Zilele trecute am citit un comentariu la unul dintre articolele publicate pe blog, comentariu care făcea referire la faptul că unele sectoare merită mai mulţi bani, altele mai puţini, că funcţiile de conducere nu sunt corect repartizate pe sectoare ş.a.
Au urmat replici, unele acide, altele înţelepte. Veşnica dispută dintre pază, socio-educativ şi economico-administrativ... Este exact otrava de care nu avem nevoie în aceste momente. Dacă ne vom înfrupta din ea, vom ajunge să ne canibalizăm, să ne sfâşiem între noi şi să pierdem toţi.
Mişcarea sindicală, după bâlbâieli şi treceri dintr-o barcă în alta, a reuşit, în sfârşit, să se mobilizeze în faţa crizei. Solidaritatea şi coerenţa au fost cuvintele cheie. Societatea a perceput corect fenomenul pentru că sindicaliştii au vorbit la unison.
Nu sunt un fan al mişcării sindicale, dar acum am simţit că n-am plătit în zadar cotizaţia, m-am simţit bine să fiu reprezentat de astfel de oameni. Acum trebuie să ne ferim de două tentaţii: compromisul deşănţat şi dezbinarea.
Dezbinarea este moartea sindicalismului şi agonia profesionalismului. S-a văzut în toţii anii aceştia că noi nu ştim încă să muncim în echipă, nu ştim că avem nevoie unii de alţii, poate pentru că nu am dat încă de greu şi nici nu suntem obişnuiţi să ne concentrăm pe obiective.
Acum ne-a ajuns cuţitul la os. E timpul să purcedem la drum ştiind bine încotro mergem, de ce ne îndreptăm în acea direcţie şi pe cine ne putem baza. Pe această cale avem nevoie de competenţele fiecăruia: de vigilenţa, de forţa şi de stricteţea pazei, de creativitatea, deschiderea şi apropierea de om a socio-educativului, de abilităţile economice ale logisticii etc.
Lucrând în echipă, ne vom contamina de ceea ce au ceilalţi bun şi vom evolua. Din contră, privind cu pizmă spre colegii noştri, riscăm să rămânem singuri, neputincioşi şi săraci.
Prin urmare, dragi colegi, n-o fi chiar atât de greu să ne respectăm, să nu ne credem singuri importanţi în sistem, să acordăm prezumţia de profesionalism şi de colegialitate celor alături de care intrăm zi de zi pe poarta 1 a penitenciarului! Primul pas a fost deja făcut. Al doilea va fi înainte sau înapoi? De noi depinde.
101 comentarii:
No comment!
As dori ca postarile dvs.sa aiba ritmicitate!
Sincer,este nevoie!
Am o veste trista pentru cel care a scris acest articol, desi ader 100% la cele spuse: ceea ce doresti dumneata nu se va intampla niciodata. E un vis prea frumos ca toate sectoarele unui penitenciar sa coloboreze atat de unit cum vrei tu. Am o vechime de peste 16 ani in sistem si vad cum merge treaba prin unitate la noi. Daca pana acum era o alta situatie de cand a venit criza financiara va fi si mai greu. Eu cred ca lipsa de fonduri va adanci transeele sapate in timp dintre sectoare. Ramane de vazut daca mai insel.
CONFUCIUS
Pentru ca penitenciarele sa functioneze cat mai bine propun:
-desfintarea SIPAREZILOR
-desfintarea DEA
-desfintarea Socio-Educativului
-desfintarea Directorilor Adjuncti
-desfintarea Secretariatelor
-desfintarea serviciului Financiar
-TRAIASCA PAZA ! UNICUL SERVICIU DE CARE PENITENCIARELE AU NEVOIE !
Daca se doreste si desfintarea financiarului probabil ca anonimul doreste sa munceasca fara sa fie platit!
de care unitate vorbiti domnilor ,ca unii membrii de sindicat sunt spionii sindicatelor ,si informeaza imediat pe cei care doresc sa opreasca ori ce actiune sindicala.
prost articol...chhhhh!
@anonim 09.08.2009 10:47:00
Imi amintiti de zicerea aceea despre criticii literari: "sunt doar niste scriitori ratati", spunea cineva mai suparat.
Datul cu parerea are farmecul lui, incercati va rog sa respectati stradania autorului si, eventual, sa ajutati daca va pricepeti, E week-end si ne permitem sa fim mai relaxati.
Pentru 8.58
Poate ca daca am mentine toate compartimentele si am elimina doar prostii din el, ar functiona ceva. Nu-i asa, agramatule?
"...din ele..."
Sunt un subofiter din tg-jiu si vreau sa va povestesc despre un sindicat pe nume “LEX”.Lider este Drula Tudor, care mai inainte (anul trecut) a fost lider la sindicatul “SOLIDARITATEA 2004”.Pentru ca nu a mai fost ales de catre oamenii pe care i-a condus,a infiintat acest nou sindicat impreuna cu cei doi directori Enache si Hortopan.Ce sindicat din lumea asta se infrateste cu conducerea?
Enache fiind nasul de cununie al fiicei acestuia nu face nici-o sedinta fara sa participe liderul “LEX”.Cind nu-I convine ceva, sau se ia cineva de el se ridica si pleaca,asa cum a facut si la intrunirile din tara cind era liderul sindicatului”SOLIDARITATEA 2004”.
Hortopan” taie si spinzura” in toata unitatea, are si el oamenii(cateii lui) care i-a pus sa se inscrie in sindicatul lui Drula.Asa este format acest sindicat,din oamenii lui Hortopan oamenii lui Enache si citiva asistenti (fricosi, care au fost amenintati),in total cam35 de oameni.
Vreau sa va mai spun ca nasul i-a aprobat sa desfasoare activitatea de membru al ordinului asistentilor la cabinetul medical de pe sectia de detinere,pe usa sta scris O.A.M.G.M.A.M.
Oamenii care vin la cabinet sa se serveasca de la aparat cu apa rece sau calda sunt dati afara de acesta precum ca nu sunt in sindicatul lui.In legatura cu activitatea sa la cabinetul medical, acesta nu face nimic din atributiile de asistent medical:injectii,recoltari analize,distribuirea tratamentului la ppl,nu merge la urgente,nici macar sa-si ia de la secretariat o hirtie(are slugi)e.t.c.Dar nici d-na doctor Dinisor nu are curajul sa-l puna la munca ,pentru ca si ea isi ia salariul degeaba.Nu vine niciodata la timp la program, in mare parte din timp il petrece la cumparaturi in oras cu farmacista, in biroul lui Hortopan si la Drula.Circula niste zvonuri precum ca Drula finanteaza naveta doctoritei de la Tg-jiu la Craiova din banii sindicatului.
Acest lider Drula isi mai desfasoara activitatea( numai cind i se usuca gitul) si in afara penitenciarului,in timpul programului,pe terasa la Gorjeanul impreuna cu preotul Groza.
Se mai spune ca Drula l-a ajutat pe Enache sa ajunga director dar noi stim cu totii ca sotia lui Enache este ruda cu Valeriu Stoica , deci ajutorul acestuia a fost minim.
Un zvon de ultima ora:Hortopan va fi detasat foarte departe.
Voi mai reveni, daca va intereseaza,ca doar sunt anonim????Si voi la fel,curaj????
Pentru 0.25:
Multumesc! Sper sa reusesc sa public mai constant.
Pentru 6.05:
Eu am subliniat o nevoie si un pericol care ne paste, in aceste vremuri de criza. In momentul in care vom incepe, la modul serios, nu doar ca barfa, sa ne bagam cu capul la fundul apei unul pe altul, s-a terminat cu drepturile noastre.
Pentru 8.58:
Nici dumneata nu crezi ce scrii, asa ca vom considera ceea ce ai scris ca fiind o gluma.
Pentru 10.21:
Doamne fereste!
Pentru 10.35:
Spioni? Peste tot? Hmmm... Chiar asa?
Pentru 10.47:
Promit sa ma straduiesc mai mult.
Pentru Huginn:
Multumesc pentru sprijin!
Pentru Pruteanu:
Ti se mai intampla si tie, nu-i asa? Cred si eu ca in fiecare sector de munca exista binevoitori si mai putin binevoitori. Avem nevoie de fiecare compartiment, de competentele fiecarui angajat. Sa ne dea Dumnezeu minte!
Ei bine, dragi colegi, sa ne relaxam, vorba lui Huginn, si sa abordam subiectul cu maturitate! Macar putem incerca sa fim o echipa.
Bine ai revenit, ŞI TOTUŞI.
Articolul este în tonul (şi tonusul) tău obişnuit - moralizator, debordând de optimism, plin de bună-credinţă şi... totuşi, în acelaşi timp, extrem de naiv. În sensul cel mai bun al cuvântului.
Din păcate, mulţi sunt (şi vor rămâne) singuri, neputincioşi şi săraci.
Probabil că neputinţa profesională şi intelectuală, “sărăcia” spiritual şi morală îi împinge la izolare socială, la singurătate. Există un strâns raport de cauzalitate între modul cum reacţionează (carenţe evidente de limbaj, comunicare şi mai ales de educaţie) şi determinante. În cazul acestei categorii (repet, foarte bine reprezentată în sistem), mecanismul funcţionează precum un perpetuum mobile, formând un cerc vicios de neînţeles şi totodată de neînvins.
Şi... totuşi, cine ştie? Speranţa moare ultima. Succes în lupta cu morile de vânt. Îţi doresc să nu ai soarta eroului lui Cervantes.
Jos pălăria pentru nobleţea gândurilor!
Asa e, avem nevoie sa formam echipe, dar cum sa facem asta daca increderea e la pamant. Pentru fiecare actiune intreprinsa trebuie intocmite cel putin cate trei hartii pentru ca oamenii nu au incredere.
Agentule de la Tg. Jiu, a plecat seful tau de la SIPA in concediu sau ce ai?
Bobby, meseria pe care mi-am ales-o ma obliga sa fiu naivul "Si totusi...". Cand nimeni nu mai crede ca un om se poate ridica din mizeria morala sau din falimentul psihic, cand dezamagirea oamenilor din sistem e mare si nimeni nu mai spera ca acesta va functiona vreodata, trebuie sa mai existe cineva care sa creada ca SE POATE. Naivitatea la care te refereai provine poate dintr-un optimism pedagogic de care nu m-am lepadat decat din cand in cand in cei 15 ani de cand lucrez in sistem.
Pentru 15.21
Asa e ,ca trebuie sa-mi fie frica?Poate ca n-o sa mai scriu.
Gorjanule ,scrie frate ca n-are ce-ti face,daca e adevarat si stim si noi din tara ca e adevarat,acolo la voi e "la famiglia".Nu-ti fie frica adevarul va iesi la lumina intr-o zi.
pentru moderatorul de astazi
sa vedem cat de informat esti:
-cand vom avea si noi o titulatura?
-cand vom purta si noi gradele pe umar,conform legii?
-cand vom avea si noi o tinuta decenta?
suficient pentru astazi
SI TOTUSI poate si raspunzi, ce zici?
Si la Oradea,liderul sindicatului SNLP,balogh,se înfrăţeşte cu conducerea.Atunci în zadar aşteptăm noi rezultate dacă liderul dansează cum îi cântă directorul.Cred că ar trebui să ne retragem din SNLP,Pt.că cotizăm în zadar.
Se poate. Totul tine de capacitatea de deschidere a liderului (director)oricare ar fi el. Daca are si instrumente pentru a chema la dialog si pentru a corecta atitudinea de gheata a altora.
Aveti gand bun si credinta in Dumnezeu domnilor directori si totul va fi posibil!
Oricum din punctul meu de vedere, in situatia actuala de criza, criza credintelor si a mentalului, nu ve/ti avea alta solutie pentru a asigurarea unui management eficient.
Doamne ajuta!
Pai, vizavi de Balogh de la Oradea, schimbatil fratilor ca doar nu este batut in cuie, o lista cu semnaturi pt. schimbare si s-a rezolvat problema.
popii nu mai e conbinatori. e sindicalistiii.
Pt. 17.39:
Recunosc, domnule profesor, am lipsit la lectia asta. Nu stiu. Poate ne ajuti dumneata.
Tipul asta, "conbinatorul" agramat, are un fix. Fix pix. Sa-l ajute cineva!
"Schimbati-l", nu "schimbatil". Pana cand mai rabda sistemul asta toti agramatii? Rad detinutii de noi.
Pentru anonimul 09.08.2009 15:21:00
Tu esti cumva SIFONUL LUI ? Mai rabda putin ca se intoarce Schnauzerul Urias al SIPAREZILOR,Cainele Comunitar cu blana neagra provenit din suburbiile de la TG JIU si te rezolva !
Vad ca nu mai poti de dorul sau,stii ca este chiar si in concediu,cred ca tineti legatura! Poti sa ne spui si la ce hotel sta ? Te ei de un agent,nu vrei sa incerci cu cineva de calibrul tau SIFONULE ?
La Craiova vine miros de DNA ! Sunt curios cine pleaca primul in concediu medical:
-Tatulescu cel cu bubita la cap facuta din gelozie,sau fosta directoare DEA care vine la serviciu ca la malul marii,cu papuci,fusta de plaje,tricou si geanta di paie !
Felicitari pentru articol, Si totusi! Ma bucur ca ai revenit.
"Veşnica dispută dintre pază, socio-educativ şi economico-administrativ..." ... si toti impotriva siparezilor!
Cu dedicatie pentru Pruteanu:
Schimbatil, Schimbatil, Schimbatil.
Si inca o data de trei ori:
Schimbatil, Schimbatil, Schimbatil.
N-ati vrea domnule Pruteanu sa va ganditi la o strategie pentru a scoate sistemul penitenciar din criza in care ne aflam si sa nu va mai bateti capul cu astfel de maruntisuri? Ce spuneti? Mai ales ca le comiteti si dumneavoastra.
O solutie pentru iesirea din criza ar fi sa angajam doar oameni educati, nu loaze agramate.
Pt. 14.08:
Ai dreptate. Uneori avem nevoie de un dusman comun ca sa ne intelegem bine intre noi, dar nu cred ca asta e o solutie de durata. Eu cred ca trebuie sa existe un astfel de serviciu, dar cu oameni cu adevarat profesionisti si de buna credinta. Dar cum sa gasesti oameni de buna credinta, cand le ceri ceea ce le ceri? Desfiintarea sau infiintarea SIPA, sau cum s-o numi, sunt masuri primitive. Restructurarea acesteia, insa, dupa criterii eficiente si morale, cu un control strict al respectarii legalitatii (pentru ca tentatia abuzului e mare si la ei), ar fi o solutie, dar pentru a o adopta avem nevoie de maturitate, nu de resentimente.
Cu ochii mintii sa pictam un tablou cu colegi care-si desfasoara activitatea cu profesionalism,care au idei novatoare,care colaboreaza cu ceilalti, respectand codul bunelor maniere.
Cand intalnim un coleg ca cel de la 08:58,ne refugiem in acest tablou si incercam sa traim in "mediul" pictat.A doua zi,cu senzatia cea noua,infruntam realitatea, numai de noi cunoscuta!
Si mai punem o caramida la formarea echipei!
Pruteanule, iar ai scos capul din cutie si iar risti s-o iei razna cu fixatia ta pentru Limba Romana. Nu zic, intentia ta este nobila insa pana sa-i inveti sa scrie pe postatorii de serviciu ai penifest, cred ca ar trebui sa intri cu buldozerul printre colegii din apropierea ta care o siluiesc pe draga de Limba Romana de ti se face mila. De exemplu, ti s-ar parea normal ca ofiterul cu formarea profesionala dintr-o unitate(ala care ne testeaza pe noi in fiecare luna /an) sa comita erori impardonabile atunci cand scrie sau vorbeste? Da` de seful la resurse care , vezi Doamne, gestioneaza resursele umane in toata unitatea? Sa mai zic ceva de vreun directoras care nu stapaneste meandrele Limbii Romane insa este un guru al managementului modern? Nu mai zic, ca tot degeaba. Astfel de clienti avem in toate unitatile.
Cand o sa aud ca iei atitudine la tine in unitate impotriva specimenelor la care tocmai facui referire, o sa ai mai mult credit pe penifest, draga Pruteanu. Pana atunci mi se pare ca esti, daca-mi este permis, nitel ipocrit.
Pentru d-l Pruteanu.
Din a doua categorie faceti parte si dumneavoastra pentru ca faceti multe greseli de ortogratie. Ce folos ca va corectati ulterior? Ce folos ca usigasul regreta fapta dupa ce a comis-o? Nu este asa, d-le Pruteanu?
Ori sunteti bat, ori sunteti trestie!
Mai domnule Pruteanu, du-te domnule la reeducarea dumitale, nu te mai incurca cu paza asta, ca oricum cu stilul dumitale civilizat si cunoscator de gramatica, nu stii sa vorbesti pe limba hotului, iar cand vorbesti, ii dai foc astuia, iar eu agramatul trebuie sa-l potolesc cumva.
La ce or fi de folos oamenii astea in puscarie?
CRAIOVA miros de DNA?!?!?1
Vorbiti numai lucruri neadevarate.. la PMT lucrurile merg ca pe sarma iar in ceea ce priveste sectorul DEA de la PMS lucrurile sunt toate la locul lor.Fosta sefa DEA este o femeie frumoasa si desteapta ,poate asta deranjeaza,dar sa o vedeti pe actuala d-na dir economic de la PMS CRAIOVA - TINETI-VA BINE - ESTE INGINERAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.Fratilor astia de la PMS sunt condusi de ingineri la DEA,DOAMNE IN CE TARA TRAIM???? Chiar nu mai aveau oameni din cei prezenti acolo!! Puteau sa-l puna pa actualul contabil sef ca are o vechime destul de mare in penit....
Che Guevara, iti raspund doar tie, ca astia doi care au postat dupa tine "e agramati" (am scris pe limba lor si a hotilor). Crede-ma! Sunt putini sefi care ma suporta. Nu sunt un obsedat al limbii romane, dar cred ca e o dovada de bun simt sa te straduiesti sa scrii corect si mai cred ca un agramat (nu ma refer la cei care fac greseli minore, intamplatoare, ci la cei care siluiesc limba romana) nu are cum sa fie educat, nu are cum sa fie profesionist intr-o institutie a statului. Sunt critic si cu sefii mei si nu neaparat pentru limba romana.
Hai ca te bag in seama si pe tine, copile de la 20.50. Daca m-am corectat singur, te-ai gasit si tu sa ma critici. Gaseste-mi tu o greseala! Dupa aceea mai vorbim. Nu spun ca nu gresesc, ci ca nu esti in stare sa o identifici.
Ai grija ca unii dintre cei pe care-i potolesti se prapadesc de ras cand le vorbesti agramat.
Ursii cu ursii, cultii cu cultii.
Care sunt mai eficieni la munca cu hotul?
Daca e sa manance din latrina, ursii se inteleg mai bine cu hotii, daca e sa indrepte, profesionistii sunt mai utili.
Pentru d-l Pruteanu.
Textul anonimului de la 21.48 are o greseala. Domnule Pruteanu, o vedeti? Daca sunteti "smecher" in limba romana, va rog sa o aratati. Sper ca nu o sa ma invitati pe mine sa o arat, asa cum ati procedat in alte cazuri.
Haideti sa va vedem!
Dupa comentariul domniei voastre, va arat eu greseala.
Intelectualilor, "ursii" tin linistea pe sectii, iar hoti indreptati ii vedeti numai in vise.
Aratati-mi puscarie care nu mai are recidivisti!
Treziti-va, mai intelectualilor aroganti si visatori!
Eu as fi scris:
"Care sunt mai eficienti in munca?"
Greseli?
1) a "mancat o litera";
2) cacofonia: "...ca cu".
Atat am vazut. Nu sunt "smecher". Ti-am facut o data hatarul, sper sa nu te smecheresti.
Dragi colegi, v-ati cam aprins. Nu uitati: "Si totusi...echipa"!
Ei bine domnule Pruteanu, ati vazut doua din trei.
A treia era cacofonia "cultii CU CUltii".
Sunteti mereu o provocare pentru mine. In 97-98 cand lucram la reeducare, citeam scrisorile hotilor, ca asa era ordinul. Indiferent de forma de exprimare, incercam sa inteleg mesajul, ideea si nu acordam atentie ortografiei sau punctuatiei. Domnia voastra puneti prea mult accent pe acestea.
Incercati sa-i intelegeti pe colegii nostri asa cum sunt ei. Nu cereti mai mult decat poate fiecare.
Cu respect, vechiul 21.51.
Aici ati gresit. E o simpla repetitie, nu o cacofonie. "Cu-cu" nu este o asociatie neplacuta de sunete. Va doresc toate cele bune!
Pentru 10.08.2009 23:24:00 (fost21.51)
George Pruteanu spunea: "Excesul de vigilenţă, jandarmeria lingvistică, e o fixaţie caraghioasă. Să vorbim natural, frumos, dar fără să fim, cum se spune-n popor, chisaţi."
Aşa că nu exagera!
Apropo, ia-ţi matale un pseudonim şi postează mereu cu acel nume-paravan. Altfel, e uşor ca sub "anonimatul anonimului" să te dai "şmecher".
Probabil că le "comiţi" şi apoi te şi verifici.
Aşa că postează "botezat" în "religia" blogului.
"Identifică-te"
Iar Bobby Fisher spunea despre stirea privind atentatul din 11 septembrie 2001 ca e o veste minutata.
Si? Ce-i cu asta?
Trebuie sa ne negam radacinile, sa ne uram parintii, bunicii, stramosii si sa-i lasam pe toti agramatii sa siluiasca limba si sa se vorbeasca despre profesionalism intr-o limba agramata?
Asa diferiti cum suntem, formam o echipa. Si chiar daca uneori apare furtuna, lucram impreuna. Destul de bine, in conditiile date.
"...sa ne vorbeasca..."
Domnule Pruteanu,
Din conţinutul, dar mai ales din "tonul" reacţiei avute, am înţeles că nu ai realizat intenţia şi direcţia postării mele.
Îţi acordasem toată aprobarea şi susţinerea în ceea ce priveşte combaterea modulului în care unii dintre colegii noştrii abrutizează, cel puţin pe acest blog, limba română.
Şi eu, la rândul meu, mi-am "permis", în nenumerate rânduri (ori de câte ori am avut ocazia, timpul şi dispoziţia necesară) să-i "ating" pe unii din cei care "calcă în cizme" dulcele grai românesc comiţând greşeli gramaticale impardonabile ( gramatică predată în şcoala elementară).
E dureros, chiar tragi-comic, în condiţiile în care cei "în cauză" sunt probabil din cei "cu pretenţii".
Intervenţia mea s-a vrut un apel la toleranţă.
Cât despre ce a spus marele şahist referitor la evenimentele din 11 septembrie, trebuie verificat contextul din care s-a extras ideea.
Oricum, Fischer - un geniu recunoscut dealtfel, era un mic rebel.
Bine, Bobby. Hai sa ramanem prieteni!
Buna seara domnule Pruteanu!
Vreti sau nu vreti, ati marcat un gol in propria poarta. Am 2 - 0.
Alaturarea a doua silabe identice se numeste cacofonie. Si apoi, "CULTII CU CULTII" te zgarie pe creier.
Se pare ca nu reusesc sa va conving, ca forma nu conteaza, ci CONTINUTUL.
Si pentru Bobby Fischer, buna seara!
Draga Bobita, blogul imi permite sa iau orice "identitate". Pot sa fiu 21.51., pot sa fiu Pruteanu, pot sa fiu Bobby Fischer, pot sa fiu Anonim, pot sa fiu ceea ce vreau eu.
Si apoi excesul, vine cumva de la mine?
Pentru Pruteanu,
Scuze pentru întârziere.
Sunt de acord propunerea făcută. Avem cel puţin un numitor comun.
Oricum suntem sau ne putem considera de aceeaşi parte a baricadei (cel puţin în lupta dusă cu inamicii limbii romîne).
Pentru 21.51 (aşa să-ţi rămână... numele)
1. Referitor la exces, poate că nu. Dar provocarea, dar anumite acuze şi mai mult decât toate -"gafele" de exprimare?
În concluzie, din grabă, din patimă, de oboseală sau din oricare alte motive toţi suntem supuşi greşelilor. Important este să avem puterea să le recunoaştem. Si mai important decât asta este să nu recidivăm.
Grav este atunci când acestea provin din ignoranţă, incultură sau semidoctism.
2. În privinţa cacofoniei nu insista. Încă o dată are dreptate Pruteanu. Şi al nostru coleg dar şi marele profesor, deja defunctul (din păcate) George Pruteanu.
Poftim de studiază doar două link-uri:
http://209.85.129.132/search?q=cache:F56wI5FWZFoJ:www.pruteanu.ro/4doarovorba/emis-s-009-cacof-ca-si.htm+cacofonia,+Pruteanu&cd=1&hl=ro&ct=clnk&gl=ro&lr=lang_ro
şi bineînţeles,
http://ro.wikipedia.org/wiki/Cacofonie
O noapte plăcută!
Cred ca Bobby a fost destul de clar in exprimare. Daca nici acum nu intelegi, 21.51, nu mai avem ce-ti face. Toate cele bune!
M-ati facut sa zambesc, sincer.
Bine, nu voi mai insista, dar raman la parerea mea.
Totusi, fara suparare, daca va gasesc cu greseli de ortografie sau mai nou, cu lipsa predicatului in propozitie, am sa va taxez.
"CULTII" nu au voie sa greseasca!
Toate cele bune.
Pentru douăzecişiunu.cincizecişiunu
Corect! E dreptul tău (pentru ambele ipostaze).
Eficient, simplu dar nu foarte... echitabil (ups, uite cum mi-a scăpat o propoziţie fără predicat).
Spuneam că nu este echitabil, referindu-mă la aceeaşi "problemă" cu identificare pe blog. Noi postăm sub un pseudonim reconoscibil, pe când tu...
Rămâne 21.51?
Bine, bine.
7.
Sapte greseli s-au strecurat in ultimul comentariu al domniei voastre.
Vi le arat, domnule Bobita?
Aştept cu nerăbdare! :)
Inca mai numara...
Dragule, deja 21.51
Cât numeri, că tot am ceva timp la dispoziţie, am să-ţi povestesc cum devine treaba cu propoziţiile fără predicat sau după caz, fără subiect.
Propoziţiile fără subiect sau predicat se numesc "eliptice de subiect", respectiv "eliptice de predicat". E adevărat că acestea sunt excepţii de la regulă, dar... există.
Cu această ocazie ti-am mai oferit front de lucru suplimentar.
Cum stăm cu numărătoarea?
"Toate cele bune.", e o propoziţie (fără predicat - deci eliptică de predicat) care îţi aparţine.
Salutare, prieteni!
Stiu ca m-ati "asteptat" in sucul vostru propriu, dar am fost la munca.
Scuze!
Cele sapte sunt:
1. douazeci si unu;
2. cincizeci si unu;
3. . (lipseste la dumneavoastra , dupa cincizecisiunu);
4. inaintea lui "dar" se cere o virgula;
5. este gresit "spuneam"; noi pe blog scriem;
6. identificarea;
7. reconogscibil.
In ce priveste propozitiile eliptice, ele trebuie folosite cu grija, deoarece poate iesi un haos in comunicare. Ma bucur ca totusi ati putut sa va "puneti la umbra", folosind exceptia.
Toate cele bune.
21.51, termenul corect este: "recognoscibil".
Pentru 21.51, cu toată consideraţiunea,
M-ai prins. Trebuie să recunosc că febrilitatea aşteptării a fost depăşită doar de curiozitatea marilor "dezvăluiri".
Acum, aş avea două variante. Prima ar fi să susţin că intenţionat am strecurat anumite greşeli în textul cu pricina, pentru a te „provoca” intelectual. Dar ar fi o ipocrizie (la îndemâna multora, cei drept). Cea de a doua variantă, şi singura admisibilă pentru mine (reprezentând chiar o provocare), este să mă „suflec” la mâneci şi să purced la o „discuţie” pe marginea „celor şapte”.
Aşadar, să le analizăm pe rând:
1. şi 2. (la pachet) – Era vorba despre o valoare stilistică dată substantivului devenit propriu „21.51” (devenit cu acordul tău – pseudonim de blog). Fiind deja un „nume”, mi s-a părut mai logic (şi mai interesant) să fie scris legat (a se vedea nume de firme, bloguri, etc). Eu încercasem să te „autentific” oarecum. Considerente pentru modalitatea de scriere ar mai fi, dar expunerea lor chiar nu-şi mai are rostul.
3. – Nu se pune niciodată punct după formulele de adresare (în scrisori, cuvântări), când se pune virgulă sau semnul exclamării: Dragii mei, - Oameni buni! Eu am uitat virgula. Dacă ai să-mi verific celelalte postări, ai să constaţi că o folosesc (de obicei).
4. – Referitor la acea virgulă, cred că ai dreptate. Aici m-ai prins. Mai greşim şi „noi”.
5. – Tehnic, e corect ce spui, pardon, ce scrii. Dar avem pretenţii la noi şi ne putem permite şi câte o „licenţă poetică”. Practic, e din ce în ce mai uzitată expresia – mai ales pe net.
Cum ar suna de exemplu: „că veni vorba” pe blog; „că veni scrisa”? Era „vorba” tot de o figură de stil. Metaforic „vorbind”.
6. - Da, am mâncat litera „a”. E doar o greşeală de redactare. „Mâncatul” era tot figură de stil.
7. – E adevărat, mie mi-a scăpat litera „g”. Dar să o pui aiurea e puţin mai grav, nu crezi?
Corect ar fi recognoscibil şi nicidecum reconogscibil. Verifică, te rog.
În loc de concluzie, aş putea spunea că din şapte au mai rămas două. Şi astea, trebuie să recunoşti, greşeli de redactare. Adică scăpări din neatenţie şi nicidecum necunoaştere.
Oricum, de apreciat interesul major pe care mi-l acorzi. Mă măguleşte. Numai să nu pice în obsesie.
Să ne citim sănătoşi.
P.S. Aştept... mutarea ta.
Scuze pentru cacofonia: "mă măguleşte".
Chiar şi... scris, "sunetul" poate fi dizgraţios. Nu-i aşa, 21.51?
Pentru Bobby Fischer,
1.si 2. Este mai simplu 21.51., pentru ca va scuteste de un efort suplimentar. Si apoi, veti evita sa mai gresiti.
3. Punctul face parte din "nume". Daca doriti, priviti in urma si veti vedea ca nu am renuntat la el nici macar o data. Este cam incomod, dar asta e!
4. -----
5. Haideti sa ne raportam la ceea ce facem. Acesta este corespondentul realitatii. Limba romana permite acest lucru.
6. "Mancatul" este figura de stil, dar in situatia data, nu-si are locul. Acolo lipseste articulatia.
7. Este corect "recognoscibil". Aveti dreptate. Totusi e bine sa aveti "foamea" sub control. Nu de altceva, dar asimileaza altii in mod gresit.
In ce priveste "magulirea" domniei voastre, puteati folosi o formula mai simpla. De exemplu: Ma simt magulit. Era greu?
P.S. Nu mai "inotati" in larg. E posibil sa nu mai gasiti malul. Atunci nu va mai scoate nici "licenta poetica".
Toate cele bune.
Ce penibil e 21.51 asta. Cica sa punem punct dupa nume pentru ca si el pune. Asta ar fi in stare de orice ca sa-l bage cineva in seama.
O fi asimilând "unii, alţii" greşit, dar mai greşeau şi profesorii noştrii, darămite noi.
Aşa că, să asimileze acei "alţii" cu acele mici erori şi mă declar mulţumit.
Cât despre mica noastră polemică, mai pot spune doar că o fi uneori perseveranţa pozitivă dar atunci când ea se transformă în încăpăţânare, vecină cu îndărătnicia şi soră cu obstinaţia, e trist...
Din toată replica ta, mai pot accepta (în glumă-serios) "reproşul" referitor la punctul de la sfârşitul numelui-număr. Eu îl considerasem, ca fiind o banală greşeală de scriere - şi deci netaxabilă, din punctul meu de vedere.
Aştept o explicaţie care să mă dumirească despre "înotul" meu în larg.
E prea "fină" pentru mine.
Eu am făcut aluzii mai... directe, şi nu am fost priceput. Uff! e "grele"!
Să mă explic:
Expresia "Mă simt măgulit!" nu era greu de folosit ci practic - imposibil. Şi asta pentru că nu mă... simţeam. Situaţia este uşor amuzant-jenantă.
A fost o mică capcană lingvistică, cu dublă trimitere:
- discuţiile iniţiale, legate de cacofonie;
- o referire destul de... directă la rigidattea de care ai dat dovadă la "jocurile de cuvinte".
Şi când mă gândesc că toate acestea sunt generate de o ambiţie ciudată, animată de dorinţa de a mi se demonstra că... există nod în papură.
Sau mai simplu, vorba unui al comentator, pentru a mi se demonstra că... cineva există.
Corect se scrie "nostri", nu "nostrii".
Toate cele bune!
Adevărat!
Pentru Bobby Fischer,
Nu va inteleg deloc. Chiar domnia voastra ati tastat "Astept...mutarea ta". Eu v-am oferit-o. Ce nu va multumit? Luati raspunsul meu pe care l-ati solicitat, drept "nod in papura"? Sincer, nu va inteleg!
Toate cele bune.
Si inca ceva.
..."mica capcana"... .
Doar v-am prevenit ca e posibil sa nu mai vedeti malul.
Toate cele bune.
21.51, corect se scrie: "nu v-a multumit". De acord?
Corect.
M-am contaminat.
Toate cele bune, domnule Pruteanu.
Toate cele bune!
Va doresc sa aveti un sfarsit de saptamana minunat si sa va dea Maica Domnului bucurie! Aceasta este adevarata zi a Femeii, ziua Mamei noastre, a tuturor.
Pentru Pruteanu,
Mulţumim pentru urări. Aşişderea!
Pentru 21.51. (fost 10.08.2009 15:11:00, fost 10.08.2009 20:50:00, fost...)
Devii obraznic!
Pentru ce nu pricepi, schiţe nu fac.
Auzi la el, indulgentul, deraierile proprii nu sunt greşeli, dumnealui e doar "contaminat"!!!
Pe lângă lipsa logicii (demonstrată deja), ai şi o lipsă a umorului, ceva de speriat.
"Aşijderea", prietene. Fara suparare!
Domnilor Pruteanu, Bobby Fischer si 21.51, vad ca ati format o echipa. Ca mai apar tensiuni, nu e o problema. In fiecare echipa, ca si in familie, mai exista si perioade de furtuna. Furtuna poate dizolva echipa sau o poate suda. Intentii bune!
Pentru domnul Pruteanu,
Apreciez impartialitatea. Pentru aceasta calitate, va salut!
Pentru Bobby Fischer,
Cu "inotatul" si cu malul nu prea ati inteles-o. Hai sa o zic altfel.
Cand intrati in "stufarisul" gramaticii limbii romane si nu mai stiti sa iesiti, "cereti" ajutor licentelor poetice si propozitiilor eliptice.
Domnule Fischer, nu suportati sa fiti corectat de altii! Este atat de evident! Il privilegiati astfel pe domnul Pruteanu, iar mie nu-mi convine. Daca e bal, atunci bal sa fie!
Pentru... si totusi,
Nu ne luati in seama. Ne "duelam" si noi pe probleme de gramatica si de ...orgolii. Va asigur ca nu sunt nici "tensiuni" si nici "furtuni". Chiar daca il respect si il apreciez pe Bobby, imi place "s-al" intep.
Toate cele bune.
Pentru Pruteanu,
Încă o dată ai dreptate!
Pentru... şi totuşi,
Mulţumim pentru consideraţiuni! Chiar şi în numele (îmi asum acest „risc” – sunt convins că va fi de acord) lui 21.51. El „observă” doar lucrurile şi aspectele convenabile. Şi totuşi... cred că nu e rău intenţionat. În ciuda unei maliţiozităţi afişate uneori, ce-i drept, 21.51. simte nevoia să socializeze, să comunice.
De aici probabil şi... echipa. Şi chiar nu e puţin lucru.
Sper să-l „văd”, adăugat fiind acestei „echipe”, cenzurând (ghilimelele sunt tot pentru el – nu prea suportă figurile de stil) pe acest blog, tot ce înseamnă „deraieri” şi „derapaje” de la regulile de bun simţ (gramaticale, de comportament, atitudine, etc).
Pentru 21.51.,
Nu „suport” să greşesc, nicidecum să fiu corectat. Iar eşti departe de adevăr dar faci afirmaţii cu o asemenea convingere (demnă de o cauză mai bună) ca şi cum ai deţine adevărul... absolut.
Vreau să te văd activ, în acest sens, şi pe restul blogului, altfel tind să cred că „înţepăturile” tale sunt doar mici răzbunări legate de intervenţia mea, imparţială de altfel, în disputa legată de „...cu culţii”.
Este deja evident modul de a evita sistematic, prin fente sau prin omisiuni, răspunsurile la aspectele ce te deranjează, reproşând altora acest lucru. Nu e elegant şi demn.
Există întotdeauna pericolul ca o astfel de “dispută” să se transforme într-un “aruncat cu roşii” în celalălt, şi atunci ea îşi pierde aerul de firesc şi nu mai face nimănui cinste. Se alcătuiesc mai departe tabere, unii se asmut la alţii, şi totul spre deliciul publicului care găseşte că o înjurătură sună excelent şi că unele atribute sunt de-a dreptul “literare”.
Doar între noi fie vorba: “…il respect si il apreciez…” în context, sună pleonastic. Am dreptate?
Încă o mică remarcă pentru 21.51.,
Recitind ultimul ta postare am realizat că "respectul" acordat de tine diferă: Pruteanu este "domnul", iar eu şi... şi totuşi... :)
Glumeam, dar acest lucru mi-a reamintit să fac un lucru ce trebuia făcut mai demult.
Şi anume, să te rog să renunţi, în ceea ce mă priveşte, la pronumele de politeţe, Nu crezi că pe blog are o tentă niţel ipocrită? OK?
Eu cred ca schimburile astea de replici sunt simple tachinari prietenesti. Unele sunt chiar placute. Nu credeti?
Bobby, probabil ca 21.51 ma crede vreun batran acru. De aceea ma domneste.
De ce? Gramatica se facea doar pe vremuri?
Eheheee... Ce vremuri...! Am inceput sa invat gramatica in secolul trecut. De fapt, chiar in mileniul trecut. Ma mir ca n-am uitat-o de tot.
Absolut adevărată remarca referitoare la tachinările prieteneşti.
Discutăm (sau scriem - cum ar zice 21.51) :) de vibraţii pe aceeaşi "lungime de undă". Sau cum mai spuneam cândva, de situarea pe aceeaşi parte a "baricadei".
Abordând serios subiectul cu domnitul, nu cred că te consideră bătrân, cu atât mai puţin acru, ci a folosit elegant o forma politicoasă pentru o situaţie mai ciudată. "Pruteanu" - pseudonimul tău, e un nume de familie şi parcă nu este normal şi firesc să te adresezi aşa unui prieten.
Recunosc că eu am mereu senzaţia asta.
Da, dar în acele vremuri se mai... învăţa.
Astăzi, din păcate, unii încă nu ştiu nici măcar puţinul pe care alţii au început să-l uite.
Si astazi exista copii care invata, unii chiar foarte bine. Chiar daca invatamantul este mai superficial, mai exista cateva licee exceptionale, mai exista parinti care le insufla copiilor dorinta de a invata, mai exista profesori daruiti scolii (din pacate, nu prea multi), mai exista elevi silitori si studenti pasionati. Stiu ca e inflatie de oameni cu diploma si prea putina calitate, dar cei care invata inca mai exista. Romania inca mai poate sa se bazeze pe cei care pun suflet in tot ceea ce fac.
Vorba lui Dan Puric: "omul frumos inca mai exista". Poate ca nu-l vedem la televizor, nu citim despre el in ziare, in unele opere apare stilizat, dar, daca vrem sa-l vedem cu adevarat, putem sa-l cautam in jurul nostru. Poate fi vecinul ala schiop de la parter sau tanti Viorica de peste drum. Fiecare om are misterul sau si noi trecem prea repede pe langa el. Trecem indiferenti sau catalogand oamenii dupa propriile noastre grile. Nu stim ca, poate azi, poate ieri, am trecut pe langa un om frumos si nu ne-am bucurat de intalnire. Asa ne ratam multe bucurii. Sa ne bucuram de frumusetea fiecarui om si avem sansa sa nu imbatranim in rele!
Daca e sa ne referim la Dan Puric, sa ne amintim ca el vorbea despre necesitatea ca omul sa-si faca toaleta, adica sa fie suficient de critic cu sine insusi, incat sa accepte ca si el greseste. Astfel, isi va oferi sansa de a se disocia de propriile erori si de a se apropia de esenta si de imaginea "omului frumos".
Din pacate, cautam tot mai rar esenta si tot mai des imaginea omului frumos.
Adevărat ce spuneţi! Şi de aceea, atunci când descoperim printre noi OAMENI, e bine să-i ţinem aproape, să-i apreciem şi să-i "valorificăm".
Sunt convins că ştii, Edy, că nu e uşor să-i diferenţiezi de aceia care vor să pară aşa. Foarte mulţi "pozează", singuri sau în grup, pentru a putea obţine încrederea celorlaţi.
Asa e. Dumnezeu ne-a spus sa cautam mai intai Imparatia Lui si toate celelalte ni se vor adauga noua si tot El, cunoscandu-ne atat de bine, stia ca vom cauta intai cele ale noastre si ne-a avertizat ca astfel le vom pierde si pe celelalte. Imagine, bani, functii etc., toate aceste buruieni crescute din mandrie si din avaritie ne indeparteaza de Dumnezeu si de noi insine. Mergand pe aceasta cale vom ajunge singuri, hidosi si depresivi. Stiti cat de urati suntem cand uram pe cineva sau cand suntem invidiosi? Puem redeveni frumosi doar daca revenim la calea cea de inceput, la calea Domnului.
Cu totii pozam uneori. Poate pentru ca ne simtim slabi, ca nu suntem multumiti de noi. Asta ne face sa ne indepartam de noi insine. In acele momente suntem demni de mila.
Poate ca o persoana "pozeaza" pentru ca incearca, in mod disperat (si gresit), sa-si (re)castige propria incredere. In cazul acesta, nu trebuie neaparat sa o identificam, ci sa avem rabdare sa-si invete lectia sau poate chiar sa o ajutam.
Tratandu-i cu maturitate, cu intelegere si manifestand incredere in potentialul pe care-l au, ii putem ajuta pe oameni, fie ca sunt ei insisi, fie ca pozeaza in altceva.
Trimiteți un comentariu