Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

sâmbătă, 10 mai 2008

Spioni de penitenciare si justitie

Auto-dezinformare, paranoia, poliţie politică
.
Nici penitenciarele şi nici justiţia n-au scăpat de binecuvântarea prezenţei băieţilor cu ochi albaştrii, auz fin şi imaginaţie. La scurt timp după eliminarea CI-ştilor comunişti a apărut ideea reinventării lor. Alt nume acelaşi scop. Spioni de jucărie şi de interese politice.
.
Nu apăruse marele pericol pentru siguranţa naţională dar nu ăsta era motivul. Se dorea doar un nou instrument de control pentru domeniul numit eufemistic, la acea vreme, justiţie. Asta s-a şi întâmplat.
.
Nu există vreo dovadă a eficienţei acestui serviciu de informaţii al ministerului Justiţiei dar există nenumărate probe că SIO - SIPA - DGPA a fost folosit ca instrument politic până la data desfiinţării.
.
Ofiţeri ai structurii au penetrat atât de bine structurile infracţionale că le protejau în justiţie (vezi cazul col. Manolescu, care a protejat grupări infracţionale în calitate de şef Centru Zonal Craiova, după care a fost angajat de către infracţionali ca proaspăt pensionar).
.
Entuziaştii noştrii spioni au urmărit şi ajutat la şantajarea unor magistraţi, avocaţi şi jurnalişti, motiv pentru care în 2006 la presiunea Comisiei Europene au fost (aproape) desfiinţaţi.

Scurt istoric SIO - SIPA - DGPA - DPCMP

In 1991, ministrul de Justiţie Mircea Ionescu Quintus a infiinţat prin ordin ministerial Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie (SIPA), ca structură departamentală in subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor. O vreme s-a numit şi Serviciul Independent Operativ (SIO).Scopul declarat era acela de a urmări şi controla infracţiunile cu implicaţii majore din penitenciare.

In 1997, SIPA a trecut, prin ordinul ministrului Valeriu Stoica, in subordinea directă a ministrului Justiţiei, care dorea ca acest serviciu secret să se ocupe şi de protecţia magistraţilor.

In 2003, din cauza scandalurilor din presă care arătau că la vărful SIPA au fost numiţi foşti lucrători ai securităţii, iar serviciul era suspectat că face poliţie politică, SIPA a fost transformat in Direcţia Generală de Protecţie şi Anticoruptie (DGPA) şi pentru prima dată a fost obligată să prezinte Parlamentului rapoarte de activitate

In 2006, la inceputul anului, Monica Macovei a desfiinţat serviciul secret din subordinea ministrului Justiţiei pe motiv că SIPA, redenumit DGPA, a făcut abuzuri, iar ministerul nu are nevoie de un serviciu secret.

In 2006, la sfârşitul anului, ministrul Justiţiei infiinţează, obţinănd hotărăre de guvern, Direcţia pentru Prevenirea Criminalităţii in Mediul Penitenciar (DPCMC), o structură in subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cu argumentul că o structură informativă de acest fel este necesară pentru a preveni acţiuni ilegale pregătite in inchisori. (Sursa: Jurnalul Naţional, 14/05/2007)

Cum năravul din fire nu are leac, nou înfiinţata DPCMC se dedă la aceleaşi spionări ieftine şi cu iz politic. Excesul de zel s-a manifestat de exemplu în supravegherea manifestărilor sindicale atent acoperite informativ de ofiţerii prospăt curăţitei DPCMP.
.
Aceleaşi dezinformări ca pe vremuri ajung pe mesele ministrului, secretarilor de stat şi a directorului general. Informaţiile adevărate, în buna tradiţie SIPA, sunt aflate de la televizor în timp ce infractorii îşi conduc afacerile din penitenciar nestingheriţi (ex. Ioan Balint zis Nuţu Cămătaru), iar ofiţerii DPCMP produc maculatură şi poveşti vânătoreşti.
.
PS. Îmi pare rău să-i dezamăgesc pe cei care trăiesc cu mitul spionului. Angajaţii SIPA - DPCMP nu sunt nişte Geims Bonzi care se luptă cu criminalitatea adevărată. Se luptă doar cu trecutul şi lipsa de orizont.
.
Link-uri utile:

PPS. Mai sunt 5 zile?

15 comentarii:

Anonim spunea...

Nu stiu la altii cum o fi, dar la noi in penitenciar, in oala in care se amesteca cu polonicul directorului abuzurile in functie, interpretarile legilor si ordinelor ierarhice, dispretul fata de legile in vigoare, constituirea comisiilor importante dupa interese si nu dupa competente, oala pe care capacul a fost asezat ermetic de director inca de la infiintare, sosirea unui ofiter tanar a insemnat montarea unui dispozitiv de reglare a presiunii la o oala etansa ce se incingea incet, dar sigur. Dintr-o data, in unitatea in care nu existase nici un eveniment negativ, au inceput brusc sa fie evidentiate de catre acest ofiter, atat la ppl cat si la cadre. Informatii care pana atunci stateau ferecate prin sertarele si dulapurile unei clici aservite directorului au inceput sa circule in interior, fiind aduse la timp la cunostinta persoanelor vizate. Nu ma indoiesc ca in schimbul altor informatii, doar e singura parghie pe care o are la dispozitie. A beneficiat de acest sprijin inclusiv sindicatul, care nu avea acces la anumite documente si informatii si nici curajul de a le obtine.
Asa a ajuns acest tanar ofiter persona non grata. Nu i s-a asigurat un birou in care sa aiba acces la telefon si internet nici pana in ziua de azi, pentru a nu putea lua legatura rapid cu structura din care face parte, desi este angajat de un an. Tot un an a durat sa i se distribuie un fiset metalic in care sa isi tina documentele cu caracter specific. Cu greu a reusit sa participe la sedintele consiliului de conducere. Inca se mai lupta sa obtina acces la documente, desi are acest drept prin natura functiei.
Nu am vazut nici un raport de-al sau catre sefii lui, asfel incat nu stiu daca are vreun rol politic, dar in interiorul unitatii eu, una, am simtit nevoia unui astfel de coleg.
Mai cred, deasemenea, ca acesti ofiteri deranjeaza apele personajelor numite politic pe functii, desi nu stiu inca pana la ce nivel au forta si sustinerea sa o faca.
Cu siguranta aveti dreptate pentru perioada anterioara, dar nu inlocuiti un sistem nou, care deocamdata functioneaza, decat daca aveti ceva mai bun.
Daca aveti contraargumente, abia astept sa le citesc. Pana atunci hai sa nu folosim articole -baloane de sapun.

Anonim spunea...

Unele informatii se afla de la televizor, asa cum altele se afla de pe bloguri ca acesta. Cand veti fi seful DPCMP poate veti reusi sa publicati rapoartele pe site-ul ANP.
Pana atunci, directorii cu paza si regim penitenciar nu vor mai cere subordonatilor "liniste" la ppl, obtinuta cu orice mijloace, chiar compromisuri si acte de coruptie. Poate telefoanele, drogurile si alte monede forte vor fi eradicate din sectiile de detinere.
Poate ppl nu vor mai avea sustinere politica la cel mai inalt nivel, incat directorii sa accepte compromisuri si acte de coruptie.
Poate nu va mai fi o masa de oameni politici, cadre de penitenciar si ppl intr-un melanj grotesc al coruptiei.
Atunci nu am mai avea nevoie de niste Geims Bonzi sa ne rezolve problemele.
Informatiile curg, stimabililor, dar intrebarea este urmatoarea: in toaleta cui isi gasesc, finalmente, utilitatea?
DPCMP ramane o parghie viabila, cine se teme de ei, tu, cititorule?

Anonim spunea...

Sunt varza, slab pregatiti si de altfel in afara de a lua salarii de merit si sporuri de 50% nu fac nimic toata ziua.De fapt, rup soliterul pe calculator, in timp ce detinitii se plimba cu droguri si telefoane mobile prin locul de detinere(sectorul administrativ si de comanda) fara nici o jena.
Sunt de altfel SCLAVII minunatului nostru conducator, MARIUS IOSIF.

Anonim spunea...

La Jilava, Nutu face afaceri in timp ce subinspectorul Suciu Ionut(FOST LOCTIITOR SEF TURA TOT LA JILAVA) de la Prevenirea criminalitatii in mediul penitenciar(fostul SIPA) la Jilava se uita la filme pe YOUTUBE si joaca tetris in cel mai mare birou(ca spatiu) din Penitenciarul Jilava.
Si asta nu e tot, dupa 7 luni de functie la Prevenirea criminalitatii in mediul penitenciar s-a lipit prin bunavointa ,,SCLAVULUI LUI MARIUS IOSIF" Directorul PENITENCIARULUI JILAVA, SORECU VALENTIN, cu SALARIU DE MERIT si PRIMA DE 1 DECEMBRIE CEA MAI GRASA.
Asta in timp ce detinutul frizer al Penitenciarului Jilava, in timp ce il tundea pe subinspectorul Suciu Ionut( de la Prevenirea criminalitatii in mediul penitenciar(fostul SIPA) avea in buzunar zeci de grame de heroina.
Asa director,asa SUBORDONATI.

Anonim spunea...

S-ar parea ca dramatizati. Nu suntem nici pe vremea lui Ulise , nici pe vremea lui Ceasca!

Timerii ofiteri si agenti de PCMP nu prea isi gasesc locul in unitatile penitenciare, nu prea au ce face pentru ca activitatea lor este fructuos boicotata de vulpile batrane de la paza.

Proaspetii angajati... adica de 1 an.. in sistem ... in forma asta... lasand la o parte pe vcei reconvetiti ... din fosta SIPA sau DGPA ... habar nu au pe ce lume traiesc , afla evenimentele din comunicate ANP... alea subtiri tare.// create de cei din sectorul operativ ... pentru ca PCMP nu sunt operativi ci doar niste persoane care intocmesc doar niste hartii fara valoare si pe care nimeni nu le ia in condiderare... nici macaer seful lor de la DPCMP din ANP , care pentru a nu cadea prost fata de directorul general ii pune sa intocmeasca rapoarte care nu au nimic de-a face cu sistemul penitenciar, sau cel putin ii pun sa urmareasca activitatea unor ofiteri sau agentui deveniti incomozi in unitatile penitenciare.

Nu deplnag aceasta categorie de angajati ai ANP, ci-i deplnag pe cei care-i suporta, in unele unitati chiar isi fac treba mai mult decat trebuie , numai ca atunci cand sunt evenimente precum cel de la Focsani, afla din presa ce se intampla in unitatea lor!

Poate ca-si merita soarta... dar noi ce vina avem sa-i suportam asa???

Anonim spunea...

Stimate doamne/Stimati domni

Analizand atent si complet articolul, comentariile si articolelel de presa de mai sus am ajuns la urmatoarele concluzii:

1. aceasta directie a luat fiinta prin iunie 2006 prin Ordin al ministrului justitiei (parca doamna Macovei pe vremea aceea...);

2. aceasta directie a fost incadrata cu personal dupa metode stiintifice si moderne (parca domnul Dumitrascu le-a introdus...);

3. credeti ca niste bieti penifesti ca noi au loc in aceasta lupta?

Accesul la aceste documente arata ca seful corpului de control nu se ocupa numai de controlul administrativ. Dumitriu a fost in aceasta comisie omul lui Macovei care a avut acces la dosarele care ascund trecutul judecatorilor si procurorilor.

Reteta Macovei
Iata deci, rezumativ, modul in care fostul ministru al Justitiei a facut presiuni asupra unor fosti demnitari din MJ si asupra unor judecatori ai Curtii Constitutionale: - au fost alesi fosti demnitari ai Ministerului Justitiei printre care si actuali judecatori ai Curtii Constitutionale; - a fost comandat un control al Corpului de Control, condus de omul lui Macovei; - concluziile au fost transformate intr-o plangere penala la Parchet; - judecatori ai Curtii Constitutionale si familiile acestora au fost supusi presiunii anchetei penale si confruntarii cu procurorii timp de un an de zile; - totul s-a terminat dupa ce Curtea Constitutionala l-a spalat pe Traian Basescu de acuzele incalcarii Constitutiei.
;

4. subtitlul trebuia redactat asa: Auto-dezinformare, paranoia, poliţie politică


Cu stima,

anonim...

Anonim spunea...

Am cativa ani buni de "penitenciar" si n-am vazut si n-am auzit despre nicio "prevenire" rasunatoare! I-am cunoscut insa indeaproape pe reprezentantii de seama ai acestui compartiment. Nici daca si-ar dori ( ceea ce ma indoiesc!) sa descopere cine stie ce comploturi, n-ar avea cum. Pentru ca in marea lor majoritate sunt limitati si slugarnici iar marile "descoperiri" se aduna de regula din barfa sau din platitul politelor. Sa stai cu borcanul pe usa angajatilor si sa "raportezi" vitejeste ce-a zis x si cu cine "se tine" y are mai degraba iz de mahala si nu de anticoruptie sau prevenire. N-am nicio indoiala ca printre angajatii SIPA exista si oameni de buna credinta dar ma tem ca nu se va face niciodata primavara in sectorul asta cu o floare sau doua!
Parerea mea este ca acest sistem sufera in primul rand de lipsa de maturitate, prea multi angajati isi iau in serios prostiile sau si mai rau, iau in serios prostia altora.
Asa se instaureaza frica de a spune ce gandesti, asa se instaureaza usurinta cu care sunt acceptate deciziile aberante, asa se instaureaza in ultima instanta domnia bunului plac!
Pe mine personal nu m-a impresionat niciodata spionajul asta de mahala, stiu ca exista posibilitatea de a-mi fi ascultat telefonul, de a-mi fi scotocit calculatorul, stiu ca se barfeste pe seama mea si pe seama altora, so what?! Din pacate insa nu toata lumea reactioneaza asa si se ajunge, s-a ajuns! pana acolo incat ditamai sefii de penitenciare se tem sa foloseasca telefonul propriu sau calculatorul la servici. Asta e schizofrenie curata si desi aveam pana nu de mult convingerea ca nu e boala contagioasa incep sa cred ca in realitate schizofrenia se transmite pur si simplu de la om la om!

Anonim spunea...

N-am nicio indoiala ca printre angajatii SIPA exista si oameni de buna credinta dar ma tem ca nu se va face niciodata primavara in sectorul asta cu o floare sau doua!

Asa spunea anonim.

Parerea mea este ca cei care au fost angajati anul trecut unii sunt departe de realitatea penitenciara, altii sunt fost agenti sau fosti ofiteri care nu si-au gasit locul pe altundeva, altii sunt din sistemul de aparare si ordine publica alungati sau fortati sa plece de prin MAPN, SRI, SPP sau alte structuri de politie politica .

Nu foarte multi, dar nici foarte putin se regasesc pe lista fostelor SIPA si DGPA, unii insa migrand spre paza . Exemple pot fi date ... exista un metalurgist celebru in sistem ... tocmai convertit la PCMP.

Sa auzim numai de bine ! Probabil.

Anonim spunea...

Am cativa ani buni de "penitenciar" si n-am vazut si n-am auzit despre nicio "prevenire" rasunatoare!

Prevenire≠Combatere... ceea ce ma face sa cred ca e bine ca nu ai auzit...

I-am cunoscut insa indeaproape pe reprezentantii de seama ai acestui compartiment.

Ai fost "informator"?

Asta e schizofrenie curata si desi aveam pana nu de mult convingerea ca nu e boala contagioasa incep sa cred ca in realitate schizofrenia se transmite pur si simplu de la om la om!

Sa vezi cum se transmite PARANOIA!!!

Anonim spunea...

Imi pare rau ca perceptia generala vis-a-vis de activitatea acestei directii este vadit si tendentios negativa. Nu neg faptul ca exista exceptii negative ca peste tot, dar nici stigmarea intregului personal DPCMP nu este corecta. De fapt menirea acestui blog am considerat a fi aceea de a oferi solutii la niste probleme existente in sistem si nu aceea de executa public niste persoane, gen Sbs. SUCIU IONUT de la Penitenciarul Bucuresti Jilava. Sa inteleg ca cel care a facut comentariul la adresa acestuia lucreaza in acelasi sistem de practici ticalosit ? De ce nu a semnalat faptul ca la el in unitate, structura biroului nu este completa ? Si ca de fapt el face munca a 4 persoane pentru ca in sistem nu s-au mai facut angajari? Si cazul sau nu este singular in carul ANP....asa ca pana la noi comentarii ne vedem la reauzire....

Anonim spunea...

La Jilava hotii fac legea, cică ,,previn criminalitatea".
Să le fie ruşine!!!

Sandman spunea...

Vreau sa emigrez!!!

Sandman spunea...

Vreau sa emigrez!!!

Anonim spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=JeJnGg7NP3M

MA CAR DIN TARA ASTA !!!!!

Anonim spunea...

Toți știm să ne dăm cu părerea... dar de fapt nimeni nu știe nimic din ceea ce înseamnă activitatea de prevenire, nu-i așa? Cel mai bine e să nu lansăm acuzații doar de dragul de a o face, nu credeți?