Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 13 iulie 2009

Idei primare despre cauzele unui conflict de muncă

Sunt în situaţia unui conflict interior. Pe de o parte, ca angajat al sistemului, mă deranjează profund modul cum înţelege ANP să comunice, ceea ce mă face să am dubii dacă atitudinea moderată îşi are sensul în pragul unei dictaturi.

În 1946, ţărăniştii (astăzi rămaşi ideologic „în viaţă” doar la Timişoara) au fost moderaţi şi au luat-o rău pe cocoaşă de la comuniştii care au furat alegerile în mod sovietic. Ceea ce a urmat se poate vedea dacă vizitaţi Memorialul Sighet.

Pe de altă parte, ca om care pretinde că e preocupat de fenomenele sociale, iar un conflict de muncă e oricând o provocare profesională pentru mine, ar trebui să fiu mai detaşat şi să emit ipoteze obiective cuantificabile referitoare la cauzele care au declanşat acest conflict de muncă.

Acest fenomen nu poate fi studiat ştiinţific acum, ne lipsesc prea multe date şi se ştie că în apropierea punctului maxim al crizei (şi e criză, domnilor ANP-işti!) nu se poate face intervenţie. Ori mai devreme (prevenţie), ori ulterior (remediu), dar în criză nu. Sunt convins, însă, că actualul conflict de muncă va reprezenta material didactic pentru viitor. Am să vă spun însă, pur şi simplu ce cred despre situaţia în care ne aflăm.


Cu to
ţii avem convingeri, credinţe, prejudecăţi. Dincolo de simpatiile sau antipatiile mele personale, am emis întotdeauna păreri proprii, indiferent dacă expunerile au vizat magistraţi dezorientaţi, miliţieni noi şi vechi, ANP-işti ridicoli sau sindicalişti înfierbântaţi. Asta nu mi-a adus foarte multe satisfacţii, poate doar aceea de a fi împăcat cu mine însumi.

Rămâne la aprecierea dumneavoastră sau a viitorului, stimaţi cititori, să decideţi dacă acele categorii (ipoteze, convingeri sau simple păreri) în care am inserat gândurile următoare coincid sau nu cu realitatea. O parte din cele ce urmează ar putea fi cauze ale prezentului conflict.

  1. Convingere: Cred că ANP-ul nu a învăţat nimic din exerciţiul comunicării, al dialogului şi al transparenţei decizionale - comunicatele ANP şi ultimul interviu al directorului general stau mărturie pentru asta;
  2. Convingere: cred că mare parte din concursurile pentru ocuparea funcţiilor de conducere din ANP şi din teritoriu au fost o mascaradă de legitimare a împuterniciţilor;
  3. Părere: cred că dl Băla, dincolo de cele 3 licenţe, a fost suficient de autodidact, de abil şi dornic de a realiza ceva la Timişora, pentru a învăţa cum trebuie să îţi construieşti o imagine astfel încât să maschezi pregătirea de bază; ce nu a reuşit dânsul la ANP a fost să nu poată masca rigiditatea, îngustimea şi pornirile comuniste ale celor pe care i-a adus acolo, dând astfel cu piciorul la valul de simpatie de la începutul mandatului său; iar sub presiune, au reieşit şi în cazul dânsului reflexe ale pregătirii de bază. A propos, într-un interviu din noua ediţie a Revistei penitenciare, dl Băla afirmă - citez textual – că a venit la ANP „pentru că am fost chemat” (?!). Eu, naivul, credeam că în urma prezentării domniei sale la concurs. Mă rog.
  4. Ipoteză / recomandare: cred că modalitatea de lucru a DPCMP este inacceptabilă în multe situaţii şi sunt de acord cu desfiinţarea acestei direcţii sau cel puţin cu regândirea ei şi eventual trecerea acestei structuri în subordinea pazei;
  5. Părere: Datorită rigidităţii dezgustătoare a conducerii ANP şi a MJCL, greva e iminentă. Legislaţia privind soluţionarea conflictelor de muncă spune că, anterior grevei, trebuie parcurse toate celelalte forme de protest, însă văzând modul în care înţeleg cei din zona ANP/MJCL să „gestioneze” această siutaţie, consider că, din păcate, acest moment e iminent. Vom avea însă o problemă, legată de faptul că o parte din angajaţi vor trebui să asigure o minimă continuitate la serviciu, ceea ce îi va face pe reprezentanţii ANP / MJCL să îi doară în paişpe de greva noastră, distrându-se probabil în stil comunisto-sovietic de felul în care "vom fierbe în suc propriu":

Legea nr. 168/1999 (actualizată) privind solutionarea conflictelor de munca

Art. 52 Organizatorii grevei, impreuna cu conducerea unitatii au obligatia ca pe durata acesteia sa protejeze bunurile unitatii si sa asigure functionarea continua a utilajelor si a instalatiilor a caror oprire ar putea constitui un pericol pentru viata sau pentru sanatatea oamenilor.

Art. 55 Conducerile unitatilor pot solicita suspendarea grevei pe un termen de cel mult 30 de zile de la data inceperii sau continuarii grevei, daca prin aceasta s-ar pune in pericol viata sau sanatatea oamenilor.

  1. Din punct de vedere juridic, situaţia va fi destul de delicată şi sper ca sindicatele să deţină o formulă legală şi adecvată de continuare a protestului. Pentru că nu trebuie să cedeze. Adevărul e de partea lor.
  2. Părere / recomandare: cred că Penifestul, ca fenomen social unic în spaţiul penitenciar românesc, trebuie să păstreze o atitudine fermă dar şi corectă şi civilizată;
  3. Părere: cred că am ajuns la răscruce. Cred că e o luptă a generaţiilor, a mentalităţilor, a şcolilor, lupta dintre cei care cred cu adevărat în oameni şi cei care doar afirmă asta (în timp ce îi spionează la fiecare colţ),
  4. Convingere: cred că toate revendicările sindicatelor sunt juste;
  5. Părere: unitatea realizată în jurul sindicatelor, dincolo de revendicări, trebuie folosită pentru auto-educarea noastră, nu pentru defulare – e un moment unic;
  6. Convingere: cred că nici conducerea actuală a ANP-ului şi nici starea prelungită de criză nu pot să reformeze acest sistem, ci doar o schemă elaborată între ofiţerii cu vederi moderne din pază, specialiştii experimentaţi din reintegrare socială, oamenii pricepuţi în imagine şi comunicare şi cei formaţi pentru accesarea de fonduri europene, ajutaţi evident de un leadership şcolit în management. Cred că Ministerul Justiţiei ar trebui să organizeze o dezbatere publică pe acest subiect.
  7. Ipoteză: cel puţin 40% dintre sindicalişti nu ar putea enunţa în acest moment toate revendicările pentru care ar face mâine grevă;
  8. Ipoteză: atitudinile vis-a vis de protest se împart în următoarele categorii (nu dau acum procente, deoarece ar fi hazardat):
- cei care îşi însuşesc revendicările şi le susţin integral;
- cei care însuşesc revendicările şi le susţin parţial;

- cei care, de
frica de nu fi catalogaţi ca laşi, devin curajoşi;

- cei obedienţi faţă de ANP / MJCL.

- cei care, în urma unui eventual succes al revendicărilor, ar avea de câştigat.

- cei indiferenţi;

  1. Convingere: pentru acest conflict de muncă e responsabilă conducerea rigidă, cu reflexe comuniste a ANP, nu sindicatele.

P.S. Ceauşescu a păcălit occidentul de două ori, în 1968 şi 1984.

42 comentarii:

shelley spunea...

Părere: Poate că l-a chemat conştiinţa, şi-a dat seama că e printre puţinii capabili să facă faţă situaţiei.
Convingere: echipa pe care şi-a format-o nu e cea mai potrivită, dar nimic nu e bătut în cuie.
Mesaj subliminal: cel mai potrivit ar fi un leadership şcolit în management mă face să cred că te referi la Sorin. Nu e un reproş, ci o constatare.

shelley spunea...

Nu-mi place că publici selectiv, chiar dacă nu sunt de cea mai bună calitate unele comentarii, de fapt le publici în funcţie de mesaj....

Prisonworker spunea...

Shelley

Sorin a afirmat ca nu il intereseaza functii de conducer in ANP.

Chiar e atat de greu de crezut ca mai exista oameni guvernati doar de principii?

Aici au calculat gresit cei din ANP.

Sunt oameni care nu pot fi cumparati.

Nu stiu la ce mesaje nepublicate te referi.

Mesajul subliminal era altul. Era un apel la ratiune pentru o negociere reala in ultimul ceas.

Devii si tu subiectiva. Pacat.

Anonim spunea...

Pt Shelley,

nu el trebuia sa isi formeze echipa. Trebuia sa lase concursurile sa ii formeze echipa!
Sau sunt si eu naiv, precum autorul?

Anonim spunea...

Convingere: actuala situatie conflictuala patronat/sindicate se datoreaza in cea mai mare masura orgoliilor nemasirate a doua capete tari (si la figurat dar mai ales la propriu).

Anonim spunea...

Aceeasi modalitate a unui director de a-si face echipa s-a propagat si in unitati. Si acolo directorii imputernicesc in functii de conducere oameni incapabili dar obedienti, prieteni, rude sau catei lingai.

Inima cea buna.

Anonim spunea...

Romania este un exemplu special, pentru ca se poate vorbi de o cultura generalizata a coruptiei. Cetatenii considera coruptia ca mod normal de a rezolva lucrurile. Acest mod de a gandi si de a actiona este adanc inradacinat in atitudinile morale, conceptuale si practice ale vietii de zi cu zi". Romanii au perceptia unui fel de "ansamblu mafiot" deasupra legii, in care sunt agregate interese multiple din toate palierele societatii: politica, politie, magistratura, administratie publica, penitenciare, oameni de afaceri, organizatii non-guvernamentale, mass-media.
Pentru politicienii romani Romania este "o tara corupta fara oameni corupti", deoarece exista prea putine condamnari serioase pentru acte de coruptie.
In aceste grupuri "exista perceptia larg raspandita ca sistemul judiciar, in loc sa fie o institutie dedicata condamnarii coruptiei, dimpotriva, el este una dintre cauzele structurale ale acestui fenomen".

Cum nimeni la varf nu este pedepsit, spaga si mita au devenit "un sport national" si la nivel cotidian, existand si sentimentul unei "coruptii justificate", pentru a "suplimenta" salarii modeste sau pentru a "accelera" anumite proceduri birocratice.

Anonim spunea...

Ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Cătălin Predoiu, a decis la începutul lunii iulie să reducă o serie de sporuri salariale acordate angajaţilor din cadrul aparatului propriu al ministerului.


Astfel, vor fi reduse sau eliminate următoarele sporuri salariale:

– sporul PHARE de 75% nu se mai acordă
– sporul ANP s-a redus de la 30% la 10%
– sporul de manager public s-a redus de la 55% la 25%

Se estimează că, prin această măsură, vor fi făcute economii totale la bugetul MJLC de aproximativ 200.000 euro în 2009.

Precizăm că sporul ANP va fi redus numai în cazul personalului propriu al MJLC.

Anonim spunea...

Anonime de la 12:35 văd că plagiezi la greu de prin ziare. Plagiezi din timpul tău liber? NU cred... Cred că eşti vreun şăf de prin ANP care simte că-i fuge scaunul de sub cur.Pune mâna pe muncă băăăă... că din cauza voastră am ajuns unde am ajuns.
Şi văd că în ultimul timp nu mai scriu aici decât tabere de ciolănişti. Cei care au ciolanul şi cei care vor să-l ia.
Păcat că greva care se va face ,dacă se va face se va face tot de pălmaşii masă de manevră, carne de tun şi dacă se va câştiga ceva tot cei care au stat în spate o să apuce halca cea mai grasă.
Ruşine...

Edy spunea...

Prisonworker, imi place cum ai scris. Indemnul la echilibru, dar si la incisivitate, la solidaritate si la realism ne prinde foarte bine, daca avem "urechi de auzit". Iar in ceea ce-l oriveste pe domnul Bala, cred ca l-ai surprins perfect: un fost militian, dezghetat, perfect adaptat si "orientat" in Penitenciarul Timisoara, dar cu reflexe din epoca trecuta, vizibile doar pe scena ANP. Cred ca eventuala dumnealui plecare nu ar fi utila sistemului in acest moment. Domnul Bala si domnul Cel Mare reflecta perfect imaginea sistemului penitenciar semireformat. Inca mai avem nevoie de ei, dar nu pentru mult timp. Sorin a venit la putere putin prea devreme, intr-o perioada in care, din punct de vedere mental, oamenii din sistem nu erau inca pregatiti. Peste vreo doi-trei ani, dupa experimentul Bala-Cel Mare, ar putea reusi si unii ca Sorin sau chiar mai buni.

Ai scris despre concursuri trucate pentru ocuparea posturilor de conducere. Au fost (chiar si pe vremea lui Sorin, chiar daca nu cu voia lui) si inca vor mai fi. Probabil ca din ce in ce mai putine, dar imbunatatirea va avea viteza melcului.

Edy spunea...

Ai mustrat-o prieteneste pe Shelley ca e subiectiva. Pai cum ai vrea sa fie? Toti cei care scriem aici suntem subiectivi. Asta ne face mai frumosi si mai umani. Probleme apar cand suntem rautaciosi si vulgari, iar Shelley nu e, asa ca nu e cazul sa te superi pe ea ca nu joaca rolul obiectivului. Sau esti putin invidios ca a depasit conflitul "obiectiv - subiectiv" al lucratorului din penitenciar care incearca sa inteleaga, dar e nevoit sa se arunce in focul sistemului?

Prisonworker spunea...

Pt Edy,

Eu nu am dreptul sa o mustrez pe Shelley si chiar daca am facut referire la subiectivitatea ei, asa cum ai surprins foarte bine nuanta, pe ea nu o poti mustra decat...prieteneste. E un om frumos.

Si eu sunt subiectiv, dar sper ca nu sunt nici rautacios si nici vulgar.

Subiectivitatea e una din caracteristicile cele mai frumoase ale naturii umane. Asa se nasc pasiunile, hobby-urile, marile iubiri. Cei care profita de asta si cei care "vand" asta sunt urati, nu cei subiectivi.

Mersi pt aprecieri.

Anonim spunea...

Pe vremea lui Sorin nu erau concursuri trucate? Toti oltenii au luat examenele, daca nu au avut loc in Banie au venit la Bucuresti. Despre bani, nu mai vorbesc. Nimeni in momentul de fata nu va putea obtine bani de la ANP sau MJLC deoarece nu-i are iar Guvernul nu va da bani decat la limita supravietuirii sistemului. Nu s-a intimplat niciodata in istoria post-decembrista sa se dea bani pentru puscarii. De ce s-ar da acum. Parerea mea.

Prisonworker spunea...

pt anonim 13.07.2009 17:09:00

sunteti dezinformat!

Cunosc personal 3 persoane apropiate lui Sorin (2 din Oltenia) care pe vremea mandatului sau au picat cu biro examenul pt functii de conducere!

Va rog sa nu dezinformati!

Anonim spunea...

Pt.Prisonworker:
Se vede ca intr-adevar sunteti lucrator de penitenciar!
"Apel la ratiune pentru o negociere reala in ultimul ceas"
Este o etapa importanta,peste care nu trebuie sa trecem!
Aveti dreptate!

Pruteanu spunea...

Corect ar fi fost, domnule Prisonworker, daca ati fi scris: "sa o mustru", nu "sa o mustrez".

Prisonworker spunea...

Asa e, domnule Pruteanu! Multumesc. Scuze pt. greseala.

Anonim spunea...

bah prison, a dreaq gramatica lb romane ...deh...meseriashule cu x si 0...

Anonim spunea...

CINE ESTE FARA VINA SA ARUNCE PRIMUL PIATRA!

Pruteanu spunea...

Imi place cum scrie domnul Prisonworker. Ideile dumnealui sunt intotdeauna argumentate. Este un autor creativ si riguros. Si cu gramatica sta OK. Cate o greseala sa mai strecoara pe ici pe colo (foarte rar). Fiecare om greseste. E important sa recunoastem, sa ne corectam si sa mergem mai departe. Asa e si in meseria noastra, asa e in viata... Sa corectezi nu inseamna sa sari la beregata, ci sa-i spui omului unde a gresit si sa iei aminte la tine, sa nu gresesti la fel. Tot respectul pentru Prisonworker.

Anonim spunea...

Si eu sunt de acord ca scrie frumos...daca ar renunta la cenzura ar fi si mai frumos!Tot respectul ptr PRISON!

Anonim spunea...

O sa public la STUPIDU!!!

Anonim spunea...

DACA NE VA MAI INTERESA LA FEL DE MULT TRECUTUL,RISCAM SA RAMANEM ACOLO.ATUNCI LA CE BUN GREVA?HAIDETI SA NE INTERESEZE VIITORUL,SA-I DAM SI LUI O SANSA,SA-L MERITAM, CA PENTRU ASTA NE ZBATEM.SA UITAM DE RAUTATE,DE PREJUDECATI CA POATE VA FI ASA CUM NE DORIM NOI PALMASII!PERSEVERENTA SI BUNUL SIMT SA TRIUMFE.PROVIDENTA SA FIE DE PARTEA NOASTRA!

Anonim spunea...

Toate au o explicatie!!!!!Nimic nu ela voia intimplarii!!!! o sa traim si o sa vedem!!!!

shelley spunea...

Mulţumesc colegilor, nu mă deranjează să fiu certată cu prietenie, nu sunt perfectă şi recunosc competenţa altora, ideile deosebite, chiar dacă nu întotdeauna ader la ele.
Aş fi vrut doar să ne tratăm altfel, îi apreciez atât pe Băla cât şi pe Dumitraşcu, însă sunt suspicioasă în privinţa motivelor cât şi a implicării factorului politic. Greva nu e o soluţie, efectele pot fi dezastruoase.
E foarte important ca sindicatele şi conducerea ANP să conlucreze pentru că în teritoriu ne confruntăm cu foarte multe probleme, de la lipsa resurselor financiare până la şefi absolut incompetenţi, constatare pe care o fac obiectiv. Din fericire sunt şi directori ok, dar alţii şi-au format într-adevăr găşti de conducere, şi nu asta ar fi problema, dar acei oameni sunt incompetenţi şi fără scrupule, lovind fără temei legal şi fără scrupule pe oricine li se împotriveşte, chiar dacă în mod argumentat.
Cu ce entuziasm să mai mergem la serviciu?
Sper că sunt un om frumos!

Edy spunea...

Eu cred ca formele de protest care au inceput sunt necesare in acest moment. Daca nu ne aratam putin muschii, daca nu putem sa le trasam niste limite, nu vom avea cum sa negociem. ANP ne trateaza cu superioritate tampa, solutiile pe care le trimit in unitati sunt de genul "va descurcati!". Nu sunt un adept al sindicalismului desantat, dar cutitul ne intra tot mai adanc in rana si in curand va ajunge la os. Si eu il respect pe domnul Bala, poate ca avem nevoie de experienta dumnealui, dar experienta aduce si elemente negative. Aici nu este vorba despre persoane, ci despre un sistem rablagit caruia trebuie sa-i raspundem cu fermitate si cu echilibru. Putina incisivitate nu strica. Factorul politic nu este de neglijat. E clar ca oamenii au venit si au plecat pe valuri politice. Asta doar pentru ca nu am reactionat. Te temi ca Sorin vrea sa profite de sindicat ca sa reajunga la conducerea ANP? El a spus ca nu doreste asta. Si daca ar avea aceasta intentie? Oricum, in acest moment este un om util sindicatului. Eu zic ca, in sfarsit, s-a coagulat o miscare care apara drepturile personalului. Sa o sprijinim cand duce lupta cea dreapta si sa o corectam cand o ia pe campii. Acum e nevoie sa o sprijinim, sa aratam ca suntem o forta.

shelley spunea...

Scuze pt repetiţiile din comentariul anterior.
Mie nu mi-e frică de oameni, mie frică de Dumnezeu şi cred că ar trebui să simţim cu toţii la fel.
Băla, Dumitraşcu sau altul, nu omul contează ci ideile şi ceea ce face.
Eu spun doar că războiul acesta face victime colaterale în unităţile în care a aterizat câte un director aerian, dar plin de el. Doar nu crezi că e uşor să munceşti, nu doar pentru bani, ci să pui suflet şi să constaţi că asta nu contează absolut deloc pentru că tăticul nu e judecător, pentru că nu-ţi place să "periezi" incompetenţii. Nu spun că eu sunt cel mai bun angajat, nici pe departe, ci că sunt mulţi oameni competenţi care sunt marginalizaţi, pentru că, indiferent de postul ocupat, aceştia au idei, pot fi şi critici...
Să avem o inimă bună!

Anonim spunea...

Shelley, iarta-l pe prizon
o, Shelley, iarta-l pe priiiizon!

nul lasati pe dl Bala sa va strice idila... ar fi pacat

shelley spunea...

Pt Pruteanu
mi-e

shelley spunea...

Pt anonimul de la 17:00:00

Nu ne cunoaştem şi, în consecinţă nu putem avea decât o idilă intelectuală, sper că nu aveai nevoie de o minge la fileu pentru comentarii răutăcioase referitoare la vieţile oamenilor, pentru că pe noi ne interesează competenţa , nu iubirile.

shelley spunea...

Pardon, ora 19:03:00
Cred că iau o pauză, sunt prea obosită!

Anonim spunea...

Shelley, ce-i cu tine?!

Anonim spunea...

Pentru 19.00:

"nul" sau "faza"?

Anonim spunea...

Trebuia ca dvs.sa ne spuneti daca
este nul sau faza!
Dar cred ca doar bagati nuia prinre gard!
Iar noi,care nu cunostem personajele,intelegem ce vrem!
Asta este menirea acestui blog!
Chiar,n-ar trebui sa-l mai citim!

Anonim spunea...

Daca "La rascruce" nu se posteza ,speram ca la "Idei primare despre cauzele unui confict de munca" sa ni se publice ,ca doar este d-ul Prisonworker,"lucrator de penitenciar"

shelley spunea...

Pt anonimul de la 19:54:00

Nici eu nu prea ştiu, cred că sunt prea dezamăgită că tot incompetenţii cu pile au câştig de cauză, că le e teamă să dea examen pe post şi preferă să elimine concurenţa pt că le e teamă că ex va fi pe bune, mi-e cam silă..... dar, cum Dumnezeu e mai presus de toate, cred că într-un final va fi Bine.

Anonim spunea...

Comentariul "idei empirice despre un conflict de munca" nu a fost postat ptr ca era "empiric " in raport cu articolul "idei primare".Sa va fie rusine,aveam incredere in voi!

Anonim spunea...

PT.Selley:
Vreti examene,cu toate ca nu credeti ca vor fi pe bune!
Aveti dreptate!
Dar cei care au dat examene in 99,si s-au mutat in alt peniteniciar,unde au renuntat la fuctia de conducere,fiindca posturi vacante nu erau,dar totusi acum sunt libere,dar au trecut 6 luni, si prin urmare au expirat concursurile,ce sa mai faca?Sa astepte sa fie ocupate,din afara,pe pile(ca doar ei au experinta in sistem-vin cu idei novatoare)?Multe spete sunt in sistemul penitenciar!
Multe cazuri trebuie analizate de d-ul lider Sorin care se vrea a face o revolutie!
Mai studiati!
Cate posturi de conducere au fost ocupate prin numiri,fiindca aceasta a fost procedura ,la acel moment,si cati sunt cu adevarat competenti,v-at intrebat d-le Sorin?Va vorbesc de contabilii sefi!

Anonim spunea...

Anonimul de la 19.00 a scris "nul lasati". Sa presupunem ca e nul sau ca e agramat?

Anonim spunea...

NUL lasati se srie nu-l lasati,dar asta e alta ciorba de peste!
Unde este d-ul Pruteanu?
Lipsa la apel!
E doar la d-ul Prisonworker,care si-a cerut si scuze,dar nu este de ajuns!

Anonim spunea...

Shelly,
ia o pauza permanenta, ne scutesti si pe noi de oboseala de a citi ceea ce postezi!

shelley spunea...

Pentru anonim 07:02:00

Nu te obligă nimeni să citeşti, fiecare cu nivelul lui, e o ţară liberă!