Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 16 aprilie 2008

"Oare cu cine dialogam? Seamana mai mult cu un monolog comun."

Multumim anonimule pentru mesajul de mai jos (publicat la sectiunea Comentarii a articolului Unde sunt soluţiile?).

Da, anonimule, suntem in plin monolog comun. Pana in momentul in care vom deveni un cor. Si vom fi auziti. In acel moment vor fi obligati sa intre in dialog cu noi.

Da, anonimule, informatiile, parerile si comentariile noastra
sunt acum simpla divagatie penitenciara. Pana in momentul in care vor obosi sa ne auda zilnic. Si atunci ele vor deveni actiuni.

Da, anonimule, decizia este tot a lor. Pana in momentul in care ne vom prinde ca suntem liberi si ne putem opune. Atunci decizia va fi a noastra.

Da, anonimule, traditia inlocuieste profesionalismul. Pana in momentul in care vom deveni noi profesionisti. Atunci vom inlocui fatalitatea şi comoditatea a ceea ce este cu libertatea si riscul a ceea ce trebuie sa fie.

Da, anonimule. Suntem frustrati. Dar frustrarea noastra fata de ce se intampla va produce schimbarea.

Multumim anonimule pentru cuvintele tale:

DA! Solutia la multe probleme poate fi dialogul dar noi cei care vizitam acest blog sau voi cei care scrieti oare cu cine dialogam? Seamana mai mult cu un monolog comun. Chiar daca am veni cu posibile solutii ele raman simpla divagatie penitenciara atata timp cat nimeni nu le pune in practica. Sunt relativ nou in sistem dar am avut oportunitatea sa cunosc cat de cat acest sistem si pot spune ca si parere personala: Comunicarea este aproape inexistenta inte aparatul central si unitatile din teritoriu. De la centru se dau dispozitii, decizii se cer situatii, explicatii, se cauta vinovati si atunci cand se cer propuneri o fac doar formal decizia este tot a lor. Am vazut organizare cutumiara in mare parte fiecare tine la "traditia" care a facut sa "mearga" lucrurile bine. Am vazut oameni care desi pusi sa initize si sa specializeze cadre de penitenciare sunt in urma cu pregatirea iar mentalitatea a ramas la nivelul anilor 90. Am vazut legislatie interpretata diferit la nivelul unor unitati diferite si am fost revoltat, mi sa dovedit ca fiecare are dreptate (atata timp cat nu aduce atingere imaginii anp?!) Sistem ideal?! utopie curata sa ne acceptam, toleram si cel putin la greu sa fim putin uniti ar fi ceva pentru inceput.E benefic acest blog pentru ca poti sa-ti spui parerea alta decat cea "clasica" dar se simte o urma de frustrare in mai toate articolele si comentariile si eu am puterea sa recunosc sunt un pic frustrat si dezamagit de acest sistem!!!

P.S. Anonimule, blogul acesta este citit de Ministrul Justitiei. No joke. Iar traficul pe acest blog ne-a lasat si pe noi masca. No joke.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Doresc sa fac cateva referiri la acest sistem care este perfectibil. N-am vrut comentariul meu sa sune ca si o critica nu am sa acuz pe nimeni, era un punct de vedere dar nici nu cred ca am exagerat. Vin dintr-un sitem unde poti mitui de la portar la director pe oricine, lucru care in sitemul penitenciar este sa nu zic inexistent si sa fiu contrazis, spun insignifiant comparativ cu alte sisteme din romania si sunt multe lucruri bune in acest sistem.Nu vreau sa fie acest blogg o blamare a sistemului, ar fi in defavoarea noastra, am ajunge sa ne uram locul de munca. Vreau sa specific ca sistemele sunt alcatuite din oameni si criticand un sistem ne criticam pe noi care poate suntem vinovati ca nu am luat pozitie cand trebuia sa luam, am acceptat practici cutumiare, am inchis ochii la nerespectarea legii si lista poate continua. Suna un pic utopic dar intr-o masura suntem responsabili de starea sistemului si sta in puterea noastra sa-l schimbam, putin cate putin!

Mihai Politeanu spunea...

Da, e perfect adevarat. Asta credem si repetam intr-un fel sau altul pe acest blog: incet, incet putem schimba lucrurile. Depinde de noi.

Patrick spunea...

Primul pas inainte de a incepe sa schimbi este sa constientizezi ce este gresit. Aici intervine si problema orizontului pe care il are fiecare. Cand eram la inceputul carierei, un sef cu ceva experienta a incercat sa-mi explice plastic de ce trebuie sa fac un anumit lucru chiar daca nu sunt de acord cu el (in fapt, nu aveam toate datele). Mi-a spus sa-mi imaginez ca locuim intr-un hotel in care eu m-as afla la etajul 1, el la 3, directorul unitatii la 6 si asa mai departe. Evident ca, cu cat te afli mai sus ai o perspectiva mai mare, orizontului fiind din ce in ce mai vast. De aceea eu de la etajul 1 nu pot pricepe ce vor cei de la 3 sau 6 decat daca imi ofera ei toate indiciile.
Blogg-ul poate deveni platforma de pe care toti pot privi la aceeasi distanta si intelege lucruri pe care altfel nu le pot decat ghici.
Conteaza foarte mult si modul in care este orientata platforma dar in esenta este important sa se sparga aceasta suprafata impenetrabila a unei aparente de sistem organizat si sa se scoata in evidenta aspectele de culise. Fie ca veti crede sau nu, aspecte minore, personale, stau la originea unor prevederi legislative care afecteaza un sector de activitate.

Anonim spunea...

Asa este amanofintegrity.Imi amintesc ce spunea un mare om, care din pacate nu mai este printre noi ," trebuie sa invatam intai sa privim in jos si apoi sa privim in sus"
Sigur ca patrik intai a incercat sa priveasca in sus si nu a inteles . Nu sa "constientizezi ce este gresit" ci sa "identifici "este problema . Ce sa constientizezi , ce nu sti?

Anonim spunea...

"P.S. Anonimule, blogul acesta este citit de Ministrul Justitiei. No joke."

Stimata Famiglia, randurile de mai sus denota atat mandria (justificata) dar si speranta ca daca aude ministrul cum stau lucrurile, schimbarea e pe drum. Dat fiind faptul ca acest ministru nu a actionat in nici un fel pana acum fata de aberanta conducere a ANP ma cam lasa rece prezenta domniei sale printre cititorii acestui blog. Joke or no joke.

Mihai Politeanu spunea...

Stimate anonim,

da, si eu sunt sceptic cu privire la vointa actualului ministru de a schimba ceva. Dar inca mai sper. Am observat o oarecare receptivitate in legatura cu actiunile sindicatelor, un oarecare interes pentru a afla ce se intampla in ANP. Mi-e teama insa, in principal, de lichelele pe care le-a adus in minister fostul ministru, Chiuariu. Si nu cred ca e o jignire. Singurele lor probleme au fost salariile, primele, chiriile, concursurile trucate in care se evaluau reciproc. Ei au ramas, desi ministrul s-a schimbat. Dar inca mai sper si incerc sa+l mai creditez pe noul ministru. Sper sa nu fie si acesta o joke. :(((