Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

duminică, 12 iulie 2009

Eu, tu sau noi?!

Ros de framantari, zguduit de incercari, sitemul penitenciar romanesc se cazneste de cel putin 20 de ani sa-si gaseasca calea. In sinea lui si in felul sau, lucratorul de penitenciare isi iubeste meseria si reactioneaza ori de cate ori are ocazia.

Unii sunt mai vocali, altii sunt mai sfiosi dar fiecare angajat are convingerea, parerea ori solutia lui intima. A ne raporta la intreg sistemul penitenciar presupune o constructie sanatoasa de care, cel putin pana in acest moment nu am fost capabili, ca urmare ne raportam de regula la "scaunul" nostru, la colectivul nostru, la serviciul, directia sau unitatea noastra, confundand cu usurinta interesul personal cu interesul general.

Cel mai adesea simpatiile si antipatiile dintre noi nu sunt reale, ele sunt o consecinta directa a felului in care traseul nostru profesional intersecteaza cu interesele celorlanti. Daca un coleg are o anume trecere sau o perspectiva imbucuratoare, el devine cu usurinta simpatic, daca n-are nicio putere el ne este, in cel mai bun caz, indiferent.

O consecinta fireasca a acestui comportament este felul in care "prieteniile" noastre se leaga si se dezleaga de-a lungul timpului si avem la indemana atatea exemple incat n-are niciun rost sa ne mai pacalim, pretinzand contrariul.

Daca am fi pusi in situatia de a ne impotrivi cuiva dinafara sistemului, coeziunea ar fi instinctiva si vechile dusmanii ar fi date uitarii, umar la umar, sefii si subalternii, agentii si ofiterii, tinerii si batranii, femeile si barbatii ar avea un scop comun, acela de aparare a marelui loc de munca care este sistemul penitenciar.

Cum cel mai aprig dusman suntem in realitate noi insine, cum "batalia" se da in "familie", se ajunge la un fel de confuzie generala in care poti cu usurinta sa te musti singur de mana sau de picior si propria-ti muscatura, in afara de faptul ca nu este mai putin dureroasa, accentueaza neputinta, furia ori frustrarea.

Nemultumirea sindicatelor este starnita (as zice inconstient!) de surzenia partenerului care se face ca nu aude invitatia la dialog. Refuzul de a raspunde unei asemenea invitatii, nu are, in opinia mea, nicio scuza. El ascunde, oricate alte explicatii sau justificari s-ar oferi, reale, caraghioase ori mincinoase, o gomosenie de proportii si o lipsa crasa de profesionalism.

Sistemul penitenciar nu este o afacere de familie in care actionezi si reactionezi dupa cum ai chef sau dupa cum te taie capul, asumandu-ti, mai mult sau mai putin resonsabil, riscul unui faliment. Sistemul penitenciar este o institutie de stat si obligatia principala a oricarui conducator, fie el vremelnic, cat timp exista un interes real si nu unul formal, este aceea de a mentine cu orice chip echilibrul acestei constructii cu profil atat de special.

Nu sunt adeptul conflictelor si stiu din proprie experienta cata energie se consuma in astfel de cazuri, energie care ar putea avea o cu totul alta utilizare. O vorba romaneasca spune ca cel mai intelept cedeaza! Daca cedeaza sindicatele rezultatul ar fi trist, ar insemna ca lucratorii de penitenciare sa nu mai aiba, inca mult timp de acum inainte, nici un cuvant de spus, indiferent de hotararile care se vor lua in numele sau pe seama lor.

ANP-ul si ministerul, care gestioneaza in realitate tot acest conflict, nu trebuie sa cedeze nimic, trebuie doar sa organizeze o intalnire, sa asculte, sa accepte dialogul, sa ofere sau sa accepte solutii, scutind in acest fel sistemul penitenciar de secatuirea inutila a unor resurse de care are mare nevoie.

O asemenea varianta presupune insa maturitate, care nu se primeste la pachet odata cu numirea intr-o functie de conducator, de unde si rezultatele!

37 comentarii:

Anonim spunea...

la munca nu la intins mina......

Anonim spunea...

Cel care munceste onest nu trebuie sa intinda mana...tu...care ai postat mai inainte esti cumva un siparez?
TARABOSTES

Anonim spunea...

A trecut suficient timp de cand actuala conducere aciuata functioneaza!!!
Cum functioneaza, o vedem cu totii...
Acolo ne trebuie oameni tari,adevarati razboinici, care au puterea sa intinda un arc,altfel nu pleaca sageata!
Cu babe care apar mai mult pe la televizor si creeaza false imagini incercind sa arate lumii ca o duce bine lucratorul de penitenciare,nu vom avea progrese.
Sau poate unii chiar o duc bine...
Probabil cei care nu vad ppl si nu au tangenta cu ei!
Deci cei care nu va pricepeti si vedeti ca nu va iese,lumea nu va vrea,trageti un pic pe dreapta...

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

Domnule administrator de blog,constat cu nemultumire ca in postari nu se respecta una din regulile de baza :să nu instige la ură sau discriminări de orice natură;
Consider ca aluzia frecventa la siparezi este DISCRIMINARE ! Nu am constatat alta aluzie rautacioasa la adresa PAZISTILOR sau LOGISTICARILOR !Consider ca toti sintem colegi,iar daca trebuie spus ceva face-ti referire la persoana,nu generalizati ! Consider ca aceasta atitudine este tendentioasa si trebuie sesizata ca atare. Pentru rautaciosi : NU SINT SIPAREZ,SINT DOAR UN OM CU BUN SIMT!

Anonim spunea...

siparez cu bun simt? Te rugam, da-ti numele si adresa sa te cunoastem si noi, vrem sa -ti cerem scuze si sa-ti facem statuie, ca esti, probabil, singurul de acest fel.

Anonim spunea...

....redau un scurt dialog dintr-o emisiune televizata: Generalul Talpes:"-Cred ca am innebunit cu totii in tara asta...ce dracu!" Moderator:"-Domnule Talpes,de ce nu merg treburile in Romania?!" Generalul Talpes:"-Nu se vrea,nu se doreste ,doamna!" NO COMMENT!!!!!

shelley spunea...

Lupta asta e anormală în situaţia în care amândoi sunteţi peste medie din multe pdv, cert e că uitaţi de oamenii din terotoriu. Aveţi cea mai vagă idee cu ne confruntăm noi zilnic, realmente sunt penitenciare în care oamenii luptă cu şefi incompetenţi pe care nu ştim de ce nu-i destituiţi, cu toate că e o măsură dură, uneori se impune. Ştiţi că actualii şefi împuterniciţi, pe motiv de competenţă sau nu, abuzează de funcţii şi încearcă să pedepsească şi să denigreze eventualii contracandidaţi, sunt unităţi în care directorii cu examene luate se cred veşnici, au început poliţia politică împotriva celor ce îndrăznesc să comenteze, sunt unităţi cu 20 ofiţeri din care cei mai buni vor să se transfere pentru că nu au putere în faţa incompetenţei şefilor, aceste aspecte sunt sesizate de către noi individual, de către sindicate, de către faptele concrete... Dar nu se iau vreodată măsuri, se intervine politic etc.

Anonim spunea...

Ptr Shelley: e vorba cumva de Jilava,ofiterii de la socio?

shelley spunea...

Nu mă referam la Jilava, îmi pare rău dacă şi acolo lucrurile sunt la fel, drama e că sunt în sistem oameni competenţi, dar care sunt marginalizaţi de către şefi ce se tem că-şi pierd ciolanul, şefi care şi-au constituit mici filiere de susţinere la nivel de sindicate, la nivel de ANP, să nu mai vorbim de politic. Sper să terminaţi cu luptele de culise şi să vă faceţi timp şi pentru noi, noi nu am refuzat să vă primim în unităţi, să fim deschişi în privinţa doleanţelor, aşteptărilor sau ofertelor şi ideilor noastre, dar cine are timp pentru oamenii mici?
Sunt unităţi în care mobbingul e o obişnuinţă şi toţi păreţi orbi.
Din punctul meu de vedere SIPA chiar e necesar, dar până acum nu i-am prea văzut eficienţa.
O inimă mai bună Sorine!

Anonim spunea...

Admin frumos scris.Luati aminte civili, subofiteri si agenti facuti ofiteri la apelul de seara.Unii nici nu indeplineati conditiile.Ca tare sunteti maturi, (e vb de cei care care vor numai functii de conducere,directori, directori adjuncti,sefi de servicii si sporul de 50%).Umblati cu dexul in mana pana descifrati tainele.Este mai util decat diploma aia de licenta.Voi nu aveti nici o vina ca cersiti.Ea apartine altora."Angajatii maturi apreciaza calitatea de a fi om a managerului,dar ca in fiecare unitate exista si neghina care nu apreciaza un manager care este om in relatia cu el.Aceasta neghina mai devreme sau mai tarziu va incerca sa profite de"bunavointa managerilor".Nu asteptati sa vina cineva din afara s-o identifice.Fiecare dintre noi o vedem.In gospodaria ta nu vine vecinul sau primarul sa faca ordine.Daca aveti sange in vene eliminati gunoaiele din curtea voastra.Nu va lasati manipulati.Tractoristii vor sa conduca nave cosmice.

Anonim spunea...

Ptr maturitate: stare de deplină dezvoltare (fizică şi intelectuală); calitatea de a fi matur; p.ext. perioadă din viaţa omului între tinereţe şi bătrâneţe. ♦ (Biol.) Stare de dezvoltare deplină a unui organ sau a unui organism întreg. ♦ Stare de deplină dezvoltare a unui fruct; coacere. ♦ Fig. Stadiu înaintat de experienţă, de însuşire a cunoştinţelor; seriozitate, profunzime (determinată de vârstă, de experienta). MATURITÁTE s. 1. (înv.) bărbăţie. (La vârsta ~.) 2. v. coacere. 3. profunzime, seriozitate, temeinicie. (~ gândirii, a sentimentelor cuiva.) MATURITÁTE f. 1) Stare de dezvoltare fizică şi intelectuală completă. 2) Caracter matur. 3) Perioadă din viaţa unui om, cuprinsă între tinereţe şi bătrâneţe. 4) Stare de dezvoltare deplină (a unui fruct); coacere. 5) Nivel avansat de experienţă, acumulat o dată cu înaintarea în vârstă.

Anonim spunea...

BACAUL este plin de neghine dar SIPArezul Margasoiu nu face nimic....se stiu toti " baietii" care au legaturi cu p.p.l-ii dar......, mai nou " nasul" Mangeac bate comunitarii........uite oamenii tai de incredere ce fac!.De ce nu ai curaj sa dai cu ei de pamant?.Un bun manager ar trebui sa nu fie partinitor. Nu crezi?.....Asteptam cu interes viitoarele "magarii" care se mai intampla " pe malurile Bistritei".

Anonim spunea...

"ANP-ul si ministerul, care gestioneaza in realitate tot acest conflict, nu trebuie sa cedeze nimic, trebuie doar sa organizeze o intalnire, sa asculte, sa accepte dialogul..."

Tocmai aici e problema, dialogul cu sindicatele inseamna pentru conducere o cedare de, sau mai exact o impartire a puterii. Cam impotriva naturii.

Anonim spunea...

Pentru anonimul 12.07.2009 11:52:00 Eu sunt siparezu P.B de la Craiova,eu ii dau la geoale lui Craioveanu,apoi urmezi tu!

Anonim spunea...

Nu este vorba de impartirea puterii. Ci de consultare. Reala... Nu au observat asta in tarile pe unde se deplaseaza in interes de serviciu? S-au in aceste deplasari au tot felul de preocupari, mai putin cele declarate.

Anonim spunea...

" Fratilor": urmaresc in mod constant postarile pe blog si am ajuns la concluzia ca se risipeste foarte multa energie in " lupte fratricide". E adevarat ca Penifest-ul e o ocazie sa scoatem la iveala lucrurile murdare din sistem, dar totusi cred ca ar trebui sa dovedim mai multa coeziune in apararea intereselor comune. Sunt bune si micile rafuieli, dar cred ca, uneori, din cauza copacilor nu prea mai vedem padurea. Asa incat, parerea mea este ca trebuie sa punem mana de la mana si sa incercam sa rezolvam problemele majore ale sistemului ( repet, nu trebuie neglijate cazuril.e mici pentru ca acestea, adunate, vor duce la o alta criza...). O zi buna tuturor!

LITOVOI spunea...

LITOVOI spunea...

Sindicatele nu au probleme de ordin personal cu conducerea ANP. Problemele sunt de ordin strict relational.Daca nici acum in ceasul al 12-lea,nu au inteles acest lucru si nu au facut pasul spre dialog este grav.Problema este a dansilor nu a sindicatelor.Statutul asta de omnipotent,de expunere a puterii,de ,,fac ce vreau eu",nu este o solutie in disputele sociale.Mesajul initial al sindicatelor,a fost unul de dialog,care putea incheia linistit protestul,daca administratia admitea ca a gresit si astfel impreuna ,transparent,dialogand puteam urni caruta din drum.Si noi suntem constienti ca trebuie facuta reforma in sistem,dar calculand costurile,incercand sa protejam oameni,mai ales ca sunt angajati de ANP,nu de alte institutii.Puteam echilibra numarul de detinuti,nu transferam preventivi,existau solutii.Mai ales intr-un an bugetar in care resursele sunt mult limitate.Sa speram ca vom beneficia macar de acestea,desi nu cred.Radicalizarea mesajului sindicatelor a avut loc in momentul in care desi la nivel de unitati se recunostea ca avem o problema,apare ,,solutia" cu improscarea cu noroi a muncii a mii de salariati,,,salarizati" de conducerea ANP cu venituri de lux,desi nu asta este realitatea, ,,solutia" pumnului in gura in incercarea disperata chiar cu ajutorul celor din minister,de a fi facuti sa tacem.Nu mai tacem.Suntem multi,nu vrem avantaje materiale,vrem respect,vrem legi aplicate,vrem asigurarea sigurantei noastre si a familiilor noastre,nu vrem sa fim sclavii nimanui.
Vrem sefi care atunci cand sunt impiedicati sa-si duca la bun sfarsit treaba sa protesteze prin demisie.Si atunci sindicatele se vor rascula din nou si vor fi alaturi de ei.Un scaun nu valoreaza niciodata cat onoarea unui om.Asta trebuie sa invete conducerea ANP.

12.07.2009 19:15:37

Anonim spunea...

ai tupeu BOGDANE , DACA TU CREZI CA TE AVANTAJAZA FUNCTIA DE LA SIPA

Anonim spunea...

ptr 13.06: Bha bostane, iaca am batut si o sa bat si pa PAPA DA LA ROMA daca imi vine la brand, ca va moare echipa da futbol fara mine!
MANGEAC

Anonim spunea...

D-le Admin,e pacat sa fiti blogerul de sacrificiu!
Luati-va si dvs. CO!
E MAI CINSTIT ASA!

Ofiter indezirabil spunea...

Frumos si profund articol ai scris, Admin. M-ai pus, insa, pe ganduri cu:

"In sinea lui si in felul sau, lucratorul de penitenciare isi iubeste meseria si reactioneaza ori de cate ori are ocazia."

Asa sa fie? Reactionam? Ce ne mana, insa, in lupta? Faptul ca ne iubim meseria sau teama ca ne pierdem painea? Reactiile noastre nu tind spre cresterea profesionalismului, ci, mai degraba, spre mentinerea unui anumit statut sau spre mentinerea veniturilor. Nu spun ca e rea aceasta lupta, dar mai avem ceva?

Ofiter indezirabil spunea...

"Eu, tu sau noi?"

Mai exista cu adevarat "noi" in sistemul penitenciar?

Anonim spunea...

S-a spus tot ce era de spus ,sa lasam cortina si sa iesim din scena!
N-o sa ne mai manance nici macar puricii!Cum spuneu unii!

Anonim spunea...

Craioveanu!!!! Vai mama celor de la Pelendava.. nici nu stiu ce ii asteapta.Craioveanu o sa puna pe butuci si Pelendava!
Dupa ce a terminat PMT, a ajuns un mic sef pe la PMS si a facut ravagii cat a stat dir adj - intrebati oameni din DEA , dar si pe Bicu ce viata minunata au avut cu MARE SEF, ce prostii putea sa debiteze - acum s-a dus la Pelendava ca sa se aleaga praful si de acea unitate!
Oare cat timp o sa se mai promoveze incompetenta la noi in sistem! Oare chiar suntem blestemati! Oare alt om mai capabil din Pelendava nu putea fi promovat! Sunt oameni de mare valoare in aceea unitate Grigoruta,Baroi,Popescu Dan,Lazaroiu, Paraschiv baieti cu mult bun simt si mult caracter nu ca afaceristul de Craioveanu !
Dumnezeu sa ne aiba in paza pe toti!

Edy spunea...

Noi? Ne este din ce in ce mai greu sa vorbim despre "noi" in sistemul penitenciar. Ce ne uneste? Suntem invidiosi, barfitori si rai... Aici mi-e greu sa raman si "eu", daramite sa mai vorbesc despre noi. Nu spun..., exista un noi, daa foarte restrans... In prezent, vad sistemul penitenciar ca pe o institutie in care fiecare arata cu degetul in alta directie. Obiectivele noastre sunt contradictorii si neasumate.

Anonim spunea...

Domnule Admin , interesul celorlalti nu celorlanti.

Anonim spunea...

RADETI DE CRAIOVEANU CA PUNE PE BUTUCI PELENDAVA,SA STITI CA MANAGER MAI BUN NU O SA MAI AIBA CRAIOVA O SA VEDETI. DAR VREA CIOLANU VERONICA SI SIPAREZU ALA MICU TUPEIST CARE IMBARLIGA CADRELE SI PPL

cris spunea...

sa vedem ce va face Craioveanu si apoi vom da cu piatra, asa ar fi corect.nu crezi Bogdane?

cris spunea...

Gaspar,a primit cartea neagra inapoi.Afrem a pierdut batalia!a venit timpul sa intelegi ca trebuie sa predai stafeta,tu,Bratu,Coanda, si altii ca voi.Cone,Cranta,nu mai sunt!

Anonim spunea...

BOGDANE CREZI CA IMPRESIONEZI LUMEA CU STATUTUL TAU DE OM SIPA,IMPROSCANDUL PE CRAIOVEANU SI PE BALA. IA ZI DACA AI TUPEU TOT TU VREI SA-I DAI LA GEOALE LUI BALA.DAR EU CRED CA TIE TI-E RUSINE SI NU O SA SCRI NIMIC

Anonim spunea...

Pentru anonimul 12.07.2009 23:47:00 Sunt prea inteligent si stilat sa-mi pun mintea cu voi! Va rog sa nu va mai luati de sotia mea,eu am treaba doar cu Craioveanu si Bala. Voua ce nu va convine?Si nu va mai luati de costumul meu Armani si de masina,va este ciuda? Citi din voi au valoarea mea??

Anonim spunea...

...valoarea mea...valoarea mea... te exprimi, te manifesti , gandesti ... deci esti un manelist

Anonim spunea...

Psihologie,competenta,altruism!
3 in 1,criterii ce pot face din fiecare din noi,un bun coleg, colaborator,mananger!Cati dintre noi detinem 3 in 1!? Dupa cum arata sistemul penitenciar actual,ma indoiesc ca s-ar gasi macar cate degete am la o mana asemenea oameni!Sau,poate ca ma insel,as vrea sa ma insel,sigur nu ma insel!De ce spun asta?Pai sa vedem!
1.ANP
-20 de ani de incompetenta; - -numiri pe criterii politice, concursuri trucate,imputerniciti potentati ai vremii;
-supradimensionare a aparatului central si aducerea in sistem a rudelor,neamurilor,cumetrilor; cati din acestia si-au ocupat in mod legal posturile?
pe cati dintre acestia ii puteti defini ca avand calitatile mentionate?
cat gust amar iti lasa cand ii vezi ca iti trimit tot felul de situatii cu erate,date eronate,termene imposibile , ale caror raspunsuri isi gasesc locul la cosul de gunoi, retrimise apoi in mod repetitiv,ori de cate ori isi dau seama ca nu le-au citit?
-prin cate strategii faurite de specialistii lor am trecut si cat ne-au costat si ne costa acestea,oare denota cu totul altceva decat incompetenta,indiferenta,nesimtire?
Asadar,sunt sigur ca la acest nivel nu voi gasi nimic si pe nimeni care sa intruneasca un 3 in 1!
2 unitatile din teritoriu
-consider ca oricare din aceste unitati ar trebui sa functioneze ca si o societate comerciala la urma urmei.Asadar ,concursurile de ocupare a principalelor functii de conducere ar fi trebuit sa intruneasca criterii riguros stabilite,pentru a aduce oameni cu adevarat competitivi! De ce sa ne axam pe ce avem in ograda noastra;nu suntem fabrica de specialisti! acestia chiar ar putea fi racolati,impulsionati sa vina,dar marele necaz e ,ca nu se vrea! Dar ce avem noi la nivelul acesta?Pai sa vedem!
-directori,de regula fosti pazisti,rupti de realitatea economica in care traim;obedienti prin natura modului in care au castigat un concurs de ocupare a postului, ori numiti sau imputerniciti. Acestia,chiar daca au o oarecare viziune reala a lucrurilor,nu vor face niciodata pasul inainte in ceea ce priveste o minima opozitie fata de incompetenta celor de sus;
-asa zisi specialisti,poate ca or fi,dar carora li s-a diminuat curajul,si-au calcat bruma de demnitate in picioare in schimbul locului caldut si care se supun orbeste unor decizii de sus luate,ilegale,contradictorii si chiar interpretabile,dar numai in sensul adevarat al legii nu,multi dintre acestia scumpindu-se la tarata si ieftinindu-se la faina,asa intelegand ei sa faca mult dorita economie,dar....!
-,,marea masa a celor ce muncesc,,ofiteri de executie,agenti cu functie, agenti in goana dupa functii,obedienti si indiferenti;e o masa pestrita,detinatori de diplome sau nu, care dat sistemului ,,adevaratii specialisti,,deschizatori de drumuri care sau infundat in prapastia in care se afla astazi sistemul!Uita-te tu cititorule la cel de langa tine,casca bine ochii si spune ce vezi!Fi drept cu tine,inainte de a-l cataloga pe cel de langa tine si spune ce vezi! Le ai pe 3 in 1!
Fiindca ma uit la mine si imi dau seama ca, dupa 20 de ani de sistem ,sunt asemenea tuturor celor care au pierdut cate ceva din cele 3,dar am devenit mai rau, mai indiferent,mai egoist!
Oare ce ne mai poate salva?

Anonim spunea...

Este ceea ce caracterizeaza intreaga tara la ora actuala. Nu vad schimbarea decat intr-o alta revolutie... de asta data pe bune... Pentru ca in acest moment singurii cu capacitate de decizie, deci chipurile capabili de a schimba ceva, sunt cei care au ajuns pe cai obscure in astfel de pozitii decidente, si de ce ar vrea sa schimbe ceea ce a facut posibil ca ei sa fie acolo... niciodat, pentru nimic in lume. Si-au creat mediul propice pentru a vietui fara sa fie deranjati de nimeni si de nimic... Si au creat conditii si pentru cei asemenea lor care isi doresc sa le urmeze pe acelasi drum, pe aceleasi cai, cu aceleasi mijloace. Si acestia sunt si mai multi. Asa ca cine sa-si doreasca schimbarea?! Cei cativa care am invatat de la parinti sa nu mintim, sa nu furam, sa nu facem rau celui de langa noi, sa nu invidiem, sa nu ... Cine sa schimbe lumea??? Asa ca solutia care sa fie?! Cu siguranta trebuie sa fie ceva cutremurator care sa zguduie din temelii constiintele adormite... Ne ducem de rapa, sau ne-am dus deja...

Bobby Fischer spunea...

@ 14.07.2009 13:26:00

Din păcate, cred că ai dreptate.

Cu o singură menţiune.
Când vorbeşti de o altă revoluţie, te referi la o alta după cele "de la" 1821 şi 1848, nu-i aşa?

Anonim spunea...

...bineinteles (si un suras amar)