Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

vineri, 3 iulie 2009

Pledoarie pentru acadele albastre, galbene, verzi, portocalii, albe, violete

Nu sunt doctor, precum directorul general al ANP, dar ştiu că oamenii în stare de mulţime pot fi coordonaţi mai uşor decât indivizii care gândesc singuri. Asta se ştie şi la ANP şi la sindicate. Problema e, în asemenea situaţii, că există riscul ca resursele obţinute să nu rămână în terenul tău până la capăt. E ca şi în karate – foloseşti, de regulă, energia adversarului. Şi asta o ştiu şi Băla, şi Cel Mare. Şi liderii de sindicate. A, da, era să uit, şi Ungureanu. Cel cu intelectualii falşi care vor doar să promoveze. Cu acadelele roşii!

"Ferma animalelor” a lui Orwell e un exemplu clasic despre cum se fură un ideal. Despre cum se profită de furia maselor. Despre cum, starea de fapt pe care ai creat-o poate fi folosită la un moment dat împotriva ta. Şi noi, românii, retrăim asta la infinit. Sper să fi învăţat câte ceva între timp. Nedreptăţile, furia, frustrările, trebuie transformate într-un limbaj comun al unor revendicări elaborate, aşa cum au reuşit liderii celor două sindicate. Optez în continuare pentru Prudenţă, Cumpătare, Justiţie, Curaj. Virtuţile cardinale.

În privinţa ministrului Predoiu, consider că este un mega-oportunist politic care, vorba celor de la Caţavencu, falimentează justiţia cu bună ştiinţă. Ragea e în altă lume, săracu`, iar în ceea ce îl priveşte pe dl Băla, eu l-aş întreba de ce face atâta paradă de titlul de doctor în timp ce ANP-ul dumnealui stabileşte cu-de-la-sine-putere, fără expertize profesioniste, profilul unităţilor, care sunt penitenciarele bune şi rele, cele mari, mijlocii, mici sau "exact atât cât trebuie" şi de ce semnează strategii pompoase, fără ca măcar să fie atent la semnificaţia indicatorilor ce definesc sistemul pe care îl conduce.

Evident că nu va demisiona niciunul. Chiar dacă demisiile lor nu ar rezolva nici criza economică şi nici lipsa de profesionalism a multora, consider că trebuie să apară odată momentul "0" de limpezire a valorilor şi a direcţiei în care credem, de a da răspuns la întrebarea "Quo vadis?" Da! Trebuie să învăţăm cu toţii să respectăm regulile jocului democratic al negocierii şi al transparenţei decizionale reale. Iar problemele acestui sistem trebuie spuse aşa cum sunt, fără cosmetizări.

Succesul sindicatelor nu trebuie să anuleze responsabilitatea lor. Să le arătăm că noi nu suntem minerii lui Iliescu sau Cozma şi că încercăm să evităm amplificarea involuţiei civice şi culturale într-un sistem care, oricum, e încă fără viziune. Că ne putem face meseria concomitent cu atitudinea demnă şi exprimarea revendicărilor sindicale. Că suntem oameni diferiţi, cu principii comune, nu o masă de manevră. Spun asta deoarece am întâlnit în aceste zile şi oameni care vorbeau mai mult despre prejudecăţi, poliţe şi prime şi mai puţin despre judecăţi şi profesie.

Am văzut atât de multe experienţe nefaste legate de putere, atât de multe trădări, abdicări de la principii, încât unitatea realizată în jurul liderilor de sindicat e aproape un miracol, pentru care merită toate aprecierile. Şi, văzând determinarea liderilor de sindicate, mă îndoiesc de faptul că se va accepta vreo concesie în faţa celor obişnuiţi cu reflexul comenzii săvârşitoare „Marş!”.

Lipsa de profesionalism, condiţiile de muncă, subfinanţarea sistemului, modalitatea defectuoasă de selecţie a personalului, reprofilarea, categorizarea absurdă şi umilitoare a penitenciarelor sunt eşecuri răsunătoare, iar atitudinea fermă e absolut necesară atunci când negocierea e obstrucţionată să dea roade, deci şi în cazul nostru. M-a bucurat coeziunea, modul de acţiune, maturitatea de gândire şi, nu în ultimul rând, civismul de care au dat dovadă sindicatele. Dar examenul de maturitate e departe de a se fi încheiat.

În ceea ce priveşte atitudinea ANP, în al doisprezecelea ceas, aş vrea să cred că mai există un minim bun simţ , chiar dacă komunikatele ANP (cacofonia se impune de la sine) din ultimele zile tind să mă contrazică. Poate a mai rămas, totuşi, o fărâmă de înţelepciune.

Dacă nu pentru altceva, domnule director general, măcar pentru anii petrecuţi în primul oraş iluminat electric din Europa. Pentru prima stradă asfaltată din România. Pentru lumina înspre care ne uitam cu toţii în urmă cu 20 de ani. Pentru tramvaiul tras de cai. Pentru Piaţa Operei. Pentru multiculturalitate. Pentru Phoenix. Oare de ce cred că la Băneasa nu se dădeau doi bani pe „copilăriile astea”, chiar dacă simbolurile culturale şi preocupările intelectuale erau adesea "material didactic"?

14 comentarii:

Anonim spunea...

Am citit strategia A.N.P.DUPA ACEST MODEL,TREBUIE SA CONCEPEM PLANUL DE ACTIUNE IN PENITENCIARE;DAR,NU POT SA MA RAPORTEZ LA NIMIC,CA CELULA MAMA!
Trebuie sa concep singur acest plan,in domeniul in care-mi desfasor activitatea!O fi bine,o fi rau..?

Anonim spunea...

Felicitari!Felicitari celor 3 domni inca agenti, viitori ofiteri pentru curajul dumneavoastra!Sa speram ca plangerile penale pentru abuz in serviciu pe numele lui Bala si Iftinca ii vor aduce cu picioarele pe pamant!Probabil ca asa vor face toti...si numirea agentilor care au luat concursul dupa un stres de 8 luni trebuia facuta in termenul legal!Este un total dispret fata de un intreg corp starea de fapt intretinuta de acesti sefi-militieni.In timp ce sunt numiti directori de unitati si se arunca cu sporuri de 50% la bilanturi, NU ESTE DECAT O MARE BATAIE DE JOC FATA DE CEILALTI SI UN ABUZ amanarea emiterii acestor decizii!SA LASAM TOTUSI PARCHETUL SA ISI FACA DATORIA!

Anonim spunea...

Se pare că se strâng plângerile penale în contul MILIŢIANULUI Băla.
Si reprezentanţii sindicatelor i-au făcut acestuia plângeri penale şi sesizări la comisia de disciplină din MJLC.

Anonim spunea...

Felicitari prisonworker, articolul este excelent!!!!!
Ai dreptate...daca dorim sa ne indreptam spre evolutie,trebuie sa ne debarasam de prejudecati, furie, ura, frustrari....
Cu toate acestea, coeziunea marii majoritati a demonstrat ca drumul spre involutie nu mai este acceptat.
Eu cred ca, acum se da adevaratul examen de maturitate. Depinde de noi,insa, cat de bine suntem pregatiti pentru a-l absolvi.
Monet

Anonim spunea...

DE CE ?!?

Anonim spunea...

Ceea ce caracterizeaza ANP( si asa a fost de cand lumea)este aroganta. De ce esti dusman cand poti fi prieten? De ce impui cand poti coordona cu vorba buna? De ce te crezi nemuritor cand esti "ca valul"? Si sa-ti mai spun ceva Mare Sef: uneori alegerile tale sunt catastrofale. Imputernicesti numai baeti dastepti. Asea k tine.

Anonim spunea...

Sau fete "destepte",asa ca...curca din lemne...

Burebista spunea...

ANP-ul si-a construit deja o familie.
Acolo isi spala rufele, acolo se iau decizii pentru unitati, se imputernicesc intre ei in functie de marimea portbagajului sau a decolteului, se voteaza intre ei care si cum sunt mai buni si raporteaza MJLC-ului si presei date mincinoase ca pe vremea Elenei Ceausescu.
Mai bine lasati-ne orfani sau migrati undeva in Congo tovarasi, ca vremuri de-astea am trait demult.

Anonim spunea...

ANP-ul face presiuni pe liderii si membri de sindicat,era de astepta aceste lucruri la acesti militieni,dar trebuie luata atitudine puternica in aceasta privinta.NU trebuie sa-i lasam sa-si bata de joc de noi,nu ne sperie din contra mai rau ne provoaca.Pana acum nu s-a cerut demisia conducerii ANP-ului dar acum trebuie ceruta inclusiv si pe cea ministrului.Sa vedeti minunea ca se dau prime in justitie dar la magistrati.Ce ziceti de asta?

Anonim spunea...

Mergem la bucuresti le cerem demisia dupa care facem greva cu intreruperea lucrului,asta trebuie facut sa-i vedem atunci cat de jmecheri sunt,eu m-am saturat de ei.Jos cu ei.

Anonim spunea...

doar schimbarea sefilor nu este deajuns.mai trebuie schimbata si mentalitatea noastra,caracterul(unde este cazul)in fiecare penitenciar trebuie sa existe o singura echipa,din toate punctele de vedere si apoi raportate la fiecare penitenciar sa fie o singura deosebire-asezarea geografica sau daca vreti denumirea.

Anonim spunea...

De ziua justitiei magistratii au luat premii.

De ziua penitenciarelor lucratorii de penitenciare au luat ... doar apa in gura. Sau poate altceva.

Trist, dar adevarat. Acelasi ministru, dar alte prioritati, desigur.

Anonim spunea...

N-au cum sa faca presiuni asupra membrilor de sindicat. Majoritatea suntem membri. Nici asupra liderilor ca din nemernicia lor acestia au si functii de conducere in unitati.

Anonim spunea...

Pt.22:34:00
Ești prost informat sau vrei să dezinformezi pe alții.
Marea majoritate a liderilor sunt agenţi, câţva sunt ofițeri şi doar doi trei dintre aceștia dacă au indemnizație de conducere.Aşa că presiunile asupra lor sunt reale dar asta nu înseamnă că ei vor ceda, ci din contră, se simt stimulați.
Deci Cel Mare, nu te mai strădui degeaba, apucă-te de strâns bagajul.