Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

marți, 15 iulie 2008

ANP: autism, comunicare si relatii publice

Administraţia Naţională a Penitenciarelor se comportă tot mai mult ca un autist. Comunicarea este aproape inexistentă.
.
Cine informează publicul?
.
Administraţia Naţională a Penitenciarelor a organizat sâmbătă la Penitenciarul Gherla o întâlnire cu directorii de unităţi din zonă. A participat Ioan Băla, directorul general al ANP şi Radu Ragea, secretar general adjunct al Ministerului Justiţiei.
.
Probabil că directorii de unităţi şi-au informat deja subordonaţii privitor la temele în discuţie. Administraţia Naţională a Penitenciarelor ar fi trebuit să folosească acest prilej pentru a informa angajaţii sistemului penitenciar şi publicul. Nu a făcut-o însă. Încă mai aşteptăm. Cine ştie?
.
Activitatea de informare şi relaţii publice blocată
.
Ordinul ministrului justiţiei care reglementează activitatea de informare şi relaţii publice începe deja să-şi arate efectele negative. Consecinţe: centralizare, reacţie întarziată şi lipsă de transparenţă.
.
Asta înseamnă comunicare şi relaţii publice? În nici un caz. Informaţiile de interes nu sunt făcute publice în timp util pentru că există astfel de acte normative care blochează practic activitatea Compartimentelor de presă.
.
Site-ul ANP este un exemplu de anti-informare. Zeci de 'informări publice' care, cu puţine excepţii, nu servesc interesul informării publicului. Aici problema aparţine exclusiv conducerii instituţiei şi compartimentului de comunicare/presă.
.
Departamentul de comunicare în căutarea identităţii
.
Asta a fost politica Iosif - Şpaiuc în acest domeniu, iar rezultatele sunt vizibile. Relaţia cu presa a fost gestionată neprofesionist, iar comunicarea internă a fost inexistentă. Încercarea de a folosi acest compartiment ca oficios al conducerii a reuşit pe deplin, dar asta nu a ajutat cu nimic sistemul penitenciar.
.
Deficitul de imagine al sistemului penitenciar este datorat în bună măsură amatorismului cu care acest domeniu a fost gestionat.
.
Administraţia Naţională a Penitenciarelor se comportă tot mai mult ca un autist: relaţionează şi comunică dificil şi, are probleme de comportament. Tratamentul este unul singur transparenţă şi deschidere.
***
PS. Pentru că ANP nu ne ajută prea tare să comunicăm vă invit să folosiţi forumurile de discuţii care au drept subiect sistemul penitenciar. Forumul ANP se găseşte într-o stare similară site-ului, dar forumurile gestionate de organizaţiile sindicale sunt destul de active.
Link-uri utile:

15 comentarii:

Anonim spunea...

A fost vreodata comunicare din partea ANP? HA... decat biruri si corvezi. De cand lucrez aici nu am auzit de la Bucuresti decat vorbe de lemn,trebuie sa facem mai mult, sa muncim mai cu spor, n-avem bani , n-avem oameni n-avem, n-avem, n-avem de iti vine sa le f**i muma-n c*r. Insa merit ce mi se intampla pentru ca sunt las. Daca as avea mai mult curaj, mi-as baga ... in gura lor si as pleca. Cunosc un om care s-a zbatut taica-su pentru el mult sa-l aduca in sistem, a cheltuit bani cu sacul si l-a adus. A stat un an si apoi si-a bagat p***a si a plecat. S-a certat si cu tac*so si cu ma-sa si stiti ce? N-a murit de foame defel. Ii e bine, munceste undeva unde are contact cu alti oameni nu cu scursori ale societatii de dupa gratii sau cu marlani imbracati in uniforme de sefi. E vesel, nu incruntat si cu mintea dusa cum e un majur de la puscarie care n-are cine-l tine in spate. Castiga mai multi bani decat la puscarie si poate sa-si mareasca castigul mereu. Nu scrie pe hartie unde pleaca si cand se intoarce cum scriu eu sa ajung la muma la tara. Nu trebuie sa dea socoteala la un orbete care pana a ajunge ofiter de puscarie a lucrat tot subofiter ca mine si dormea in post si acum ca a ajuns ofiter te trage la raspundere exact pentru lucruri pe care le facea si el ca stie care-i treaba. Asta e marlanie curata, dar este sef.
Mai am putin... si poate ca voi apuca si eu pensia, ca la stresul inghitit de la marlanii imbracati in uniforme de sefi mare lucru sa nu patesc cum au mai patit-o si altii si le-a crapat inima-n piept.

Anonim spunea...

Singurul comentariu care razbate de la ANP si implicit de la conducerea unitatii este ca ;NU SUNT BANI .Daca s-ar putea sa muncesti cu mult zel si spor dar fara sporurile cuvenite ca asa e la noi daca luna asta ti se cuvine un spor ca asa scrie LEGEA -NU SUNT BANI . Oare si in ANP se platesc mai tirziu sporurile....Daca in luna in curs nu am uitat sa vin la servici,sa-mi indeplinesc atributiile care le-am avut nu mai amanati sa ne platiti si incercati sa ne comunicati si altceva decat NU SUNT BANI ca deja s-a uzat CD-ul..MINTITINE cu altceva ....

Anonim spunea...

Cu asa purtatori de cuvant nici nu e de mirare ca sistemul sufera la capitolul comunicare. Nimic din ceea ce se lauda ei ca muncesc nu se vede. Dar au pretentia ca sunt cu un cap mai sus decat altii.

Anonim spunea...

Comunicare? Hai ca-i buna! Ca sa poti comunica benefic intr-un sistem trebuie sa ai bine stabilite atributiile si responsabilitatile pe verticala lucru care nu exista la ora actuala . Cand au fost bani si au fost gestionati bine s-a mers pe sistemul centralizat iar activitatile nu prea erau scapate din mana . Institutia avea personalitate iar detinutul nu-si permitea sa injure sau sa bata cadrul . Odata cu venirea la conducere a renumitilor magistrati cu experienta 0 in munca de penitenciar ,personalul "incompetent" a fost dat afara si inlocuit de "somitati"care au gestionat alocatiile bugetare dupa experienta vasta din domeniu . A aparut colapsul si ca atare sa dat autonomia penitenciara fara sa se stabileasca unde incepe si unde se termina. Pentru justificarea situatiei sa trecut la destituirea in masa a dir si dir adj de unitati. Concomitent sau acordat drepturi aberante detinutilor(care inseamna bani multi)n'au mai iesit la munca,etc si a inceput haosul. Acum ia si comunica ! Se stie ca orce razboi se castiga cu o logistica buna . "Somitatile" noastre desfinteaza practic logistica lasand-o pe mana hotilor si a incompetentilor . Ce sa comunici si mai ales cu cine ? Majoritetea personalului e "parasutat" in bezna si toata lumea face politica . Toate esecurile sunt motivate de impunerile UE , un fals grosolan , plapuma pentru putori . Comunicarea se poate face numai intre "meseriasi" iar astia nu prea mai exista . Sistemul sa transformat in Apaca dar cu necalificati . Calificarea inseamna timp,bani,disciplina si mai ales ceva profesori. Din fericire au aparut doi la varf. Sper sa fie lasati si sa aiba putere sa puna cateva caramizi la acest sistem si sa incheie perioada demolarilor . Le doresc succes !

Anonim spunea...

Stimate al treilea comentator (15.07.2008 11:22:00), suntem toti de acord ca sistemul penitenciar sufera la capitolul comunicare. De fapt, transparentizarea sistemului nu este atat de evidenta cum ne-am dori cu totii. Trebuie insa, sa fii de acord cu mine ca nu mai este nici asa de opaca, poate este translucida. Au trecut aproape 3 ani si jumatate de la demilitarizare si tu iti doresti o transparenta demna numai de utopiile democratice americane. Comunicarea e de mai multe feluri si ea este prezenta oricand in viata ta. Poti sa comunici si pe orizontala cu semenii tai, dar si pe verticala cu sefii sau subordonatii tai. Vorbesc aici de serviciul tau. Nu ne intereseaza ce faci in timpul liber. E dreptul tau sa nu comunici cu nimeni. Ai alaturi de tine acest blog care te ajuta sa comunici in diagonala, sau oblic, cum vrei sa-i spui. Poti comunica direct cu mai marii sistemului din care faci parte fara sa obtii acordul sefilor, fara sa faci anticamera zile intregi si fara sa fii tras la raspundere in comisii de disciplina. Este un castig imens pentru care ar trebui sa multumesti si sa fii recunoscator oamenilor care administreaza acest blog. De ce trebuie tu sa iti bati joc de aceasta oportunitate si sa arunci cu noroi in niste oameni pe care nu cred ca ii cunosti? Ale caror capacitati, de asemenea, nu le stii? Iarta-ma ca imi permit sa te intreb (desi sunt convins ca nu voi primi nici un raspuns), ce autoritate reprezinti pentru a evalua munca oamenilor astora? Trebuie sa intelegi, odata pentru totdeauna, ca acesti purtatori de cuvant nu sunt numai in sistemul penitenciar. Ei sunt o necesitate a fiecarei institutii si de ei depinde in foarte mare masura cum te vor privi pe tine oamenii care te vor vedea iesind pe poarta acelei institutii. Poate ca nu se pricep prea bine, nu au carisma necesara, se mai balbaie uneori, sunt mai scunzi decat media de inaltime acceptata in sistem, dar sunt cei care trebuie sa stea in fata unei intregi comunitati atunci cand ceva rau se intampla. Am vazut deunazi ca cineva scria ca purtatorii de cuvant mint pentru sefi. Asa o fi? Chiar mint? Este cineva detinatorul adevarului absolut, astfel incat sa poata stabili cine minte si pentru cine?
Stii ceva? Eu cred ca inca nu s-a acordat o atentie destul de mare acestui segment al activitatii. Cred ca trebuie sa fie dezvoltat cu prioritate. Si mai am multe credinte..... Dar totodata am si rabdare. Si pe deasupra, incerc sa respect parerile si eforturile tuturor. Ceea ce te indemn si pe tine sa faci.
Sa iti mai spun ca sunt purtator de cuvant?

Anonim spunea...

Iata ce spun specialistii!!!

“Efectul instituţie”
Posted by dianacismaru under organizaţii | Tag-uri: sănătate organizaţională |
No Comments

În România, instituţiile ar trebui să fie cele care rezolvă probleme. În loc de asta sunt cele care creează probleme - oricine trebuie să intre într-o instituţie o face cu un nivel de stres ridicat, pentru că e posibil nu numai să nu i se rezolve problema, ci să se creeze o alta (altele) în plus.

Când spun “instituţii” nu mă gândesc doar la cele foarte vizibile şi mediatizate, gen ambasade şi ministere, ci şi la cele de rang mai mic - şcoli, spitale, centre pentru copii cu dizabilităţi, administraţii financiare, primării…la toate, “efectul instituţie” este vizibil. Modul în care comunică (sau mai bine zis nu comunică) cu alte organizaţii şi cu clienţii/publicurile pare să demonstreze bolile cronice şi nevindecabile de care suferă. În mod normal, dacă ar fi fost simple organizaţii, ar fi murit până acum din cauza ineficienţei…dar pentru că o instituţie nu are niciodată concurenţă şi pur şi simplu trebuie să existe, continuă să existe chiar şi când patologia depăşeşte limita absurdului.

O constatare care uimeşte pe observatori este faptul că, luaţi separat, angajaţii instituţiilor pot să nu aibă nimic în neregulă. Pot să aibă o experienţă profesională valoroasă şi unii dintre ei pot să aibă concepţii moderne sau să fie persoane agreabile. Totuşi, la nivel organizaţional, acest grup de oameni ajunge la o eficienţă foarte scăzută. Asta pentru că sistemul de organizare şi cultura organizaţională sunt pe un anumit tipar care asigură perpetuarea aspectelor disfuncţionale. Şi o altă constatare care uimeşte pe observatori este miopia acestor angajaţi (chiar şi a celor mai progresişti dintre ei). Ei se angrenează în probleme cotidiene şi nu se întreabă niciodată dacă instituţia a cărei emblemă o poartă cu satisfacţie îşi îndeplineşte misiunea.

Cu privire la comunicarea instituţională, am vizionat la colocviul de acum zece zile prezentarea unui proiect de cercetare cu tema “Structuri de comunicare în instituţiile din România” coordonat de conf. univ. Adela Rogojinaru de la Universitatea Bucureşti, al cărui rezultat nu este deloc surprinzător: majoritatea instituţiilor au structuri de comunicare dar rolul lor este încă vag, abordarea în cadrul acestor structuri este prea puţin strategică, iar dintre angajaţii care lucrează în interiorul acestor structuri, unii încă nu au absolvit nici o formă de specializare în comunicare sau ştiinţe sociale …

Pe când un proiect de cercetare care să evalueze eficienţa instituţională?

Anonim spunea...

PT ANONIMUL DE LA 16


Imi place cum ai scris,ai disecat anatomic cadavrul defunctei conduceri .
FELICITARI
Ai clasa.

socius anepist spunea...

Felicitari, d-le M!V-as recunoaste stilul inflacarat oricand.Doar ca sunteti cam idealist si irealist pentru matrixul anp-ist.Doriti niste schimbari irealizabile intr-o perioada de timp prea scurta. ANP-ul e intr-o vesnica perioada de tranzitie si de instabilitate.
Astept o acumulare de frustrari pentru a reveni cu randuri mai incisive.

Anonim spunea...

Vin in ajutorul colegului purtator de cuvant(sa va mai spun ca si eu sunt purtator de cuvant?) si spun: desigur, purtatorul de cuvant trebuie(si este, intr-o oarecare masura) imaginea institutiei. Balbele care le mai dau din cand in cand, lipsa de carisma si inaltimea pot fi si sunt de multe ori compensate cu seriozitate, profesionalism, punctualitate, respectarea cuvantului dat, tinuta impecabila si, mai ales, stiinta de a sti ce si cand trebuie sa spuna. Numai cine nu a facut munca asta isi poate permite sa spuna ca este usor. Ca daca eram cu totii frumosi, inalti, destepti si aveam dictie perfecta lucram naibii prezentatori de stiri la Pro Tv sau la vreo alta televiziune importanta. In fine, revenind la imaginea puscariilor, as indrazni sa spun ca imaginea acestora este facuta nu atat de purtatorul de cuvant ci de majoritatea lucratorilor in frunte cu directorul. Altfel, purtatorul de cuvant poate sa fie si Andreea Esca, imaginea puscarieie va fi tot una mizerabila daca(o sa-l repet pe DACA la fiecare subpunct):
- daca directorul este un analfabet care nu stie sa scoata doua vorbe inteligente in afara problematicii penitenciare intr-o discutie cu personalitatile orasului;
- daca directorul si sefuletii de pe langa el care ne reprezinta in relatia cu alte institutii de la nivel local vor continua sa se imbrace cu costume proaste( eu ii spun sindromul costumului ieftin), cu pantofi de la uniforma si cu cravata de 15 RON;
- daca de 1 decembrie, de pilda, puscaria va fi in continuare singura institutie care nu participa cu o coroana de flori depusa la monumentul eroilor de catre doi agenti tineri, frumosi, inalti si imbracati in uniforma impecabila;
- daca la bilant o sa continuam sa-l facem numai noi intre noi, fara presa si fara invitati de seama, de parca am fi speriati de bombe;
- daca de fiecare data cand suntem solicitati de presa ne purtam de parca ne-ar cere sa le divulgam secrete de stat;
- daca agentii si ofiterii unitatii isi poarta uniforma ca pe o povara, in mod neonorant(netunsi,cu cascheta lasata in spatele masinii ca sa vada lumea ca suntem "militieni" si ca sa nu ne opreasca politistii de la circulatie, cu pantalonii si vestonul necalcate, cu pantofii scofalciti si nedati cu crema, cu camasa murdara,cu vestonul neajustat, cu pantalonul prea scurt, prea stramt sau prea larg, cu ciorapi albi in loc de gri , cu pantalonul de o culoare si cu geaca de alta culoare etc);
- daca vom continua sa mergem in crasme imbracati in uniforme;
- daca ii vom primi pe oaspetii nostri ca intr-o fortareata(control zelos la intrare, lipsa de protocol, spatii neadecvate, obtuzitate, lipsa de politete);
- daca cei de la vizite se vor comporta cu familiile detinutilor fara pic de condescendenta, de parca ar fi pe tarlaua personala;
- si acesti daca ar putea continua.
Pentru ca, dragi colegi, despre persoanele
- lucratoare in penitenciar- care sunt niste modele in comunitatea locala se va spune doar tangential ca lucreaza la penitenciar, de cele mai multe ori va fi laudat individul "Popescu". Daca, insa, se va afla despre vreun lucrator de penitenciar ca a facut nu stiu ce prostie, se va spune, indiscutabil, ceva de genul"uite-l si pe prostanul ala de la puscarie, face uniforma de ras si institutia asijderea".
Asa ca , stimati colegi, nu va asteptati ca purtatorul de cuvant sa faca minuni. Minunea asta trebuie facuta impreuna, de catre noi toti. Sa trecem deci, la treaba, pentru ca avem mult de lucru. Noapte buna. Sau mai bine sa zic "desteptarea"?!

Anonim spunea...

Initial am zis ca nu ma implic in toate aceste comentarii la adresa purtatorilor de cuvant. Dar nu pot, pentru ca oamenii acestia imi sunt colegi! Da, si eu sunt unul dintre cei 40 si ceva de purtatori de cuvant din sistem! Ei sunt pionierii sistemului in aceasta directie. Si ca in pionierat poate mai si gresesc, dar tin calea. Calea si drumul (stiu ca e un pleonasm!!) in care ei cred si au VOCATIE! Tot ei sunt acei oameni si colegi care va dau "Buna dimineata" si care zambesc intelept atunci cand, in spate, ceilalti fac comentarii rautacioase. Tot ei sunt oamenii care incearca sa faca publica munca celor de la socio-educativ. Niciunul nu asteapta multumiri sau recunostinta. Pentru ei un material bun in presa e marea premiere. Inseamna ca nu s-au zbatut in zadar. Si sa nu uitam ca EI sunt oamenii care fac onoare statutului de lucrator de penitenciar! Daca - inainte de a da in ei cu vorbe - ati incerca sa va puneti, macar si pentru o zi, in pielea lor, ati intelege de ce, pentru reusita in munca depusa de acestia este nevoie si de efortul vostru! Doamnelor si domnilor purtatori de cuvant - aveti tot respectul meu!

Anonim spunea...

Hei, hei, puţină modestie totuşi domnilor colegi. Dacă lucrurile erau atât de bune precum încercaţi să ni le prezentaţi în comentarii, probabil că articolul nu ar fi apărut.
Nu spune nimeni că o parte dintre dumneavoastră nu sunt oameni de valoare, sau care au potenţial pentru dezvoltarea carierei, dar lăsaţi-o mai moale cu lauda, că realitatea e încă departe de normalitatea pe care şi noi, colegii voştri, o aşteptăm şi mai este mult de muncă.
Deci salutul meu e: "Spor la treabă."

Anonim spunea...

Hei, asta cu "spor la treaba", dupa ingustimea gandirii tale fac pariu ca esti de la paza. Recunosti?

Anonim spunea...

Ca veni vorba de sindicat! Vorba colegului de la Ploiesti: CARE DOM`LE, CARE?
La Colibasi (a se citi COLIBA CU ASI), pana de curand, fuse lider de grupa sindicala unu Budrugeac Nicolae. Fuse omu ales si reales (la congres) si se puse pe lupta sindicala.
Si da si lupta, si lupta si da! Cu paharele pe masa – mai adu o sticla, baiete!
Uitaram sa va spunem: pan sa iasa la pensie, in timp ce era si lider era si sef resurse umane.
Avu omu grija de neamuri si le infipse bine in posturi, avu grija si de preteni tot asa. Acu na, ce vroiati sa faca.? Buuun, iesi omu la pensie dar ramase lider. Ca cica ar avea timp BERECHET sa se ocupe de procesele pe care le incepuse pentru drepturile membrilor. Angaja omul un avocat. Care uita sa se prezinte la sedintele de judecata, pentru ca omul avea alte sedinte la ``sala 5``. La judecatoria Pitesti nu sunt decat 4 (patru) sali de judecata, sala 5 fiind o carciuma din vecinatatea judecatoriei. Acest domn avocat si acest ex-lider au reusit sa piarda in mod voit si lamentabil niste procese pe care un stagiar nu le-ar fi pierdut nici in somn.
Acest individ, atat timp cat a fost sef r.u. a reusit sa-si creeze o casta, oarecum impenetrabila, promovand in functii linistite tot felul de agarici, ca sa nu le spunem altfel. Sa-i fi vazut ce penibili erau agaricii cand aplaudau, ca la congres, realegerea ``iubitului`` lider. Liderii SNLP pot confirma, ca au fost martori la acel moment emotionant, dar ….
Dar am scapat de el!!! Ca isi dadu obsteasca demisie! Si ce folos, ca avem lider acu pe varu lui! Adica ii tot aia! Cica e acceptat de conducere! Adica de Colcea, care-i lua locu lu nea Nini la r.u.. O joaca asta (Colcea) pe madame procuror F cum vrea muschii lui fesieri. Asta e ala de se da DIRECTOR prin city. Cum dracu a venit asta de la pasapoarte la puscarie ?????
Un mare mister. Tot mister e si cum ajunse sef r.u., pe ce criterii? Doar ca bea cafeaua cu sefa, cand e la servici? Ca sta la ea, in biroul cu masa ovala, de intepeneste lumea in fata usii de metal greu, cu hartiile ce tre semnate. Si il lasa pe paranoicul de dinisor sa-si faca de cap pentru ca are ``puteri discretionare si totale`` am incheiat citatul.
Cu astfel de lideri si astfel de sefi care nu vad de cat interesul personal, ce sa mai vrem?

I`ll be back!!

Anonim spunea...

Purtatorii de cuvant "sunt pionierii sistemului in aceasta directie". Or fi pionieri sin cand or mai creste or ajunge utecisti. Ce ciudat... Si eu care ii credeam comunisti sadea. Stii ceva... Las-o mai moale cu pionieratul. Comunicarea cu exteriorul in multe unitati este rigida si ipocrita, iar multi dintre oamenii pusi sa o orchestreze au acceptat acele posturi, deci se potrivesc profilului. Ca sa nu mai vorbim ca unii se exprima foarte greu.

Anonim spunea...

Perfect ales titlul, cu adevarat ANP se comporta ca un autist ,comunicarea lipseste pe verticala cu desavirsire ,in ambele sensuri ,cind se pregatesc anumite decizii, anumite schimbari agentul care lucreaza nu este intrebat ce parere are, cum crede el ca s-ar putea imbunatati situatia ,de cind lucrez in acest sistem m-a deranjat secretismul exagerat, delimitarea ordine pentru ochii tuturor si ordine doar pentru ofiteri imi aminteste de militianul care spunea interlocutorului sa priveasca pe umeri nu la frunte .In situatia in care un procent important de subofiteri sunt absolventi de studii superioare este o chestiune de conjuctura ca unul ajunge ofitere si altul nu,in ciuda acestui secretism nu se cunosc indatoririle fiecaruia ,se intrepatrund ,se suprapun ,nu isi cunoaste fiecare limitele, subminam autoritatea profesionala a colegilor nostrii pe motiv ca paza este cuiul lui pepelea in orice penitenciar nu SRS sau medicalul sau logistca si lista poate continua .