Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 4 ianuarie 2010

Cum va fi 2010?

La începutul anului trecut aveam o oarecare bănuială că în 2009 nu ne va fi tocmai bine. Aveam Guvern nou si Băselu' se pregătea de alegeri, cu tot cu Coaliția pentru România. Până la urmă Coaliția s-a destrămat iar visul Prostănacului de a fi președinte s-a făcut și dânsul țăndări.

Economia s-a dus să moară puțin pe holurile Guvernului care n-a fost în stare nici măcar să controleze declinul. Așa se face că am intrat rapid în recesiune și că am avut de suferit cu toții, mai puțin inginerul care se juca de-a macro-economistul. Dl. Pogea este probabil și acum convins că e genial, noroc că nu mai e ministru.

Ministerul Justiției a mers la fel de prost. Poate puțin mai prost dată fiind criza și grevele pe care nici măcar Independentul n-a reușit să le gestioneze. Situația drepturilor restante și a sentințelor executorii a fost rezolvată absolut anti-constituțional pe calea Ordonanțelor de Urgență care prorogau executarea.

ANP în schimb s-a lansat în reorganizări, schimbări de program de lucru și reprofilări. Rezultatele s-au simțit și de cele mai multe ori au fost dureroase. S-au făcut ceva angajări, cu chiu cu vai și s-au făcut avansări însă criza resurselor umane este una cât se poate de reală.

Financiar ANP rămâne în continuare vasalul fără cuvânt din ograda justiției. Sistemul a fost subfinanțat, s-au acumulta datorii, iar drepturile restante au fost asigurate cu mare dificultate si dupa mari presiuni.

A fost anul in care angajatorul a avut de-a face cu protestele salariatilor si anul in care gheneralii si-au aratat lipsa de maiestrie in gestionarea unor situatii conflictuale. Transparenta decizionala ramane un punct de rezolvat. Legea salarizarii si actele normative subsecvente sunt principala amenintare pentru 2010.

Cum va fi deci anul 2010? Unii zic ca se termina criza si ca vom avea un Guvern stabil motiv pentru care putem sa privim inainte cu optimism. Alții zic că va fi anul de vârf al crizei și că problemele abia acum încep. Statul va intra în incapacitate de plată, vor fi mișcări sociale și Guvernul nu va rezista.

Una peste alta - vorba poeziei - bucuroși le-om duce toate. Până la urmă trebuie să avem și puterea să înțelegem și să acceptăm ce nu putem controla. E drept, cu condiția să ne străduim să schimbăm ceea ce ține de noi.

19 comentarii:

Anonim spunea...

Domnule HUGINN,
Va doresc mult succes in activitete,pentru a face ca "greii" din ANP si MJCL,sa fie mai atenti cu sistemul penitenciar in anul 2010.
Sper,imi doresc,sa reusiti ca in acest an sa va identificati cu "solutia" nu cu "problemele".
Sunt convins ca aveti aceasta capacitate si eu va tin pumnii.
Mult noroc.

Huginn spunea...

Va multumesc. :) Ideal ar fi sa ne identificam toti cu solutiile... mai ales cei platiti sa le gaseasca si sa le aplice.

Anonim spunea...

se mai fac cumva anul asta angajari din sursa externa pentru posturile vacante de ofiteri?

Anonim spunea...

@04.01.2010, 13:06:00

Daca vrei sa devii ofiter de puscarie,du-te tata la academia de politie,si fa 3-4 ani de caprarie,ca sa vezi cum e!Nu cu facultati de 2 lei,si dupa aia veniti mari ofiteri specialisti,sa va aratati talentele si ifosele,dar habar nu aveti ce inseamna munca de penitenciar!!!Si le mai furati si posturile bietilor agenti care au tras in sistem ani de zile!Au si ei facultate,dar nu au loc de atatia pilosi din sursa externa!!!

Anonim spunea...

daca vrei ofiter de ce nu mergi la Academia de Politie?
Faci 3 ani si gata

hapiness spunea...

Huginn, nu te supara, dar am constatat multe inversiuni de litere in textul tau si mi s-a parut nostim. Arunca doar o privire.

Huginn spunea...

@ simplu 04.01.2010, 18:50:00

Multumesc. Acum verific si elimin eventualele greseli.

Anonim spunea...

@ 04.01.2010, 18:27:00
Mersi pentru sprijin!

Anonim spunea...

Pentru 13:06
Da , am auzit ca pina la sfirsitul lunii se fac angajari numai din sursa externa pentru posturile de directori.
Conditiile de incadrare sint simple: PSD sau PNL-PD

Anonim spunea...

Eu am auzit ca sunt mai "competenti" cei de la PDL.

Anonim spunea...

Haosul din ANP este fara precedent....dar conducerea de la centru lucreaza la mareata reorganizare a subunitatilor pe baza unor criterii care nu au nici o legatura cu Legea nr. 329/2009. Dar ce conteaza...ANP-ul boxeaza, sindicatul face joc de glezne iar personalul se agita sa afle cum va fi salarizat pt luna ian. 2010.
Culmea este ca, pana in prezent, ANP nu stie exact cum se va aplica legea salarizarii, desi a trimis specialisti la comisiile intrunite pt structurie de aparare. Rezultatul este zero... adica direct proportional cu competenta profesionala a specialistilor din ANP desemnati sa participe la elaborarea normelor metodologice.
Sindicatul ce face? Ideal ar fi sa gaseasca solutii...daca nu s-a plictisit inca de jocul de-a ”reorganizarea penibila”.

Anonim spunea...

pt 18.21
Nu am aceiasi parere ca tine .
Sunt de acord cei care fac academia se pricep la munca de penitenciar in sensul sectorului paza,dar sunt absolventii de facultati asa cum spui de 2 lei, care cunosc mult mai bine munca de penitenciar din alte compartimente cum ar fi economisti,juristi in comparatie cu absolventul de academie care habar nu are ce inseamna munca de penitenciar din compartimentul economico-administrativ,reeducare,etc.

Munca de penitenciar nu se rezuma numai la paza asa ca mai usor cu criticile de doi lei.

Anonim spunea...

ala de termina academia stie paza mai mult din vazute decat din lucrate. da-i arma in spate so trimite-l la camp, pune-l in postul de paza sa vada cu ce se mananca, baga-l dublura pe sectie, trimite-l la instanta si atunci va sti cum e cu paza pe toate sectoarele: si paza si escortare si supraveghere. asa daca in practica studentul este tinut pe la instante- mai mult pe la areste decat prin sali- sau pe la birouri sau ii este prezentata unitatea, atunci nu va sti mare lucru concret si nici nu va intelege omul care sta ore in sir in post sau pe ala care pleaca la camp cu detinutii la munca.va sti paza din carte si va aplica regulamentul strict uitand latura umana a subalternului.urmarea subalternul il va respecta ca si grad nu ca om ceea ce va duce la o relatie defectuasa si la un stres crescut pentru subaltern care va sti ca nu are un sprijin din partea sefului lui si pentru ofiter care -posibil- va sti ca nu are un suport in subaltern.

Anonim spunea...

ptr 21.27
De acord cu tine....dar nu ofiteri...
Pot fi simpli salariati civili ca la MApN

PDLPSDPNL-PD spunea...

Sunt facuti la "apel" numai ofiteri care nu au subordonati sau nu lucreaza cu "hotu".
Toti avem nevoie numai de sefi!
Va asteptam sa ne conduceti!
Poftiti, luati un scaun electic sa va odihniti!
Nu v-am votat! Si tot ati iesit!

gherla spunea...

Ce dorinta, ce freamat, oare cum sa va apropiati de cei care au facut o scoala mai acaarii(fie academia,fie una din facultatile de traditie)folositi denigrarea,delatiunea,preamarind atocunoasterea proprie...,niste lichele

hapiness spunea...

Anul 2010 va fi un an in care ne vom scoate ochii? Criza trebuie sa duca la dezumanizare? Ne vom manca intre noi?

Este loc pentru toti sub soare, si pentru cei din paza ,si pentru cei de la alte sectoare. Fiecare isi are rostul sau. Eu ma inteleg bine cu ceilalti colegi, din alte sectoare si le respect munca.

Luptele acestea pentru suprematie sunt puerile. Cred ca ne-am maturizat, nu. Gandim problema.

Anonim spunea...

Am citit cu atentie mesajele pe care leati scris.Si normal si eu as fi de parerea ca ar trebui sa fie o colaborare si intelegere intre colegi.Indiferent de grade si functi,sintem colegi si depindem uni de alti .Dar mam lovit si eu nu odata de acea privire si tratament aruncat de sus, de undeva de la inaltimea functiei gradului si a celui care considera ca daca are o facultate e mult mai inteligent decit ceilalti fara ...desi mi sar parea mult mai logic ca fiind mai iteligent sa-si dea seama ca treaba se face prin cei mici iar respectul nu se impune prin pedepse,amenintari sau indiferenta ..ar mai fi multe de comentat dar ...

Anonim spunea...

Pentru mine,care nu fac parte din sistem,m-ar interesa mai mult ca sa existe un regulament national de vizitare a detinutilor. Am avut ocazia sa vizitez detinuti la Aiud,Barcea Mare,Jilava,Rahova,Codlea si Giurgiu. Cate bordeie,atatea obiceie.Cred ca e destul de jenant sa strabati peste o jumatate de tara si sa constati ca ziua de vizita a celor cu litera B a fost ieri iar ce e voie sa duci intr-un penitenciar in altele nu e permis,etc.Nu prea stiu cum se poarta "cadrele" cu detinutii dar pot spune ca lasa mult de dorit comportamentul cu vizitatorii...