Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 4 august 2008

ANP: Între real și virtual sau strategia sistărilor de plăți

În urmă cu puțin timp, un oficial al Ministerului Justiției răspundea la o întrebare legată de salarizare arătând că, la nivelul Parlamentului, există disponibilitate pentru planuri și proiecte axate pe îmbunătățirea managementului dar nu și pentru proiecte care implică influențe bugetare.

Oare cât efort parlamentar credeți că suscită un proiect care vizează creșterea calității managementului în sistemul ANP ?

În plan virtual evoluția sistemului penitenciar pare bună, iar reforma se încadrează pe o linie ascendentă. Se formează echipe de lucru și comisii și se stabilesc termene, se organizează întâlniri și se vizitează unități, toate rezultatele materializându-se în planuri de eficientizare și strategii.

În lumea reală planurile rămân planuri de a căror implementare nu se simte nimeni cu adevărat responsabil atât timp cât obiectivele nu formează o strategie aprobată prin lege, iar instabilitatea politică generează o fluctuație majoră a echipelor manageriale dar și ministeriale.

Noii veniți vor aprecia negativ ceea ce s-a făcut și vor schimba planurile. Stop and... new game!

Secretul relansării: sistarea totală

Direct proporţional cu metrii cubi de planuri elaborate virtual, în realitate crește numărul măsurilor care impun restricții financiare.

Se stabilesc termene pentru modificarea pachetului legislativ salarial fără să mai conteze în ce fel se va realiza modificarea. Nu va surprinde pe nimeni faptul că, în realitate, nu se vor sesiza îmbunătățiri (doar ni s-a spus că nu există disponibilitate parlamentară la creșteri salariale). Dar... termenul a fost respectat. În lumea virtuală totul este perfect.

Peste planul de măsuri ce urmărește eficientizarea - nu mă pot abține: virtuală - a sistemului penitenciar, se suprapun noi și noi sistări de plăți care îi afectează direct pe cei care trăiesc și muncesc în lumea reală:

  • plata orelor suplimentare a fost mai întâi limitată prin legea bugetului (pot fi plătiți pentru timp suplimentar de muncă doar 30% din funcționarii de execuție) și apoi sistată în majoritatea unităților din lipsă de fonduri; speranța: rectificarea!
  • orele lucrate sâmbăta, duminica și de sărbători legale ar trebui plătite cu un spor de 100% conform statutului completat prin Acordul colectiv; se plănuiește modificarea metodologiei, aceasta fiind, se pare, neclară (?); pentru moment sporul este... sistat;
  • compensația chiriei după ce a fost blocată o perioadă mare de timp prin tergiversarea emiterii ordinului impus de statut, s-a sistat în multe unități, după emiterea ordinului, pentru că s-au terminat banii;
  • plata cheltuielilor de transport este reglementată printr-o Hotărâre de Guvern anterioară ultimelor modificări ale statutului; nimeni nu se grăbește să inițieze un proiect pentru o nouă hotărâre; o sistare nu strică nici aici;
  • dreptul la asistență medicală gratuită, în realitate, se plătește din greu; contribuțiile grase ale salariaților la fondul de sănătate sunt direcționate, prin casele de asigurare, spre diferite găuri din bugetul de stat; anumite verificări au relevat că doar 35% din sume se mai întorc către contribuabili și acest procent vine în bloc atât pentru salariați cât și pentru deținuți și pensionari; Sistare! Contribuțiile, însă, nu se sistează; nu contează că din ce în ce mai mulți colegi ni se îmbolnăvesc de boli grave, iar mulți din pensionari mor la scurt timp după retragerea din activitate;
  • nerespectarea unor drepturi legale a dus la procese, iar aceasta a generat sentințe definitive și executorii; ce credeți: plata acestora s-a sistat prin ordonanță de urgență!! Guvernul a decis: putem încălca codul de procedură civilă și legea contenciosului administrativ deoarece nu avem bani suficienți pentru Ministerul Justiției; actul se încadrează la proiecte secrete cu privire la care nu se ține cont de legea transparenței decizionale (a fost publicat direct, fără postare pe site sau dezbateri);
  • au fost elaborate amendamente la OUG 4/2008 prin care s-a modificat statutul; acestea corectau inclusiv discriminarea dintre ofițeri și agenți în ce privește posibilitatea de a concura pe funcții de conducere; amendamentele s-au depus la Parlament dar cu toate că nu aveau influențe bugetare, Parlamentul nu a fost disponibil; ambele camere au depășit termenul de adoptare tacită a ordonanței, nu au găsit timp pentru dezbaterea amendamentelor, prin urmare și această acțiune s-a sistat;
  • prin OUG 8/2008 s-a urmărit o corelare a salariilor din sistemul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională la inflație și a fost propusă o creștere cu 21%; Guvernul ne-a sistat elanul și a decis două tranșe de... 2% pentru 2008;
  • un alt proiect de modificare a coeficienților de salarizare, în același sistem, a fost considerat de Ministerul Economiei și Finanțelor prematur; parcursul legislativ al proiectului a fost sistat;
  • dialogul social a fost și el sistat, iar iluziile furnizate sindicatelor prin memorandumuri și comisii paritare s-au volatilizat.

Ca o concluzie, aș vrea să comentați dacă sunteți de acord cu o sistare totală a entuziasmului cu care mai așteptăm minuni din implementarea unor planuri care ocolesc tot ceea ce este cu adevărat important deoarece nu se acceptă influențele financiare și care nu seamănă cu altceva decât cu un elan mare pentru o săritură... pe loc!

24 comentarii:

Anonim spunea...

Mi-a sistat mintea-n loc Patrik. Dacă le pui pe lista se strâng sistările astea de drepturi. Păi nu mai rămânaem cu nimic. Mai au un pic şi ne sistează şi salariile. Era cât pe ce să o facă luna trecută. Mult tupeu puţină minte la şefii ăştia din MJ. Poate ar trebui să le arătăm un pic de ce suntem în stare. Şi s-ar mai răzgândi cu sistările astea. Mai ales că sunt sigur călor nu-şi sistează nimic. Citeam acum câteva zile cum oameni din direcţiile MJ care nu calcă prin penitenciare primesc toate sporurile ANP. Asta e hotie.

Anonim spunea...

Curios lucru cum sistarile acestea sunt valabile doar pentru palmasi,nu am auzit sa se fi sistat plata chiriei domnului Spaiuc?!sic.Plata orelor efectuate in week-end nu s-a platit niciodata la noi si se mai zice ca suntem o structura a ministerului justitiei,pai aceasta este justitie domnilor?Poate cineva sa-mi dea un exemplu de spor sau alta plata care s-a sistat la magistrati?Eu nu am auzit .Se face atita caz de numarul zerourilor salariilor noastre dar se vorbeste prea putin de aceleasi zerouri ale salariilor magistratilor si grefierele au mai mult ca noi si ele nu lucreaza noaptea de Pasti sau de Craciun s.a.m.d., va rog frumos mai uitativa si pe alte state de plata si o sa observati ca avem salarii mici.Pe de alta parte nu se pune la fel problema si cind este vorba de p p l lor nu li s-a sistat nici plata pentru scolarizare sau pentru cursurile de calificare,cind este vorba de un p p l se gaseste o modalitate de a se face orice investigatie medicala,ei primesc orice medicament si nu li se retine din pensie sau plata scolara nici macar contributia pe care toti civilii o platesc,noi cind facem raport de decontare a unei retete ni se raspunde "nu sunt fonduri","aceasta investigatie este suportata de casa de asigurari"s.a.m.d.,nu ni se accepta sa spunem ca la spital sau policlinica ni s-a spus ca s-au terminat fondurile de la casa ,trebuie sa e planificam sa ne imbolnavim in prima decada a lunii.Cred cu adevarat ca domnii parlamentari se gindesc ca exista posibilitatea de a deveni vreodata "clientii"nostrii dar colegii nostrii niciodata si din aceasta cauza sistarile ne privesc doar pe noi contribuabilii la sistemul de sanatate si la stat in general si nu pe p p l care sunt doar consumatori de bani.Adevarat trebuie sa le aratam un pic ce suntem in stare.

cucu bau spunea...

O sa ne sisteze astia si aerul intro buna zi daca nu reactionam. Ce summit NATO trebuie sa mai asteptam mai fratilor nu vin alegerile cumva? Daca patru ani nu au stiut ca existam eu cred ca acum e momentul sa aparem si noi prin presa , pe la TV , pe la toate alea ca domnii "hoti" una doua is la stiri. Cu "jmecherii" astia de guvernanti daca nu faci scandal nu te baga in seama. Care tipa mai tare lu' ala ii da mai mult ca sa taca. Asa ca hai sa ne tipam cat putem de tare - legal- toate nemultumirile si sa vedem ce o sa iasa . Mai rau de atat ........SIGUR NU SE POATE!!!!!

Anonim spunea...

tirziu v ati trezit !
anu asta e de "alegeri",ioc bani!
geaba plingeri!
sint zvonuri ca "proaspat"pensionatii si deloc raspunzatorii
STAN,MARIN si etc
striga cu portavoce dupa 20 salarii compensatorii
la mangement de calitate , rasplata pe masura
ei au drepturi, noi de primit la "pastele cailor"

Anonim spunea...

Se impune corelarea salarizarii in ANP si anume apropierea salariilor agentilor cu cele ale inspectorilor nu este posibil ca;
- un inspector cu scoala profesionala si cu 3,7 ani vechime in sistem sa aiba salariul 3500 Ron pentru simplu fapt ca se pricepe sa scrie 3 acte pe zi i se ofera posibilitatea sa plimbe o mapa de inlocuitori piele de o apuca plansul nu alta, fara ca cineva sa-l monitorizeze.
- iar un agent cu liceul si cu aproximativ 20 ani vechime in sistem sa aiba 1700 Ron care totusi de bine de rau are grija de aproximativ 100 ppl pe fiecare schimb, supus fiind la tot felul de presiuni si tentatii.
In plus aceasta casta infecta a inspectorilor mai este priveligiata si de sume foarte mari atunci cand vine timpul acordarii de pomeni ale statului respectiv premiere, salarii de merit,diferite prime de comanda,etc.De lipsa acuta a fondurilor financiare din sistemul penitenciar romanesc se fac direct vinovati si unii dintre actualii strategi( manageri) ai unitatilor penitenciare care acum cu ajutorul noii conduceri ANP se intalnesc aproape mereu pentru a discuta posibilitatile iesirii din criza financiara prin care trece sistemul, Ca la nebuni oamenii care prin actiunile lor unele voite altele impuse de la centru au provocat aceasta criza sunt acum invitati sa elaboreze proiecte pentru iesirea din acest rahat,Asa zisi directori care au cheltuit in avans pe diferite obiective nefinalizate inca, bani cat pentru 10 bugete anuale ANP ( mai ales pe timpul duetului de trista amintire Stanisor-Binisor) plang acum cu lacrimi de crocodil prin mass-media ca nu mai au bani, dar au inca puterea de a se cocota pe diferite functii maricele prin ANP. Solutia se pare ca este in curtea sistemului si anume anularea primelor de comanda si a salariilor de merit precum si cele de 50% acordate pe baza de abonament
( gen Focsani,Botosani,Timisoara,
Slobozia,Ploiesti,Codlea etc
inspectorilor din sistemul penitenciar)si intoarcerea magistratilor acolo unde le este locul la Parchete si Judecatorii, Cu stima al dumneavoastra Gogu v.

Anonim spunea...

Sa se ia masuri,sa se mediatizeze,sa se face ceva...dar ce anume?, si cine mai ales?,voi in tara sunteti cit de cit mai uniti,dar la noi te-ai trezi ca timpitul sau vreo doi trei ca obiecteaza,iar ceilalti si-ar vedea de drum,nu ca nu le-ar prii salarii mai mari sau sa-si ridice drepturile de care sunt privati,dar ori nu au curaj,ori sunt din vreo parte a baricadei.Ne e frica de comentarii ca luam salariu mare,nu putem sa ne mindrim cu asta ,salariu meu de baza dupa 14 ani in sistem este de 1300 ron,ne ridica sporurile pe care inca le luam,dar, cu atitea drepturi pe care ar trebui sa ni le dea si se tot sisteaza de ce sa ne fie frica sa facem ceva.In ce priveste sindicatul nu prea ne punem baza in el,ca doar tot marionete sunt,si tot de aici isi iau salariu,si nu risca sa treaca peste sefie.Cea mai buna cale ar fi televiziunea.Pina si la prema de vacanta trebuie sa ne bucuram ca am cistigat-o ,dar trebuie sa acceptam sa o luam nu cind avem nevoie,ci atunci cind sunt bani.Indiferent cum vom ajunge sa ne numim,important este sa ne luam drepturile, sa stim ca avem satisfactie in ceea ce facem si sa iti fie drag sa vii la serviciu,nu sa vii numai de nevoie.Toata lumea vrea, dar de facut nu facem nimic.De ce autorii blogului daca ne-au dat posibilitatea sa scriem aici nu trimit material cu nemultumirile noastre ,sau macar cu adresa blogului la TV.Am ajuns fata de alte institutii sa ne multumim cu mizerii practic,sa ne multumim cu faptul ca intr-o buna zi nu o sa mai avem bani de norma de hrana,si o s-o sisteze si pe asta definitiv,poate sa ne taie si din salariu.Nemultumirea este mare, dar nu are cine sa ia masuri.As avea ce scrie o zi intreaga,dar ma nemultumesc atitea,de as lua o portavoce si as striga cit ma tine gura de nemultumirile generale dupa care despre cele legate de bataia de joc a sefilor,despre salarii de merit si prime ,functii si multe altele...si cind vezi ca nu poti face nimic,deabia atunci iti dai seama cit de neimsemnat esti.Si daca ati avut curajul infiintarii acestui blogg,aveti curajul mai departe sa faceti in asa fel incit sa fim auziti. Succes.

Anonim spunea...

Si in tara sunt la fel de marlani, ba poate mai rau decat la tine anonimule de la 10:25... Buba este insa in mod sigur la Bucuresti. Sunt atat de nemernici... NU avem nimic de facut.Singura arma este votul, dar este foooarte ineficienta. Ar mai fi doua solutii, PLECATUL DIN SITEMUL ACESTA DE DOI BANI SI APOI DIN TARA ASTA DE KKT...Insa care are curajul?

Anonim spunea...

Si in tara sunt la fel de marlani, ba poate mai rau decat la tine anonimule de la 10:25... Buba este insa in mod sigur la Bucuresti. Sunt atat de nemernici... NU avem nimic de facut.Singura arma este votul, dar este foooarte ineficienta. Ar mai fi doua solutii, PLECATUL DIN SITEMUL ACESTA DE DOI BANI SI APOI DIN TARA ASTA DE KKT...Insa care are curajul?

Felul in care ne exprimam spune multe despre noi ca oameni.

„Nu te intreba ce poate face tara pentru tine, ci cu ce poti tu sa o servesti".

Asa spunea candva Fostul presedinte american JF Kennedy.

PS.Ti-am spus cine este autorul(daca nu stiai cumva)ca sa nu ma banuiesti ca citez vreun sef din ANP........ :).In alta ordine de idei vreau sa spun ca si eu am nemultumirile mele dar Mama si Tara nu ti le poti alege asa ca ar trebui sa inveti ce inseamna cuvantul Respect,pentru ca pana la urma urmei toti avem o vina,si asta ti-o spune un simplu agent nu un sef cum ai putea crede tu.
Salutare si daca te hotarasti sa pleci "drum bun",te prindem si noi din urma....... :)

Anonim spunea...

Draga domnule Gogu v., cum sa se anuleze primele de conducere, sporurile de 50%, vrei sa planga cei care sunt abonati la toate astea? (la Coldea sunt destui, caci numai ei muncesc) Ce s-ar mai face Dumitrache, Parpala, Coman, familia Mares, Lazar, si acolitii lor, care sincer isi dau prime si sporuri de 50% unii altora dupa bunul plac. Vrei sa faca infarct? Nu se poate asa ceva! Asemenea oameni trebuie stimulati, recompensati, sa continuie sirul de a nu face nimic, caci altfel se pierde in neant si daca nu exista puterea obisnuintei se duce dracului totul. Se poate asa ceva? Dupa ce ca triseaza in modul asta, mai gasesc si inginerii financiare de a-si ingrosa veniturile.Ii invata Coman cum...

Anonim spunea...

Sunt total nemultumit de, diferenta mare intre salariile > agentilor- fata de ofiteri, (mai ales cei proaspeti veniti in sistem), e o diferenta f f mare, de parca agenti nu ar muncii la fel, ba SIGUR mai mult !? Magistratii din sistem fata de OFITERII de penitenciare, care au totusi HABAR de munca din sistem, la fel, e o diferenta ENORMA, diferente la PREMII, etc. DE CE SE FACE OARE ASA DIFERENTA ? Oare nu vor intra si ei tot intr-o groapa de 2 metrii pana la urma ? Cei care fac aceste diferente mai ales intre AGENTUL CU STUDII SUPERIOARE si poate chiar MAI BINE PREGATIT decat oricare OFITER sau chiar MAGISTRAT, avand aceeasi FACULTATE, poate insa facuta FACUTA C LUMEA, MAI CONSTIINCIOS si nu PE BANI, au salarii f mici, dar daca SANSA nu le-a SURAS ? E MULTA NEDREPTATE, AR TREBUI CINEVA SA LE MAI EGALEZE, munca e la fel ptr.oricare in acest sistem, si anume GREA...
Va apreciez acest blog ! Sunteti BINE INFORMATI !!

moscraciun spunea...

Esti inteligent daca nu crezi decit jumatate din ceea ce auzi. Esti intelept daca stii care jumatate.
Rudyard Kipling

Nimeni nu e de neinlocuit, dar uneori e nevoie de mai multe persoane pentru a inlocui una singura.
Claire Martin

Nu trebuie sa fim mandri ca avem creier
Adi de la Valcea (cantaret rom)

Anonim spunea...

nemultumiti cu toti suntem si cel mai bine ar fi cum au zis si ceilalti colegi sa strigam tare pe la TV si pe la aia de dorm prin parlament si chiar la noi in curte (A.N.P),ca sincer nu cred ca intereseaza pe cineva de salariul nostru sau de conditiile noastre de lucru.As vrea sa vina un SEF indiferent de unde sa stea si el vreo 4 ore in paza sau pe sectia de detinere cu p.p.l,planuri sunt de cand e A.N.P-ul dar fapte cate ati vazut????

Anonim spunea...

DREPTURILE CADRELOR SE TAIE DUPA BUNUL PLAC AL DIRECTORILOR .
AM CERUT EXPLICATII DIRECTORULUI DE CE NU IMI DA CONCEDIU DE STUDII CONFORM LEGII, RESPECTIV 30 DE ZILE. ACESTA MI-A SPUS CA ,"CONSILIUL DE ADMINISTRATIE AL PENITENCIARULUI DEVA A HOTARIT IN UNANIMITATE DE VOTURI SA DIMINUIEZE NUMARUL DE ZILE DE CONCEDIU DE STUDII LA 15 ZILE LA CEI IN ANI TERMINALI SI LA 10 ZILE LA CEILALTI IN ANII DE STUDII 1,2 SI 3 ". M-AM MIRAT DE RASPUNSUL ACESTUIA SI I-AM SPUS CA DREPTURILE NU SE NEGOCIAZA CI SE ACORDA CONFORM LEGII SI PRACTIC ACEST CONSILIU DE ADMINISTRATIE ,IN OPINIA MEA SE FACE VINOVAT DE " ASOCIERE IN VEDEREA SAVIRSIRII DE INFRACTIUNI" SI AM DEPUS PLINGERE IN INSTANTA.
AVOCATUL PE CARE L-AM ANGAJAT A RAMAS MIRAT LA UN ASTFEL DE RASPUNS DE LA UN DIRECTOR, SI TOT ODATA CA NU AM PRIMIT RASPUNS LA CEREREA DE CONCEDIU DE STUDII INREGISTRATA CU NUMARUL : 204413 DIN 06.06.2008 DESI TERMENUL LEGAL ESTE DE 30 DE ZILE PENTRU A DA RASPUNS.
IDEM SI LA RAPORTUL REFERITOR LA CHELTUIELILE DE TRANSPORT .....204474 DIN 24.07.2008 ...SUNT PENIBILI PE ZI CE TRECE SEFIII MEI DE LA DEVA......

Anonim spunea...

Frumoase vorbe a zis Kennedy dar nu prea tin de foame. Cand vedem in jurul nostru ca banul la ban trage si paduchii tot la paduchi...Cand vezi ca daca nu ai bani si relatii esti privit ca un nimic chiar daca ai ceva in cap... Spuneti-mi domniile dumneavoastra cei care dati citate frumoase cum e?
Frumos e sa critic, mai frumos e sa critici pe cineva ca nu se implica, dar concret, in aceasta situatie ce putem face? Poti face greva? poti sa iesi cu coasa in mana ca la 1907? Vorbe vorbe si iar vorbe... Numai prin atitudinea sfidatoare si te innebunesc astia marii...Bani nu-ti dau respect nici atat, asta este domnilor care dati citate frumoase ANP-ul, sistemul in care lucram, in care ne-am lasat tineretea si sanatatea. Dupa cum zicea cineva pensionarii din acest sistem nu mananca prea mult timp pensie. Lucratorii trecuti de 15 ani au probleme grave de sanatate. Recunoaste cineva chestia asta? Din gura te compatimesc toti, dar in fapta iti spun: daca mai poti bine daca nu... sunt 100 la poarta, desi nu prea mai sunt. Toti au plecat in strainatate si sefii nu vad asta. E valabil pentru toata tara ce spun eu aici.
De ce or fi plecat oamenii aia? Pentru ca au tratat tara asa cum i-a tratat tara pe ei? Adica cu spatele? Plecand dupa o viata mai buna? E de condamnat asta? Si daca multi au gandul de plecare si nu o fac , nu o fac pentru ca au o vechime, o varsta nu mai au sanatatea de fier pe care au avut-o cand au intrat intre zidurile inchisorii...

Anonim spunea...

Oare cine a creat functia de LST si pentru ce? Pentru cine??
Sistati...Nu sunt bani de aruncat in vint...

Anonim spunea...

Sefilor din ANP,propunem detasari de citeva zile prin unitati de penitenciare, sa completeze mormane de hirtii pe care stiu doar sa le ceara...si noi sa nu-i ajutam!!!

Anonim spunea...

Dreptate are anonimul de la ora 18.12 este nejustificata difernta de salarii ,in strainatate se negociaza munca care se cere si plata care se acorda pentru munca prestata si mai ales pentru eficienta demonstrata in aceasta munca, la noi in tara si mai ales in sistem se platesc titlurile de ofiteri,de magistrati nu munca si nici eficienta ei.In strainatate orice functionar este periodic evaluat:pregatire teoretica eficienta in munca prestata si in functie de aceste evaluari se acorda maririle de salariu ,primele,alte avantaje negociabile la serviciu[vezi asigurari de viata sau de pensie mai avantajoase,asigurari medicale negociabile si acestea].La noi daca s-ar implementa asemenea sistem pe cei care au adus in stare cvasifalimentara acest sistem ar trebui sa-i puna sa aduca bani de acasa nu sa-i lase la pensie de barosani sa poata acum calatori intoata lumea ca doar au timp.

Anonim spunea...

nu sunt director. nu sunt director adjunct. nu sunt sef de serviciu. nu sunt sef de birou. NU SUNT SEF!! dar cred ca e pacat sa judecam la gramada sefi, sefuti si sefisori. poate se va gasi cineva sa scrie @bai anonimule de la ora... esti dat cu astia@ sau cine stie ca kkt. dar tare imi doresc sa vad citiva dintre ferventii si frecventii cirtitori la adresa sistemului, in functii de conducere fara bani cu o zi inainte de salariu, fara bani cu o zi inainte de a expira somatia la gaze, curent, alimente, etc. ginditi va ca nu e usor. eu unul nu as dormi noaptea stiind ca a doua zi nu pot da piinea banditilor, desi ei o arunca pe geam. ... si multe altele... sunt convins ca sistemul are nevoie de o primeneala iute de tot, dar facuta cu cap!!
apropo! stie cineva citi si cine sunt cei inscrisi pt. functia suprema de director general? CRED CA E IMPORTANT DE STIUT PT. VIITORUL SISTEMULUI PENITENCIAR ROMÂNESC!

Anonim spunea...

Felicitari pentru voi toti cei care incercati sa spargeti acest lant al manipularii ferecat cu tehnica "pumnului in gura" pe care-l promoveaza minti tematoare si vanitoase atat din parlament cat si din ministerul in ograda caruia be aflam. La gardul din spatele acestui minister se afla amplasat un imens WC botezat ANP -in care NOI ne straduim sa facem o munca utila societatii riscand pe fiecare zi ca jegul mizeria si spurcaciunea umana sa ne copleseasca, sa ne inmoaie...si pe unii dintre noi sa ne distruga.
Pentru a face ceva ar trebui sa fim mai uniti , mai constienti si mai decisi in apararea drepturilor noastre.
Majoritatea comisiilor ministeriale si nu nu numai cred ca noi majoritatea VREM bani, bani si iarasi bani. Din pacate pentru ei noi nu vrem bani nemunciti ci banii care ni se cuvin, respectul pentru munca care o facem, asigurarea unor conditii decente la locul de munca si protectie sociala adecvata. - adica nimic in plus - doar ce scrie in litera legii. Nu banii sunt de vina pentru lipsa performantelor si a rezultatelor ce conduc la sufocarea sistemului, ci promovarea a tot felul de incompetenti si de k*ati care nu fac altceva decat sa promoveze sintagme de genul "NU performantelor!" - "NU initiativelor" "NU bunului simt"- "NU colegialitatii" - "NU lucrului in echipa". Singura sintagma acceptata de ei este in continuare "Dezbina si conduce" . Tuturor colegilor de breasla -respect pentru ceea ce faceti. Sa ramaneti demni, optimisti si increzatori.

moscraciun spunea...

In ce credem oare noi mai mult azi?
Credem in ceea ce vedem?
Credem in ceea ce auzim?
Credem in ceea ce ne spun ceilalti sa credem?
Credem in ceea ce ne imaginam?
Credem in ceea ce ne dorim?
Credem in ceea ce ni se prezinta ca fiind realitatea?
Credem in ceea ce cunoastem?
Credem in ceea ce simtim?
Credem in noi?
Credem in Dumnezeu?

Nu stiu ce sa spun, sigur insa imi este foarte greu sa aleg un raspuns pe care sa-l consider corect 100%, mai ales ca lucrurile in care oamenii pot sa creada azi nu sunt din cele care-i aduc aproape uni de alti, ci mai ales din cele care-i departeaza uni de alti, din cele care ii transforma in adversari, in concurenti. Dupa mine, a crede in ceva inseamna in primul rand a intelege, a dori si a accepta efectele pe care le are asupra ta acest - a crede -, nu obiectul credintei tale ci insasi puterea ta de a crede in ceva este partea esentiala din convingerea ce te poate ajuta sa te bucuri de ceea ce crezi.

A crede in ceva nu inseamna doar a accepta o parere a altora sau doar a te preface ca esti de acord cu acestia, a crede in ceva inseamna a fi incredintat de adevarul acestei credinte, a fi sigur ca acesta este lucrul care te poate ajuta sa te intelegi mai bine pe tine si pe ceilalti.

Cei mai multi dintre noi insa nu cred in nimic, poate ca doar vrem sa credem si ne inchipuim ca acest lucru este de ajuns si pentru a crede. Nu, din pacate nu este deloc asa, aceasta credinta inchipuita de multi dintre noi pe care o avem in diverse lucruri, idei, etc. sunt doar simple pareri a caror realitate dispare odata cu satisfactia pe care ne-o poate oferi o noua parere pe care ne grabim sa ne-o insusim si in care sa spunem apoi ca CREDEM.

Poate ca toate intrebarile cu privire la ce credem noi azi sunt false, minciuni altoite pe adevaruri imbatrinite de realitatile crude pe care noi singuri le inventam copilareste doar pentru ceilalti si in care ajungem sa traim si noi. Poate ca atita vreme cit nu punem in credinta pe care o avem decit perceptia unei vointe ce ne denatureaza mereu si mereu fiinta nu putem sa gasim adevarul din acest cuvint atit de simplu spus - a crede- si care ar trebui sa inseamne azi mai mult ca oricand - a exista impreuna (si nu separat) asa cum credem!

Anonim spunea...

E important, e foarte important in cine crezi. Reflectiile asupra credintei din care eliminam "obiectul" acesteia sunt simple speculatii cu iz filosofic.

Si mai e ceva: se scrie "unii in altii", nu "uni in alti".

Anonim spunea...

Mosule, in loc sa-ti spunem noi poezii, ne spui tu povesti, filosofii ieftine de tot? Nu te publica nicio fituica si te-ai gandit sa ne stresezi pe noi? Hai c-am glumit. Esti simpaticut in felul tau si aduci o pata de culoare. Da-i inainte!

Anonim spunea...

Bine ai revenit Pruteanu ,imi lipseai, ajunsesem sa cred ca esti plecat in concediu.

Anonim spunea...

Salut, Theo!