Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 21 aprilie 2008

A vorbi sau a nu vorbi

Publicarea listei cu angajatii din ANP, care au suportat, intr-un fel sau altul, consecintele politicii duse de catre Iosif Marius in cele sapte luni si jumatate de mandat, pare sa fi starnit o adevarata furtuna, macar daca luam in calcul numarul vizitatorilor si pasiunea comentariilor.

Este adevarat ca toti directorii generali s-au simtit indreptatiti sa faca schimbari, initial la varf, ulterior in teritoriu, si valul seismic, de mai mica sau de mai mare anvergura, a afectat de fiecare data sistemul penitenciar. Asadar, decizia lui Iosif de a face schimbari la varf, cel putin pana la un punct, nu este una surprinzatoare.

Marius Iacob a luat la randul lui, dupa instalare, decizii "radicale", eliminandu-i pe aproape toti directorii si sefii de servicii din ANP, si nu numai.
Cum nu era un luminat, in realitate comanda a fost data de catre Monica Macovei, care, marcata de experienta APADOR-CH-ului, era ferm convinsa ca sistemul penitenciar este atat de corupt si atat de lipsit de performanta incat numai improspatarea cu oameni tineri ar mai putea aduce mult dorita schimbare de mentalitate.

Cum nerabdarea era mare, criteriul de "selectie" a fost mai degraba cel al varstei. Ca urmare, tot ce era trecut de 40 de ani si se putea pensiona, s-a pensionat, si este cat se poate de adevarat ca "pensionabililor", "detasabililor" sau "transferabililor" nu li s-a dat la acea vreme in nici un fel de ales.

Paradoxal, tocmai "intinerirea" asta a sistemului i-a fost pana la urma fatala lui Iacob, care, excitat probabil si de valul schimbarilor, a ales repede trei tinere secretare, intr-o saptamana le-a facut ofiter, in urmatoarea le-a numit sefi de serviciu si n-a inteles probabil nici pana in ziua de azi unde a gresit si de ce a fost obligat sa-si dea demisia "din motive de sanatate".
Dar si-a dat-o, chiar daca oficial s-a declarat adanc ranit de "mafia penitenciarelor"!

De regula, schimbarea directorilor antreneaza pe dedesubt sau la vedere tot felul de "miscari" de culise care au, marturist sau nu, acelasi scop. Miscarea seamana foarte bine cu aia din bancul de pe vremea comunistilor cand coada de sute de oameni este anuntata ca "s-a bagat" carne, dar ca se va vinde prin spate. Ca urmare, cei din frunte alearga sa-si pastreze locul fruntas, cei din urma nadusesc sa prinda locurile din fata. Cand prin dosul pravaliei ajung sa se calce in picioare unii pe altii, nu mai surprinde pe nimeni!

Concluziile sunt dureroase dar previzibile, directorii vin si pleaca si in urma lor se platesc politele, invinsii de astazi sunt victoriosii de maine si tot asa.

Ce diferentiaza totusi actuala echipa de fostele echipe, atatea cate stiu?
Exista, dincolo de opacitatea si neputinta "actualilor" de a intelege lucruri dintre cele mai elementare, o suspiciune nelimitata in virtutea careia cele mai banale reactii, cele mai normale actiuni sunt interpretate intr-o maniera atat de paranoica, incat paralizeaza practic orice initiativa, explicatie sau justificare.
Ca urmare cum saluti, cu cine vorbesti, cum privesti poate constitui un pacat capital, pedepsit pe masura.

De altfel, acesta este si principalul motiv pentru care, spre deosebire de echipele anterioare, care dupa "marea schimbare" indreptau totusi lucrurile intr-o directie sau alta, aici "schimbarea" este baza activitatii. In tulburarea asta, in obsesia asta de urmariti si urmaritori, la un moment dat nu se mai stie cine vaneaza pe cine, ca urmare, ce mai conteaza cine are dreptate si mai ales pentru ce ne mai luptam!

Asta daca nu punem la socoteala conturile grase ale directorilor cu pricina care se umfla si se tot umfla pe seama noastra, a tuturor! Cu alte cuvinte, daca e sa ma intorc la bancul cu coada de pe vremea comunistilor, noi ne luptam ca prostii pentru trei pene in timp ce ei isi impart carnea pe sub tejghea cu vanzatoarele. Sau cu vanzatorul!

Unde sunt nevoile reale ale sistemului penitenciar romanesc in tot acest timp?!
Intrebarea asta retorica devine intr-un asemenea context mai degraba o gluma proasta sau una suficient de cinica incat sa nu-mi vina s-o mai rostesc.

A vorbi despre ceea ce te afecteaza in cea mai mare masura nu ajunge, dar restul, vorba poetului, restul e tacere! ("")

8 comentarii:

Anonim spunea...

Felicitari, foarte bine scris!
Intr-adevar, problema nu este (doar) acest idiot de la ANP, ci modalitatea in care "sefii" inteleg sa-si curete domeniile primite in arenda, sa elimine opozitia si sa faca in asa fel incat sa se bucure din plin de avantajele functiilor lor.
Pana cand aceasta "rotatie a cadrelor" nu va inceta, e de presupus ca ne vom confrunta in continuare cu acelasi tip de probleme.
Ceea ce e surprinzator e faptul ca acum "cadrele", desi au la dispozitie mijloace legale prin care se pot impotrivi, raman in continuare, in marea lor majoritate, prizonierii pasivitatii si ai fricii.

Anonim spunea...

Cum nu era un luminat, in realitate comanda a fost data de catre Monica Macovei, care, marcata de experienta APADOR-CH-ului, era ferm convinsa ca sistemul penitenciar este atat de corupt si atat de lipsit de performanta incat numai improspatarea cu oameni tineri ar mai putea aduce mult dorita schimbare de mentalitate.


Adica Macovei a gresit? Fii obiectiv si recunoaste si partea ei de vina. Ia fa si doamnei o dedicatie, ca doar pe timpul ei a fost adus Alex Serban

Anonim spunea...

Da, da, ia baga o injuratura la adresa lu' macovei, sa vedem: asta de scrii blog-ul asta esti sau nu macovei?
Bai, de ce se gaseste cate un prost d'asta care in loc sa judece ce are in fata, adica ce scrie pe blog, bun sau rau, corect sau incorect, suspecteaza tot felul de interese ascunse. mie mi se rupe. poa' sa scrie si iosif aici, si basescu si macovei, si serban si dumitrascu si iacob. cata vreme spune ceva cu sens despre penitenciare, chiar daca e discutabil, eu il citesc cu placere. simt ca pot dialoga cu cineva, chiar in contradictoriu.

Anonim spunea...

Puteti exemplifica o directie din A.N.P. care inainte de venirea lui Iosif Marius a avut rezulatate? Haideti sa fim seriosi. A.N.P.-ul nu mai functineaza performant din 2000. Fiecare cum a venit a schimbat si a inventat ceva ca sa se faca loc pentru cineva. Din 2000 pana in 2006 o parte din cei ce sunt pe "lista" erau alaturi de STAFF, cu privilegii. De ce nu spune nimeni de petrecerile de la Vila Irina? De interesul manifestat fata de Tulcea?. Zone turistice unde se manca si bea cu neamurile la preturi de genul " si degeaba este scump". Carnea se scadea pe consumul intern adica din G.A.Z. ptr. detinuti, specialitatile - asigurate de Pelendava. Bautura - Pelendava, Focsani. La Vila Irina nu era loc si ptr amaratul din post control ca de erau aniversarile STAFF-ului.Pisiceala era in toi.Trai pe bune. Si vine un asa zis "idiot", care nu mai vrea G.A.Z., ca are cu ce sa cumpere,nu intra in jocul unora cu petreceri la foc de tabara, masinile nu mai vin din teritoriu ca furnicutele incarcate cu bunatati pentru tovarasii(se stiu eu cine sunt ca inca mai lucreaza prin ANP), camioanele cu brazi nu mai vin la A.N.P., operatiunea MOV nu se mai declanseaza. Care sunt "domeniile" si unde "se elimina opozitia" . In 2004 cei din STAFF-ul A.N.P. erau catalogati "Baroni locali" de conducerea M.J.Sigur ca Macovei Monica a avut dreptate cand a vorbit de coruptie numai ca instrumentele nu au fost de natura a inlatura buba ci de a crea bubite mai mici."Rotatia cadrelor" a continuat, ai fost cuuuuu aia, acum gata,este randul nostru..
Probleme sunt multe, sistemul se stinge incet si sigur. Specialisti nu mai sunt. Apar tot mai multi falsi intelectuali si specialisti.Cum sa fim performanti? Timpul trece leafa merge. Esti tare si o mai pui de un tel mobil gata spor de 100%In schimb nu vorbim de agenti batuti de detinuti, ofiteri care habar nu au de activitatea lor. Aceasta este realitatea sistemului penitenciar. Stim . Era mai simplu de aplicat sistemul - la vremuri noi, tot noi.

Anonim spunea...

pacat ca intra pe blog si unii carora li se "rupe". banuiesc ca sunt niste "adevarati", carora li se rupe inclusiv de detinuti si legalitate in executarea pedepselor. limbajul respectivului denota o lipsa de bun simt si, parerea mea, nu are ce cauta intr-o discutie purtata de oameni inteligenti. daca ai ceva de spus, conteaza nu doa sa spui, ci si cum spui...

Mihai Politeanu spunea...

Ptr. mihai v galati. Am dat drumul comentariului dumneavoastra, dar nu a aparut. E a doua oare cand mi se intampla. Daca puteti rescrie, va rog. Cu scuzele de rigoare...dar cred ca mai da rateuri google-ul asta.
f.M.

Anonim spunea...

este foarte interesant sa facem apel la ceea ce s-a intamplat si la ceea ce se intampla.
Dar... ce parere aveti despre viitor?
Aflam de pe site-ul ANP ca se organizeaza selectie pentru Academia de Politie. Toate ok, numai ca apare o conditie destul de interesanta: "sa accepte, in situatia in care vor fi declarati "admisi", interzicerea ori restrangerea exercitarii unor drepturi si libertati cetatenesti prevazute de legislatia in vigoare". La ce va duce asta cu gandul?

Anonim spunea...

"sa accepte, in situatia in care vor fi declarati "admisi", interzicerea ori restrangerea exercitarii unor drepturi si libertati cetatenesti prevazute de legislatia in vigoare". La ce va duce asta cu gandul?

Stimate coleg,

Este vorba de drepturile care iti sunt si tie interzise sau restranse. Adica ala de a face parte dintr-o organizatie politica de exemplu.