Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

sâmbătă, 17 mai 2008

Nevoia de normalitate

Generalul Binisor isi teroriza cu placere angajatii. Ba, te dau afara ba, urla el din rasputeri la directori, la secretara sau prin telefon la sefii de penitenciare. Scrie ba, scrie, cand iti vorbeste un general, si directorii se aplecau infricosati peste agende si notau cu febrilitate toate lucrurile fara noima pe care generalul obisnuia sa le dicteze, cu indreptatita convingere.
Cacat, cacat, tipa isterizat generalul cand indraznea careva sa ridice privirea sau sa aiba si el o parere, tu faci cum iti dictez io, ba, ca altfel dau cu tine de pamant de nu te vezi, ai inteles?!
.
Cand generalul n-a mai avut incotro si a trebuit sa paraseasca totusi ANP-ul, a adunat tot personalul in sala mare de sedinta si a tinut un discurs interminabil. Am facut scoala de ofiteri, am terminat-o printre primii, tragea el de timp, doar doar cineva sau ceva va infaptui, totusi, o minune si-i va da inapoi scaunul de director cu care se acomodase atat de bine. De fapt am terminat-o chiar primul, s-a hotarat el pana la urma sa supraliciteze, dar minunea tot nu s-a infaptuit!
.
Cand magistratul Iosif n-a mai avut incotro si a trebuit sa parasesca la randul sau ANP-ul, a invitat in sala mica de mese numai directorii si sefii de servicii. Am intalnit aici oameni rai, s-a stropsit el negru de suparare, si in randul din fata patru subalterni au aplaudat, cu uimire si incantare, puterea de patrundere a magistratului. Sper sa-mi continuati totusi proiectele, a continuat el cu binecunoscuta-i severitate si directorul economic a alergat devastat sa dea telefon la baza de aprovizionare ca sa ordone sa se plateasca mocheta personalizata. A doua comanda, pentru ca prima nu fusese pe placul magistrului!
N-avem cum, a raspuns sfios cineva la capatul firului, n-avem de unde ca nu era prevazut. Nu stiu ba, nu ma intereseaza, luati din alta parte si platiti-o imediat ca trebuie sa continuam proiectele magistratului!
.
In nici patru ani, ANP-ul se afla la al saselea director general (fost, timp de doua saptamani director general, fost timp de un an director general adjunct!). Sub ei s-au perindat alti opt directori generali adjuncti. Cu exceptii care intaresc regula, directorii astia au semnat hartii, au vizitat rar sau deloc unitatile, au dat ordine si decizii pe care, daca nu si le-au anulat mai apoi singuri, le-au anulat inlocuitorii, si-au dat prime, si-au angajat rudele si prietenii, si-au instalat in functii de conducere favoritii, au calatorit, au complotat, au haituit si umilit subalternii, s-au lasat adorati, si-au construit case, si-au cumparat terenuri, au comis cu dezinvoltura abuzuri si ilegalitati.
.
Cu exceptii care intaresc regula, in urma lor n-a ramas nimic!
Sau daca vreti, a ramas un sistem penitenciar in care lucrurile se carpesc si la propriu si la figurat de la o zi la alta, un sistem in care initiativa este catalogata ca fiind abatere, un sistem in care angajatii nu au curajul sa vorbeasca, un sistem care nu are nicio legatura cu "standardele europene", formula standard cu care a defilat de-a lungul anilor toata armata asta de sefi pe la sedintele de bilant.

In 15 mai 2008 ii scriam dlui. ministru Catalin Marian Predoiu o scrisoare deschisa si amara. Stiam ca ultimului director general, judecator Marius Iosif, cel care a reusit performanta aproape uluitoare de a fi mai incapabil decat generalul Binisor, i se semnase prelungirea detasarii si asta echivala cu o lovitura mortala, aplicata unui sistem si asa aflat in deriva.

Din fericire, Marius Iosif nu mai e si iata-ma intr-o postura neobisnuita, aceea de a multumi ministrului, cu recunostinta si tristete in egala masura, pentru normalitate!

14 comentarii:

Anonim spunea...

Imi pare rau. Nu sunteti obiectivi. Faceti comparatii deplasate. Nu sunt partizanul epocii Stanisor-Binisor dar orice comparatie intre acea perioada si cea care a urmat - deschisa de echipa Iacob, este net in favoarea primeia. Nimic nu a mai mers. Este foarte adevarat ca fiecare echipa, dupa cea a lui Iacob-Cerbu, a fost mai proasta si a culminat cu cea a lui Iosif. Dar sa-l comparati pe generalul Binisor cu magistratul Iosif este, repet, deplasat. Asta arata ca sunteti mult prea patimasi si nu vedeti obiectiv lucrurile. Si atunci demersul dumneavoastra se transforma intr-un partizanat, nejustificat, pt. o anumita echipa - a lui Dumi....

Anonim spunea...

Ai dreptate moshule. Stanisor si Binisor erau cei mai tari. (LOL) Sarea pamântului nu alta.

Anonim spunea...

,,Am intalnit aici oameni rai, s-a stropsit el negru de suparare si in randul din fata patru subalterni au aplaudat, cu uimire si incantare, puterea de patrundere a magistratului. Sper sa-mi continuati totusi proiectele,,.

Oamenii rai au fost aia care nu au putut trece cu vederea primele grase si multele favoruri care si le-a facut decedatul MARIUS IOSIF. Au ramas in urma lui paduchii aia care spera ca de Petru si Pavel o sa continue proiectele de IMPUTERNICIRI IN FUNCTII DE CONDUCERE, PRIME SI SPORURI FARA NUMAR.

Anonim spunea...

stanisor ,binisor ,kiss.,marius iacob,marius iosif,serban, spaliuc ,tot o apa si un PAMANT noi palmasi am ramas tot la parnaie,pacat ca se promite asa de multe si Nr alegem doar cu PROMISIUNU care sunt goale fara acoperire
dar acum ce urmeaza o perioada de tranzitie si o luam de la capat sau TOTUSI se va intamlpa si acea schimbare promise din vremuri antice de pe vremea lui KISS

Anonim spunea...

Dupa 90 de zile in care nu o sa se intample nimic, va veni o noua conducere care va avea nevoie de sase luni pentru a-si forma o opinie si a evalua strategia preluata. O perioada de alte modificari la finele careia o sa vina alegerile parlamentare si... vor pleca si respectivii. Iarasi termene de gratie, iarasi evaluari si reevaluari. Deja incepe sa sune suparator de cunoscut acest scenariu. Dar asta este o dovada ca sistemul penitenciar este varianta sociala de perpetuum mobile. Sa ne ajute Dumnezeu!!!!!

admin spunea...

" Imi pare rau. Nu sunteti obiectivi. Faceti comparatii deplasate!"

Am lucrat cu Binisor suficient timp incat sa pot afirma cu obiectivitate ca era un incapabil! Dincolo de felul grosolan in care obisnuia sa-si trateze subalternii, Binisor era un om extrem de limitat. Din acest motiv pot sa-i acord circumstante, in sensul ca nu avea capacitatea de a intelege , in orice fel i-ai fi explicat, lucruri simple, sa nu mai vorbim despre cele complicate! Daca i-ar fi stat in putinta ar fi pus lacatul pe puscarii pentru totdeauna si le-ar fi tratat ca pe un bun personal. Ce e drept avea niste limite, cel putin prin comparatie cu Iosif si in felul lui primitiv tinea cont de oameni, vreau sa spun la oamenii pe care ii alegea dupa criterii absolut personale. Nu Binisor sau Iosif sunt insa subiectul, ei sunt in ultima instanta niste pretexte pentru o discutie ampla, care nu este de loc usoara , o discutie despre ceea ce a fost si mai ales despre ceea ce ar trebui sa fie un sistem penitenciar al carui obiectriv principal este acela de a reeduca detinutii! Altfel, desi respect punctul dumneavoastra de vedere, putem discuta cu argumente si contraargumente, despre obligatiile si calitatile unui director, platit by the way din banii nostri pentru performanta! Discutia, ca si dialogul de altfel, raman deschise.

Anonim spunea...

Adevarul este pe drum sau undeva la mijloc, dar speranta moare ultima .Poate o sa se intample ceva pana la alegerile din Toamna , Oare ?

Anonim spunea...

Si poate totusi o sa vina si schimbarea mult asteptata!!!!!!

Anonim spunea...

Worst case scenario...

Care ar putea fi evolutia cea mai dezastruoasa pentru sistem?

Chiar crede cineva ca prin plantarea unui individ din afara sistemului in varful acestuia se va ajunge la mult dorita normalitate?

Oare cum trebuie sa fie candidatul ideal pentru postul de Director General?

La toate acestea si inca multe alte intrebari ar trebui sa reflectam in urmatoarele... 87 de zile...

Anonim spunea...

Pentru admin : si eu am lucrat cu Binisor. Pe tot mandatul acestuia. Si pot spune ca-l cunosc. Sunt multe adevaruri in ce spuneti. Dar acum, avand posibilitatea de a face comparatii, nu pot sa nu recunosc meritele pe care le avea in raport cu cei care i-au urmat. Trecand peste acele limitari de care vorbiti, pot aprecia acum insistentele pentru exprimari corecte, coerente din punct de vedere gramatical. Apoi eu am avut senzatia unei trasaturi umane, de apropiere fata de colegi, manifestata si in lupta pentru drepturile acestora. Cine dupa acesta a mai facut asa ceva ? A mai luptat cineva pentru sistemul penitenciar, pentru oameni si drepturile acestora ? Ma doare sufletul cand vad ce se intampla. Un sistem care a fost considerat, pe buna dreptate, unul de elita, trece acum printr-o criza grava. Si din pacate nu sunt optimist deoarece, si probabil nu voi fi inteles, acea categorie de oameni care erau in stare sa lupte pentru sistem au plecat. Calitatea oamenilor este un factor esential dar mai trebuie si stabilitate. Schimbarile repetate au demonetizat functia de sef cu tot ce presupune aceasta. Am vazut acum goana dupa functii, chiar daca acestea sunt efemere. Vazand ce s-a intamplat, nu ar trebui sa mai existe amatori de functii de conducere. Si totusi sunt multi. Ce spera ? Ce-si propun acesti oameni care accepta si chiar alearga dupa aceste functii in conditiile in care se cere o supunere totala fata de conducere ? Nu-i deranjeaza faptul ca functia nu este compatibila cu exprimarea deschisa a unei opinii contrare?

Anonim spunea...

Sunt uluit de faptul ca unii dintre noi se bat in argumente pentru a decide care dintre cei doi( Binisor sau Iosif) a fost mai bun. Mie mi se pare ca este ca si cum ne-am intreba daca Stalin a fost mai bun decat Hitler. Oameni buni, treziti-va. Suntem in secolul XXI. Atat Binisor - in echipa cu Stanisor, alt magistrat de renume- cat si Iosif au incercat sa conduca prin TEROARE. Or, se stie, astfel de indivizi au probleme grave de caracter si de personalitate. Ambii au venit la conducerea ANP cu idei preconcepute, crezand ca sistemul nostru este plin numai cu hoti, betivi si corupti. Ma refer la cadre. Nu au putut admite ca exista, slava Domnului, destui oameni printre noi dedicati acestei meserii, cu multiple calitati, excelenti profesionisti. Am fost tratati ca niste hoti, fara sa fim creditati cu un minimum de incredere. Sunt ofiter de cariera si mi-am petrecut ani buni sub comanda multor sefi militari, de grade diferite si de arme diferite, unii generali de exceptie, insa niciodata nu am trait spaima ca s-ar putea lua impotriva mea masuri intr-un mod atat de arbitrar , mai cu seama in regimul "Stanisor-Binisor". De ce, dragi colegi, trebuie sa traim astfel de spaime in mileniul 3 ? De ce nu putem castiga dreptul de a avea niste sefi pe care sa-i respectam si sa-i admiram, nu sa-i dispretuim in virtutea primitivismului lor managerial? De ce, de pilda, sa nu avem pretentia de a avea in fruntea ANP niste sefi de genul Emil Hurezeanu, Razvan Ungureanu, Cristian Diaconescu etc, oameni care, in ciuda optiunilor ideologice sau a simpatiilor politice, pot impune respect si pot fi si eficienti prin caracter, profesionalism, discretie, eleganta, umanism ??? Oameni pe care sa-i respecti, in care sa ai incredere , despre care sa simti ca sunt alaturi de tine si sa fii in stare - cum spunem noi, militarii- sa te arunci in fata glontului pentru ei. Doar suntem, nu-i asa, o institutie de elita care are in responsabilitate aproape 45.000 de oameni! De ce suntem blestemati sa suportam la conducerea ANP, mai totdeauna, indivizi brutali si de rea credinta? Nu cumva imaginea vechiului sistem penitenciar totalitarist este vie in mintea politicienilor care numesc conducearea ANP, inchipuindu-si ca acolo trebuie , prin urmare, niste sefi cu apucaturi totalitariste? Cu toata parerea de rau dar trebuie sa spun ca acelasi sentiment l-am avut si atunci cand la ministerul Justitiei a venit doamna Macovei. In ceea ce ne priveste a facut lucruri bune , nimic de zis, dar, ca si predecesorii sai, credea ca in sistemul penitenciar noi , cadrele,suntem toti o apa si un pamant. Si a dispus masuri in consecinta, mult prea dure si nu foarte tintite, cazand in vartejul rafuielilor si schimbarilor oameni absolut nevinovati. Sentimentul acela de nesiguranta a existat, din pacate, in randurile lucratorilor din sistem, si pe perioada lui Dumitrascu si a lui Serban. Cei doi, chipurile, au fost mai "delicati" in ceea ce priveste actiunea de epurare, dar un om normal, de bun simt, simte aceeasi presiune pusa pe el. Ar fi cazul sa incepem un efort de schimbare a imaginii pe care o avem in societate. Si acest lucru poate fi facut de noi toti lalolalta si de fiecare in parte. Demersul dumneavoastra este binevenit insa nu este suficient. Haideti sa facem cu totii cate ceva, sa aratam celor din jur ca noi, lucratorii de penitenciare, suntem, in general, oameni devotati, integri, buni profesionisti, cu nimic mai prejos decat, sa zicem, politistii sau pompierii sau man-istii. Sa schimbam o data pentru totdeauna conceptia potrivit careia in spatele portilor penitenciarelor detinutii sunt paziti de niste brute care au nevoie de sefi pe masura. Putem sa schimbam lucrurile si suntem obligati sa o facem. Nu avem voie sa dam bir cu fugitii - desi, uneori, asta iti vine sa faci- si nici sa ne lamentam incontinuu . Caracterele puternice trebuie sa actioneze. Nu facand vreo revolutie si nici aruncand cu noroi in altii ci luand atitudine, fiecare la locul sau de munca . Sa fim demni si mandri de noi si de meseria noastra. Sa luam atitudine, in curtea noastra, impotriva coruptie, hotiei, lipsei de respect, mojiciei, badaranismului si a altor mizerii petrecute chiar sub ochii nostri si pe care le toleram cu lasitate. Sa nu lasam o mana de oameni - indivizi care, din pacate, exista mai pe la toate unitatile - sa puna amprenta pe noi toti. Putem sa facem asta. Nici nu este asa de greu. Si vom vedea, negresit , schimbari in bine. Nu stiu cine a spus-o si nici nu am pretentia ca o sa reproduc intocmai, dar a zis ceva de genul "poti pacali pe cativa tot timpul si pe toata lumea o vreme, dar nu poti insela pe toata lumea tot timpul". Numai bine tuturor.
Cu speranta, S. Alistar

Anonim spunea...

Se spune, ca "sefii nu poti sa ti alegi" , "in fata sefului si spatele calului nu este bine sa stai" sau "schimbarea sefilor, bucuria nebunilor". Sunt trei aspecte diferite dar cu sensuri si intelesuri bine conturate.
Ca multi alti colegi am lucrat sub comanda tuturor d.g. nominalizati de dvs. Pe unii cunoscandu-i mai mult sau mai putin. Pot spune ca fiecare asa cu nivelul lui de intelegere a avut si parti bune si rele, asa cum avem si noi. Fiecare a avut interesele lui, fovorurile lui, clientela lui si mai ales supusii lui.La fiecare schimbare au fost grupuri care au pozat in victime ale sitemului ticalosit, si si-au exprimat loialitatea fata de noua conducere. Cine sunt ei? Este simplu. Sunt cei care imediat, prin telefonul mobil isi intreaba sustinatorul-relatia-pila " Cine este si cine il cunoaste?De unde vine?Crezi ca se poate aborda si problema mea?"
Din pacate ei nu vor disparea pt ca asa este structurat sistemul. Chiar si printre initiatorii acestui BLOG exista astfel de persoane(vb de cei care sunt in activitate).
De la G-ral Chis si pana in prezent toata conducerea A.N.P. a fost una politica. Toti care au fost numiti si au destituit pe altii. Ei au incercat sa promoveze ceva. Bun sau rau. Depinde cine a analizat.
Se doreste transparenta si promovare corecta. Unii au facut din asta un obiectiv, un motto,un punct al strategiei. FALS STIMATI COLEGI. Ne-au servit cu soia si ne-au spus ca este friptura. De luat concursurile au luat cine au vrut ei. Nu vb aici de posturile de executie si sef birou ci de sef serviciu, loctiitori si directori. ALEA GRASE.Vrem concurs. Este OK. Sa ne uitam in jurul nostru si sa vedem cati din cei care au ocupat functii grase prin concurs sunt competenti, competitivi. Cati nu au afirmat " Nu au cum sa ma mai dea jos ca am ocupat prin concurs. Ce sa imi faca ba/fa?"
Sistemul asta se compune in mare majoritate din sefi pentru ca asta place la Romania. . S-a analizat de cineva cati sefi are un agent supraveghetor? Cred ca sunt cel putin 5.

Anonim spunea...

Imi pare rau. Nu sunteti obiectivi. Faceti comparatii deplasate. Nu sunt partizanul epocii Stanisor-Binisor dar orice comparatie intre acea perioada si cea care a urmat - deschisa de echipa Iacob, este net in favoarea primeia. Nimic nu a mai mers. Este foarte adevarat ca fiecare echipa, dupa cea a lui Iacob-Cerbu, a fost mai proasta si a culminat cu cea a lui Iosif. Dar sa-l comparati pe generalul Binisor cu magistratul Iosif este, repet, deplasat. Asta arata ca sunteti mult prea patimasi si nu vedeti obiectiv lucrurile. Si atunci demersul dumneavoastra se transforma intr-un partizanat, nejustificat, pt. o anumita echipa - a lui Dumi....
Pentru admin : si eu am lucrat cu Binisor. Pe tot mandatul acestuia. Si pot spune ca-l cunosc. Sunt multe adevaruri in ce spuneti. Dar acum, avand posibilitatea de a face comparatii, nu pot sa nu recunosc meritele pe care le avea in raport cu cei care i-au urmat. Trecand peste acele limitari de care vorbiti, pot aprecia acum insistentele pentru exprimari corecte, coerente din punct de vedere gramatical. Apoi eu am avut senzatia unei trasaturi umane, de apropiere fata de colegi, manifestata si in lupta pentru drepturile acestora. Cine dupa acesta a mai facut asa ceva ? A mai luptat cineva pentru sistemul penitenciar, pentru oameni si drepturile acestora ? Ma doare sufletul cand vad ce se intampla. Un sistem care a fost considerat, pe buna dreptate, unul de elita, trece acum printr-o criza grava. Si din pacate nu sunt optimist deoarece, si probabil nu voi fi inteles, acea categorie de oameni care erau in stare sa lupte pentru sistem au plecat. Calitatea oamenilor este un factor esential dar mai trebuie si stabilitate. Schimbarile repetate au demonetizat functia de sef cu tot ce presupune aceasta. Am vazut acum goana dupa functii, chiar daca acestea sunt efemere. Vazand ce s-a intamplat, nu ar trebui sa mai existe amatori de functii de conducere. Si totusi sunt multi. Ce spera ? Ce-si propun acesti oameni care accepta si chiar alearga dupa aceste functii in conditiile in care se cere o supunere totala fata de conducere ? Nu-i deranjeaza faptul ca functia nu este compatibila cu exprimarea deschisa a unei opinii contrare?

Se spune, ca "sefii nu poti sa ti alegi" , "in fata sefului si spatele calului nu este bine sa stai" sau "schimbarea sefilor, bucuria nebunilor". Sunt trei aspecte diferite dar cu sensuri si intelesuri bine conturate.
Ca multi alti colegi am lucrat sub comanda tuturor d.g. nominalizati de dvs. Pe unii cunoscandu-i mai mult sau mai putin. Pot spune ca fiecare asa cu nivelul lui de intelegere a avut si parti bune si rele, asa cum avem si noi. Fiecare a avut interesele lui, fovorurile lui, clientela lui si mai ales supusii lui.La fiecare schimbare au fost grupuri care au pozat in victime ale sitemului ticalosit, si si-au exprimat loialitatea fata de noua conducere. Cine sunt ei? Este simplu. Sunt cei care imediat, prin telefonul mobil isi intreaba sustinatorul-relatia-pila " Cine este si cine il cunoaste?De unde vine?Crezi ca se poate aborda si problema mea?"
Din pacate ei nu vor disparea pt ca asa este structurat sistemul. Chiar si printre initiatorii acestui BLOG exista astfel de persoane(vb de cei care sunt in activitate).
De la G-ral Chis si pana in prezent toata conducerea A.N.P. a fost una politica. Toti care au fost numiti si au destituit pe altii. Ei au incercat sa promoveze ceva. Bun sau rau. Depinde cine a analizat.
Se doreste transparenta si promovare corecta. Unii au facut din asta un obiectiv, un motto,un punct al strategiei. FALS STIMATI COLEGI. Ne-au servit cu soia si ne-au spus ca este friptura. De luat concursurile au luat cine au vrut ei. Nu vb aici de posturile de executie si sef birou ci de sef serviciu, loctiitori si directori. ALEA GRASE.Vrem concurs. Este OK. Sa ne uitam in jurul nostru si sa vedem cati din cei care au ocupat functii grase prin concurs sunt competenti, competitivi. Cati nu au afirmat " Nu au cum sa ma mai dea jos ca am ocupat prin concurs. Ce sa imi faca ba/fa?"
Sistemul asta se compune in mare majoritate din sefi pentru ca asta place la Romania. . S-a analizat de cineva cati sefi are un agent supraveghetor? Cred ca sunt cel putin 5.

Anonim spunea...

Cand cineva vine si spune despre "defunctul" Binisor ca a fost bun sau mai bun decat nu stiu cine ceva nu este in regula. Stimate domn, daca in afara de dumneata se mai gaseste inca o persoana care sa afirme ca Binisor a facut cve bun pentru sistemul penitenciar, imi scot palaria si voi tacea vesnic. Ori ai fost la prea mare distanta de el si nu ai nimerit in calea geniului sau ori ai fost unul din protejatii sai. De ce trebuie sa ne mumtumim mai mereu cu rebuturile din alte ministere/departamente/arme? Daca a fost atat de valoros, de ce nu l-au pastrat cei de la SPP sau unde a lucrat el inainte de a veni in ANP ca mare salvator impreuna cu un magistrat despre care nu se stia mai nimic inainte. Nu vi se pare sfidator faptul ca numesti in fruntea unei institutii mamut un om care n-a condus la viata lui decat masina proprietate personala? Eu zic sa avem de la noi mai multe pretentii. Si sa mai lasam comparatiile astea penibile ca ne facem de ras.