care depăşeau, de multe ori, zona "gri" a legii devenise un lucru binecunoscut;
  • activitatea desfăşurată era caracterizată de o tendinţă clară de auto-izolare şi promovare a unei imagini de elitism, nesusţinută în realitate de eficienţa care ar fi trebuit să justifice această imagine;
  • recrutarea personalului se făcea după criterii ştiute numai de ei;
  • transparenţa activităţilor derulate nici măcar nu era luată în calcul, deşi legea o impunea;
  • lipsa de eficienţă în îndeplinirea obligaţiilor legale devenise un fapt de notorietate. De acelaşi statut se bucura şi eficienţa deosebită în desfăşurarea activităţilor ilegale care aveau drept scop "rotunjirea" buzunarului propriu.

Ce s-a întâmplat după desfiinţare

După cum am arătat, desfiinţarea DGPA a fost motivată nu de inutilitatea existenţei unei structuri care să se ocupe de prevenirea criminalităţii, ci de modul în care şefii, şi nu numai, înţelegeau să se folosească de statutul pe care îl conferea apartenenţa la o astfel de structură.

Astfel, în mod natural, a apărut o structură nouă, cu atribuţii clarificate, oameni noi şi şefi care ar fi trebuit să vegheze ca prevenirea criminalităţii să slujească interesul legitim al societăţii şi nicidecum interesul meschin al vreunui vremelnic potențat politic.

Perioada de început a fost caracterizată de mult entuziasm, suport acordat de toate departamentele ANP, ba chiar organizarea unui concurs public pentru ocuparea posturilor nou înfiinţate.

Vremuri noi, şef vechi, obiceiuri vechi

Lucrurile păreau să meargă bine când ... cine credeţi că "a descălecat" în funcţia de şef al noii structuri? Păi nimeni altul decât Doru Dobocan, fostul şef care păstorise destinele DGPA în perioada premergătoare desfiinţării.

Odată ajuns în postul dorit, vechiul şef "a simţit" o lipsă acută a specialiştilor. Şi pentru că mulţi din foştii lucrători DGPA fie nu au promovat testarea psihologică, fie nu au reuşit să convingă comisia de examinare de calităţile lor excepţionale, fie pur şi simplu nu au catadicsit să "se umilească" înscriindu-se la concurs, a recurs la "şmecheria" care se numeşte detaşare sau transfer.

Şi astfel, încet, încet schema a început să fie completată cu profesionişti certificaţi de apartenenţa la vechea structură.

Şef nou, obiceiuri vechi, practici şi mai vechi


La numai câteva luni de la "descălecare", procurorul Doru Dobocan a început din nou să "sară peste cal". Şi uite aşa, cel care se lăuda că poate influenţa orice, mai puţin timpul probabil, a ajuns să fie "debarcat". Probabil din cauza direcţiei vântului.

Locul vacant a fost ocupat imediat, evident tot fără concurs, de un alt fost şef mai micuţ din perioada DGPA: Tiberiu Ungureanu. Părea a fi un tânăr capabil, dornic să-şi pună eventuala experienţă în slujba ANP. Din nou speranţe, din nou sprijin şi ... din nou dezamăgiri.

Domnul Ungureanu a continuat linia directoare trasată de Doru Dobocan. În scurt timp, a devenit evident faptul că Prevenirea Criminalităţii este mai puţin în slujba ANP şi mai mult în slujba
conducerii ANP. Desigur, e un fel a spune! În realitatea începe să fie, din ce în ce, mai mult în slujba propriului interes.

Încet, încet au început să apară şi primele scenarii apocaliptice. Încet, încet cvasi-totalitatea lucrătorilor din sistemul penitenciar, mai puţin şefii evident, încep să devină duşmanii sistemului.

Încet, încet au început să apară şi primele derapaje de la legalitate. Încet, încet s-a revenit la metodologia de lucru specifică unor timpuri mai "bune".

Încet, încet lucrătorii care au fost angajaţi în urma concursului au început să plece. Încet, încet au început să apară figuri noi dar totuşi vechi. Mai o detaşare, mai un transfer. Ce contează că nu există criterii clare pentru transfer? Cui îi pasă că instituţia transferului este reglementată destul de strict? Dacă interesele o cer, te mai împiedici de o amărâtă de lege?

Încet, încet funcţionarilor publici care sunt încadraţi la DPCMP a început să le fie indusă ideea de superioritate, de elitism. Ar fi jenant ca domnului de la Prevenire să i se facă, la intrarea în unitate, acelaşi control la care sunt supuşi ceilalţi funcţionari. Cum adică să verifice cineva geanta în care îşi cară pacheţelul cu mâncare la muncă? La popotă, casierie sau intrare să se amestece cumva cu prostimea? Nu se poate. Ar fi sub demnitatea lui!

Încet, încet lucrătorilor DPCMP li se insuflă ideea că sunt angajaţi ai DPCMP şi nu ai ANP. Se ignoră faptul că Prevenirea Criminalităţii nu este stat în stat. Că nimic nu-i ridică deasupra pazei, logisticii, medicalului, resurselor umane sau oricărei alte direcţii sau serviciu din cadrul ANP.

Şi uite aşa, încet, încet DPCMP începe să se "aşeze" în şablonul care a dus la desfiinţarea DGPA.

Mai nou, DPCMP şi-a înfiinţat un post de ofiţer informatician în cadrul propriei scheme de organizare. Nu înţeleg, DPCMP se ocupă de Prevenirea Criminalităţii sau de Informatică? Eu ştiam că exista o direcţie în cadrul ANP care deservea, din punct de vedere informatic, toate celelalte departamente! Cum a apărut postul acesta? A început, ca la nivelul DPCMP, să se contureze un nucleu de Resurse Umane? Vom asista în curând la apariţia unui post specific financiarului, logisticii sau... medicalului?

Rămâne de văzut. Până una, alta...

Şefii Direcţiei pentru Prevenirea Criminalităţii în Mediul Penitenciar lucrează

Dar îmi este teamă că au început să sape tocmai mormântul Direcţiei recent înfiinţate. Păcat de oamenii care pun suflet, păcat de speranţele şi încrederea cu care au fost investiţi. Dar ei ştiu cel mai bine. Întotdeauna ei ştiu cel mai bine. Întotdeauna adevărul le aparţine. Ei nu se înşeală niciodată. Doar deseori... Păcat!

P.S.: Se pare că domnului Romeo Vasiliu i-a fost retrasă susţinerea de care se bucura din partea conducerii DPCMP. Una din două: ori nu mai au nevoie de serviciile dânsului, ori s-au convins de adevărul celor scrise pe blog despre acesta. Sincer, mă mir că, unor atât de fini cunoscători ai naturii umane, le-a luat atât de mult timp.

Oricum, până una, alta, domnul şef al DETI a mai făcut o dată dovada profesionalismului şi înaltei pregătiri pe care o posedă: angajaţii ANP au stat şi au privit nedumeriţi mesajul de eroare "Fonduri insuficiente" pe care bancomatul se încăpăţâna să-l afişeze în ziua de salariu. A fost bancomatul defect? Nici vorbă! Doar că Romeo Vasiliu a fost depăşit de "complexitatea" operaţiunilor necesare adaptării programului de salarizare la legislaţia curentă.

Şi dacă tot a venit vorba de Romeo Vasiliu, trebuie să vă spun că se pare că nu a lucrat singur la opera de "scormonire" a calculatoarelor şi corespondenţei angajaţilor ANP. Astfel se ridică şi ceaţa care învăluia aparenta incompatibilitate între incompetenţă şi cunoştinţele necesare derulării unor astfel de activităţi. Dar despre asta într-un articol viitor.

21 comentarii:

Anonim spunea...

Vad ca n-are curaj sa se ia nimeni de spioni... Sau articolul nu se regaseste in sfera de interes a celor ce citesc acest blog.

Anonim spunea...

This is Sparta !!!! au au au au.... Verisoru meu de neam cin' dreaq crezi ca se va lua de oagarii astia de la sifonari !?
Toti dar absolut toti ajung , se imbuiba si-si traiesc clipele de glorie , triumf personal si uimitoare experienta in ale pirnaii , prin intermediul celor de la SIPA sau cum ca... se mai numesc acum.In afara de polologhiile scrise pe blog-ul creator de opinii idioate , cu privire la transformarile si noua viziune despre penitenciare , tot ceea ce vad scris si afisat aici sunt trasnai...
Sistemul este "dans la merde" si nu cred ca exista vidanjori capabili sa-l curete..
Cam atit , pentru moment...

Anonim spunea...

Se pare ca sunt inzestrati cu ceva programe PC ( gen torente) cu care te dibuiesc pe blog,cand te apuci sa scrii ceva adevaruri la adresa lor sau a celor din ANP.Se spune pe la colturi ca o parte dintre semnatarii comentariilor semnate cu ( anonim spunea) au fost identificati sau urmeaza sa fie identificati si implicit pedepsiti, poate ne spune ceva administratorul blogului despre securitatea comentarilor.Din cauza aceasta critica la adresa spionilor este aproape O, un lucru este cert sefii spionilor din ANP BAIETI BUNI RAU

Anonim spunea...

Uitati-va la noul Regulament de org. si funct. a ANP (2003/C) sa vedeti acolo ce lista lunga de atributii au baietii cu ochi albastri. Dac e sa le faca pe toate astea ar trebui sa mai angajeze cate 5 cadre la fiecare unitate.

Anonim spunea...

Am inteles ca ip-urile se pot afla foarte usor de catre cei doritori. Chiar ne-ar interesa opinia admin in legatura cu acest aspect.

Anonim spunea...

I-mi plac-e ca subiectu-l asta e din ce in ce m-ai interesant. nui co-rect, Pruteanul?
Hai s-a invat-am fiecar-e ce ne lips-este. Eu sa vorbesc, voi sa nu m-ai fiti frustrati...

Anonim spunea...

Eu am auzit ca insisi cei care au infiintat acest blog sunt baieti cu ochi albastri si ca ne manipuleaza si storc de la noi informatii.

Anonim spunea...

"Spioni" e o denumire rautaciosa atribuita unor functionari care se ocupa de prevenirea si demascarea coruptiei. Eu cred ca e nevoie de oameni care sa-i demaste pe cei care "se combina" cu infractorii, care aduc telefoane mobile, droguri, alcool etc. Astept cu nerabdare sa-i demaste si sa-i bage la zdup. Au facut asta? Cati militieni corupti au fost demascati? Cate telefoane mobile au patruns uin penitenciar? Chiar nici unul nu a fost introdus de militieni? Care este eficienta DGPA?

Anonim spunea...

Asta da tactica sa sperii oamenii sa mai scrie pe blog. Se afla Ip/ul, vai draga ne pedepseste stapanul... Bai nu mai vorbi prostii si mai ales de torente acum in sezonul inundatiilor ca ma supar si te/njur.
Colectionarule, cred ca totusi trebuie sa linistesti oamenii ca alfel nici aici nu o sa mai aiba nimeni curaj sa/si spuna oful.
Un bagabont.

Anonim spunea...

Buna seara! Mai copii,asta este o munca ptr oameni inteligenti...iar oamenii inteligenti nu prea au timp de pierdut...meseria asta ca si blogul sunt ptr unii rele(rauri} necesare...ca sa formezi un om ai nevoie de ani...problema este ca nu toti sunt de calitate...si nu este numai vina lor...am multe reprosuri ...nu stiu cui sa le fac....cunosc situatii cand lucratori si-au facut datoria si au suferit pentru asta....dar si situatii cand am fost pus sa caut acul de gamalie in carul cu fan...sper sa nu se mai repete...mai mult sper din tot sufletul sa nu se mai incadreze ageamii...sunt institutii care pregatesc asemenea oamenii....
nu faceti din tractoristi oameni de informatii....O seara buna!

Anonim spunea...

Am vazut zilele trecute un reportaj la National Geografic despre un penitenciar de maxima siguranta din SUA,se faceau prin sondaj perchezitii amanuntite personalului pentru depistarea drogurilor introduse in unitate si s-au gasit droguri si in sandviciurile personalului,intre feliile depiine!Hai sa nu mai fim farisei si sa recunoastem ca si la noi se introduc de catre cadre toate lucrurile posibile,ca si la noi exista cadre care "se combina"cu p p l .In concluzie un serviciu anticoruptie este necesar, cum este condus si indrumat acest serviciu este alta poveste.Blogul este mai mult decit necesar pentru a atrage atentia cind exista tentative de abuz,dar este adavarat ca asemenea servicii iau fiinta printr-o lege sau ordonanta dar nu se formeaza profesional la fel de usor?!

Anonim spunea...

Da, dar este important cum incepe sa functioneze un astfel de serviciu, cu ce fel de oameni incepe, ce le cere acestor profesionisti. Poate ca ar trebui sa avem putina rabdare cu "spionii". Sunt necesari.

Anonim spunea...

Oameni buni ,a avut Barcea un super spion "CIHEREAN GIGORE " pardon GRIGORE asa se numea dobitocul si se credea un super destept ca a facut facultatea de vagonetari de mina din Valea Jiului.In schimp era de o prostie rara cum nu va puteti inchipui,dar pilos datorita sotiei, avea aceasta un unchi general de MAPN pe nume Teaca care la ajutat pe timp sa ajunga ofiter.Asa ca chestia cu sapatul e foarte valabila dar in aceasi masura si faptul ca peste 75-80 la suta dintre ei sunt Zero din toate punctele de vedere , dar mari specialisti in crearea unor fabulatii si scenarii ca sa-si justifice pita ca ei sunt dobitoci.......

Anonim spunea...

vorbim de coruptie de ce apare coruptia, din lipsa banilor cred eu.pai cum sa nu apara daca de 2 ani nu sau modificat salariile de loc nu mai ai nici o motivatie . pe deasupra daca faci cea mai mica greseala in paza mai esti si taiat la prema.deci dece apare CORUPTIA. STRESUL CELOR CARE FAC SERVICI PE SECTIE NU ESTE LUAT IN CONSIDERATIE....

Anonim spunea...

Pentru anonim 14.08.2008 17:35:00

Se pare ca sunt inzestrati cu ceva programe PC (gen torente) cu care te dibuiesc pe blog

Se vede ca esti pe dinafara prietene. Torrentzi sunt cu totul altceva. Nici o sansa sa depistezi pe cineva cu ajutorul lor.

In plus, blogul pus la dispozitie de Google este unul dintre cele mai sigure din cate exista. Daca ar fi asa de simplu nimeni nu ar putea scrie ceva, in tarile aflate sub dictatura, fara sa fie inhatat imediat. Si asta nu se intampla. De fapt se intampla atunci cand gura o ia pe dinainte si incepi sa te lauzi cu ce ai scris. Dar asta nu are nici o legatura cu dibuiala pe blog.

Se spune pe la colturi ca o parte dintre semnatarii comentariilor semnate cu (anonim spunea) au fost identificati sau urmeaza sa fie identificati si implicit pedepsiti

Eu am auzit altceva tot pe la colturi. Cica cei care nu au fost sau nu vor fi indentificati vor fi rasplatiti cu o prima de 1 decembrie. Hai sa vedem care are dreptate :)

Anonim spunea...

"vorbim de coruptie de ce apare coruptia, din lipsa banilor cred eu.pai cum sa nu apara daca de 2 ani nu sau modificat salariile de loc nu mai ai nici o motivatie . pe deasupra daca faci cea mai mica greseala in paza mai esti si taiat la prema.deci dece apare CORUPTIA. STRESUL CELOR CARE FAC SERVICI PE SECTIE NU ESTE LUAT IN CONSIDERATIE...."

Vai de capul tau ce idei tembele ai. Pai daca asa se rezolva necinstea, hai sa le dam hotilor bani ca sa nu mai fure, femeile sa faca sex cu presupusii violatori ca sa nu mai fie violate, presupuse victime ale criminalilor sa se sinucida etc. Lucrezi pe sectie? Nu mai sta atat de mult la taclale cu hotii ca esti cam slab de inger. Stii bancul acela cu militianul care s-a uitat la acvariu pana a inceput sa faca din gura ca pestele. Stii de ce? Pentru ca pestele avea inteligenta superioara. Ideea e sa le transmitem noi valori p.p.l., nu acestea sa ne impregneze pe noi cu nonvalori. Mai ai mult pana la pensie? Fa ceva. S-au dus vremurile alea.

Anonim spunea...

pe cind un articol despre banii pe echipament,sporul de stres pe care ar trebui sa-l primeasca personalul ?
Dar o dezbatere despre 100% pentru orele lucrate in zilele"libere"?
Se vor plati vreodata?Face cineva ceva in sensul asta?Unde sunt sindicatele?Multe articole bat cimpii si incep sa cred ca baiatul care spunea ca este un blog pentru strins informatii s-ar putea sa nu fie departe de adevar.Banii pe echipament?mai stie cineva ceva de ei?Sporul de confidentialitate-mai apare?spuneti lucruri interesante dar cele foarte interesante lipsesc cu desavirsire.A inceput cineva vreun demers pentru macar pentru unul din acele drepturi trecute sub tacere.

Anonim spunea...

Sporul de confidentialitate a inceput sa ajunga in buzunare. La Jilava a fost dat odata cu salariul.

Anonim spunea...

Am curaj sa pun pariu ca la Margineni acest spor o sa fie dat printre ultimele unitati ca acolo sus dl ENE are el grija si am auzit ca nu o sal ia toata lumea ca si sporul de praf dar apa minerala cand ne dati dna DINU??????????????? CA ESTE CANICULA DE VREO SAPTAMINAsau ati baut apa dupa dl STEFAN?

Anonim spunea...

Sa vb serios...Statutul celor de la prevenire este intr-adevar...de notorietate.Sunt un fel de sefi sefuti...Nu vconteaza care le sunt atributiile fisei postului...idea este sa urmareasca realizarea unor interese personale sau ale "sefilor".Il vreape X...gaseste ceva...si tot asa...
De cele mai multe ori acest serviciu nici macar nu are in atributii..verificare de anumkite documente, dar le solicita.De exemplu...in umra unei cereri de calculator neonorata, dealtfel, solicitam acte de intrare calculatoare penitenciar.Se aproba.Ideea este ca nici macar , nu au stiu ce sa ceara...Tine de specializare...si nu este prima oara..acelasi sistem:toti suntem specializati...in a vedea si a ne pricepe la ce face altul...Succesuri in continuare.

Anonim spunea...

pentru un anonim de mai sus...Se lucreaza la modificare 399 .Am citit si discutat foarte amplu propunerile...cam lasa loc de comentariu...As vrea un dialog pe linai aceasta pe acest blog...ne tinem de ...birfe.Mai bine citim ceva si apoi comentam ca sa vedem ce intelegem...si cum s-ar aplica.De exemplu sa va citez din acele propuneri din 399 : "11.4. Orele prestate de funcţionarii publici cu statut special peste durata normală a programului de lucru sunt ore suplimentare şi se compensează cu timp liber corespunzător, dacă situaţia operativ tactică a securităţii aşezământului de detenţie permite acest lucru"...Ce intelegeti prin "situatie operativ tactica"?Astept cu interes...