Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 14 mai 2008

ANP şi delictul de opinie sindicală

Lideri de sindicat - Când nu sunt duşi cu vorba sunt duşi la comisia de disciplină

Acum două zile am aflat cu stupoare că liderilor de sindicate din mai multe unităţi penitenciare li s-a cerut să nu mai afişeze la avizierul sindical articole apărute în blogul PENITENCIAR!.
.
Am indicat atunci, cu titlu de exemplu, unul dintre penitenciarele unde acest abuz se întâmplă. N-am intrat în detalii dar am criticat gratuitatea şi inutilitatea acestui gest. Exemplul este Penitenciarul Jilava, unde komandantul - împuternicit Sorescu Valentin, din exces de zel a interzis o activitate de informare sindicală pe considerentul că îl critică pe şeful dumnealui de la ANP.
.
Excesul de zel nu s-a oprit însă aici. Liderul de sindicat a fost chemat în faţa comisiei de disciplină pentru că a făcut public interviul apărut în săptămânalul Caţavencu şi blogul nostru. Expresia care l-a oripilat într-atât pe komandantul Sorescu a fost tocmai titlul articolului: Penifest - Morcovul din dosul domnului Iosif , după cum reiese din sesizarea comisiei de disciplină.
.
Sergiu Stupu, liderul de sindicat de la Jilava, va ajunge cel mai probabil în faţa comisiei de disciplină a Penitenciarului care cel mai probabil îl va sancţiona la ordin pentru că a îndrăznit să aducă atingere imaginii sulemenite a nababului din fruntea ANP. Marius Iosif şi echipa Q-ară de la conducerea ANP, păstrată de ministrul Predoiu din motive politice, are ce ascunde (am discutat pe larg în blog despre asta), iar cei cumpăraţi cu funcţii de conducere temporare îi sprijină docil în acest demers sperând la mai bine, mai mult, mai 'permanent' pentru cariera proprie.

Academia Caţavencu dixit:

Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) a interzis expunerea la avizierul penitenciarul Jilava a paginii 4 din Academia Catavencu de saptamina trecuta, pagina ce continea interviul cu bloggerii din sistemul de Justitie. Vinovat de imbolnavirea sistemului de detentie din România cu asemenea pusee de febra a libertatii de exprimare a fost gasit Sergiu Stupu, liderul sindicatului de la Jilava. Stupu a fost tratat – ce-i drept, cam de sus – de aceste simptome periculoase prin somatie urlata, de catre directorul penitenciarului, Valentin Sorescu: sa rupa “alea de acolo”.

Se pare ca pe acesta l-a zgindarit rau de tot aparitia printre bloggeri a unora ce se recomandau drept “morcovul din dosul directorului ANP”. Revin: cum Stupu a avut efecte secundare dupa tratament, manifestate prin refuzul de a rupe “alea de acolo”, sindicalistului i se va aplica o terapie de soc de catre comisia de disciplina, special sesizata in acest caz. Previzibil, pedeapsa va fi cu privare de libertate. De exprimare, bineinteles. (sursa: Academia Catavencu, 14.05.2008)

Acum 6 luni o situaţie similară se întâmpla la Penitenciarul Arad, unde Viorel Flonta, liderul de sindicat din acea unitate şi-a permis să se plângă în calitatea pe care o deţine de performanţele manageriale ale tânărului director Dan Halchin.
.
Sindicalistul de la Arad a fost imediat acuzat că a scris 2 memorii pe care le-a şi semnat şi transmis celor în drept. Aceste 2 memorii au constituit temeiul sesizării comisiei de disciplină care după mintea directorului ar fi trebuit să-l scape de neplăcutele adevăruri spuse de Flonta.

După lege Flonta avea tot dreptul să facă aceste memorii. Cel puţin aşa spune legislaţia sindicală.
.
Cazul Flonta vs Halchin s-a terminat ca în filmele americane. Oprimatul a fost sprijinit de organizaţii sindicale şi ONG-uri, a cerut să i se aplice procedura avertizorilor de integritate şi a fost exonerat. Halchin a rămas cu onoarea nereperată, dar aşa sunt filmele americane, se termină bine.
***
Două cazuri construite pe acelaşi calapod. Un lider de sindicat îşi ia în serios datoria pe care o are faţă de membrii plătitori de cotizaţie şi pentru aceasta ajunge în faţa comisiei de disciplină, deşi nu a încălcat vreo regulă.
.
Două cazuri, alături de altele cum ar fi cel de la Târgu Mureş sau Brăila de acum ceva timp, care demonstrează că şefii din sistemul penitenciar nu au exerciţiul parteneriatului social şi reacţionează disproporţionat la practici sindicale normale cum ar fi banala petiţie sau informare publică.
***
Această atitudine este explicată de practica la cel mai înalt nivel în ANP de a respinge dialogul real cu sindicatele. Ministerul Justiţiei reacţionează doar de teama protestelor aşa cum a făcut-o în perioada Summit-ului NATO. Aşa că mesajul pentru şefii din teritoriu este clar.
.
Protocolul de la 1 aprilie cu sindicatele a avut un singur scop. Linişte pentru Summit-ul NATO. Conţinutul acestui document o demonstrează: "reprezentanţii celor două părţi au convenit ca, pe durata desfăşurării summit-ului NATO de la Bucureşti, sindicatele din cadrul ANP să nu întreprindă acţiuni care să afecteze funcţionarea integrală a capacităţii sistemului penitenciar.
.
De atunci au trecut 6 săpătmâni iar Protocolul de la 1 aprilie a rămas o hârtie fără valoare. Ministrul Predoiu, depăşit de dimensiunea problemei numită penitenciare, joacă o singură carte. Trage de timp făcându-se că vrea să se informeze şi aşteaptă alegerile din toamna acestui an.
.
Link-uri utile:
PS. Mai este doar o zi?

3 comentarii:

Anonim spunea...

Vreau să ştiu dacă mai e vreo speranţă , vreau să cred că mai e o speranţă în ceea ce priveşte activitatea sindicală din sistemul penitenciar!!!
Articolul m-a pus şi mai mult pe gânduri... Din păcate, oricât de deştept ai fi, oricât de credincios cauzei tale ai fi, fără susţinere nu poţi face mai nimic constructiv. Oare avem nevoie de o "Ana", pentru că "Manole" sunt destui?

SOAD

Anonim spunea...

Speranţa moare ultima .Cel puţin aşa se spune !

Că vom mai avea sau nu activitate sindicală asta depinde şi de voinţa politică, dat fiind faptul că cineva intersat a promovat un proiect de modificare a legii 293/2004 care interzice asocierea sindicală şi totodată acţiunile sindicale... asta pentru că un sindicat incomod precum FSANP a declanşat în mai multe rânduri greva, fapt ce i-a cam deranjat nu numai pe cei din ANP ci şi pe cei din MJ.

După câte se pare proeictul acela de ordonanţă a fost blocaj , deşi în opinia unora din MJ proiectul era viabil şi interzicerea grevei ar fi avut suport pe ultimele modificări la legea conflictelor de muncă .

Deci, ori sperăm ori găsim acea ANĂ ?

Anonim spunea...

Protocolul din 1 Aprilie este de-fapt pacaleala de 1 Aprilie...