Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

sâmbătă, 1 mai 2010

1 Mai

1 Mai nu e doar Ziua de Mici și Bere. Cineva s-a bătut pentru lucruri care acum sunt normale și pentru ca unii să poată strâmba superior din nas când aud de sindicate.

Mai jos, puțină istorie și povestea unei mari victorii: ziua de lucru de 8 ore. Azi e ceva normal, poate pentru noi mai puțin având în vedere că abia din 2006 s-au respectat cele 168 ore pe lună și s-au plătit ore suplimentare.

Prin 2002 încă se mai lucra în 3 schimburi și se găseau destui să găsească anormală solicitarea de a se respecta cele 168 ore pe lună ca timp maxim de lucru. Și, mai sunt destule...

Reducerea normei orare zilnice de lucru stă la originea semnificaţiei zilei de 1 mai, de sărbătoare internaţională a lucrătorilor. În anul 1872, circa 100 de mii de lucrători din New York, majoritatea din industria construcţiilor, au demonstrat, cerând reducerea timpului de lucru la 8 ore.

Data de 1 mai apare, pentru prima dată, în legătură cu întrunirea, din anul 1886, a Federaţiei Sindicatelor din Statele Unite şi Canadei (precursoarea Federaţiei Americane a Muncii). George Edmonston, fondatorul Uniunii Dulgherilor şi Tâmplarilor a iniţiat introducerea unei rezoluţii care stipula ca: „8 ore să constituie ziua legală de muncă de la, şi după 1 mai 1886”, sugerându-se organizaţiilor muncitoreşti respectarea acesteia.

La data de 1 mai 1886, sute de mii de manifestanţi au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite. Însă, cea mai mare demonstraţie a avut loc la Chicago, unde au mărşăluit 90 de mii de demonstranţi, din care aproximativ 40 de mii se aflau în grevă. Rezultatul: circa 35 de mii de muncitori au câştigat dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără reducerea salariului.

Dar, ziua de 1 mai a devenit cunoscută pe întreg mapamondul în urma unor incidente violente, care au avut loc trei zile mai târziu, în Piaţa Heymarket din Chicago. Numărul greviştilor se ridicase la peste 65 de mii. În timpul unei demonstraţii, o coloană de muncitori a plecat să se alăture unui protest al angajaţilor de la întreprinderea de prelucrare a lemnului „McCormick”. Poliţia a intervenit, 4 protestatari au fost împuşcaţi şi mulţi alţii au fost răniţi.

În seara aceleaşi zile, a fost organizată o nouă demonstraţie în Piaţa Heymarket. Din mulţime, o bombă a fost aruncată spre sediul poliţiei. Au fost răniţi 66 de poliţişti, dintre care 7 au decedat ulterior. Poliţia a ripostat cu focuri de armă, rănind două sute de oameni, din care câţiva mortal.

În urma acestor evenimente, 8 lideri anarhişti, care aparţineau unei mişcări muncitoreşti promotoare a tacticilor militante, violente, au fost judecaţi. Muncitorii din Anglia, Olanda, Rusia, Italia, Franţa şi Spania au adunat fonduri pentru plata apărării.

În urma procesului, 5 dintre aceştia au fost condamnaţi la spânzurătoare şi 3 cu închisoarea pe viaţă. Şapte ani mai târziu, o nouă investigaţie i-a găsit nevinovaţi pe cei 8. Mult mai târziu, au apărut dovezi conform cărora, explozia a fost o diversiune, pusă la cale chiar de către un poliţist. (sursa: link)

5 comentarii:

Anonim spunea...

Vă urez un 1 Mai muncitoresc.

Anonim spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=l64gop7oTcU

Anonim spunea...

La,la,la si iar la,la,la!
Sa traim bine!

Anonim spunea...

s-a ajuns astazi in situatia ca ofiterilor sa nu li se recunoasca orele suplimentare asta ca o ironie a sortii... pacat ca nu avem niste sefi mai destupati

Anonim spunea...

@ Anonim 02.05.2010, 09:37:00

Eroare. Nu este vorba despre soarta, ci despre "coloana vertebrala". Daca intelegi ce vreau sa spun.

Semneaza: un agent care cu inversunare cere sa i se respecte drepturile. Si asta cu orice risc.:)